Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Amerika forum door USA4ALL!

Amerika Vakantie Routes en hulp bij uw planning. Uiteraard kunt u hier ook terecht voor andere Amerikaans gerelateerde vragen over de Verenigde Staten van Amerika!
Als u zich registreert als lid, ziet u minder advertenties! Bovendien ziet u meer onderwerpen, zoals bijv. voorgestelde routeopties en krijgt u toegang tot de veel gestelde vragen. Bij aanmelding heeft u geen last meer van dit bericht.

Complexe zaak non-immigrant visa aanvraag met een strafblad

Discussie gestart

Menolo

Beste allemaal,

Ik maak een nieuw onderwerp aan omdat ik meer dan een uur heb zitten lezen maar nog geen concreet antwoord heb gevonden. Ik zal het zo goed mogelijk uit proberen te leggen, maar het is vrij complex omdat ik een strafblad heb en al 3 interviews heb gehad bij de ambassade.

Ik heb in 2013, toen ik 18 jaar oud was, een strafblad gekregen voor bezit, verkoop van de illegale stof GHB (lijst 1, harddrugs). Hiervoor ben ik veroordeeld en heb ik in totaal 40 dagen in voorarrest gezeten in afwachting van mijn rechtszaak. Uitspraak: in totaal 120 dagen gevangenisstraf waarvan 80 dagen voorwaardelijk, 60 uur werkstraf en een boete van € 200. Ik ben na de rechtszaak in vrijheid gesteld met de bijzondere voorwaarden dat ik me gedurende twee jaar moest melden bij een reclasseringsambtenaar. Dit heb ik allemaal in goede orde voldaan.

Een jaar na mijn veroordeling ben ik gaan studeren aan de andere kant van het land, weg uit mijn foute omgeving. Tevens een baan en een vriendin gekregen en ga zo maar verder. Op dit moment een succesvolle carrière, al een paar stappen omhoog gemaakt binnen een groot bedrijf, huis gekocht, getrouwd, ga zo maar door.

Mijn vrouw en ik waren van plan begin september naar Amerika af te reizen om 5 weken rond te trekken langs de westkust en national parks daar in de buurt. Camper huren etc. etc.

In januari begonnen met lezen over ESTA en toeristenvisum. Ik heb een ESTA geprobeerd aan te vragen maar moest op vraag 3 (Heeft u ooit een wet overtreden in verband met bezit, gebruik of distributie van illegale verdovende middelen?) ja beantwoorden. Je raadt het al, afgewezen zoals verwacht. Ik ben zelf nog steeds van mening dat ik hiermee het juiste gedaan heb, in tegenstelling tot de vele meningen dat ik nee had moeten invullen aangezien Amerika mij strafblad niet in kan zien.

Nu komt het.. :)

In februari gestart met het aanvragen van een B2 toeristenvisum omdat mijn ESTA geweigerd is. Na het DS-160 formulier te hebben ingevuld heb ik geprobeerd een afspraak te maken bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam. Helaas was er een wachttijd van iets minder dan een jaar en kon ik dus pas volgend jaar daar terecht. Na een beetje de hoop op gegeven te hebben kwam een kennis met het idee om in een ander land te gaan kijken of ze daar wel tijd hadden bij de Amerikaanse ambassade. Helaas hadden ze nergens tijd (ik heb gekeken in Duitsland, België, Frankrijk, Italië en Luxemburg. In Duitsland zelfs € 144 moeten betalen alvorens in de agenda in kon zien) en heb ik gedurende een paar maand een paar keer per week gekeken of er eerder tijd was. Opeens kwam er een plek vrij in Brussel op 23 juni, dus € 144 betaald en afspraak gepland. Dus, naar Brussel.

Beetje spannend, al zeg ik zelf, maar uiteindelijk een prima gesprek gehad met een aardige man. Mijn Engels is goed dus ik kon mezelf goed uitten en duidelijk maken wat er precies aan de hand was. Aan de hand van de informatie en documenten welke ik aangeleverd heb is mijn B2 visum aanvraag geweigerd onder sectie 221(g) van de immigratie wet van Amerika. Wel is mij verteld dat ik in aanmerking kom voor een Waiver en ze deze dus ook aan gingen vragen (bij homeland security?). De beste man vertelde dat hij geen reden zag om mij deze te weigeren. Er is mij hierom verzocht extra documenten aan te leveren namelijk:

- Court/police records with english translation
- Medical exam, met additionele bloed en urine test op drug en alcohol (er werd expliciet gezegd dat dit niet verplicht was)

 Twee weken na deze afspraak met veel, heel veel, zoekwerk toch wat documenten naar boven weten te halen vanuit de rechtbank en mijn toenmalige advocaat. Het was lastig omdat deze documenten volgens mijn advocaat maar 7 jaar bewaard hoeven te blijven en dus de meeste al vernietigd waren. De medische test kon ik pas plannen op vandaag 9 augustus, omdat de enige twee aangesloten huisartsen (in Brussel) geen eerdere mogelijkheid hadden.

