Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Amerika forum door USA4ALL!

Amerika Vakantie Routes en hulp bij uw planning. Uiteraard kunt u hier ook terecht voor andere Amerikaans gerelateerde vragen over de Verenigde Staten van Amerika!
Als u zich registreert als lid, ziet u minder advertenties! Bovendien ziet u meer onderwerpen, zoals bijv. voorgestelde routeopties en krijgt u toegang tot de veel gestelde vragen. Bij aanmelding heeft u geen last meer van dit bericht.

Studie in Amerika?

Discussie gestart

DaanRademaker

Hallo,
Ik ben net nieuw op het forum en ik heb ook een paar vraagjes (ik heb me al voorgesteld op het andere topic)

Ik volg TVWO wat betekent dat ik de helft van de lessen in het Engels krijg. Omdat ik dit doemag ik na de 6e (tussen bij mijn eindexamen) een speciaal engels examen afleggen genaamd het International Bachelorum (IB) Dit examen moet ik afleggen ik dacht op A2 level wat gelijk staat als native speaker. Ik vroeg mij af dat als ik dit examen haal of ik dan meer kans hebt om mijn studie in bijvoorbeeld the USA te volgen. Dit is namelijk mijn droom maar ik heb al in verschillende topics gelezen dat deze dromen soms in duigen kunnen vallen vanwege strengen visum regels e.d. Ook ga ik in 2008/2009 een highscool jaar volgen en ook vroeg ik mij af of dit mijn kansen nog meer verbreed. Ik hoop dat iemand van jullie mij hier mischien meer zou over kunnen uitleggen/vertellen.
groetjes,

Daan Rademaker
#1 - 21-04-2007, 13:03 uur

B-man

Je zult zeker een streepje voor hebben met een Engelstalige opleiding maar dit is niet echt wat je wel of niet een school binnen krijgt. De meeste scholen eisen een TOEFL-test en die zal jij met gemak halen. Goeie kans dat ze je de TOEFL niet eens laten doen als je je IB hebt. Laat je ook niet teveel afschikken door mensen met hun spannende verhalen over hoe moeilijk het allemaal is geworden om je studie in de VS te doen na 9/11, valt echt allemaal wel mee (zeker als je gewoon uit Nederland komt).

Een jaar High School zal zeker geen verspilt jaar zijn, je kan meteen proeven van het Amerikaanse schoolleven. Of het je kansen ook daadwerkelijk vergroot durf ik niet te zeggen. Amerikaanse scholen zijn altijd zeer enthousiast als je heel veel dingen doet/gedaan hebt (sport, vrijwilligerswerk, clubjes, etc) dus hoe meer je ze kunt bieden hoe beter. Denk daar dus aan en kijk niet alleen maar naar je opleidingen. Heb je ooit een dagje in een bejaardentehuis gewerkt, of noem maar wat, schrijf dit dan "mooi" op bij je aanmelding. Liegen hoeft niet, overdrijven wel hoor!  ;)

Kortom, met goede cijfers en een niveau Engels wat zeer hoog ligt lijkt het me geen probleem om een school binnen te komen. Ga er gewoon voor en zorg gewoon dat je op de hoogte bent van alle procedures, scholen, etc. Er is al heel veel over geschreven hier dus ik stel voor dat je daar eens rustig de tijd voor neemt. Heb je nog vragen, stel ze dan gerust.

B-man
#2 - 21-04-2007, 13:14 uur
"There is nothing wrong with America that cannot be cured by what is right with America"

NYC in 4 dagen! : http://www.verenigdestaten.info/new-york-city-in-een-weekend-4-dagen/

DaanRademaker

Thnks voor de reply.

Ik heb al wat informatie gelezen en ik weet niet of ik wel de mogelijkheid hebt in de toekomst. Ik heb al een aantal topics gelezen en je ziet vaak dat mensen die daar studeren het alleen maar voor elkaar hebben gekregen omdat ze familie hebben waarbij ze kunnen intrekken. Ik heb dit niet en dan zit je natuurlijk met de hoge prijs voor leef kosten. Ik hoop dat ik op andere manieren geld kan binnen halen of mischien kan ik intrekken bij mijn toekomstige gastgezin van mijn highschool year ( niet erg goed argument maar toch). Ik wacht het nog wel even af en zie wel hoe het gaat lopen en ik lees nog wat van de topics omdat het toch nog wel 4 jaar duurt totdat het moment eenmaal zou zijn aangebroken. Maar als mensen nog iets te vertellen hebben zou ik dat graag horen, ik ben namelijk net als alle anderen hier absoluut ook Amerika gek.

greets,
Daan
#3 - 21-04-2007, 22:30 uur

marleencolorado

Hoi Daan,

Wat leuk dat je een highschool year gaat doen, heb ik ook gedaan en het is een ervaring om nooit te vergeten.

