Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Amerikaanse politiek/overheid/samenleving => Amerikaanse samenleving => Topic gestart door: Dusza op 16-03-2006, 14:36 uur

Titel: Armoede in de VS
Bericht door: Dusza op 16-03-2006, 14:36 uur
ik zelf ben in LA geweest, las vegas, new york.dat was vakantie.en ik ben au pair geweest.eerst 3 maanden in cleveland , ohio, en toen 9 maanden in californie.vlakbij san francisco.en ben met mijn man in florida geweest.
Je hebt al wel wat gezien van Amerika!
Maar je hebt tevens een Gouden Kans laten liggen: trouwen met een Amerikaan!  (oei, dit zal je echtgenoot niet zo graag lezen)  ;)

wat trekt me zo aan?amerika heeft me altijd al geboeid.vanaf mijn 16e ongeveer.ben nu 28.toen ik er voor de 1e keer heen ging was ik helemaal verkocht.die mensen, die zijn zo aardig.waar ik ook geweest ben, overal zijn ze aardig.alles is daar zo geweldig. 
  Amerika is geweldig (anders zou dit forum niet bestaan). Maar bedenk je wel dat heel wat mensen ook Nederland geweldig vinden, en dus verwoedde pogingen doen om in Nederland binnen te geraken....
De kans bestaat dat, indien je vanuit zo'n negatieve Nederland-ingesteldheid / superspositieve Amerika-ingesteldheid vertrekt, dat je dan toch wel danig gaat schrikken eens je je dagelijkse leven ginder moet gaan leiden.
Voor mensen die geen deftige opleiding/job hebben, is Amerika heel dikwijls niet zo geweldig: heel veel werken voor een relatief laag loon, geen of peperdure medische kostenverzekering, geen sociaal vangnet voor als je ziek wordt of oud of ...

Deze week stond het nog in de krant: 26 miljoen Amerikanen krijgen voedselbonnen
Sinds 2000 is het aantal steuntrekkers in de Verenigde Staten (VS) met 17 procent gestegen terwijl de bevolking met amper 5 procent toenam. Het gaat om mensen die voedselbonnen of gratis gezondheidszorg krijgen en om behoeftige studenten. Vorig jaar kregen 25,7 miljoen Amerikanen voedselhulp. In 2000 waren dat er ,,slechts'' 17,2 miljoen. Dat valt niet onmiddellijk onder de noemer 'Amerika is zo geweldig'.   :(
De uitgaven voor de verschillende sociale programma's van de federale overheid in de VS zijn met een vijfde gestegen. Dat is de grootste toename sinds de hulpprogramma's in 1960 werden in het leven geroepen. Vooral de tussenkomsten in de gezondheidszorg voor armen en gepensioneerden (respectievelijk Medicaid en Medicare) rijzen de pan uit.
Het probleem is dat ook veel Amerikanen die een job hebben, niet boven de armoedegrens uitraken omdat hun job een minimumloon kent.
Het begrotingstekort is nog nooit zo groot geweest (komt o.a. ook wel door die dure oorlog) én men maakt zich ernstige zorgen over de toenemende vergrijzing. Tegen 2008 zullen liefst 79 miljoen babyboomers een pensioen ontvangen van de Sociale Zekerheid. Tegen 2011 kunnen ze aanspraak maken op terugbetaling van gezondheidszorg door Medicare.

Hiermee is het geenzins mijn bedoeling om je nog minder vrolijk te maken  2006-10 2006-10 2006-10 (helpt dit een beetje?) En waarschijnlijk zullen hier ook wel forumleden zijn die het allemaal niet zo 'negatief' inzien, maar toch, ik vind dit cijfers waar je serieus rekening mee moet houden, en dat je je dus serieus moet afvragen of Amerika nou écht wel dat gedroomde land is waar je je kinderen in groot wilt brengen.
(en misschien kan het je geruststellen: wij vertrekken later op het jaar ook naar ginder, aanvankelijk voor 3 jaar, maar als wij het ginder goed zien zitten, dan zien wij ook geen reden om terug naar 'huis' te komen)

Titel: Re: hoe dan verder?
Bericht door: bgroeneveld op 16-03-2006, 17:47 uur
Klopt Dusza. Er zijn veel voordelen aan de VS (lage belastingen, veel ruime, de kansen om het te maken), maar ook veel nadelen (slecht sociaal vangnet, weinig overheidssteun -- tenzij je boer of heel groot bedrijf bent, of iemand kent die toevallige vice president wordt -- kortom de vrijheid om dood te hongeren).

Maar met een beetje geluk en vooral met open ogen de verschillende mogelijkheden bekijken, is het hier in de VS best te doen.

Alleen of met z'n tweeën gaan is makkelijker, kinderen maken alles een stuk moeilijker. Onze zoon was 10 toen we van New Jersey naar Minnesota verhuisden en het heeft een jaar geduurd voordat hij ons vergeven had. En dat is dan in hetzelfde land met dezelfde taal en dezelfde gewoontes.
Titel: Re: hoe dan verder?
Bericht door: Chiefram op 16-03-2006, 18:43 uur
Citaat
...die zijn zo aardig.waar ik ook geweest ben, overal zijn ze aardig.

Zie je wel! Dat zeg ik ook altijd...  :) ;)
Titel: Re: hoe dan verder?
Bericht door: Loek op 16-03-2006, 20:14 uur

... tenzij je boer of heel groot bedrijf bent...


Dat boer snap ik niet.  Ik ken een aantal boeren hier in Colorado, en die hebben er allemaal nog een baan bij om rond te kunnen komen.  Boeren hier hebben het niet zo vet, misschien is dat in Minnesota anders?
Titel: Re: hoe dan verder?
Bericht door: bgroeneveld op 17-03-2006, 03:06 uur
Officieel krijgen boeren in de VS ongeveer de helft van hun inkomen uit staatssubsidies. Probleem voor kleine boeren is, dat ze niet genoeg grond en/of oogstopbrengst hebben om voor veel subsidies in aanmerking te komen. Grote bedrijven krijgen daarentegen vollop steun. En zelfs niet-boeren krijgen subsidie. Er is een website (www.ewg.org als ik me goed herinner), waar je kunt nagaan waar die subsidies heengaan. In mijn oude wijk in Brooklyn waar ze een koe niet zouden herkennen als die voor ze zou staan, waren mensen die subsidie krijgen, evenals in mijn, redelijk deftige, buurt in St. Paul.

Overigens ontkennen Amerikaanse ministers van landbouw altijd dat er in de VS landbouwsusidies bestaan (ik heb dat aan een paar ministers persoonlijk gevraagd). Ze hebben alleen "noodhulp", betalingen voor het buiten bedrijf houden van grond, enz., enz. Maar geen subsidie. En bovendien krijgen Europese boeren veel meer, voegen ze er dan altijd aan toe.

En wat dacht je van de hulp aan Chrysler indertijd. Of Haliburton? Of grote scheepswerven in het Zuiden? "Socialisme voor de rijken" wordt het wel genoemd, net als die belastingverlagingen van onze Grote Leider, die ook voornamelijk naar mensen gaan die dat best kunnen missen (zie bijvoorbeeld uitspraken van Bill Gates, en anderen).
Titel: Re: hoe dan verder?
Bericht door: Kasj op 17-03-2006, 13:02 uur
op zich ben ik het er mee eens dat mensen die meer verdienen meer zouden moeten betalen.
er zijn genoeg mensen die niet of nauwelijks in staat zijn om te werken.
ECHTER, laatst had ik een discussie met een collega en die vertelde mij dat ik stom was om full-time te werken.
Als je part-time werkt kun je bijvoorbeeld in Nederland aanspraak maken op zorgtoeslag, huursubsidie etc zei hij.
Dan word ik dus wel een beetje kwaad, want dan moet ik dus nog harder werken om die subsidies voor hem te betalen.
Dan ben je dus een parasiet als je meer kunt werken, maar het niet wilt om zo bepaalde subsidies te kunnen krijgen.