Ik mocht zonder afspraak terugkomen met de extra documenten, wat ik dus ook gedaan heb op 5 juni. Er werd deze keer niet zoveel verteld of gevraagd, maar ze hebben enkel de documenten aangenomen.

Vorige week donderdag 4 augustus een email gekregen om wederom langs te komen voor een ''follow-up interview''. Dit dus maar gelijk gecombineerd met de afspraak bij de huisarts in Brussel vandaag 9 augustus. Ik was daar om kwart voor 10 vanochtend en heb iets langer dan twee uur in de rij gestaan. Toen ik eindelijk aan de beurt was leek de beste man een beetje geschrokken, hij snapte namelijk niet waarom ik uitgenodigd was voor een follow-up interview. De Waiver aanvraag was volgens hem ''pending'' en er leek geen additionele informatie nodig te zijn. Hij bood zijn excuses aan en heeft me een documentje meegegeven met de volgende mededeling:

This office regrets to inform you that it is unable to issue a visa to you because you have been found ineligible to recieve a visa under the following section(s) of the immigration and nationality Act. The information contained in the paragrafs marked with ''X'' pertain to your visa application.

- Section 212(a)(I) (II) Controlled substance violation
- Other: Section 212(a)(2)(c)(I) controlled substance trafficking
- You are eligible to apply for a waiver of the ground(s) of ineligibility

Dus, zonder iets concreets voor de derde keer bij de ambassade geweest. En vandaag de medische test gedaan, bloed geprikt, urine ingeleverd en röntgen foto laten maken.

Voor mij is het allemaal erg vaag en onduidelijk. Ze kunnen en willen me geen concrete informatie geven over hoe nu verder en wanneer zij verwachten dat ik een Waiver zou kunnen krijgen, ik heb dit namelijk meerdere malen gevraagd.

Mijn vragen zijn:

- Heeft iemand toevallig met ditzelfde bijltje gehakt? 
- Hoe lang zou het nog duren voordat de Waiver afgegeven wordt?
- Zijn er nog dingen die ik kan ondernemen om het te versnellen of te ondersteunen? (zoals een advocaat of een specialist bijvoorbeeld)

Ik snap dat je hier geen concreet antwoord op kan geven, maar het delen van je ervaring zou mij kunnen helpen. Wij hebben de moed al opgegeven om begin september op vakantie te gaan, en overwegen na het lezen van jullie ervaringen/bevindingen om de vakantie een maand of zelfs langer uit te stellen. (uitstellen tot volgend jaar is om bepaalde redenen geen optie)

Alvast bedankt voor jullie reacties en of hulp :)
#1 - 09-08-2022, 21:18 uur

Pieter79

Welkom op het forum! Ik heb hier geen ervaring mee, maar ik even gezocht en vond het volgende:
https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/waivers.html

Het lijkt me erg gecompliceerd, en op het einde weet je niet zeker of je uiteindelijk toch een visum krijgt. Ik heb ook een vermoeden dat alles langer gaat duren dan september, en dat het niet meer realistisch is dat het dit jaar in augustus of september gaat lukken, helaas (prove me wrong!).

Veel succes, en hopelijk reageert iemand die hier misschien zelf ervaring mee heeft.

Gr. Pieter
#2 - 11-08-2022, 04:33 uur
"I pledge allegiance to the flag of the United States of America and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all."
Inventor ***9 Patents Granted*** (Update Oct-2023)

Menolo

Beste Pieter,

Dank voor je reactie. Ik heb ook reacties gehad van verschillende specialisten/juristen op het gebied van VISA. Zij zeggen dat er niets aan te doen is en het gewoon afwachten geblazen is.

Wij hebben begin deze week onze plannen gewijzigd naar Mexico en vertrekken 2 september.
#3 - 17-08-2022, 11:41 uur

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15