Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Amerika forum door USA4ALL!

Amerika Vakantie Routes en hulp bij uw planning. Uiteraard kunt u hier ook terecht voor andere Amerikaans gerelateerde vragen over de Verenigde Staten van Amerika!
Als u zich registreert als lid, ziet u minder advertenties! Bovendien ziet u meer onderwerpen, zoals bijv. voorgestelde routeopties en krijgt u toegang tot de veel gestelde vragen. Bij aanmelding heeft u geen last meer van dit bericht.

Crisis?

Discussie gestart

Freckles49

Laat ik als eerste zeggen dat ik iedereen het beste gun. We zijn net terug van een heerlijke vakantie in Las Vegas en Florida. Wat ons op viel in tegenstelling tot vorig jaar is dat er volop overal werd gebouwd. Overal waar we kwamen was het weer druk en werd en met geld gesmeten. Gelukkig maar natuurlijk, maar als je de berichten in nederland leest zou je toch denken dat men in de US nog steeds diep in de crisis zit. Volgens de inwoners van Las Vegas is het 40% minder druk, dat zal best waar zijn, ik vond het bere druk.

Wat mij zeer verbaasde zijn de reacties van de inwoners van amerika over de gezondheidszorg etc. Ik heb diverse gesprekken gevoerd met de amerikanen en zij begrijpen gewoon niet hoe dingen gaan in nederland b.v. Gezondheidszorg, verzekeringen, WW enz. Zo vertelde ik b.v dat ik ( 50jr en altijd gewerkt) recht zou hebben op een ww uitkering van 33 maanden van 70% van mijn laatste loon. Bij aanvang van een dienstverband heb je recht op ongeveer 25 vakantiedagen per jaar. Ze snappen het gewoon niet. Wat ik niet snap is dat er zoveel tegenstand is voor de hervorming van de gezondheidszorg is die Obama wil. Dat brengt mij ook naar het volgende. Voor jaren hadden wij heel graag naar de US willen emigreren dit hebben wij niet gedaan door diverse omstandigheden. Nu ben ik hier blij om als ik alleen al ziet hoe bepaalde dingen er aan toe gaan op financieel gebied zoals sociale zekerheden. Ik denk dat zolang je gezond ben en hard kan werken je het goed heb daar maar o wee als je wat gaat mankeren of je baan kwijt raakt. Ik zou graag van onze nederlanders die nu in de US wonen willen weten hoe zij dit ervaren.?

Ik vind het nog steeds een fantastisch land en volgend jaar gaan we er weer naar toe. Maar ik zou er niet meer willen wonen.
 
#1 - 13-09-2009, 19:15 uur

hollandranch

Amerika moet je niet zien als een land, maar als 50 verschillende Staten. Wij wonen in Texas en is compleet anders als bijvoorbeeld California. Hier zit ook het probleem de bijvoorbeeld de Healthcare, dit kan je niet zomaar even veranderen en bijna overal waar de overheid een vinger in heeft kost het vaak veel meer geld dan van tevoren gedacht. Het probleem met Obama is ook dat zijn ideeën niet die van de American Dream zijn maar eem meer Socialistisch Europa waardoor hij de partijen uit elkaar drijft en helaas ook de rassen.
#2 - 13-09-2009, 19:30 uur

hdeweert

Hallo Freckles
Je hebt volkomen gelijk. Ik heb ook met wat Amerikanen gesproken waarvan de meeste aardig onderaan de ladder van de z.g. American dream zaten, dan kom je tot de ontdekking dat de Amerikanen een god vrezend maar niet sociaal volk zijn. Natuurlijk zijn  er uitzonderingen maar Amerika zorgde tot nu toe erg goed voor het welvarende deel van zijn bevolking en uitermate slecht voor de groep die het minder heeft. Dat de nieuwe president wat aan de voorzieningen wil doen strijkt het welvarende deel natuurlijk erg tegen de haren in want waar moet nou dat geld vandaan komen? Wat ik hier en daar dus hoor is dat het walvarende deel het minder welvarende deel aardig onderdrukt. Ik denk dat dit nog een overblijfsel is van de tijd dat een deel van de Amerikanen met puntmutsen rondliepen.