Als je er echt serieus over na denkt om in de VS te studeren kun je al een eerste stap zetten tijdens je highschool year. Amerikaanse highschool studenten doen in hun junior year twee testen om te kijken op welk niveau ze zitten. De uitslagen van deze testen zijn erg belangrijk bij toelating in een collage. De testen waar ik het over heb heb je vast al eens over gehoord: SAT's en de ACT's. Voor bepaalde universiteiten heb je zelfs een bepaalde score van deze tests nodig. Ik raad je aan te informeren in je highschool of jij deze testen ook mag doen. Ik heb dit tijdens mijn jaar ook overwogen, ben er uiteindelijk van afgestapt omdat studeren in de VS er voor mij niet in zat, het was te duur. Want dat is een tweede, je moet wel al beginnen met sparen, je hebt het over dure leefkosten maar je college tuition is nog duurder (hangt van college af) Maar als je het nu al zeker weet dan zou ik me zeker gaan verdiepen in scholarships voor internationale student, ook met het aanvragen van scholarships kan je highschool je helpen.

Kortom, dat highschool year kan je eerste stap zijn richting studeren in de VS. Natuurlijk moet je na je jaar wel weer terug en opnieuw een studentenvisa aanvragen (of als je huidige geschikt is een verlenging).

Weet je al waar je terecht komt? 2008/2009 is nog 1,5 school jaar weg maar misschien weet je het al. Welke organisatie regelt je exchange?

Echt leuk, ik krijg alweer kriebels, een highschool year is echt de ervaring van je leven en zoals b-man zegt zo kun je alvast proeven van de "American Life"

Marleen.
#4 - 24-04-2007, 23:06 uur
Begonnen met een super leuke baan hier in Edwards, CO. Helemaal happy met mijn hubby

Anouk

Nee, dit geeft je geen streepje voor op.. Zolang je geld hebt kun je daar wel terecht.. Ja, je zult wat meer sociale contacten kunnen hebben als je goed Engels spreekt, dat had ik ook, maar dat je hier een opleiding half in het Engels volgt maakt niets uit.. Toen ik 2 jaar in Amerika was voor High School was er ook nog een andere exchange student uit België die amper Engels kon, maar omdat het een rijkeluis kindje was kan en hij dacht alles te kunnen maken en breken natuurlijk.. Hij was ook weer teruggestuurd om precies die reden ;D
#5 - 24-04-2007, 23:13 uur

DaanRademaker

Thnks voor alle replies,

Als reply op marleen, Ik ga hier dan zeker wel even naar kijken dan. Ik weet nog niet waar ik kom maar ik ga denk ik de regio noord/oost opgeven dus in de buurt van chicago. Ik zal ook vragen naar die tests als het moment dan is aangebroken ;) Ik ga alleen wel tussen mijn vwo in dus ik ga in het 5e jaar van mijn vwo. Ik krijg er ook al de kriebels van maarja  ;D

Als reply op Anouk: Dat zou wel raar zijn als ik dan geen streepje voor heb bij universiteiten en scholarships omdat ik een diploma voor international bachelorum krijg op A2 niveau (native speaker). Het lijkt me dat je dan wel eerder kans maakt op een scholarship (dat hoop ik dan)

Maar voor de rest ga ik binnenkort mijn aanmeldings formuleren invullen voor mijn highschool programma. Marleen weet jij dan mischien hoe je het met je school allemaal in goede bannen kan laten gaan? Hoe moet ik met de school regelen dat ik een jaar weg ga? Ik ben 16 op de datum van vertrek.

Ook had ik ergens gelezen dat het makkelijker is om de VS in te komen als je journalist bent doordat daar nog steeds een oude wet voor geld. In hoevere klopt dit?

greets, Daan

#6 - 28-04-2007, 17:23 uur
« Laatst bewerkt op: 28-04-2007, 17:28 uur door DaanRademaker »

Adriaan47

Vergeet dat maar Daan van journalist zijn.Dingen zijn wel inmiddles een beetje verandert.
Regels zijn wel anders voor journalisten maar aangepast aan vandaag.
Je zal ook moeten bewijzen dat je er echt eentje bent dmv werkgever or pers organisatie en afgegeven press card.
Zelfs als een freelancer is het nearly impossible unless je aan kan tonen je creditation.
Ik heb regelmatig over een period van 30 jaar als een photojournalist Amerika in en uit getraveled en heb met het jaar meer en meer moeilijkheden ondervonden.Toen ik uiteidelijk besloot om in Amerika definitief te blijven bleek mijn status als journalist geen enkele waarde te hebben despite ik kon aantonen dat ik werkte in het vak voor haast 40 jaar en was afgestudeerd aan de MTS for photography in Holland mayoring in photojournalism.Mijn laatste assignment was to cover the Olympic games in Atlanta en had Reuters nodig om mij een creditation te geven of ik kon dat ook vergeten.
Je leeftijd spreekt ook niet echt aan om een journalist te zijn.
#7 - 28-04-2007, 18:03 uur

