Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Amerika forum door USA4ALL!

Amerika Vakantie Routes en hulp bij uw planning. Uiteraard kunt u hier ook terecht voor andere Amerikaans gerelateerde vragen over de Verenigde Staten van Amerika!
Als u zich registreert als lid, ziet u minder advertenties! Bovendien ziet u meer onderwerpen, zoals bijv. voorgestelde routeopties en krijgt u toegang tot de veel gestelde vragen. Bij aanmelding heeft u geen last meer van dit bericht.

emigreren, geld en pensioen

Discussie gestart

Karina

Hallo leden,

Misschien kunnen jullie mij verder helpen. Wij hebben plannen om volgende jaar de VS te emigreren. Mijn man is Amerikaan. Nu vraag ik mij af waar je wat pensioen betreft het beste aan doet. Ik ben rijksambtenaar, dus aangesloten bij het ABP. Doe ik er goed aan om mijn pensioen voorlopig hier bij het ABP te laten staan?  Blijft dat bedrag dan gelijk, of is dit afhankelijk van inflatie of zo? Of is het slimmer om mijn opgebouwde pensioen op een 401K te laten storten, zodat ik het verder in het Amerika op kan bouwen?

Verder wil ik in ieder geval hier in Nederland een bankrekening behouden waar ik mijn moeder voor machtig. Dit schijnt handig te zijn voor allerlei financiele afhandelingen zoals belasting, evt. teruggave gas en licht enz. Maar hoeveel geld mag ik meenemen naar de VS? Kan ik dat cash meenemen, of op de Ned. rekening laten staan en dan in de VS opnemen?  Wat is goedkoper? ???

Alvast bedankt.
#1 - 02-05-2010, 13:40 uur

Johan

Lastig te beantwoorden voor een leek wat voor jou pensioen zaken het verstandigste is. Ikzelf was ook rijksambtenaar en dus ook aangesloten bij het ABP en heb er voor gekozen het opgebouwde pensioen te laten staan en vanuit Nederland uit te laten betalen als het zover is.

Wat betreft je bankrekening en het geld, je zult je euro's in ieder geval in dollars moeten veranderen wil je er hier wat aan hebben ;-) Dus lekker laten staan en gewoon overschrijven naar je Amerikaanse bankrekening is het handigste en de beste oplossing. Je wilt sowieso niet met heel veel contanten rond gaan lopen lijkt me.

Mocht je flink wat geld hebben (zeg boven de 50.000 euro) dan kun je er nog voor kiezen een professionele dienstverlener je geld laten transporteren van Nederland naar Amerika (allemaal digitaal) maar dat kan soms voordelig zijn! een Nederlandse bankrekening kun je sowieso aanhouden! Heb ik ook! Niemand gemachtigd gewoon zelf allemaal regelen. Een postadres in NL is dan wel handig.
#2 - 02-05-2010, 15:09 uur

Pieter79

Ik heb pensioen opgebouwd bij een industrie pensioenfonds, niet zo heel veel overigens omdat ik nog jong ben ;) en heb ze gevraagd het uit te betalen zodat ik het hier in m'n 401k kan zetten. Hun antwoord was dat als je meer dan 400 euro per jaar hebt opgebouwd dat ze dan niet meer mogen uitbetalen in geval van emigratie. Dit was een regel van de NL overheid dus. Om terug te komen op je vraag; ik ga er vanuit dat je meer dan 400 per jaar heb opgebouwd dus of je wil of niet je moet het laten staan in NL. Ik heb ze toen gezegd dat ik dan ook in Amerika elk jaar een overzicht wil hebben en op de hoogte gehouden wil worden van alle ontwikkelingen m.b.t. hun pensioenfonds. Een maand of 2 geleden had ik hier dus m'n overzicht in de bus :)

Jouw pensioenfonds is een andere dan de mijne maar ik denk dat je geen mogelijkheid hebt om het uitbetaald te kunnen krijgen.

Gr. Pieter
#3 - 02-05-2010, 19:11 uur
"I pledge allegiance to the flag of the United States of America and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all."
Inventor ***9 Patents Granted*** (Update Oct-2023)

Johan

Om terug te komen op je vraag; ik ga er vanuit dat je meer dan 400 per jaar heb opgebouwd dus of je wil of niet je moet het laten staan in NL.

