Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Amerika forum door USA4ALL!

Amerika Vakantie Routes en hulp bij uw planning. Uiteraard kunt u hier ook terecht voor andere Amerikaans gerelateerde vragen over de Verenigde Staten van Amerika!
Als u zich registreert als lid, ziet u minder advertenties! Bovendien ziet u meer onderwerpen, zoals bijv. voorgestelde routeopties en krijgt u toegang tot de veel gestelde vragen. Bij aanmelding heeft u geen last meer van dit bericht.

Waar contant geld wisselen in Nederland of VS?

Discussie gestart

Hoosier

Deze vraag betreft uitsluitend contante Euro's

Ik wil contante Euro's omwisselen naar dollars.
De hoeveelheid heb ik nog niet besloten, maar ergens tussen 1000-5000.

Is dat meestal goedkoper in Nederland of in de VS?
Op Schiphol en Amerikaanse luchthavens heb ik ATMs gezien die wisselen. Nooit echt bekeken (meestal haast). Kan ik daar contant geld wisselen? Is de koers redelijk?
#1 - 12-04-2019, 07:45 uur

Cees A

Kijk eens naar de koers van Pott Change in Amsterdam. ------>  https://www.pottchange.com
#2 - 12-04-2019, 13:22 uur

Hoosier

Pottchange ken ik.

Soms lees ik dat het valuta kopen in het land waar die valuta gebruikt wordt het voordeligst is,
Dat was niet specifiek over de USA.

Volgens die stelling koop je dollar het voordeligst in de USA en verkoop je de resterende dollars het beste in Nederland.
Ik probeer te verifieeren of dat een broodje aap verhaal is.


De tweede vraag is of de wissel ATMs  op de luchthavens ook biljetten accepteren, of alleen een credit card


#3 - 12-04-2019, 16:13 uur

Cees A

Er zijn inderdaad automaten die geld kunnen wisselen.  Ik heb ze echter nooit ergens gezien.  (ook nooit naar gezocht eerlijk gezegd)
Of er ook ATM's zijn die geld wisselen weet ik niet.   (nooit van gehoord,  nooit gezien en eigenlijk ook nooit naar gezocht)

Ik ken de ATM alleen als (Amerikaanse) geldautomaat van een bank waar je met je Nederlandse bankpasje (mits je vooraf dat ding op "wereld" hebt gezet) geld opneemt.
De Amerikaanse bank van wie die ATM is rekent (soms flinke) kosten voor (gast)gebruik van een ATM die, als je die kosten omzet per dollar, vooral bij kleine opnames je wisselkoers negatief beinvloeden.

Ik vraag me bovendien af of contant geld wisselen op een vliegveld. al dan niet via een automaat, de beste / goedkoopste manier is.
Mijn ervaring is namelijk dat vliegvelden zo ongeveer de duurste plaatsen zijn om geld te wisselen.

Bij het wisselen of opnemen van vreemde valuta zit de grootste winst meestal in het moment van aankoop (op een dag dat de koers gunstig is)
Als je wacht tot je op reis gaat en op een vreemd vliegveld staat heb je daar geen enkele invloed meer op.
Voorbeeldje:  Vorig jaar rond deze tijd kreeg je ongeveer 1,23 $ voor 1 €.   Nu krijg je nog maar 1,13 $ voor diezelfde €.

Nu kun je zeggen, "dat is achteraf gepraat" en dat is het ook wel een beetje, maar je kunt in dit voorbeeld wel zien dat wisselen op een zelfgekozen datum gunstiger kan zijn dan wachten met wisselen tot je afreisdatum.
#4 - 13-04-2019, 15:50 uur

Ben2USA

Ik zou 'uitsluitend contante Euro's'  alleen in EU gebruiken.
In USA gebruik ik de Revolut creditcard want dan schuif ik m'n EUri naar/van $$ zodra ik dat wil bij de beste koers. Wel altijd contante $$ bij me, want soms pikt een automaat de card niet. Vooral bij onbemande tankstations is dat vaak het geval.
#5 - 14-04-2019, 13:50 uur
Geboeid door Natuur boven en onder water Plus Cultuur

Cees A

Met een pre paid credit card zoals de Revolut bepaal je inderdaad, net als bij het wisselen van contant geld, zelf het moment van omwisselen.
Bedenk dat zo'n pre paid credit card niet overal geaccepteerd wordt. Je kunt er bv geen auto mee huren.
Maar,  een auto huren met contant geld is ook een uitdaging die ik niet graag zou aangaan  ............  1smile

