Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Amerikaanse politiek/overheid/samenleving => Amerikaanse Politiek / Overheid / Presidenten => Topic gestart door: Frank S op 20-07-2005, 10:35 uur

Titel: Bush kiest voor conservatieve rechter
Bericht door: Frank S op 20-07-2005, 10:35 uur
Bush kiest voor conservatieve rechter

De Amerikaanse president Bush wil de conservatieve rechter John Roberts toevoegen aan het hooggerechtshof. Dat maakte hij bekend in een tv-toespraak.

Opvolger
Bush noemt de 50-jarige Roberts de meest geschikte opvolger voor de vorige maand opgestapte Sandra Day O'Connor. Zij vervulde een brugfunctie tussen de conservatieve en liberale rechters in het negenkoppige rechtscollege. Critici vrezen dat de conservatieve Roberts dit vooral níet zal doen.

Rechtser stempel
Gematigde Republikeinen hadden bij Bush erop aangedrongen iemand voor te dragen die O'Connor ook in die zin zou kunnen opvolgen, maar conservatieve partijgenoten hebben Bush gevraagd van de gelegenheid gebruik te maken om een duidelijk rechtser stempel te drukken op het hooggerechtshof.

Uitwerking
Bush benadrukte in zijn toespraak dat de beslissingen van het hof hun 'uitwerking hebben op het leven van alle Amerikanen'. De Senaat moet de voordracht nog goedkeuren.