Titel: Re: hoe dan verder?
Bericht door: bgroeneveld op 17-03-2006, 15:33 uur
Ongeacht welk systeem je ook hebt, er zijn altijd mensen die de gaatjes vinden om misbruik van dat systeem te maken.

Als je minder werkt en al die toeslagen krijgt, verdien je dan evenveel als een fulltime baan?

Titel: Re: hoe dan verder?
Bericht door: Chiefram op 21-03-2006, 18:07 uur
Ongeacht welk systeem je ook hebt, er zijn altijd mensen die de gaatjes vinden om misbruik van dat systeem te maken.

Precies. Daarom moeten we ook zo snel mogelijk af van een sociaal stelsel. Iedereen moet maar eens leren om voor zichzelf te gaan zorgen en niet de handjes meer op houden. er is inderdaad een beetje te veel misbruik gemaakt van het sociale systeem dat wij in Nederland hebben gehad. Ik ken voorbeelden uit mijn eigen omgeving, waar ik mezelf (ook al heb ik er niets mee van doen) vreselijk aan erger en voor schaam.
Titel: Re: hoe dan verder?
Bericht door: B-man op 21-03-2006, 18:10 uur
Ongeacht welk systeem je ook hebt, er zijn altijd mensen die de gaatjes vinden om misbruik van dat systeem te maken.

Precies. Daarom moeten we ook zo snel mogelijk af van een sociaal stelsel. Iedereen moet maar eens leren om voor zichzelf te gaan zorgen en niet de handjes meer op houden. er is inderdaad een beetje te veel misbruik gemaakt van het sociale systeem dat wij in Nederland hebben gehad. Ik ken voorbeelden uit mijn eigen omgeving, waar ik mezelf (ook al heb ik er niets mee van doen) vreselijk aan erger en voor schaam.


We zijn ook langzaam weer aan het afstappen van de sociale rechtsstaat want het is gewoon niet meer vol te houden. Na WO II natuurlijk snel ontwikkeld (met name door toedoen van de PVDA) maar tegenwoordig niet haalbaar meer lijkt me.

B-man
Titel: Re: Armoede in de VS
Bericht door: bgroeneveld op 21-03-2006, 20:39 uur
En het alternatief voor de verzorgingsstaat? Iedereen maar dood laten hongeren, eige schuld, dikke bult?

Misbruik is misbruik. Maar waarom is dat alleen erg als armen misbruik maken? Al die bedrijven en oplichters die rijk worden aan Irak en New Orleans, dat mag allemaal maar? Dat zijn ook onze (mijn) belastingcenten!

Of wat doe je dan met die bouwers-oplichters in Nederland?
Titel: Re: Armoede in de VS
Bericht door: Chiefram op 21-03-2006, 21:00 uur
Dus in jou ogen is iedereen die ook maar een poot uitsteekt en geld gaat verdienen, gelijk een oplichter?!  ???

Als die mensen hun handen uit de mouwen steken en geld verdienen, van mij part verdienen ze miljoenen per jaar, dan hebben ze daar gewoon recht op. Dan moeten de gene die niet werken ook maar eens hun poten uit de mouwen gaan steken. Nee, thuis lekker op de bank zitten en een uitkering trekken is veel gemakkelijker.

Ik heb het nu niet over bejaarden en zodanig zieke mensen dat die echt niet aan de slag kunnen. Er loopt verdorie genoeg klootjesvolk rond dat het wel best vindt zo en die zouden ook geen enkele cent uitkering moeten krijgen.

Ik heb bewondering voor grote bouwbedrijven die flink veel geld aan alles verdienen. Ze weten het tenminste te halen, terwijl een ander het laat liggen. Jammer dan voor de kleinere bouwbedrijven die het moeilijk vinden, dan hadden ze ook maar wat harder moeten werken om erbij te horen. Elk groot multinational zou wat meer waardering moeten krijgen voor alles wat ze doen, ondanks ze geld maken. Dit is de basis van een onderneming. Niemand werkt voor niets, ook de grote bedrijven niet.

Ook hoeft niemand hoeft uit te hongeren. Als je honger hebt, dan ga je werken. Veel volk dat op straat leeft heeft hun waardeloze leven aan zichzelf te danken. Ze willen niet meedoen in de maatschappij, dus verkiezen ze het straatleven, vaak gepaart gaande met drank en drugs problemen. Nou en? Kiezen ze toch zelf voor?

Nee, iemand die (flink veel) geld verdient heeft er zelf voor gewerkt en kan nooit verantwoordelijk zijn voor hen die het minder hebben. Het is altijd zo gemakkelijk om het geld 'te jatten' van de rijkeren, alsof het een schande is om een beetje meer te hebben dan een ander. Maar zo is het wel altijd geweest in Nederland, dat je niets meer mag hebben dan een ander. Niet voor niets 'vluchten' veel Nederlanders hierdoor het land uit en gaan zich in Belgie vestigen of in andere landen. De mensen die Nederland verlaten zijn niet de armste en minst ontwikkelde mensen.

Je ziet wat er op een gegeven moment overblijft...
Titel: Re: Armoede in de VS
Bericht door: USvsNL op 21-03-2006, 21:21 uur
Dus in jou ogen is iedereen die ook maar een poot uitsteekt en geld gaat verdienen, gelijk een oplichter?!  ???

Als die mensen hun handen uit de mouwen steken en geld verdienen, van mij part verdienen ze miljoenen per jaar, dan hebben ze daar gewoon recht op. Dan moeten de gene die niet werken ook maar eens hun poten uit de mouwen gaan steken. Nee, thuis lekker op de bank zitten en een uitkering trekken is veel gemakkelijker.

Ik heb het nu niet over bejaarden en zodanig zieke mensen dat die echt niet aan de slag kunnen. Er loopt verdorie genoeg klootjesvolk rond dat het wel best vindt zo en die zouden ook geen enkele cent uitkering moeten krijgen.

Ik heb bewondering voor grote bouwbedrijven die flink veel geld aan alles verdienen. Ze weten het tenminste te halen, terwijl een ander het laat liggen. Jammer dan voor de kleinere bouwbedrijven die het moeilijk vinden, dan hadden ze ook maar wat harder moeten werken om erbij te horen. Elk groot multinational zou wat meer waardering moeten krijgen voor alles wat ze doen, ondanks ze geld maken. Dit is de basis van een onderneming. Niemand werkt voor niets, ook de grote bedrijven niet.

Ook hoeft niemand hoeft uit te hongeren. Als je honger hebt, dan ga je werken. Veel volk dat op straat leeft heeft hun waardeloze leven aan zichzelf te danken. Ze willen niet meedoen in de maatschappij, dus verkiezen ze het straatleven, vaak gepaart gaande met drank en drugs problemen. Nou en? Kiezen ze toch zelf voor?

Nee, iemand die (flink veel) geld verdient heeft er zelf voor gewerkt en kan nooit verantwoordelijk zijn voor hen die het minder hebben. Het is altijd zo gemakkelijk om het geld 'te jatten' van de rijkeren, alsof het een schande is om een beetje meer te hebben dan een ander. Maar zo is het wel altijd geweest in Nederland, dat je niets meer mag hebben dan een ander. Niet voor niets 'vluchten' veel Nederlanders hierdoor het land uit en gaan zich in Belgie vestigen of in andere landen. De mensen die Nederland verlaten zijn niet de armste en minst ontwikkelde mensen.