Harm
#3 - 13-09-2009, 20:32 uur

Pieter79

Hallo Freckles
Je hebt volkomen gelijk. Ik heb ook met wat Amerikanen gesproken waarvan de meeste aardig onderaan de ladder van de z.g. American dream zaten, dan kom je tot de ontdekking dat de Amerikanen een god vrezend maar niet sociaal volk zijn. Natuurlijk zijn  er uitzonderingen maar Amerika zorgde tot nu toe erg goed voor het welvarende deel van zijn bevolking en uitermate slecht voor de groep die het minder heeft.....

Dat is wel een beetje heel kort door de bocht. Het is juist andersom; een sociaal volk met natuurlijk uitzonderingen. In Nederland wordt misschien meer door de overheid uitgedeeld aan de 'armen', in de US worden mensen in nood veel meer geholpen door charity. Verder is er hier ook een sosiale dienst waar je voedselbonnen kunt krijgen (indien je minder dan een bepaald inkomen hebt) en wordt je loon ook belast met social security waarvan iedereen z'n 'AOW' en uitkering van wordt betaald. Verder betaal ik hier de volgende bedragen:
Ziektekostenverzekering: 75 USD pppm (duurste die ik kon nemen zonder deductable (dus geen eigen bijdrage), incl tandarts)
Volledige autoverzekering: 54 USD pppm (WA, diefstal/brand en voor het geval je zelf brokken maakt)
Electriciteit: 0.10 USD per kWh
Water: 1.3256 USD per 1000 liter (1  kubieke meter oftewel m^3)
Natural Gas (voor in huis): 0.565 USD per 1000 liter (1 kubieke meter oftewel m^3)
Benzine (de standaard): 0.64 USD per liter (2.42 USD per Gallon)

Verder betaal je hier je rioolrechten aan de hand van je waterverbruik; de logica hierachter is dat als je meer water gebruikt je ook meer water in het riool loost. Dit kost ongeveer 1.60 USD per 1000 liter waterverbruik.

De auto's zijn hier ook stukken goedkoper, hieronder enkele voorbeelden:
Honda CR-V; 35950 EU voor de goedkoopste Automaat, 150 PK versie 2 liter motor. Hier in de US kost de goedkoopste automaat met 2.4 liter motor (166pk) maar 22445 USD (in euro's dus iets van 16000!!)
Ik heb nu een gemiddelde auto genomen als voorbeeld maar over de hele prijsklasse van goedkoop tot het topsegment zijn auto's hier maar half zo duur als in NL.

Dan de lonen; die zijn hier ook stukken hoger. Ik weet niet of dit in alle beroepen zo is dus ik kan alleen mezelf als voorbeeld nemen; mijn Nederlandse loon is hier met 1,5x zo hoog als in NL rekening houdend met de extra dagen die ik moet werken omdat ik minder vakantie heb. Ik heb exact dezelfde functie als in NL bij hetzelfde bedrijf.

Ik weet niet wat die American Dream tegenwoordig nog inhoudt, maar als je normaal werkt dan kun je hier fantastisch goed rondkomen. We houden zelfs geld over voor vakanties en leuke dingen die we willen. In de media in NL als ik me goed herinner werd altijd gezegd dat studeren in de States zo duur zou zijn; nou, de waarheid is dat je hier tot je 18-de gratis naar school kan en daarna kost het ongeveer 5000 USD per jaar mits je naar college of university in je eigen staat gaat. Ga je buiten je eigen staat dan betaal je iets van 12000 (weet precieze bedrag niet meer) en ga je naar 1 van de bekende private universities (Yale, Harvard etc. etc.) dan ga je inderdaad richting de 35000-50000 per jaar. Maar iedereen kan hier dus tot zijn 18-de gratis naar school dus al die drop-outs die 16 zijn en je vaak in docu's ziet zijn dus niet slim bezig. Zij vertellen wel allemaal die indianenverhalen en daar is de publieke opinie in NL op gebaseerd.

