Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Amerikaanse politiek/overheid/samenleving => Amerikaanse Politiek / Overheid / Presidenten => Topic gestart door: usa4all op 06-07-2009, 16:14 uur

Titel: Robert McNamara (93) overleden
Bericht door: usa4all op 06-07-2009, 16:14 uur
AMSTERDAM - De voormalige Amerikaanse minister van Defensie Robert McNamara is maandag op 93-jarige leeftijd overleden.

Dat melden Amerikaanse media. McNamara bekleedde zijn post van 1961 tot 1968 onder de presidenten John Kennedy en Lyndon Johnson.

Hij geldt als architect van de Amerikaanse bemoeienis met de Vietnamoorlog. Onder zijn ministerschap zwol de Amerikaanse troepenmacht in het Aziatische land aan van enkele honderden tot ruim een half miljoen manschappen.

Varkensbaai
Onder McNamara's bewind vond ook een ander gewapend conflict uit de Koude Oorlog plaats: de mislukte invasie in de Varkensbaai op Cuba (1961).

McNamara deed zijn eerste ervaring in militaire kringen echter op in de Tweede Wereldoorlog, waar hij als statistisch medewerker hielp het aantal burgerslachtoffers van bombardementen op Japanse steden te bereken.

Voor zijn ministerschap was McNamara, die economie en filosofie had gestudeerd, werkzaam bij het Amerikaanse autoconcern Ford, waarvan hij korte tijd bestuursvoorzitter was.

McNamara werd na zijn ministerschap voorzitter van de Wereldbank, een rol die hij vervulde tot 1981.
Titel: Re: Robert McNamara (93) overleden
Bericht door: bgroeneveld op 06-07-2009, 22:50 uur
Hij heeft best wat fouten gemaakt, maar heeft ons -- die tegen de oorlog in Vietnam protesteerden -- tenminste later gelijk gegeven, dat het een onnodige en schandalige oorlog was.