Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Amerika forum door USA4ALL!

Amerika Vakantie Routes en hulp bij uw planning. Uiteraard kunt u hier ook terecht voor andere Amerikaans gerelateerde vragen over de Verenigde Staten van Amerika!
Als u zich registreert als lid, ziet u minder advertenties! Bovendien ziet u meer onderwerpen, zoals bijv. voorgestelde routeopties en krijgt u toegang tot de veel gestelde vragen. Bij aanmelding heeft u geen last meer van dit bericht.

healthcare

Discussie gestart

benny

In ons landje zijn wij verwend wat betreft sociale zekerheid.  We betalen er dan ook goed voor.
Maar hoe zit het nu eigenlijk in de States.
Hoe kan je bij ziekte, werkloosheid,... een vergoeding krijgen. Hoe zit het bvb. met pensioen.  Als wij hier op leeftijd zijn en ons pensioen aanvragen krijgen we maandelijks een bedrag uitbetaald naarmate je verdiend hebt in je loopbaan.  Bestaat er ginder ook zoiets?
Kan iemand mij een beetje duidelijkheid verschaffen in deze moeilijke maar zeer belangrijke materie?

Thanks in advance,

Benny.
#1 - 16-04-2009, 12:51 uur
"Tramps like us"

pzuidema

Hello Benny,

Er bestaat in dit land ook zeker een pensioen, maar het hangt er vanaf waar je werkt of dit automatisch voor je gebeurd. Over het algemeen geld dit zeker voor het werken bij overheids instanties. Maar werk je voor een particuliere organisatie of commercieel bedrijf, dan ligt het aan het bedrijf zelf of er voor je pensioen gezorgd wordt. Over het algemeen geld in dit land dat je alles even moet natrekken wat er in de staat waar je zit en bij welk bedrijf je werkt wat er geregeld wordt.
Hoe dan ook, je kunt het ook altijd zelf regelen via een pensioensorganisatie. Het kost je zelf wel meer geld dus je moet het zelf goed bijhouden, maar dat geld hier voor de meeste financiele zaken. De mogelijkheden zijn er dus, maar je moet er wel zelf achteraan gaan.
#2 - 16-04-2009, 13:01 uur
Ik quote graag mezelf als ik zeg; ik quote graag mezelf.

hdeweert

Hallo
Zoals je al wel weet zijn de sociale voorzieningen in Amerika niet zo goed als in Nederland.
Dit geld ook voor het pensioen. Het komt er voor het grootste deel op neer dat je overal zelf voor moet zorgen.
In Nederland is dit even anders. De bijdrage aan het pensioen is verplicht, maar als je met pensioen gaat hoef je niets aan te vragen.

Harm
#3 - 16-04-2009, 13:48 uur

benny

Wat bedoelen jullie nu eigenlijk?
1)  Kan je het krijgen en moet je iedere maand je bijdrage betalen?
2) Wat is die 401K waar je hier en daar over leest?
3) Wat met ziekte en of werkloosheidsvergoeding?
4) Moet je iedere maand een bijdrage betalen voor al deze bovenstaande zaken?  Of is je wedde hoger en moet je iets anders doen?

Kunnen jullie me een antwoord geven op deze voorlopig 4 vragen?

Zeer hartelijk bedankt alvast,

benny.
#4 - 16-04-2009, 14:04 uur
"Tramps like us"

bgroeneveld

1), 2) Je krijgt een overheidspension "AOW" als je minstens 10 jaar belasting en sociale lasten hebt betaald (iets minder dan 10 jaar als je in Nederland opgebouwde rechten kunt laten meetellen). De uitkering hangt af van hoeveel (of hoe weinig) je verdiend hebt de jaren dat je in de VS hebt gewerkt. plus je leeftijd (van 62 tot 70). Social Security stuurt je elk jaar een overzicht van wat je zou krijgen.

Als je 65 bent val je onder Medicare, speciale verzekering voor ouderen, maar voor een goede dekking moet je eer nog wat bij verzekeren.

Daarnaast zijn er een paar mogelijkheden om zelf voor je oude dag te sparen.

Spaarmogelijkheden:

401 K -- een spaarregeling via je werkgever, je laat dan een percentage van je salaris inhouden (voordat er belasting over wordt betaald) en soms is de werkgever zo vriendelijk om ook wat in die pot te gooien (al wordt dat steeds minder, als gevolg van de slechte economische tijden). Dat geld wordt meestal belegd en we weten allemaal wat er met aandelen aan de hand is dezer dagen, vandaar dat een 401 K tegenwoordig ook wel spottend een 201 K wordt genoemd.

IRA -- als je geen pensioenregeling op je werk hebt en niet al te veel verdient (minder dan rond de $150.000 per jaar) mag je zelf een spaarregeling opzetten en je bijdragen (maximaal een $2000 per jaar, wat meer als je ouder bent) van de belasting aftrekken.

SEP IRA, Keogh, IRA regelingen voor zelfstandigen.