Je ziet wat er op een gegeven moment overblijft...


Wat lijken jou ideen op die van mij zeg! Gelukkig hebben ze geen (of nauwelijks) uitkeringen in de VS. Socialistische troep is het!
Titel: Re: Armoede in de VS
Bericht door: Chiefram op 21-03-2006, 21:30 uur
 ;)
Titel: Re: Armoede in de VS
Bericht door: Poison ArroW op 22-03-2006, 01:38 uur
;)
2006-01 god bless the USA  2006-01
Titel: Re: Armoede in de VS
Bericht door: bgroeneveld op 22-03-2006, 03:42 uur
Het feit dat we in met z'n allen in een maatschappij wonen, is dus niet belangrijk, ieder voor zich en god voor ons allen.

Dat gaat, gelukkig, zelfs in de VS niet op, want dat zou geen leefbare maatschappij opleveren.

Wat ik altijd zo interessant vind aan dit soort redeneringen, is dat als puntje bij paaltje komt, dan ziet men plotseling de zaak zo heel anders. Zoals de mensen hier die failliet gaan als ze ernstig ziek worden, zelfs als ze een goede ziekteverzekering hebben (een Amerikaanse ziekteverzekering heeft meestal een maximale uitkering en met een beetje moeilijke ziekte, kom je daar best overheen). Al die mensen die willen werken, maar dat niet kunnen, bij gebrek aan opleiding. Soms eigen schuld, soms omdat ze overal buiten vallen.

Dezer edenering, zoek het maar uit, vindt het beter om gevangenissen te bouwen, dan een fractie van dat geld uit te geven aan hulp voor jonge kinderen, wat veel meer problemen kan voorkomen en veel goedkoper is, bijvoorbeeld.

Maar ja, jullie weten het allemaal zo goed, dat wat ik er ook tegen in zou brengen toch maar genegeerd zal worden.
Titel: Re: Armoede in de VS
Bericht door: Chiefram op 22-03-2006, 06:47 uur
Citaat
Het feit dat we in met z'n allen in een maatschappij wonen, is dus niet belangrijk, ieder voor zich en god voor ons allen.

Dat slaat nergens op. Natuurlijk is het feit dat we in een maatschappij wonen belangrijk. Daar hebben we regels voor waar iedereen zich aan moet houden, zodat niemand voor overlast zorgt. We betalen met z'n allen belasting om het openbaar apparaat draaiende te houden. Dit heeft niets te maken met dat iemand of de een moet gaan zorgen voor de ander.

Je gaat me toch niet vertellen dat je voostander bent dat anderen (met name die 'meer' verdienen) maar voor je moeten zorgen, zodat je er zelf zo weinig mogelijk voor hoeft te doen of (nog veel erger) er zelf ook aan mee zou moeten betalen?!

Dat vind ik zo'n gemakzuchtige gedachte. Dan zou je zelf voor een appeltje voor de dorst hebben moeten zorgen en niet een ander ervoor op laten draaien, ongeacht dat die persoon misschien wel 100x per maand meer salaris heeft dan jij zelf.

Ja, dan is het inderdaad Ieder voor zich en God voor ons allen.

Als ik straks 40 jaar lang gespaard zou hebben voor mijn 'oude dag' en 40 jaar lang mij dingen heb moeten ontzeggen in mijn leven, dan word je in een sociaal systeem afgestraft als je van je 'oude dag reserve' wilt gaan genieten of ergens gebruik van wilt maken. Dit gaat je de hoofdprijs kosten.

Anderen die 40 jaar lang feest hebben lopen vieren, al hun geld er doorheen hebben gejaagd, die mogen dan zeker op hun 'oude dag' hun handjes gaan ophouden, omdat ze geen 'oude dag reserve' hebben opgebouwd. Dat geld moet ik dan nog eventjes voor dit soort gastjes op gaan hoesten, terwijl ik 40 jaar lang mijn zuur verdiende centjes opzij heb gelegd om later een goede voorziening te hebben? Moet ik aan die 'feestgangers' dan nog gaan afstaan??!!

Dacht het niet. Dan is het wel degelijk voor mij "Ieder voor zich en God voor ons allen".

Het wordt tijd dat de meeste mensen eens gaan inzien dat iedereen niet alleen volwassen is, maar dat iedereen zich ook eens een keer volwassen gaat gedragen. Dat handjes ophouden moet maar eens afgeleerd worden. Die tijd is voorbij.

En geld uitgeven voor (probleem) jongeren? Wie gaat dat betalen? Zijn de ouders daar zelf niet verantwoordelijk voor? Ik denk dat er van de 100 opgestarte projekten om jongeren in het gareel te houden er bij voorbaat al 99 zijn gedoemd te mislukken. Dat noem ik pas weggegooid geld.

Het bouwen van gevangenissen brengt ook nog eens veel werk met zich mee. Mag ook wel wat kosten en ja, daar betalen wij ook belasting aan mee, maar je houd de straten bouten wel een stuk veiliger door bepaalde gastjes op te laten sluiten. Dit zijn een van die dingen waar wij belasting voor betalen om het eerder genoemde openbare apparaat draaiende te houden. Heb ik totaal geen moeite mee.

Nogmaals, ik sta vooraan in de rij om te betalen/af te dragen voor mensen die echt niet kunnen werken. Of dit nu van korte duur is of van lange duur of voor altijd, ik zal de laatste zijn die deze mensen buiten hun schuld om op straat zal willen zien belanden. Als mij iets zou gebeuren, dan hoop ik ook dat er een soort 'vangnet' is...

Maar... niet voor mensen die de hele dag op hun luie nest liggen weg te doezelen met een stickie (wiet) in hun bek, omdat dit zo'n lekker gevoel geeft en niet kunnen werken omdat ze zich in deze maatschappij niet zo lekker voelen. Man, dan gaan mijn nekharen recht overeind staan en kan ik dit soort types wel aan de haren uit hun luie nest trekken en naar een grote fabriekshal trappen waar voldoende lopende banden staan, zodat ze ook eens hun poten uit hun lijf kunnen steken. Dit soort gasten krijgen nog een uitkering ook onder het kopje van 'depressiviteit'! Rot toch op, dat zit allemaal tussen de oren!!!

Ook mensen die buiten hun schuld om op straat komen te staan wil ik met alle plezier financieel helpen, maar wel tot ze een andere baan hebben binnen redelijke tijd. Het zal je maar ongevraagd gebeuren. Maar niet zoals het bij zovelen gaat... er lekker in blijven 'hangen'...

Dit is hetzelfde als bij de meeste bedrijven het geval is: zolang de werknemers maar geld krijgen (is hun recht, daar werken ze ook voor) is er niets aan de hand. Zodra het met het bedrijf zelf wat minder gaat en er in bepaalde zaken gesneden moet worden, staat ineens iedereen op zijn kop! Dit mag niet! De werknemer gaat 'iets' voelen in zijn portemonnee namelijk. Ja, aan me hoela! Het bedrijf dat wel even verantwoordelijk is voor zijn werknemers, mag zeker wel het een en ander voelen zeker. Nee, gelijk met z'n allen de straat op en aktie voeren! Dit soort gedrag moet afgeleerd worden. Het is het bedrijf dat risko draagt en sterk moet blijven, wil het de mensen nog kunnen betalen en onderhouden. Niet de werknemers, die hebben al voldoende zekerheid, maar willen daar niets van inleveren. Zo egoistisch is men in veel gevallen al aan het denken. Dat het bedrijf in moeilijkheden zit, zal de meeste een rot worst wezen. Over sociaal gedrag gesproken...


