Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Amerika forum door USA4ALL!

Amerika Vakantie Routes en hulp bij uw planning. Uiteraard kunt u hier ook terecht voor andere Amerikaans gerelateerde vragen over de Verenigde Staten van Amerika!
Als u zich registreert als lid, ziet u minder advertenties! Bovendien ziet u meer onderwerpen, zoals bijv. voorgestelde routeopties en krijgt u toegang tot de veel gestelde vragen. Bij aanmelding heeft u geen last meer van dit bericht.

monument valley

Discussie gestart

family

Hoi,

Het beroemde uitzichtpunt van Monument Valley, de lange autoweg met op de achtergrond Monument Valley.
Klopt het, dit is toch gelegen, tussen Monument Valley en de autoweg met Mexican Heat??

We komen vanuit Kayenta en moeten ook die weg terug.
Hoe ver moet je vanuit uit Monument Valley rijden voor dit uitzichtpunt en welk moment kies je dan best voor de mooiste foto's ivm lichtinval, 's morgens of ' tegen de avond,
en zijn er dan plaatsen waar je even kan parkeren?

Groetjes,
Family
#1 - 06-07-2011, 18:50 uur

snoodaard

Ik denk dat je max een 10-tal km verder moet rijden,de weg is niet zo druk bereden(toch niet toen wij er waren in sepetember).Ik weet niet op welk tijdstip je het best kunt fotograferen.Als je tijd over hebt kun je nog verder tot aan de goose-necks  en als je veel tijd over hebt kun je nog valley of the gods er bij nemen.Het hangt er van af wat je precies wil doen in MV,maar gewoon met de wagen er door en en stoppen bij de uitkijkpunten ben je er in een 2,5 uur door.MV is wel leuk maar het mooiste is als je het plaatje van buiten het park bekijkt.Hoe dichter je bij de buttes komt hoe meer het steengroeve-gevoel mij bekroop.
#2 - 06-07-2011, 21:12 uur

allard

Je bedoelt de Monument Pass. Iets onder de top is de mooiste plek. Je kan er makkelijk stoppen. Laat in je foto de weg uit de hoek komen (dit is een sterk beeldelement maar wordt nog wel eens vergeten) Tegen een uur of 8 a 9 's ochtends staat de zon nog niet zo hoog (hoe hoger hoe minder gunstig het licht) en met een beetje geduld kan je misschien nog een typisch Amerikaans element in je foto "vangen".

Succes, Allard
#3 - 06-07-2011, 22:39 uur

family

Heel mooie foto Allard!!, wij gaan in augustus, helaas zal die schoolbus dan niet rijden.

Wij komen in de late namiddag aan in MV, rijden daar eerst de 17 miles drive.
We overnachten in Monument Valley zelf.

En de volgende ochtend proberen we dus voor het fotomoment tss 8 en 9 daar te zijn.

Alvast bedankt

Groetjes,
Family
#4 - 07-07-2011, 00:43 uur

Tet14

De foto van Allard is genomen van milemarker 13 off 163. Tegenwoordig staat er ook een Navajo met juwelen sinds deze plek zo beroemd werd.
Die 17 miles is in de praktijk geen 17 maar 13 miles. De weg kan erg ruw zijn, vooral het eerste (en laatste) gedeelte. Hier moet je echt stapvoets rijden en je bent niet verzekerd met een huurauto op dergelijke wegen.
Tet
#5 - 07-07-2011, 15:29 uur

koosv

Het zijn bijzondere foto's Allard. Plaatje 29 vind ik ook heel erg mooi, in de buurt van Little Egypt Utah met die koe op de voorgrond en de Henry mountains op de achtergrond.
#6 - 07-07-2011, 15:44 uur

allard

Het ontbeert dit forum een beetje aan een specifiek "praathoekje" over fotografie maar de bus op foto 1 en de koe op foto 29 zijn mazzeltjes. Maar het kan de moeite waard zijn op dit soort mazzeltjes te wachten of er naar op zoek te gaan. Het geeft de landschapsfoto net dat beetje extra dat de foto onderscheidend maakt.

@ family: Indien die bus toch niet te verwachten is dan kan je overwegen bij zonsopgang (het ontbijt kan daarna wel) naar die plek toe te rijden.  De belichting van momument valley is dan vrij frontaal. Normaal is dat niet gunstig maar je krijgt bij zonsopgang wel heel veel (kans op) gradaties van rood op de rotsen van MV. Een levendig diep rood. Dat is heel wat anders dan de verzadiging in de camera opvoeren. Dat geeft "dood" rood. Dit alles echter onder voorbehoud dat de atmosferische condities meewerken. Bij een hogedrukgebied kan je het wel vergeten. Meestal is de luchtdruk daar laag. Daarnaast heb je nog voldoende stof en/of waterdamp in de hogere luchtlagen nodig. De lucht is daar vaak "te schoon" en te droog. Afwachten dus. Het is echter maar een relatief klein eindje rijden. Misschien maak je toch die wereldplaat.
#7 - 07-07-2011, 21:06 uur
« Laatst bewerkt op: 07-07-2011, 21:08 uur door allard »

Marianne

Mooie foto's Allard!
Wij hadden geen goed licht: zie  deze foto uit ons 2008-verslag. Het zal toen halverwege de middag geweest zijn denk ik. Ik denk dat je rechtsonder de plek ziet waar de foto van Allard gemaakt is. Geen bus toen wij er waren helaas.