3) Werklozen vergoeding: als je ontslagen wordt zonder dat je daar schuld aan hebt (en ze vragen dat na bij je werkgever) kun je een uitkering krijgen. Meestal voor een half jaar, ik houd het niet zo bij (gelukkig), maar er wordt gewerkt/is al gewerkt aan verlenging van die termijn.

Ziekte-uitkering: hangt van de verzekering die je via je baas krijgt. Soms betalen ze alles, soms moet je zelf bijbetalen en die bijbetaling kan varieren van een paar dollar tot een paar honderd dollar in de maand. Zelfstandig verzekeren is een dure aangelegenheid, ik kan via mijn vrouw een verzekering krijgen voor bijna $800 in de maand, moet dan nog wel een bedragje (rond de $20 per keer en hoger) betalen als ik naar een dokter ga. Ook de eerste $1000 per jaar zijn voor mijn eigen rekening. Het kan goedkoper, maar dan een groter bedrag eigen risico: $5000 eigen risico zou me $500 in de maand kosten.

Je hebt verder maar een beperkt aantal ziektedagen per jaar. Meestal pas als je al gewerkt hebt, voor iedere maand werk krijg je een bepaald aantal dagen. in totaal per jaar niet zo erg veel, 1 of 2 weken als ik me goed herinner uit die korte tijden dat ik voor bazen gewerkt heb.

Hoop dat dit helpt.





#5 - 16-04-2009, 16:49 uur
« Laatst bewerkt op: 16-04-2009, 16:59 uur door bgroeneveld »

benny

Eigenlijk is het dus moeilijk om er op een deftige manier oud te worden of je moet onder de categorie van rijkeren vallen.
Voor iemand die gewoon gaat werken inbvb. hotel, toerismesector is  het moeilijk en moet je eigenlijk bijna werken tot je neervalt en mag je niet ziek worden.
Of is dit overdreven???
#6 - 16-04-2009, 20:29 uur
"Tramps like us"

Loek

Je moet in de US voor jezelf zorgen, dus als jij een normale baan hebt en dus een centje opzij zet voor je oude dag dan kan ook jij als je 65 bent leven van je Social Security aangevuld met wat opzij hebt gezet.  Banen in de hotel en toerismesector vallen daar ook onder, maar het ligt er natuurlijk helemaal aan welke baan je daar hebt.  In de toerisme zijn veel banen best redelijk betaald, echter seizoens gebonden, dus zul je daaraan geen fulltime inkomen overhouden.  Maak je de bedden op in een motel, of ben je de manager van een Ritz Carlton?  Daar zit natuurlijk nog van alles tussen, maar ik will hiermee alleen zeggen dat er nogal wat variatie is in banen en het dus moeilijk is in te schatten wat jij bedoelt met een "gewone baan".  Ik heb bijvoorbeeld een "gewone" baan op automatiserings gebeid met een redelijk inkomen en ik zet een behoorlijk potje opzij voor mijn oude dag.  Ik ken zowel mensen die meer als minder dan ik verdienen, en sommigen daarvan zijn al met pensioen en schijnen een redelijk gelukkig bestaan te leiden.   Maar nogmaals, je hebt het hier voor het grootste deel zelf in de hand, de overheid in de US zorgt alleen voor het absolute minimum en soms tijdelijk voor calamiteiten zoals werkeloosheid, de rest moet je zelf doen.   

Als je dat niet ziet zitten omdat je het vanuit een verzorgings staat als België of Nederland bekijkt, kan ik dat best begrijpen, maar dan zit je toch goed waar je zit?  Er is niemand die mensen dwingt om naar de US te verhuizen, het tegendeel zelfs.   Toch zijn veel mensen bereid die barrieres te overkomen om hier in dit land te wonen van slecht geregelde voorzieningen.  Zij wegen de nadelen af tegen wat zij zien als voordelen.  Dat zal een ieder voor zichzelf moeten afwegen.



#7 - 16-04-2009, 22:14 uur
« Laatst bewerkt op: 16-04-2009, 22:22 uur door Loek »

Jez

Hallo
Zoals je al wel weet zijn de sociale voorzieningen in Amerika niet zo goed als in Nederland.
Dit geld ook voor het pensioen. Het komt er voor het grootste deel op neer dat je overal zelf voor moet zorgen.
In Nederland is dit even anders. De bijdrage aan het pensioen is verplicht, maar als je met pensioen gaat hoef je niets aan te vragen.

Harm


Ook in Nederland moet je zelf voor je pensioen zorgen en de bijdrage is niet verplicht. Je bepaalt zelf of je meedoet aan het pensioenplan van je werkgever. Daar zit 'm het verschil; de meeste bedrijven (alle?) bieden een pensioenplan aan en de meeste werknemers zullen hier aan meedoen. Maar of al die medewerkers ook werkelijk een pensioen krijgen uitgekeerd........ Was het laatst niet in het nieuws dat een grote pensioenverzekeraar de pensioenen de komende 5 jaar bevriest, vanwege de kredietcrisis? Ik geloof er niet zo in dat er nog wat over is als ik 65 word.

Ik denk dat hier een vergissing wordt gemaakt met de AOW. Die is inderdaad verplicht. Maar wil je ook werkelijk rond kunnen komen na je 65e, dan zul je zelf voor een aanvulling moeten zorgen. Ik zie hier dus weinig verschil met Amerika. AOW is bepaald geen vetpot.