Anouk

Als reply op Anouk: Dat zou wel raar zijn als ik dan geen streepje voor heb bij universiteiten en scholarships omdat ik een diploma voor international bachelorum krijg op A2 niveau (native speaker). Het lijkt me dat je dan wel eerder kans maakt op een scholarship (dat hoop ik dan)

Het is al lastig genoeg voor Amerikanen om een goede scholarship te krijgen, laat staan voor buitenlanders.. Die krijg je echt niet zomaar.. En ik vind echt niet dat het hebben van een engels diploma op native speaker niveau je een streepje voor geeft, iedereen verdient dezelfde kans.. Ik spreek zelf ook perfect engels, het is zo'n beetje m'n 2e moedertaal, maar ik heb niet zo'n diploma als wat jij hebt, maar wel een high school diploma die ik in Amerika heb gehaald met super hard werken en studeren.. Waarom zou jij dan een betere kans maken op een scholarship dan ik of iemand anders?
#8 - 28-04-2007, 19:22 uur

Adriaan47

Journalism zal waarschijnlijk het laatste vak in de wereld zijn om beschermd te worden vanwege vrijheid of meningsuiting.
However vandaag aan de dag is het haast onmogelijk om een baan daarin te vinden zonder een academishe opleiding op een school voor journalistiek..zowel in Amerika als in Holland.
#9 - 28-04-2007, 20:01 uur

bgroeneveld

Ik weet iets van het vak journalistiek, ik ben in 1976 op een journalistenvisum de VS binnen gekomen, heb gewerkt voor Het Parool, de Wereldomroep, wijlen Tros Aktua Radio, wat toen de BRT in Belgie heette en ik werk nog steeds voor het Agrarisch Dagblad en De Journalist (van de NVJ). Schrijf ook voor Reuters af en toe en heb bij Chemical Week in New York gewerkt en The Business Journal of Minneapolis/St. Paul. Ik heb geluk gehad en heb een groene kaart kunnen krijgen (door een persbureautje op te richten dat mijn diensten aan de hele wereld aanbood) en daarna (!) met een Amerikaanse getrouwd en uiteindelijk dubbele staatsburger geworden.

Het journalistenvisum was indertijd vrij eenvoudig te bemachtigen, ik had een brief van de Groene Amsterdammer (! linkser kan het haast niet, maar geen probleem voor de VS, of de Secret Service), dat ik hun correspondent zou worden, over vaste aanstelling werd niet gepraat. En dat visum was voor vier jaar, kom rustig even langs als je langer wilt blijven, zeiden ze bij immigratie.

Ik ken collega's die al jaren geleden hun groene kaart hadden kunnen halen, omdat ze met een Amerikaan(se) getrouwd zijn, maar op dat visum zijn gebleven (ze werken wel in vaste dienst, dat scheelt vast).

Maar dat was in 1976. Ik neem aan dat de situatie wel 'iets' veranderd is.

Ik zou bij het consulaat/de ambassade van de VS precies navragen wat hun voorwaarden zijn. Moet je als freelancer een specifieke opdracht hebben en is een visum dan aan een beperkte tijd gebonden, zou bijvoorbeeld een vraag kunnen zijn. Moet ik een vaste aanstelling hebben? Is een vast freelance verband voldoende? Enz., enz.

Ik zou ook eens contact opnemen met een van de Foreign Press Centers in Washington of NY (of LA als je die richting op wilt). Die kunnen je ook helpen. ZIj stellen als voorwaarde dat de Nederlandse ambassade bevestigt dat je inderdaad journalist bent. Als je een opdracht hebt, heeft het dus zin om ook even contact op te nemen met de Nederlandse ambassade in DC (Foreign Press center en ambassade zijn op het web te vinden, ik ben even te lui om dat voor je op te zoeken, sorry).

De persvrijheid staat nog steeds hoog in het vaandel in de VS, vandaar dat perskaarten redelijk makkelijk worden afgegeven, MITS je alles officieel van tevoren regelt (met foreign press center en zo), improviseren werk niet goed in de VS. En een centrale perskaart zoals de politieperskaart in Nederland bestaat ook niet. Ik had in New York een kaart van de politie, en die werkte ook in DC. Toen ik naar Minneapolis verhuisde, vroeg ik aan de politiewoordvoeder waar ik een kaart kon aanvragen en die zei toen: dat heb je niet nodig, wij weten wie je bent (dat kan natuurlijk goed en slecht zijn!)