Het enige waarvan ik nu het idee heb dat toch wel iets duurder is dan in NL is de supermarkt. In NL wordt veel zelf verbouwd en er is vee dus alles is dichtbij de afnemers. Hier zijn bepaalde takken van veeteelt en akkerbouw meer dedicated tot een bepaald deel van de States... Dat brengt hogere transportkosten etc met zich mee wat de hogere prijzen zal verklaren. Hoeveel het precies duurder is weet ik niet echt, m'n vrouw doet altijd de boodschappen!! :)

Dat is mijn visie op het leven in de States, ik wil niet meer terug naar Nederland, nee, nooit meer.

Gr. Pieter
#4 - 14-09-2009, 00:56 uur
"I pledge allegiance to the flag of the United States of America and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all."
Inventor ***9 Patents Granted*** (Update Oct-2023)

hollandranch

Ik denk dat dit nog een overblijfsel is van de tijd dat een deel van de Amerikanen met puntmutsen rondliepen.

Kabouters  ;D  Op dit moment als je tegen Obama bent dan ben je al snel een racist, terwijl juist op dit moment er een omgekeerde vorm van racisme vooral voorkomt, kijk maar even op de Liberale blogs zoals Huffington Post.
#5 - 14-09-2009, 01:10 uur

ned in MO

Bij ons ook een beetje als bij pieter79. Vrouw is fysiotherapeut en verdient hier 2x zoveel, wonen(waar ik woon) is veel goedkoper.
Het enige wat hier niet goed is is de healthinsurance. Als je gezond bent heb je niks te klagen maar als je ziek wordt of bent geweest kan het iets anders verlopen. Daarom hoop ik dat het Obama lukt om een soort universal healthcare system te creeren.
Voorwaarde is wel dat de lawsuits ingedamd gaan worden. Een van de redenen waarom health care zo duur is.
#6 - 14-09-2009, 03:21 uur
Kopen in Amerika? Ga naar onze vernieuwde website!!
Geen lidmaatschapskosten meer maar nog wel die geweldige korting en service!!
www.weship-it.com en binnenkort! www.uship-it.com

Freckles49

Leuke antwoorden bedankt! Maar, mag ik dan aan de Ned inwoners in de US vragen hoe het voor jullie geregeld is met bv de WW. Wat ik al eerder vertelde zou ik hier 33 maanden 70% van mijn laatste loon krijgen. Ik vraag dit alleen maar omdat de mensen waar ik mee gesproken heb zo verbaasd reageerde. Helemaal al toen ik vertelde dat je hier begint te werken en gelijk al 25 vrije dagen krijgt.

Ik wil ook nog eens benadrukken dat ik America een geweldig land vind, echt waar maar ik had echt het idee de laatste tijd dat zolang je werkt en gezond ben je het goed hebt maar o wee als er wat gebeurd. Kortzichtig misschien daarom vraag ik het ook.
Wat betreft de boodschappen in America. Net terug uit Nevada en Florida. Wij hadden daar een appartement en hebben heerlijk onze boodschappen gehaald bij de supermarkt. Ik heb niet het idee dat het duurder is dan in Ned. Wij hebben wel heel erg gelachen  om het feit dat de Coca Cola goedkoper is dan water. Heel bijzonder maar ook dit maakt het weer bijzonder. Enne....... volgend jaar gaan we gewoon weer hoor.

 
#7 - 14-09-2009, 11:40 uur

bgroeneveld

Een werkelozenuitkering hier in de VS is maximaal voor 18 maanden, en dat is alleen maar omdat de werkeloosheid enorm gestegen is dankzij de vorige regering en de spelletjes op Wall Street (de woorden 'gebakken lucht' geven een aardig beeld voor waar Wall Street mee bezig is geweest, niet geremd door enig toezicht).

