Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Amerika forum door USA4ALL!

Amerika Vakantie Routes en hulp bij uw planning. Uiteraard kunt u hier ook terecht voor andere Amerikaans gerelateerde vragen over de Verenigde Staten van Amerika!
Als u zich registreert als lid, ziet u minder advertenties! Bovendien ziet u meer onderwerpen, zoals bijv. voorgestelde routeopties en krijgt u toegang tot de veel gestelde vragen. Bij aanmelding heeft u geen last meer van dit bericht.

Aanslag op Wolfowitz' hotel in Bagdad

Discussie gestart

Ronald Verhoog

BAGDAD - De Amerikaanse onderminister van Defensie Paul Wolfowitz is zondagochtend ongedeerd ontsnapt aan een aanslag op het Rashid hotel in Bagdad. De raketaanval, die vlak na 06.00 uur (plaatselijke tijd) werd uitgevoerd, kostte aan een Amerikaanse militair het leven. Dat heeft een hoge Amerikaanse officier gezegd.

Door de aanval raakten vijftien personen gewond. Onder hen zijn vier Amerikaanse militairen, zeven Amerikaanse burgers in dienst van het Amerikaanse ministerie van Defensie en vier buitenlanders. Zij zouden er volgens andere bronnen niet ernstig aan toe zijn.

De onbekende aanvallers vuurden een twintigtal raketten af, maar niet alle projectielen explodeerden. Iraakse politieagenten vertelden dat de raketwerper, die was gecamoufleerd als een generator, stond opgesteld in een park naast het hotel. De onbekende daders stelden een tijdklok af en gingen er daarna in een open vrachtwagen vandoor. Vervolgens ontstond een vuurgevecht tussen de snel wegrijdende daders en bewakers. Daardoor raakten twee agenten gewond.

Ontruiming

Wolfowitz, de tweede man van het Pentagon, verbleef op de twaalfde verdieping van het hotel, terwijl de raketten verscheidene verdiepingen lager insloegen. De ontruiming verliep volgens journalisten rustig. Ondanks dikke rookwolken en een met bloed bevlekt trappenhuis, verlieten de hotelgasten het gebouw kalm.

In het Rashid Hotel, een markant gebouw in het centrum van de stad, verblijven veel buitenlanders. Het ligt naast het congrescentrum van Bagdad dat in juli doelwit was van een raketaanval. Sindsdien hebben de Amerikanen extra veiligheidsmaatregelen in de wijk getroffen. Zo is het verboden auto's bij de gebouwen te parkeren.

Zaterdag waarschuwden de VS nog dat militante moslims een aanslag beraamden op een hotel in Bagdad. Zij repten toen over een mogelijke zelfmoordaanslag met een autobom. Vlak na het bezoek van Wolfowitz aan de stad Tikrit, op zaterdag, schoten rebellen daar een Amerikaanse legerhelikopter uit de lucht. Hierdoor raakte een militair gewond.

Missie

In een reactie op de aanslag zei een vermoeid ogende Wolfowitz dat de Amerikanen zich niet uit het veld laten slaan door de aanslag. "We gaan door met onze missie, dat is het Iraakse volk helpen zich te bevrijden van dit soort criminelen en de Amerikanen te beschermen tegen dergelijk terrorisme."

De onderminister van Defensie is voor de tweede keer in drie maanden in Irak. Zijn huidige bezoek valt samen met het begin van de islamitische vastenmaand ramadan. De afgelopen dagen drong hij aan op een versnelling van de vorming van een nieuw Iraaks leger, politiekorps, grenswacht en burgerbeschermingskorps.
#1 - 26-10-2003, 13:51 uur

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15