Hoe het met andere pensioenfondsen zit weet ik niet maar het ABP staat overdracht van pensioen naar een pensioen aanbieder in Amerika wel toe mits die aan een aantal voorwaarden voldoet! Dus dit is wel een mogelijkheid! Inderdaad uitbetalen (afkopen dus) is niet mogelijk! Dus nee men hoeft het niet in Nederland te laten staan!
#4 - 02-05-2010, 19:26 uur

Karina

Ik heb zelf nog even gekeken op de ABP website en daar staat het volgende:"  U kunt uw pensioen meenemen naar het buitenland, maar er zijn voorwaarden. Lees meer over Internationale waardeoverdracht."  Dus ik moet die voorwaarden eens goed gaan doornemen. Ik vraag mij alleen af waar ik het beste aan doe. Bedankt voor jullie info zo ver.
#5 - 02-05-2010, 22:18 uur

Pieter79

Dit vond ik op http://www.pensioenplanner.nl/emigratie.asp

Citaat
Emigratie en reeds opgebouwd pensioen
Reeds opgebouwde pensioenrechten blijven bij de Nederlandse pensioenuitvoerder en vanaf de pensioengerechtigde leeftijd keert uw pensioen uit. Pensioenen kleiner dan € 664,58 per jaar kunnen op verzoek worden afgekocht. De pensioenbeheerder dient hiervoor wel medewerking te verlenen.

Die 400 euro waar ik over sprak is dus 664,58 per jaar op dit moment... En de pensioenbeheerder dient medewerking te verlenen :( Ik heb zo het idee dat ze niet graag geld uitgeven, wat eigenlijk ook nog eens je eigen geld is... Dit maakt me weer furieus over het hele (communistische) systeem dat NL hanteert... Blij dat ik er niet meer woon.
#6 - 03-05-2010, 23:55 uur
"I pledge allegiance to the flag of the United States of America and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all."
Inventor ***9 Patents Granted*** (Update Oct-2023)

bgroeneveld

Ach, dat "communistische" systeem in Nederland valt wel mee. Vooral als je het vergelijkt met het "kapitalistische" systeem in de VS. Waar je bijvoorbeeld 10 jaar lang sociale lasten moet betalen voordat je rechten hebt op een uitkering (iets korter als je in Nederland hebt gewoond, er is daar een verdrag voor, maar je moet ook dan een tijdje bijgedragen hebben in de VS).

Nederlanders krijgen voor elk jaar nadat ze na hun 15e in het land waren, 2% van de geldende AOW uitkering. Een vriend van me, die al vele, vele jaren in de VS woont, heeft de SVB eens aangeschreven en krijgt waarschijnlijk toch een bedragje per maand. Niet veel, maar beter dan een klap voor je kop zoals ze hier zeggen. Dankzij dat "communistische" Nederland!

Overigens zeg ik, als Amerikaan, de Pledge altijd zonder "under God". Dat stond niet in de oorspronkelijke Pledge, geschreven door een dominee(!), maar is er in de jaren vijftig aan toegevoegd, als onderdeel en onder invloed van de "communistenjacht" geleid onder meer door de beruchte senator Joseph McCarthy. Scheiding van kerk en staat en zo.
#7 - 04-05-2010, 03:42 uur
« Laatst bewerkt op: 04-05-2010, 03:44 uur door bgroeneveld »

Johan

Ik vraag mij alleen af waar ik het beste aan doe. Bedankt voor jullie info zo ver.

Daarom is het ook niet verstandig dat leken hier jou daarover adviseren! Pensioen overdracht en je opbouw uit het verleden bepalen naar alle waarschijnlijk voor een groot deel wat voor jou de beste keus is. Het is daarom niet onverstandig om daarover een pensioen adviseur te raadplegen die jou de ins en outs kan vertellen over wat je het allerbeste kunt doen.