Titel: Re: Armoede in de VS
Bericht door: Skydriver op 22-03-2006, 18:20 uur
@ Chiefram; niets aan toe te voegen!! O0
Waarschijnlijk zoals velen, ken ik enkele jonge, gezonde(op wietgebruik na dan) mensen die zéér bewust gekozen hebben om niet te werken, en te profiteren van al het goede wat deze slappe, door geitenwollensokkenfiguren gedomineerde maatschapij hun bied!
Het zal hoog tijd worden dat we het "Amerikaanse" systeem wat meer gaan invoeren...
Titel: Re: Armoede in de VS
Bericht door: Chiefram op 22-03-2006, 18:54 uur
Dit zijn de voorbeelden die ik aan den lijve (omdat ik die mensen persoonlijk ken) heb ondervonden:

1:
Een vriendin van mijn vrouw heeft (is nu gelukkig: had) een van de slaapkamers in haar drive-inn woning verhuurd aan een ca. 25 jarig meisje. Dat meisje 'woonde' zeg maar in de tuinkamer beneden. Ze deed niets anders dan de hele dag op bed wiet liggen roken. Werken had ze nog nooit in haar hele leven gedaan, want dat 'paste' niet bij haar levensstijl. Daar zou ze alleen maar depressief van worden. Ze trok wel al jaren een bijstandsuitkering.

2:
De overburen van een goede vriendin van mij zijn (lees: waren) getrouwd en hij had een vast inkomen. Ze zijn bewust in overleg van elkaar gescheiden en wonen nu letterlijk NAAST ELKAAR! Ze vertelden mij in mijn gezicht dat ze alleem maar gescheiden zijn omdat zij dan een volledige uitkering (bijstand) kon trekken en ze op deze manier meer maandelijkse inkomsten hebben om leuke dingen mee te doen. Ze gaan gewoon met elkaar om. Ook werkt hij daarnaast nog zwart erbij. Gevolg: het ging ze financieel goed en konden allemaal dingen doen die ik niet kon toen ik in Nederland woonde en werkte.

3:
Een goede vriend van mij (lees: was een goede vriend) had werk en moest child support betalen aan zijn ex-vrouw. Daar had hij geen zin in en heeft zich zo misdragen op zijn werk vertelde hij mij, dat hij binnen een paar dagen werd ontslagen. Hij heeft jaren en jaren van een uitkering geleefd en hoede daardoor niets aan zijn ex-vrouw te betalen. Op elke sollicitatiegesprek dat hij moest verchijnen, kleede hij zich als een zwerver en gedroeg zich asociaal, om maar niet aangenomen te worden. Mocht hij het gevoel hebben dat hij toch ergens zou kunnen worden aangenomen, omdat het gesprek soepel verliep, schreef hij direkt diezelfde dag een klacht brief over het verlopen gesprek. Hij maakte daarin extra veel taalfouten en liet merken niet op een gesprek met 'jou' of 'je' aangesproken wenste te worden. Hierdoor heeft hij alle banen kunnen afhouden, terwijl hij wel aan zijn sollicitatieplicht voldeed en lekker jaar na jaar van een uitkering heeft kunnen genieten, maar er wel op de bouw 5 volle dagen per week heeft bij kunnen scharrelen.

4:
Een andere vriend van mij had ook geen werk. Hij was te kinds en werd overal ontslagen. Hij wilde wel met vakantie, dus ging hij naar de sociale dienst om geld voor een bril te vragen. Hij had geen eens een bril nodig!!! Maar wonder boven wonder kreeg hij iets van 200 gulden destijds (nog voor de euro) en kon zo toch een kleine week vakantie houden van onze belastingcenten. Nee, bewijs voor een bril werd niet overlegd.

Moet ik nog even doorgaan? Ik heb nog veel meer voorbeelden uit mijn direkte omgeving.

Dit bedoel ik dus met een leuk sociaal systeem. Echt onbegrijpelijk, maar helaas waar...
Titel: Re: Armoede in de VS
Bericht door: bgroeneveld op 22-03-2006, 21:17 uur
Ja, en in de gevangenis hebben ze  drie goede maaltijden per dag, kabel tv en ze worden goed verzorgd, conclusie: we behandelen gevangenen veel te goed.

Anecdotes kennen we allemaal. Maar je maakt mij niet wijs dat jouw voorbeelden de regel zijn. En dat je zoveel geld krijgt van een uitkering, dat je daar "prima" van kan leven.

Dat voorstel van Bush om je geld opzij te laten zetten voor het betalen van mnedicijnen is een mooi voorbeeld van waar jouw ideeen op uitlopen: mensen die van een minimum bestaan (mensen die bij WalMart werken bijvoorbeeld) moeten al hun geld uitgeven aan in leven blijven en een dak boven hun hoofd houden. Hoe kunnen ze dan voor hun oude dag sparen? Hoe kunnen ze een zeikteverzekering betalen als ze net teveel verdienen voor Medicare of het ziekenfonds?

Je maakt je, terecht, kwaad over misstanden. Maar je scheert nu wel alles over een heel grote kam.

Titel: Re: Armoede in de VS
Bericht door: Chiefram op 22-03-2006, 21:50 uur
Citaat
Ja, en in de gevangenis hebben ze  drie goede maaltijden per dag, kabel tv en ze worden goed verzorgd, conclusie: we behandelen gevangenen veel te goed.

Daar heb je 100% gelijk in, terwijl (ik praat alleen even over Nederland, want daar heb ik tot recentelijk altijd geleefd en weet wat daar gaande is) de ouderen in tehuizen liggen te schreeuwen om aandacht en dit niet kunnen krijgen omdat er niet voldoende geld voor ze is! De opgesloten marokkaantjes in de gevangenissen (mijn zus werkt er, dus ik weer hoeveel procent marokkaans er vast zitten) stellen zo hun eisen en daar MOET serieus op geregeerd worden. Dat kan dus schijnbaar wel.

Ik heb al lang geroepen dat dit klootjesvolk dat in de gevangenissen beland, de rekening bij vrijlating moeten krijgen gepresenteerd voor de gemaakte kosten. Dit zou dan in mindering gebracht kunnen worden door de verplichte arbeid die ze in de gevangenissen verrichten.

Citaat
Anecdotes kennen we allemaal. Maar je maakt mij niet wijs dat jouw voorbeelden de regel zijn. En dat je zoveel geld krijgt van een uitkering, dat je daar "prima" van kan leven.

Ik heb niet gezegd dat mijn paar voorbeelden regel zijn. Ik ken gelukkig niet elke inwoner van Nederland persoonlijk, maar ken wel de mensen die ik in mijn eigen omgeving ken en ik schrijf hier alleen maar een paar voorbeeldjes van wat ik persoonlijk heb ervaren. Als ik alleen al zoveel van dit soort voorbeelden ken, dan zullen anderen ook wel dergelijke voorbeelden kennen, ook al zullen die misschien iets anders zijn dan die voorbeelden van mij.

Ik zou niet een week rond kunnen komen van een uitkering. Daar heb ik een veel te hoog levensstandaard voor, maar er zijn genoeg mensen die met minder genoegen nemen en hier wel mee uit de voeten kunnen. Ik heb het niet over mensen die door omstandigheden van een goedbetaalde baan in dit soort sitauties terecht komen, maar over hen die het wel best zo vinden. Die gaan echt niet voor 100 euro per maand extra uit hun warme bedje stappen om te gaan werken. Die komen de maand zo wel door...