Succes en laat weten of het lukt en waar we je werk zullen kunnen bewonderen.
#10 - 28-04-2007, 21:02 uur

Adriaan47

The perskaarten toestand in USA is volledig verandert na 9/11
Voor elke officiele functie moet je apart nu aanvragen weken van te voren en background checks worden nu gemaakt en zelfs een gewone perskaart wordt niet geaccepteerd meer..die zijn haast waardeloos in USA zoals ook in Holland trouwens.
Tegenwoordig loop je nu met een kaartje om je nek voor elk specifiek gebeuren.
Het is inderdaad zo dat wie je kent en wie je bent is belangrijk wat het haast onmogelijk maakt voor rookies.
Ik moet wel zeggen dat ik al 7 jaar uit dit vak weg ben en mijn ervaringen zich nu beperken tot van horen zeggen en praten met vele oud collega's welke ik nog steeds heb over de wereld.
Mijn situatie is ook duidelijk verschillend dan van BGroeneveld..ik ben geen schrijver en mijn career was 95 % in Hard-News only als een photojournalist.
De manier Bgroeneveld binnen gekomen is in 1976 bestaat niet meer en er is veel verandert in 31 jaar en zoals hij zelf zegt beter maar even navragen.
#11 - 28-04-2007, 21:42 uur

bgroeneveld

Doet me denken aan een vrij recente gebeurtenis. In Minnesota, waar alles wat makkelijker gaat.

Ik wilde naar een persconferentie van de gouverneur, voor Reuters. Maar ik heb geen perskaart van Reuters (doen ze niet voor 'stringers'). Ik heb wel een officiele kaart van het Foreign Press Center (maar dat is voor het Agrarisch Dagblad, waar Amerikanen nooit van gehoord hebben, laat staan dat ze dat kunnen uitspreken, maar dat is weer een ander verhaal, d'r staat "PRESS" op, dat is het belangrijkste).

In ieder geval, ik kom bij het kantoor van de gouverneur, waar ze vragen: voor wie kom je hier. Ik zeg 'Reuters', zij zeggen: OK loop maar door. Later gevraagd: waarom vertrouwde je me op m'n woord. Antwoord: niemand zou dat kunnen bedenken, dus je moet wel goed zijn.

Maar dat is dus Minnesota, in NY en DC gaat dat heel wat minder makkelijk. (Plus de collega's zijn hier heel aardig, ik ken er zo langzamerhand een paar, d'r zou vast wel iemand voor me hebben ingestaan als dat nodig was geweest).

#12 - 29-04-2007, 01:50 uur

Adriaan47

Benno..ik weet niet of het de moeite waard is maar als je regelmatig werk doet voor Reuters of AP dan zou je moeten proberen om voor hun de agent te worden of correspondent in Minesota.
Wanneer je dat bent dan geven ze je een officiele pers kaart en maakt vele deuren open.
( Ik was hun agent voor de South Pacific area ..except Australia )
#13 - 29-04-2007, 02:58 uur

bgroeneveld

Ik heb wel eens daarover gepraat, maar ze zeggen in Chicago (waar ik mee werk) dat ze geen perskaarten geven aan 'stringers'. En dat blijkt ook niet nodig te zijn.

Wat bedoel je met 'agent'? Als dat iets met verkopen te maken heeft, vergeet het dan maar. Ik kan niet eens over verkopen schrijven! De ongelukigste zes maanden van mijn leven waren toen ik als redacteur werkte voor "Discount Store News" in New York. Schrijven over de nieuwste manieren die WalMart en KMart hadden bedacht om hun waar te slijten. Ik heb het verhaal waarom Sears overging van one-gallon blikken met verf naar 1,5 gallon blikken met verf gelukkig nooit af hoeven maken!

#14 - 29-04-2007, 04:35 uur

Adriaan47

HA HA ...ik lach me rot om je blikken verf.

Als je een correspondent wordt of een agent dan ben je geen " stringer " meer dat is mijn hele punt.
Een agent is iemand die zijn eigen agency heeft en exclusive werkt for een andere agency.
Je bent op contract en verplicht om hun te voorzien van exclusive material van de omgeving waarin je eigen agency is gehuisvest.Dit saved bv. Reuters of AP money om een correspondent te sturen.
Het betekend wel dat je niet je verhaal aan iemand anders mag verkopen...iets wat een stringer altijd wel kan.
Vind je het daarintegen leuk om te reizen dan zou ik een correspondent worden ..maar dit betekend wel dat ander werk blijft liggen. ( andere klanten)
Het heeft dus allemaal niks met verkopen te maken.Het is maar een idee en je moet natuurlijk wel nieuws leuk vinden en/of
feature stories.
#15 - 29-04-2007, 05:25 uur

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15