Inderdaad, de Amerikanen hebben veel voor elkaar over, maar dan alleen particulier, er worden hier bijvoorbeeld vaak feestjes en dergelijke georganiseerd om de operaties te betalen van mensen in de buurt die bijvoorbeeld een operatie nodig hebben, die niet betaald wordt door hun ziekteverzekering. Niet voor niets wordt meer dan de helft van de faillisssementen van mensen in de middenklasse, die een ziekteverzekering hebben!, veroorzaakt door het feit dat iemand in de familie medische hulp nodig heeft en de familie dat niet kan betalen, omdat 20 procent (vaak je eigen deel) van zeg maar $500.000 een bedrag is dat de meeste mensen niet ergens in de kast hebben liggen. Ze gaan dan tweede hypotheken afsluiten en als je dan je baan kwijtraakt (van de ene op de andere dag, niks rechter) en het een paar weken kan duren voordat je je WW krijgt, dan loopt het goed spaak.

Ziekteverzekeringen zijn hier voor particulieren fors duur, ik betaal bijvoorbeeld $455 in de maand en mag dan de eerste $5000 zelf betalen, daarna krijg ik 80 procent van de kosten, maar als ik eenmaal $3 miljoen heb opgemaakt, is het allemaal voorbij.

Waarom de Amerikanen dan toch zo protesteren tegen bijvoorbeeld plannen om het ziekteverzekeringssysteem een beetje menselijker te maken? Diepgewortelde angst voor "hullie", die regeringsambtenaren die het allemaal zo slecht regelen. Een angst die heel diep zit en verder wordt aangewakkerd door radiobrullers als Rush Limbaugh, veel Republikeinen en de hele Fox "nieuws" zender. Die bepaald niet in hun eerste leugen gestikt zijn. Neem bijvoorbeeld de hele heisa rond de ziekteverzekering voor illegale vreemdelingen. In het meest vergevorderde wetsvoorstel in het Huis van Afgevaardigde staat bijvoorbeeld uitdrukkelijk, dat als je niet legaal in de VS bent, dan kun je je niet inkopen bij een verzekering, zelfs niet als er ooit een 'public option' (een door de regering geleide volksverzekering) komt. Maar dat houdt de schreeuwers en politici niet tegen om nog steeds te verkondigen dat de plannen van Obama schandelijk zijn, omdat ze illegale vreemdelingen willen verzekeren.

De beste 'disconnect' is van ouden van dagen, die WEL een nationale ziekteverzekering hebben, geregeld door de regering (Medicare), en toch roepen dat de regering zijn poten van de ziekteverzekering moet afhouden (en niet aan Medicare moet gaan frutselen).

Om duidelijk te maken hoe irrationeel dat is, beginnen sommige mensen hier nu te praten over de 'socialistische' politie en het 'communistische' systeem van het hebben van een openbare brandweer.

Arbeiders en armen stemmen ook regelmatig in tegen hun eigen belang, door te juichen over belastingverlagingen voor de rijken, onder het mom van minder belasting is altijd beter. Geeft niet dat de belastingverlagingen van de vorige regering $,17 miljard hebben gekost en dat die volgens plan in 2010 aflopen (dat is indertijd opzettelijk gedaan zodat het net leek alsof het minder zou kosten), maar vergeten dat zij (de onderlaag) dat geld zullen moeten opbrengen.

Mijn conclusie is dat Amerika nog te jong is. In Europa hebben we langzamerhand geleerd, dat het eigelijk best hoort om samen te werken om er het beste van te maken, in Amerika hebben we (ik heb de dubbele nationaliteit, vandaat die dubbele we) nog niet geleerd, dat samenwerken een goed idee is, we denken dat er genoeg ruimte is voor iedereen om zijn of haar eigen eilandje te hebben, dat we daar veilig zullen zijn en ons kunnen afzonderen van de rest.

Geef de VS nog een 200 jaar en we hebben het allemaal door.

Waarom ik dan toch in de VS woon, Amerikaan ben (maar Nederlander gebleven) en eigenlijk nooit denk aan teruggaan? Omdat die ruimte hier toch wel prettig is. EN omdat er zoveel Amerikanen zijn, dat je altijd wel een redelijk grote groep mensen kunt vinden die het met je eens zijn, zodat je samen aan je visie voor het land kan werken. Misschien ligt het aan mij, maar ik heb dergelijke groepen nooit echt in Nederland kunnen vinden.
#8 - 14-09-2009, 14:30 uur
« Laatst bewerkt op: 14-09-2009, 14:33 uur door bgroeneveld »

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15