Dus ja, schijnbaar kun je er dus wel degelijk van rond komen als je maar wilt.

Citaat
Dat voorstel van Bush om je geld opzij te laten zetten voor het betalen van mnedicijnen is een mooi voorbeeld van waar jouw ideeen op uitlopen: mensen die van een minimum bestaan (mensen die bij WalMart werken bijvoorbeeld) moeten al hun geld uitgeven aan in leven blijven en een dak boven hun hoofd houden. Hoe kunnen ze dan voor hun oude dag sparen? Hoe kunnen ze een zeikteverzekering betalen als ze net teveel verdienen voor Medicare of het ziekenfonds?

Als het jonge gasten zijn, dan kunnen ze zich laten verzekeren voor hun oude dag. Die bedragen zijn niet zo groot en is voor iedereen op te brengen. Het is niet iets nieuws in Amerika dat iedereen voor zichzelf moet zorgen en dat zal ook in Amerika nooit gebeuren. Dus die groep is uitgesloten.

Als het om oudere mensen gaat die geen appeltje voor de dorst hebben, dan zijn ze stom genoeg geweest om niet eerder met het sparen voor de toekomst te zijn begonnen. Ze weten beter dan ons dat de voorzieningen niet zo geweldig zijn in dit land. De premies die ze moeten gaan betalen op oudere leeftijd zullen aanzienlijk hoger zijn en voor (bijna) niemand op te brengen. Maar dit is een keus geweest die men vroeger (toen ze nog jong waren) aan zich voorbij hebben laten gaan. Keuzes hebben nu eenmaal gevolgen voor je verdere leven en die moeten ze dan maar accepteren. Terug slaan is altijd gemakkelijk achteraf gezien, maar die fout hebben ze dan wel aan zichzelf te danken.

Hoe deze mensen een ziektekostenverzekering kunnen betalen? Dit is al jaren een van de allerduurste verzekeringen in Amerika, dus niets nieuws en de meeste Amerikanen kunnen het ook betalen of worden geheel of gedeeltelijk van deze verzekering voorzien middels hun werkgever. Ook de keus om voor deze werkgever hebben ze zelf gemaakt.

Nee, het is lekkerder als een 'ander' voor je betaalt...

Sommige mensen zien mijn manier van denken als een wel heel erg harde opstelling. Ik wil alleen maar duidelijk maken dat elke mens alle keuzes heeft in zijn of haar leven om iets van zijn of haar leven te maken. Ik heb ook keuzes gemaakt in mijn leven en heb er ook alles aan gedaan (toen ik jong was, was ik er al bewust mee bezig) om een leuk en goed leven op te kunnen bouwen voor mijzelf en mijn gezin. Ook ik heb tegenslagen gehad, waarbij iedereen dacht dat ik die nooit te boven zou kunnen komen, maar zie... ik kom er altijd te boven! Ik ben Nederlander en vecht mijzelf op naar een positie die ik voor ogen heb. Je kunt namelijk alles in je leven bereiken wat je maar wilt hebben, maar dan moet je er wel alles zelf aan doen en zelf de touwtjes in handen nemen en geen ophoudende handjes hebben en alles maar aan een ander overlaten. Juist dit soort mensen komen er nooit!

Keuzes in je leven maak je. Keuzes in je leven hebben een gevolg voor je eigen toekomst. Mekker niet als het fout gaat, maar leer van de fouten en maak een andere keuze. Denk na voordat je een keuze maakt en leer jezelf goed kennen wat je mogelijkheden en kansen zijn in deze wereld.

Dan kom je stukken verder dan wanneer je maar 'gevoederd' wordt van bovenaf. Of je moet het slaafs zijn wel lekker vinden, maar ook daar heb je dan voor gekozen en moet je niet achteraf mekkeren als een ander het beter heeft dan jezelf.

Als mensen dit maar inzien en konstant maar positief blijven over wat deze wereld ze te bieden heeft (en materialisme opzij durven te zetten), dan heeft niemand meer iets te klagen. Dan ineens is het leuk om voor jezelf te mogen zorgen, zonder afhankelijk te zijn van derden. Er is toch niemand in deze wereld die om jou geeft, ook al helpen ze je... hun eigen prioriteiten worden nog altijd boven die van jou gesteld. Dit is mensenlijk gedrag.
Titel: Re: Armoede in de VS
Bericht door: Annemiek op 22-03-2006, 23:15 uur
Eigenlijk wilde ik me niet in deze discussie mengen, want ik erger me er alleen maar aan, ik wil alleen maar zeggen dat ik wou dat je eens in een ander's schoenen kon lopen. De voorbeelden die je aangeeft; er zijn altijd mensen die misbruik willen maken van een systeem, en misschien is het in Nederland te gemakkelijk om dit te doen. Maar hoe werkt het voor de moeders van een uitkering moeten rondkomen?
Je hebt jezelf uit tegenslagen gewerkt zeg je, gelukkig kon je het. Er zijn mensen die 2 banen werken, en nog niet vooruit kunnen komen. Daar is niet veel voor nodig, een auto die kapot gaat, iets in huis gaat kapot, de kinderen worden ziek...
We hebben zelf ook wel eens dicht tegen het blut zijn gestaan, en ik kan me niet voorstellen om altijd zo te moeten leven.
Niet iedereen heeft een goede start in het leven; ik ken kinderen die ouders hebben die alleen maar naar hun schreeuwen. Dat zijn kinderen die wel heel erg sterk moeten zijn om later wat van hun leven te kunnen maken. Een goed onderwijs met wat persoonlijke aandacht zou hiermee kunnen helpen, maar daar wordt aan gesnoeid.
Keuzes maken, prima, daar moet je dan mee leven. Maar ondertussen veranderen de wetten en heb je aan je oude keuzes niks meer.
Denk je dat je met flink sparen goed zit voor je oude dag? Als je rijk bent en je kunt je inkopen in een retirement community zit je goed. Als je gespaard hebt, en je komt in een verpleeghuis terecht, kun je daar alles aan opmaken.
Ziektekostenverzekeringen kunnen $9000 per jaar zijn als je werkgever er niet aan meebetaald. En het zijn niet altijd de beste verzekeringen die een werkgever kiest, maar de goedkoopste. Wie kan dat betalen van een minimumloon?

Titel: Re: Armoede in de VS
Bericht door: LoveUSA op 22-03-2006, 23:56 uur
Hoii Iedereen
Ik ben nieuw op dit forum,  ik woon al 6 jaar in the States, in de staat Massachusetts.
Maar om even te reageren op dit onderwerp;
Ik vind dat er aan beide kanten wel iets te zeggen valt, zo vind ik het systeem in Nederland bv belachelijk;  ohh ik heb stress, dus gelijk maar even arbeidsongeschikt verklaart worden.
Hier in de USA moet je werken voor je geld, en zo hoort het ook, ik zie het elke dag op mijn werk( ik werk in een hotel),  mensen van allerlei nationaliteiten werken elke dag hard om de kost te verdienen.  Ik denk ook dat dat de reden is dat mensen hier niet zo minachtend naar buitenlanders kijken als in Nederland.  Want werken moet je voor je geld...

Ok, het sociale vangnet is hier minder dan in Nederland, maar als ik zo om me heen kijkt, word er veel goeds gedaan door de mensen zelf,  een paar weken geleden overleed de zoon van een kollega van mij,  in Ecuador, en hij had geen geld om naar de begravenis van zn eigen zoon te gaan,  dus hebben we met zn allen geld ingezameld.
Zulk soort dingen hoor je veel, en dat geeft me een goed gevoel!