Voor Nederlandse emigranten geldt dat zij ook in Amerika AOW kunnen ontvangen, afhankelijk van het aantal dienstjaren dat je in Nederland hebt gehad. Ook hoef je er niet de Nederlandse nationaliteit voor te behouden. Hoe dat met belgië zit kan ik je niet vertellen.
#8 - 16-04-2009, 22:47 uur
Reisverslagen: www.eysbroek.nl - Instagram: @jezphotos

benny

Van harte bedankt voor jullie eerlijke reacties.
Je hebt daar een punt dat je voor jezelf moet zorgen.  Als je gaat werken (zelfs hier in Europa) moet je ook voor jezelf zorgen en proberen tegen je oude dag iets opzij te zetten want wie weet wat de toekomst brengt.
Maar één ding is zeker als je al je hele leven droomt om in de VS te wonen en te werken moet je indien je de kans krijgt deze met beide armen grijpen en ervoor gaan. 
Ik wilde gewoon even weten hoe het gesteld is met de voorzieningen aldaar.

Van harte bedankt en help ons duimen voor die witte envelop de komende maanden,

grt,

benny. :afro: :afro: :afro:
#9 - 16-04-2009, 23:14 uur
"Tramps like us"

benny

 Toch zijn veel mensen bereid die barrieres te overkomen om hier in dit land te wonen van slecht geregelde voorzieningen.  Zij wegen de nadelen af tegen wat zij zien als voordelen.  Dat zal een ieder voor zichzelf moeten afwegen.

Indien je beide Europeaan bent en gehuwd is er denk ik geen andere mogelijkheid dan de Greencard Lottery.  Nietwaar?

Met solliciteren voor een job als Europeaan zul je er waarschijnlijk niet komen hé
#10 - 16-04-2009, 23:18 uur
"Tramps like us"

Johan

Voor Nederlandse emigranten geldt dat zij ook in Amerika AOW kunnen ontvangen, afhankelijk van het aantal dienstjaren dat je in Nederland hebt gehad. Ook hoef je er niet de Nederlandse nationaliteit voor te behouden. Hoe dat met belgië zit kan ik je niet vertellen.

Voor AOW gelden geen gewerkte dienstjaren maar is de leeftijd waarop je vertrekt bepalend! je hoeft zelfs nooit gewerkt te hebben en toch heb je dan recht op AOW.
AOW bouw je op vanaf je 15de levensjaar, voor elk levensjaar vanaf je 15de krijg je 2 procent dus als je 40 bent en gaat emigreren heb je recht op 50 % aow ongeacht je gewerkte jaren.
#11 - 17-04-2009, 07:38 uur

hdeweert

Even voor de duidelijkheid.
AOW bouw je niet op. Iedere inwoner van Nederland krijgt hetzelfde bedrag
uitgekeerd als hij 65 word, en aan de voorwaarden voldoet. Voor de jaren dat men in het buitenland
verblijft tussen het 15 en 65e levensjaar word hiervan per jaar 2% afgetrokken.
Het resultaat is hetzelfde maar de werkwijze is anders.

Harm
#12 - 17-04-2009, 09:11 uur

Johan

Onderstaande maar even van de SVB site geplukt:

De AOW is een verzekering. Iedereen die in Nederland woont of werkt, is automatisch verzekerd. Het maakt dan niet uit wat uw nationaliteit is. Ieder jaar dat u verzekerd bent, bouwt u 2% AOW-pensioen op. U krijgt een volledig AOW-pensioen als u van uw 15e tot uw 65e altijd verzekerd bent geweest.

Mijn conclusie: je bouwt 2 % per jaar op dat je in NL woont of werkt!
Kortom terminologie is OPBOUWEN maar het resultaat is niet anders dan met de terminologie die jij gebruikt Harm.
#13 - 17-04-2009, 14:11 uur

hollandranch

Als je alleen naar Amerika gaat of in ons geval met zijn tweetjes zonder kids is Healthcare net zo betaalbaar als in Nederland, maar ook hier per Staat verschillend. Ik maak met niet druk om pensioen en AOW etc. Over een jaar of 20 als ik aan de beurt ben dan maken ze waasrchijnlijk hondenvoer van me  ;D
#14 - 17-04-2009, 16:04 uur

yvon1960

ik werk nu in de us,als machineoperator, wat betreft healtcare ,wel maak je borst maar nat,als je de griep of zo hebt krijg je dus niets ,je moet je vantiedagen gebruiken of niet betaald krijgen ,wel is het zo dat je als je langer ziek bent ,kun je in een soort ziektewet maar dat is veel minder dan je gewone loon per week.als je hier serveerster bent is het uurloon maar 4$ per uur,ik heb dan 8.85 per uur maar daar is alles nog niet af.Ze praten over een gigantisch land hier maar een hoop dingen kunnen ze van Nedrland nog leren ,Het geld is alleen voor de hoge heren hier
#15 - 31-01-2010, 01:24 uur
YVONNE

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15