Zo heb ik er heel bewust voor gekozen om te stoppen met mijn pensioenopbouw via een fonds en om dat volledig in eigen beheer te doen. Maar die keus heb ik gemaakt op basis van de voor mij geldende situatie. Das zeker niet altijd het verstandigste.
#8 - 04-05-2010, 04:56 uur

Karina

Je hebt gelijk Johan.
Ik ga zeker een pensioenadviseur hierover benaderen. We hebben nog ruim een jaar te tijd. Dus dat moet lukken. Ik las al je verslagen over je recente grote overstap naar Florida. Geweldig om dat allemaal te lezen. Ik wens jou en je gezin heel veel geluk in jullie nieuwe leven. Het ziet er allemaal letterlijk heel zonnig uit voor jullie:)  Ik zal jullie volgend jaar op de hoogte houden hoe het ons zal vergaan. Zoals het er nu naar uit ziet gaan wij richting Maine. Mijn man wil gaan werken in Boston en we gaan - Deo Volente - wonen in het zuiden van Maine. Wij kunnen daar een huis huren via een vriend van mijn man volgend jaar. Eerst moet onze dochter nog slagen volgend jaar voor haar HAVO, en daarna hopen we de grote overstap te maken. Ze heeft van de week al haar SAT gedaan, en daar hopen we over 3 weken de uitslag van de hebben. Fingers crossed.  ???
#9 - 05-05-2010, 12:52 uur

Johan

We vermaken ons prima jah, we zullen zo nu en dan wat posten hier ;-) Uiteraard erg leuk als jullie hier ook de mensen op de hoogte houden van jullie avonturen. Ik vond het vroeger al interessant als Nederlanders naar Amerika vertrokken maar nu natuurlijk helemaal!

Succes met school enzo!!!
#10 - 05-05-2010, 13:15 uur

Yessica

Weet iemand al wat het kost om je banksaldo over te hevelen naar een Amerikaanse rekening? Ik wil uiteindelijk van mijn Nederlandse rekeningen af.
#11 - 03-04-2011, 09:28 uur



Hans B

Mijn dochter zit op dit moment in Australië en heeft daar een rekening geopend. Via internet heeft ze één overboeking gedaan om voldoende saldo op de Australische bank te hebben om een jaar te kunnen reizen. Volgens mij kostte dat haar € 14,50 (ABNAMRO).
Wellicht is het raadzaam om toch één NL rekening te houden de belasting weet je overal te vinden  ??? en zal je vast nog enkele jaren blijven plagen.
#12 - 03-04-2011, 16:03 uur
Sinds 2001 in 24x al  1250  dagen en 122.500 mile   RV-en door Amerika.

Yessica

Wellicht is het raadzaam om toch één NL rekening te houden de belasting weet je overal te vinden  ??? en zal je vast nog enkele jaren blijven plagen.

Fijn vooruitzicht  ::)

Maar waarmee dan? Als ik mijn belastingaangifte doe over 2011 is dat toch voldoende en daarmee de kous af of denk ik er dan te licht over?
Oh nee, nu ik erover denk ik ga pas in september 2012, dus zal ik over 2012 ook nog aangifte moeten doen... Maar daarna is het het 'geplaag' toch wel voorbij?
#13 - 03-04-2011, 19:41 uur



Pieter79

Wellicht is het raadzaam om toch één NL rekening te houden de belasting weet je overal te vinden  ??? en zal je vast nog enkele jaren blijven plagen.

Fijn vooruitzicht  ::)

Maar waarmee dan? Als ik mijn belastingaangifte doe over 2011 is dat toch voldoende en daarmee de kous af of denk ik er dan te licht over?
Oh nee, nu ik erover denk ik ga pas in september 2012, dus zal ik over 2012 ook nog aangifte moeten doen... Maar daarna is het het 'geplaag' toch wel voorbij?

Inderdaad, na je laatste belastingopgave ben je van ze af. Verder ben je niet verplicht je nieuwe adres op te geven dus het ligt allemaal aan jezelf.

Gr. Pieter
#14 - 04-04-2011, 02:48 uur
"I pledge allegiance to the flag of the United States of America and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all."
Inventor ***9 Patents Granted*** (Update Oct-2023)

BibiS

Yessica.. heb je een Visum weten te regelen dan :D? Weet nog wel dat ik op je verhaal mocht wachten dus je maakt me nu wel nieuwsgierig.
#15 - 04-04-2011, 13:31 uur

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15