Wel vind ik dat er beter voor ouderen gezorgd moet worden hier, ik vind het belachelijk dat er zoveel ouderen nog moeten werken omdat ze anders niet rond kunnen komen!
Titel: Re: Armoede in de VS
Bericht door: Chiefram op 23-03-2006, 00:05 uur
Op de reaktie van Annemiek:

Het probleem is juist dat ik me heel goed in andermans schoenen kan verplaatsen. Helaas kunnen anderen dit niet, omdat die veel te kortzichtig zijn en maar 1 ding voor ogen zien en verder helemaal niets.

Natuurlijk zijn niet alle mensen gelijk, gelukkig maar! Dat zou een heel saaie wereld zijn. Dat er mensen zijn waarbij alles van een leien dakje gaat in hun leven is prima, maar (en daar gaat het in dit verhaal eigenlijk om) die moeten niet verantwoordelijk worden gesteld voor de groep bij wie dit niet het geval is. Er wordt altijd maar (en dat ik waar ik me ontzettend kwaad om maak) van uit gegaan dat de mensen die het beter hebben er altijd maar weer voor moeten opdraaien. Ik kan daar zo pissig om worden. Alles willen hebben en er niets voor doen.

Dat tegen de grens aanzitten van blut zijn daar ben ik ook wel eens geweest hoor. Ik heb ook tijden meegemaakt dat ik met slechts 10 gulden (de euro bestond nog niet) per week moest rondkomen (eten, kleding, openbaar vervoer, etc.) en in een huurflat zat van bijna 1200 gulden ex service kosten per maand en ZONDER huursubsidie, omdat ik 'iets te veel' verdiende!

Ik weet als geen ander dat dit geen pretje is en pure armoe. Dit was zonder mijn schuld dat ik in deze situatie verzeild ben geraakt, maar werd door niets en niemand geholpen. Ik kon naar een kleinere huurflat in hetzelfde gebouw voor 'minder', maar moest 1 maand extra borg betalen. Had ik niet en kon ik niet, dus kon niet eens van mijn 'dure' woning af en geloof maar niet dat er ook maar een enkele instelling is geweest die mij 'eventjes' voor 1 of twee maandjes heeft kunnen helpen, zodat ik het geld terug kon betalen.

Ik heb alles zelf op moeten lossen en ja, het is me uiteindelijk gelukt op eigen kracht! Vrienden hebben het er nog jaren later over dat ze het nog steeds niet kunnen begrijpen dat ik vanuit een situatie ben gekropen dat mijn dagelijkse eten uit een pakje droge kaakjes van 0,49 cent (ik ben dat bedrag NOOIT vergeten) van de Aldi bestond. Het eneige broodbeleg wat ik had was een potje goedkope pindakaas. Niets geen vlees, worst of kaas of wat dan ook.

Waarom lukt het mij dan wel? Zulke situaties kun je 'zielig' vinden en blijven schreeuwen dat er mensen zijn die zoals ik ook in dit soort situaties hebben gezeten, maar doe er dan wat aan. Dat heb ik ook gedaan en als je wilt kom je er op een gegeven moment uit.

Tuurlijk heb ik zelf ook aan den lijve ondervonden in Nederland (en geloof me, ik had daar een heel goede baan) wat de komst van de euro heeft veroorzaakt in Nederland (en de rest van Europa). Ook dat Balkenende de touwtjes ging strak trekken... Ik heb ook aan den lijve ondervonden dat het luxe leventje dat wij in Nederland hadden helemaal niet meer zo luxe was en dat wij met dezelfde inkomsten ineens niet meer uit eten konden en niet meer 'eventjes' met vakantie. Sterker nog, zonder aan loon te hebben moeten inleveren hielden wij ineens aan het eind van de maand dagen over, inplaats van geld.

Nu konden wij het gelukkig nog dragen, maar ik heb genoeg mensen gezien die het niet meer trokken en steeds verder weg de ellende in zijn gekomen. Ja, zonder hun schuld!!!!!! Mensen die twee banen hebben (hij en zij) en 5 kids, beiden goed verdienen en toch niet (meer) rond konden komen. Dit is erg. Dit is schandalig dat zoiets maar wordt toegelaten. Ja, ik zie deze dingen ook, maar men kan ook (als ze in een dergelijke situatie zitten) kijken wat aan deze situatie te gaan doen. Doen ze niets, dan zakken ze verder weg namelijk. En het gekke is... ze doen niets... alleen maar klagen en klagen. Ik heb het dan nog over hartstikke gezonde mensen.
Titel: Re: Armoede in de VS
Bericht door: bgroeneveld op 23-03-2006, 00:22 uur
We zijn het er dus allemaal over eens, dat er basisvoorzieningen moeten zijn voor iedereen? Maar dat die voorzieningen ook verplichtingen met zich mee moeten brengen ( een baan aannemen die je eigenlijk niet leuk/beneden je stand vindt, je uiterste best doen om er bovenop te krabbelen, niet zomaar lanterfanten)?

Titel: Re: Armoede in de VS
Bericht door: Chiefram op 23-03-2006, 00:30 uur
Daar ben ik het zeker mee eens.  ;)
Titel: Re: Armoede in de VS
Bericht door: B-man op 23-03-2006, 11:40 uur
Daar ben ik het mee eens. Je kunt het niet afschaffen omdat er een aantal mensen misbruik van maken want er zullen er altijd nog meer de dupe van zijn. Er moeten wel strengere eisen aan gesteld worden en strengere controles plaatsvinden. Mensen die echt misbruik maken moeten ook zwaar gestraft worden om een afschikeffect te creeeren.

B-man
Titel: Re: Armoede in de VS
Bericht door: Annemiek op 23-03-2006, 16:39 uur
Het was niet bedoeld om je tegen de schenen te schoppen. Maar zeggen dat we af moeten van een sociaal stelsel en ieder voor zich kan er bij mij niet in.
Citaat
We zijn het er dus allemaal over eens, dat er basisvoorzieningen moeten zijn voor iedereen? Maar dat die voorzieningen ook verplichtingen met zich mee moeten brengen ( een baan aannemen die je eigenlijk niet leuk/beneden je stand vindt, je uiterste best doen om er bovenop te krabbelen, niet zomaar lanterfanten)?

Daar zijn we het dan mee eens. Overal kan misbruik van gemaakt worden. Het systeem hier is al zo basis, er kan niks meer van af.

Citaat
Ok, het sociale vangnet is hier minder dan in Nederland, maar als ik zo om me heen kijkt, word er veel goeds gedaan door de mensen zelf,  een paar weken geleden overleed de zoon van een kollega van mij,  in Ecuador, en hij had geen geld om naar de begravenis van zn eigen zoon te gaan,  dus hebben we met zn allen geld ingezameld.
Zulk soort dingen hoor je veel, en dat geeft me een goed gevoel!
Die dingen maak ik hier dus ook mee. Een paar weken geleden nog toen de trailer van een collega afgebrand was, en we allemaal een geldbijdrage gegeven hebben. (Het valt me vaak op dat degenen die het minste verdienen het gulste zijn). Ze had geen brandverzekering en heeft nu niks meer. Je vraagt je af of ze dit echt niet kon betalen, of dat ze heeft moeten kiezen tussen ziektekostenverzekering en brandverzekering.
Een andere ex-collega die verhuisd is en dus tussen banen in zat werd ernstig ziek, en had op dat moment geen ziektekostenverzekering. We hebben ook wat ingezameld, maar dat zal een druppel op een gloeiende plaat zijn. Hoe moet zo iemand er financieel weer bovenop komen?
Het lukt gewoon niet iedereen met hard werken. Er is tevens een grote dosis geluk voor nodig, en een goede gezondheid.
Het minimum loon is hier $7.10 per uur. Het volgende is berekend voor deze county wat iemand nodig zou hebben om rond te kunnen komen.