Ik lees op fora wel eens verhalen over mensen die er prat op gaan dat ze op reis uitsluitend electronische betaalmiddelen gebruiken.
Op reis met alleen maar betaalpas, 1 of 2 credit cards en pre paid credit card(s) maar zonder contanten lijkt mij namelijk niet echt handig
Ik vraag me bijvoorbeeld af of, en zo ja hoe,  die mensen dan de dagelijkse fooi achterlaten voor housekeeping in een hotel.
Of hoe men in sommige state parks met zo'n onbemande "betaalpaal" de entree van dat park betaalt.
Of hoe men de auto betaald parkeert bij zo'n "brievenbus-automaat" waar je samengevouwen dollarbiljetten in moet proppen.
En wat als er een storing is in het electronische betalingsverkeer ?  Dan sta je daar te zwaaien met al je op dat moment nutteloze pasjes.
En zo zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen waarbij contant geld op zak noodzakelijk is .

Dan zijn er nog de gevallen waarbij men persoonlijk liever geen credit card gebruikt.
Ik zelf vertik het bijvoorbeeld om in een restaurant mijn credit card in zo'n zwart mapje te stoppen zodat de ober ermee uit mijn zicht "naar achter" kan lopen om daar vervolgens (en hopelijk alleen maar) de rekening te betalen.
In een dergelijk restaurant stop ik liever contant geld (incl. fooi) in dat mapje.
Benzine tanken ook zoiets.  Of de pompautomaat je cc accepteert is in Amerika (nog steeds) een verrassing.
Moet je dan naar binnen en daar je cc achterlaten ?  Ik peins er niet over.   Ik betaal wel contant bij zo'n  pomp.

Conclusie:  Betaalpas, cc en pre paid cc, hartstikke handig.  En in het geval van een cc voor sommige dingen (zoals autohuur) onmisbaar.
Als die passen kunnen echter nooit voor 100 % contant geld vervangen.

#6 - 14-04-2019, 15:23 uur

Ben2USA

Juist om al de door CeesA genoemde redenen gebruik ik de Revolut. Daar staat niets meer op dan ik nodig heb. Gebruik is gratis, geen kosten, goede koers. Aanvullen is makkelijk, door het kunnen switchen van Euri naar Dollar. Uiteraard heb ik mijn eigen credit card bij me plus de nodige dollars cash. Maar van de zorgen die CeesA zich maakt heb ik nooit last gehad, en ook nooit die ergernissen beleefd waar hij bang voor is.
#7 - 15-04-2019, 11:29 uur
Geboeid door Natuur boven en onder water Plus Cultuur

Sheriff

...Uiteraard heb ik mijn eigen credit card bij me plus de nodige dollars cash. Maar van de zorgen die CeesA zich maakt heb ik nooit last gehad, en ook nooit die ergernissen beleefd waar hij bang voor is.
Iedereen heeft vanzelfsprekend zijn/haar ervaringen, maar ook ik herken niet dat restaurants schimmig doen of zijn. Na de maaltijd (wel effe doorkanen: Amerikanen zijn geen na-tafelaars) krijg je inderdaad eerst het mapje met de rekening. Je noteert op twee bonnetjes (eentje voor jezelf) wat je wilt betalen en ondertekent die, voegt je credit card toe welke je na de autorisering weer netjes met de betaalslip terugkrijgt.

Tanken doe ik met zowel debt card (betaalpas) als credit card. Betalen met bankpas heeft als voordeel, dat je meteen kan tanken (als de automaat bij het tankstation 'm accepteert en dat gaat tegenwoordig prima, zoals gezegd vooraf wel -tijdelijk- wereldbetalingen activeren). Anders met creditkaart binnen bij de bediende het te verwachten tankbedrag reserveren.

Doorgaans heb ik zelden méér dan $50,-- contant bij me. Genoeg voor fooien, tol, wat te eten/drinken en bij onverhoopt technische betaal-malheur bij het afrekenen van peut. Dat gaat prima.

Overigens denk ik dat contant geld weldegelijk z'n langste tijd gehad heeft, al is het maar om zwart geld en andere praktijken tegen te gaan. Alle sentimenten (ik ook! Zo'n 18  jaar geleden mocht ik het euro-project voor mijn werkgever nog trekken) over fraai gekleurde biljetten, mooi glimmende munten, wisselkantoren en -koersen ten spijt... :(
#8 - 17-04-2019, 21:23 uur
Frank, Amerika liefhebber
 

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15