Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Amerika forum door USA4ALL!

Amerika Vakantie Routes en hulp bij uw planning. Uiteraard kunt u hier ook terecht voor andere Amerikaans gerelateerde vragen over de Verenigde Staten van Amerika!
Als u zich registreert als lid, ziet u minder advertenties! Bovendien ziet u meer onderwerpen, zoals bijv. voorgestelde routeopties en krijgt u toegang tot de veel gestelde vragen. Bij aanmelding heeft u geen last meer van dit bericht.

De Pilgrims in 2020

Discussie gestart

Bakvet

Het is vandaag donderdag 22 november 2018, Thanksgiving Day in de V.S.  Een dag waarop zelfs de 24-uurs economie even stilstaat, er dus heel veel gesloten is omdat iedereen z'n familie opzoekt om gevulde kalkoen te eten.

Op school leert men dat deze eerste Amerikaanse feestdag te danken is aan de de komst van de 'Pilgrims' of 'Puritans' naar de nieuwe wereld. Dat was een religieuze groep die het geloof zo puur mogelijk wilde beleven en wars was van allerlei feestdagen. In plaats van al die feesten, vierden ze eenmaal per jaar de rijke oogst (dat deden ze pas vanaf het tweede jaar, het eerste jaar viel er weinig te oogsten), die ze deelden met de inheemse bevolking. Althans, dat staat in de schoolboekjes. Het verhaal gaat dat ze die traditie hebben meegenomen vanuit Leiden, waar het ontzet van de stad tijdens de Tachtigjarige Oorlog rond die tijd werd gevierd met gratis brood en vis voor iedereen. Maar dat is misschien de Nederlandse variant, want oogstfeesten had je in die tijd in Engeland ook al.

De Pilgrims werden in Engeland vervolgd omdat ze zich niets bij de nieuwe Staatskerk wilden vervoegen en een deel van de groep trok daarop naar Amsterdam  waar vrijheid heerste en een aantal jaren later naar Leiden, wat destijds een van de wetenschappelijke centra van de wereld was. Maar zelfs Leiden was op het laatst in twee religieuze kampen verdeeld en de Pilgrims voelden zich er niet meer welkom. Een deel van hen besloot te vertrekken naar de nieuwe wereld om een 'kolonie' of 'plantage' te beginnen. De mensen uit Leiden en Amsterdam zeilden vanuit Delfshaven met de Speedwell naar Southhampton in Zuid-Engeland, vanwaar het samen met de uit London vertrokken Mayflower de oversteek zou maken. De Speedwell bleek niet geschikt voor de overtocht, men moest twee keer terugkeren omdat de boot lek raakte en pas in september 1620 vertrok een groep van zo'n honderd mensen vanuit Plymouth met de Mayflower naar de nieuwe wereld.

In elk geval: omdat het bijna 400 jaar geleden is, zou je eens kunnen denken aan een reisje die kant op.
 • Begin met een bezoek aan Amsterdam, ik weet alleen niet wat je daar zou moeten bezoeken - iemand enig idee?
 • Dan heb je het Leiden American Pilgrim Museum, dat alleen in het weekend open is.
 • Er is een leuke App, Leidse Loper, die over de rijke geschiedenis van Leiden gaat maar onderweg ook stilstaat bij Pilgrims.
 • Ook is er nu een speciale stadswandeling 'Pilgrims Route', waar je in hun voetsporen kunt treden (en die van Rembrandt).
 • Je kunt ook de kade en de Pelgrimsfatherkerk bezoeken in Delfshaven, waarvandaan de Speedwell vertrok.
 • Eventueel bezoek je ook nog de plaatsen in Engeland.
 • Dan pak je het vliegtuig naar Boston, wat niet zo gek ver vliegen is en je verkent een aantal dagen die stad.
 • Het museum in Leiden is het werk van Jeremy Bangs, die eerder betrokken was bij het historische 'Plimoth Plantation Living History Museum' in Plymouth, Massachusetts, waar acteurs spelen alsof ze in die tijd leven en er met je over praten. Sommige spreken zelfs een woordje Nederlands of Vlaams.
 • Een ander levend historie-museum in Plymouth is de Mayflower II, een in 1957 gebouwd replica-schip dat  de historische oversteek herhaalde en waar nu ook acteurs je toespreken alsof je in 1620 beland bent.
 • Je kunt zelfs het punt bezoeken waar de Mayflower vermoedelijk aan land is gekomen.
 • Koop een zevendaagse Go Boston Explorer pas, die niet zoveel kost en bovenstaande attracties en allerlei historische sites zijn erbij  inbegrepen.
 • In 2020 heropent Museum de Lakenhal in Leiden met een Pilgrim-thema tentoonstelling over o.a. het gedachtegoed wat zij uit de lage landen naar de nieuwe wereld brachten.
 • Dat vormde de basis van de nieuwe Amerikaanse maatschappij: democratie, godsdienstvrijheid, oorlog voeren en scheiding van Kerk en Staat.
#1 - 22-11-2018, 20:23 uur
« Laatst bewerkt op: 23-11-2018, 09:11 uur door Bakvet »

Cees A

Interessant artikel. Altijd leuk om iets te lezen over de historie of achtergrond van bepaalde zaken.   :afro:
Ben zelf bij het bekijken van e.e.a. zo ongeveer achteraan in jouw lijstje begonnen, in Boston.
De genoemde historische plaatsen dichter bij huis, in Nederland en Engeland, zouden we toch eindelijk ook eens met een bezoek moeten vereren.   embarressed
#2 - 23-11-2018, 09:09 uur

Bakvet

Zie nu dat er een speciale website voor is:

https://www.mayflower400uk.org/

waarvan ook een Nederlandse variant bestaat.
#3 - 23-11-2018, 11:48 uur

Bakvet

Hierbij nog wat citaten uit de brochure van de Pilgrims Route-wandeling, die Leiden Marketing dit jaar heeft uitgebracht.

Obama
President Obama stamt via zijn moederskant rechtstreeks af van de Leidse Pilgrims Thomas en Anne Blossom. Ze kregen zes kinderen waaronder Elisabeth, van wie Obama een verre nazaat is. Presidenten Bush Sr en Bush Jr stammen op hun beurt af van Peter Blossom, een broer van Elisabeth. Obama en Bush zijn dus verre neven van elkaar. De familie Blossom vertrok in 1629 naar Plymouth. Drie van hun kinderen zijn begraven in de (Leidse) Pieterskerk.

Marilyn Monroe
Monroe is een nazaat van de Pilgrims en stamt af van Mayflowerganger John Alden.

De rijkste man ter wereld
Volgens velen staat John D. Rockefeller te boek als de allerrijkste man ter wereld aller tijden. Rockefeller vergaarde zijn vermogen met olie. Als filantroop stichtte hij onder meer de universiteit van Chicago. Hij en zijn familie zijn afstammelingen van Pilgrim William Brewster.

Brewster was leider van de Plymouth Colony, maar voordien gaf hij Engelse les aan de Universiteit van Leiden. Je kunt in Leiden door de steeg wandelen waar hij woonde. Hij was tevens drukker en gaf boeken uit die in Engeland verboden waren.
#4 - 23-11-2018, 15:28 uur

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15