A Living Wage is the amount of income and resources (such as health insurance) needed for an individual or family to meet its basic needs without public or private assistance. According to a study done for 2004 by the Alternatives Federal Credit Union, a single individual without children needs $19,102.05 for the year ($9.18/hour for a 40-hour week). Without health insurance, a Living Wage would be $10.36/hour (or $21,548.80 for the full year)



Titel: Re: Armoede in de VS
Bericht door: USvsNL op 23-03-2006, 17:50 uur
Het was niet bedoeld om je tegen de schenen te schoppen. Maar zeggen dat we af moeten van een sociaal stelsel en ieder voor zich kan er bij mij niet in.

Wat ik me afvraag: waarom ben je in hemelsnaam met je (zo vat ik het op) socialistische ideen gegaan naar het land wat met het jaar rechtser wordt?  En dan nog meer slecht nieuws voor je: het blijkt Amerika elk jaar meer te bevallen aan de rechterkant. Rechts beschikt over grote kiezersgroepen zoals bezorgde moeders en ouderen (na 9/11), bijna alle gelovigen en ook midden Amerika is helemaal rechts. Komt het ooit nog goed?

Volgens mij had je beter in "socialistisch" Nederland (of europa) kunnen blijven.
Titel: Re: Armoede in de VS
Bericht door: Chiefram op 23-03-2006, 18:08 uur
Annemiek,

Ik zag het ook niet als schoppen tegen mijn schenen, echt niet. Ik begrijp heel goed wat je bedoelt en ben het ook met je eens. Ja, zelfs met bgroeneveld ben ik het soms eens, ook al staan onze ideen vaak lijnrecht tegenover elkaar.

Een sociaal land dat goede voorzieningen heeft jeug ik alleen maar toe. Ik ben helemaal niet tegen uitkeringen, zolang deze maar gerechtigd zijn en voor de mensen die er voor gewerkt hebben. Ik kan me dan ook heel erg kwaad maken dat er duizenden bejaarden in tehuizen zitten, waar geen geld voor is om deze mensen elke dag onder de douche te zetten of, nog veel belangrijker een praatje met die mensen te houden. Veel bejaarden en hulpbehoevenden liggen dan uren lang in hun eigen vuil te stinken in bed. Leuk, die mensen hebben hun hele leven Nederland opgebouwd en alle sociale voorzieningen betaald en krijgen dit als stank voor dank.

Dan wordt er een jeugdig 'terroristje' in Nederland vastgezet in de cel, wordt er elke dag speciaal voedsel (vers, want dat eist 'meneer' namelijk) voor hem gemaakt, meneer krijgt een speciale plasma TV met sateliet, zodat hij ook de uitzendingen in zijn eigen taal kan ontvangen en heeft meerdere mensen om hem heen per dag die hem bewaken/begeleiden! Hier is dan wel geld voor? Nou, die jongen ligt nog niet 1 sekonde in zijn eigen vuil en kan elke dag gebruik maken van een warme douche.

Hier gaan mijn haren rechtovereind staan. Dan vraag ik me af waar wij dan in Nederland in hemelsnaam mee bezig zijn.

Dat iedereen aan een sociaal stelsen meebetaalt vind ik ook redelijk, maar dan wel iedereen die werkt. Dat iemand die meer verdient meer afdraagt is normaal, zeker omdat je met percentages moet gaan werken. Wat mij heel erg tegen de borst stuit is dat er altijd maar uit bepaalde hoeken wordt gescholden tegen de 'rijkeren' en de bedrijven die groot en machtig zijn, alsof dat altijd maar weer de boosdoeners zijn en de direktie-leden van dergelijke bedrijven geen miljoenen aan salaris mogen ontvangen. Die mensen werken ook hard en die mensen hebben wel een beetje meer verantwoordelijkheid op zich genomen en mogen daar ook flink voor betaald worden, inplaats van altijd maar uitgekotst te worden en te laten merken dat deze mensen geen geld zouden mogen verdienen. Alsof geld iets smerigs is en het een taboe is als je geld zou hebben.

Het is dan ook een schande dat veel Nederlanders met geld het land verlaten, omdat het niet meer leefbaar voor ze is. Landen die de rijken toejuigen, daar gaat het fantastisch mee. In landen waar bijna geen 'rijkeren' meer zijn, daar wordt dan nog eens extra van de minderbedeelden geplukt en zal het in de toekomst alleen maar zwaarder en zwaarder worden.

Je ziet het, ik ben niet zo'n eikel die alleen maar aan zichzelf denkt. Als ik iemand kan helpen die in de problemen zit, denk ik dat ik eerder klar sta om die persoon te helpen dan wie dan ook in mijn omgeving. Sterker nog, ik krijg vaak op mijn 'je weet wel' van mijn vrouw, omdat ik altijd met geld klaar sta om voor anderen te betalen of te helpen.

Ook mensen die hard werken om uit de ellende te komen of te blijven, daar heb ik ook bewondering voor en die mensen moeten ook geholpen worden, zodat ze meer 'overzicht' in hun leven hebben en een toekomst kunnen zien, ook al is die toekomst er morgen nog niet. Die mensen die de toekomst niet kunnen zien door alle ellende, die komen er vaak zelf niet uit. Die hebben een beetje steun nodig, maar moeten het uiteindelijk wel zelf doen. Elk mens heeft de innerlijke kracht op uit elke situatie te komen, maar dan moeten ze wel willen en geen afwachtende houding aan nemen. Ik wil die mensen met alle plezier een hand toereiken, maar ze zullen het uiteindelijk zelf moeten klaren en er voor moeten vechten. Ze kunnen het, want ik kan het ook. Het moet, anders maak je je eigen leven kapot. Dat wilde ik alleen maar duidelijk maken. Ik weet ook wel dat niet iedereen direkteur van een goedlopend bedrijf kan zijn die tonnen per jaar verdienen. Mensen die het 'vuile werk' doen heb je ook nodig en die zijn even belangrijk als het management van een bedrijf. Kijk maar eens als je huisvuil niet meer zou worden opgehaald. Kijken of je dan nog minachtend naar de vuilnismannen kijkt als daarvoor, toen ze het elke week kwamen ophalen. Ik denk het niet.

 ;)

Titel: Re: Armoede in de VS
Bericht door: Dusza op 23-03-2006, 18:18 uur
Wat ik me afvraag: waarom ben je in hemelsnaam met je (zo vat ik het op) socialistische ideen gegaan naar het land wat met het jaar rechtser wordt?  (...) Volgens mij had je beter in "socialistisch" Nederland (of europa) kunnen blijven.

Tja, Annemiek haar geliefde woonde nu eenmaal in Amerika...
En Annemiek woont ook al heeeeeeel veel jaren ginder, het politieke klimaat zag er toen waarschijnlijk gans anders uit.

Aansluitend wil ik zeggen dat wij ook naar Amerika gaan, en serieus overwegen om daar te blijven, maar NIET omdat ik het zo eens ben met de politiek. Ik vertrek niet uit mijn land omdat ik het oneens ben met de politiek, en ik ga ook niet naar een ander land omdat ik het wél eens ben met hun politieke koers. Ik ga gewoon daar waar 'het lot' ons brengt, en waar ik denk dat wij best wel een goed leven kunnen hebben, ook al ben ik mij heel erg bewust van het minder goede leven dat miljoenen anderen hebben.
Ik vrees dat ik maar staatsloos (statenloos?) zou moeten worden als ik het eens moest zijn met de politieke koers van het land waar ik zou wonen.  :-(
Titel: Re: Armoede in de VS
Bericht door: bgroeneveld op 24-03-2006, 00:46 uur
Wie zegt dat Amerika steeds rehtser wordt? De politiek van president Bush is het land bankroet aan het maken (de credit line van de VS moest weer eens verhoogd worden en is als ik me goed herinner nou rond de 9 triloen of triljard, heel veel in ieder geval).