Marianne
#8 - 07-07-2011, 21:20 uur

koosv

Allard, het is altijd heel leerzaam om foto's van anderen te bestuderen.

Ik heb zelf ontdekt dat de meest bijzondere opnames tenminste twee geheel verschillende elementen bevatten (bv de koe en de berg, de schoolbus en het landschap op de achtergrond). Anders is een foto al gauw saai of gewoontjes. Daar kom je alleen achter door jezelf de vraag te stellen "Hť, waarom is die foto zo mooi ??"

Zo is er een professor in de neurobiologie aan de universiteit van californiŽ, die niet alleen meedoet aan de zg badwater ultramarathon bij 120 oF (135 mijl van de death valley naar mt whitney), maar ook de prachtigste plaatjes schiet onder allerlei lichtomstandigheden.
Zo valt er twee keer per jaar een schaduw van de "west mitten" in MV op zijn complimentaire evenbeeld, maar als eenvoudige toerist (ik bedoel mijzelf) krijg je de kans niet om zo te fotograferen en weet je dit soort wijsheden ook niet. En op 7 sept. 2014 is er ook iets bijzonders aan de hand met de maan in MV volgens hem -->

Kijk hier: http://parkerlab.bio.uci.edu/nonscientific_adventures/monument_valley.htm
#9 - 07-07-2011, 22:58 uur

family

Dus buiten het bestuderen van de plaats en de streek. Is het instellen van je fototoestel ook een ding waar je moet mee bezig zijn. Dit jaar eerste jaar fotografie gedaan en inderdaad foto's nemen is niet zomaar op die bepaalde plek komen en druk op het knopje. Dus ik denk dat ik op het vliegtuig maar mijn cursus meeneem en vooral veel plaatjes van andere bestudeer. Dus eigenlijk kan je veel leren uit iemand anders zijn foto's. Succes!

Groetjes,
Family
#10 - 13-07-2011, 19:32 uur
« Laatst bewerkt op: 13-07-2011, 19:35 uur door family »

allard

@ family: Ehh.... fotograferen is al lastig genoeg. Maak het jezelf niet moeilijk en fotografeer gewoon op de volautomaat. Voor gevorderden is er gradueel wel wat winst te behalen op (deels) handmatige instellingen. Maar het effect op de foto wordt, naar mijn idee, schromelijk overdreven. Dat geldt ook voor het zg. "raw" opslag formaat. Al dat technische gedoe leidt alleen maar af van het ontwikkelen van de eerste basisvaardigheid in de fotografie en dat is kijken, kijken en nog eens kijken. Kijk vooral naar het licht, hoe het valt en wat het met je foto doet onder verschillende omstandigheden. Licht doet leven. Daarna moet je gewoon maar heel veel foto's maken en daarna begint een nog veel moeilijker stap in de ontwikkeling van een tweede basisvaardigheid en dat is het ontwikkelen van zelfkritiek. Het is een moeilijke route en doorgaans hard werken. Het is maar wat je wilt bereiken. Snapshotjes kunnen ook heel bevredigend zijn. Het blijft toch altijd je eigen werk.

@ koosv: Hier boven vermelde ik al dat fotograferen hard werken is en dat heeft deze zenuwenprofessor dan ook gedaan. Vaak naar deze plek reizen, veel onderzoek doen, op het juiste licht wachten en met jobsgeduld aan de slag gaan. Wij als doorsnee toerist moeten ons maar behelpen met wat wij "on the fly" tegenkomen. Maar het zuidwesten is zo rijk aan motieven dat het altijd wel lukt om wat fraais te schieten.

@ Marianne: Je was te laat op de goede plek. Vanaf Monument Pass moet het echt in de ochtend. Later op de dag krijg je door tegenlicht ongunstige schaduwwerking. Tegenlicht kan heel fraai werken, ook in landschapsopnamen maar dan moet het hoofdonderwerp niet op afstand liggen. Afstand werkt vervlakkend op contrasten, tegenlicht versterkt dit effect ongunstig.
#11 - 13-07-2011, 22:38 uur
« Laatst bewerkt op: 13-07-2011, 22:40 uur door allard »

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15