Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Amerika forum door USA4ALL!

Amerika Vakantie Routes en hulp bij uw planning. Uiteraard kunt u hier ook terecht voor andere Amerikaans gerelateerde vragen over de Verenigde Staten van Amerika!
Als u zich registreert als lid, ziet u minder advertenties! Bovendien ziet u meer onderwerpen, zoals bijv. voorgestelde routeopties en krijgt u toegang tot de veel gestelde vragen. Bij aanmelding heeft u geen last meer van dit bericht.

Bosbranden CaliforniŽ woeden onverminderd voort

Discussie gestart

Ronald Verhoog

LOS ANGELES - De hevige bosbranden in het dichtbevolkte zuiden van de Amerikaanse staat CaliforniŽ zijn ook dinsdag niet onder controle gebracht. Het dodental is volgens lokale media opgelopen tot vijftien en meer dan 1500 huizen zijn inmiddels verwoest. Het zijn de ergste branden in de Golden State in ruim tien jaar.

Ongeveer 8000 brandweerlieden bestrijden de elf brandhaarden in een gebied dat zich uitstrekt van de Mexicaanse grens tot het noorden van de metropool Los Angeles. Al meer dan 2000 vierkante kilometer is in vlammen opgegaan. Zeker 30.000 woningen worden nog bedreigd door het vuur.

Bush

Op een persconferentie dinsdag in Washington betuigde president Bush zijn medeleven met de slachtoffers en gedupeerden. Eerder had hij Los Angeles, San Bernardino, San Diego en Ventura tot rampgebied verklaard, waardoor zij in aanmerking komen voor federale hulpfondsen. In de vier regio's is de noodtoestand uitgeroepen.

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN lijken de weersomstandigheden iets te verbeteren, waardoor het blussen makkelijker kan worden. Meteorologen voorspellen voor de komende dagen lagere temperaturen en een hogere luchtvochtigheid. Ook de wind kan gaan liggen.

'Duurste brand'

Het Bureau voor Hulpdiensten spreekt over de duurste brand in de geschiedenis van CaliforniŽ, zowel als het gaat om het verlies van eigendommen als om de kosten om het te bestrijden. Sommige schattingen van de verzekeringsclaims lopen op tot 100 miljard dollar.

Vertrekkend gouverneur Davis van CaliforniŽ schakelde inmiddels de Nationale Garde in. Hij vergeleek de getroffen regio's met een oorlogsgebied. Ook is hulp gearriveerd uit de naburige staten Arizona en Nevada. De nieuw gekozen gouverneur Schwarzenegger bezocht Ventura en prees de brandweerlieden als grote helden.

Vele tienduizenden mensen zijn geŽvacueerd en geschat wordt dat zeker 50.000 inwoners van CaliforniŽ zonder elektriciteit zitten. De autoriteiten vragen andere inwoners spaarzaam te zijn met water en stroom.  :'(
#1 - 28-10-2003, 21:17 uur

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15