Om over het niet-financiele bankroet van de VS maar te zwijgen.

Je ziet juist, dat men in hier in de VS in opstand komt. In Minnesota was dat twee jaar geleden al te merken, toen de staat niet alleen in grote meerderheid voor Kerry stemde, maar ook de merderheid van de Republikeinen in het huis van afgevaardigden van de staat  met 13 zetels verminderde, zodat de Rs nog maar net 1 zetel meer hadden.

En deze novemberzal je nog wel eens wat anders zien, als de Democraten de meerderheid overnemen in het federale Huis van Afgevaardigden en de Republikeinen hun meerderheid in de federale senaat zullen zien verminderen.

Eigenlijk is hier aan de hand wat Marx indertijd zei: laat de kapitalisten maar eens winnen, dan zullen de mensen zien hoe slecht het kan gaan. En dan komen ze vanzelf wel bij hun zinnen!

Als er in de VS echt een groeiende meerderheid van Bushies was, dan zou ik toch echt teruggaan naar Europa.
Titel: Re: Armoede in de VS
Bericht door: Annemiek op 24-03-2006, 03:46 uur
Citaat
Tja, Annemiek haar geliefde woonde nu eenmaal in Amerika...
En Annemiek woont ook al heeeeeeel veel jaren ginder, het politieke klimaat zag er toen waarschijnlijk gans anders uit.

Dank je Elke  ;)
Ja toen was Reagan president. Hoewel ik me destijds er helemaal niet in verdiepte om het politieke klimaat te zien. Ik had het veel te druk met wennen in een nieuw land.
Konden we maar van allebei de landen de goede dingen eruit pikken (of alle 3, om Belgie ook even mee te tellen ;D)
Als ik mijn man niet had leren kennen en hier terecht was gekomen, was ik ook fijn in Nederland gebleven, en had ik waarschijnlijk Amerika nooit leren kennen. Wie weet hoe ik er dan over zou denken.
Titel: Re: Armoede in de VS
Bericht door: bgroeneveld op 24-03-2006, 03:57 uur
Nou, Reagan was ook niet bepaald om vrolijk van te worden!

Titel: Re: Armoede in de VS
Bericht door: Chiefram op 24-03-2006, 04:02 uur
Als ik mijn man niet had leren kennen en hier terecht was gekomen, was ik ook fijn in Nederland gebleven, en had ik waarschijnlijk Amerika nooit leren kennen. Wie weet hoe ik er dan over zou denken.

Zo zie je maar weer dat elke handeling/keuze je in je leven doet of maakt, dit hele grote konsekwenties heeft voor je toekomst. A;s een van je grootouders elkaar nooit hadden ontmoet, was jij nooit geboren. Geldt ook voor je man. ls jij destijds (voor dat je je man had leren kennen) een keer rechtsaf geslagen zou zijn, inplaats van linksaf... had je waarschijnlijk je man nooit leren kennen die je nu hebt.

Een simpel voorbeeldje van hoe het in een mensenleven kan lopen zonder ooit te weten wat bij welke beslissing de gevolgen zullen zijn... Dat is het mooie van het leven!

 ;D ;)
Titel: Re: Armoede in de VS
Bericht door: Chiefram op 24-03-2006, 04:05 uur
Nou, Reagan was ook niet bepaald om vrolijk van te worden!

Is er volgens jou eigenlijk ooit wel eens een regering geweest die wel goed genoeg was in jou ogen?

Note: dit is niet als hatelijk vraag bedoeld, al zou je hem wel zo kunnen lezen, maar als serieuze vraag. Ik ben dan toch wel benieuwd...
Titel: Re: Armoede in de VS
Bericht door: bgroeneveld op 24-03-2006, 08:08 uur
Jawel: Jimmy Carter, m'n eerste president. En natuurlijk Bill Clinton. Die eindelijk een einde heeft gemaakt aan de toestand in het voormalige Joegoslavie (schande dat Europa daar zelf niets aan deed, maar op Amerika wachtte).

En Clinton heeft gezorgd voor een overschot op de Amerikaanse begroting, die daarna roekeloos verkwanseld is door Bush Jr.

Clinton heeft het voortouw genomen voor het veranderen van de bijstandswetten, helaas is de poging om het huidige (uiterst inefficiente en onnodig duur)  ziekteverzekeringen op de helling te zetten.

De zogenaamde "uitholling" van de Amerikaanse strijdkrachten door Clinton is een fabeltje. Toen Amerikaanse soldaten naar Joegoslavie reisden, waren hun Humvees "uparmed", in Irak heeft dat jaren geduurd. Bovendien kan een nieuwe president de eerste twee jaar niets aan een leger veranderen, voor zijn invloed is meer tijd nodig. Het leger dat Saddam ten val bracht (een van de weinige dingen die goed gegaan zijn in Irak) was dus een erfenis van Clinton.

Al Gore zou ook een heel goede president geweest zijn. En had president moeten worden, omdat hij de verkiezingen gewonnen heeft.

Zelfs Kerry zou het niet slechter hebben kunnen doen dan de Republikeinse presidenten (Reagan, Bush) die inkrimpen van het ambtenarenapparaat en zuinig zijn met de nationale begroting hoog in het vaandel voeren, maar in de praktijk daar weinig van terecht brengen. De Democraten worden wel eens omschreven als "tax and spend", de slogan voor de Republikeinen is "borrow and spend". Ik betaal liever belasting dan de schuld door te schuiven aan mijn kindskinderen.

Ik neem aan dat dit antwoord je niet zal verbazen.

Titel: Re: Armoede in de VS
Bericht door: PetraVS op 24-03-2006, 14:23 uur
En welke Democraat zou jij graag als kandidaat zien over twee jaar, BGroeneveld?  Daar ben ik ook wel benieuwd naar.  Het lijkt me, dat het iemand, die vooral de middenmoot aanspreekt moet zijn.  Zelf ben ik helemaal voor Mark Warner.
Titel: Re: Armoede in de VS
Bericht door: bgroeneveld op 24-03-2006, 14:42 uur
Ik mag Russ Feingold wel, die durft tenminste te zeggen waar het op staat met z'n voorstel om de Senaat officieel te laten zeggen dat zelfs een president zich aan de wet moet houden. Obama is nog te groen en doet niet duidelijk leider-achtig.

McCain is voor mij door de mand gevallen als iemand die mooi praat, maar terugkrabbelt als puntje bij paaltje komt.

Was bij mijn presidenten Bush Sr. nog vergeten (ik en George 'go way back', we zijn samen nog eens in een oktober door de sneeuw van New Hampshire getrokken!) De man wist tenminste wat je moest doen: je verzetten tegen de inval van Irak in Koeweit, de VN meekrijgen (ik ben de avond van het aflopen van het VN ultimatum in het VN gebouw in New York geweest, daar was vrijwel niemand) en de troepen terugtrekken (plus een parade op Broadway!) als de strijd gestreden is. Had zelfs de moed om zijn 'read my lips, no new taxes' belofte te doorbreken toen dat nodig was. Wat hem zijn herverkiezing heeft gekost, maar gezien het feit dat Clinton hem heeft opgevolgd was dat volgens mij niet ZO erg.