Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Amerikaanse politiek/overheid/samenleving => Amerikaanse samenleving => Topic gestart door: marcella op 17-10-2005, 13:47 uur

Titel: How americans see others
Bericht door: marcella op 17-10-2005, 13:47 uur
Hoi ik moet voor school een soort van spreekbeurt houden over hoe americanen andere mensen uit andere landen zien.
Nou dacht ik om een keer te gaan chatten met een amerikaan in een chatbox maar ik kan helaas geen enkele vinden.
Heeft een van jullie misschien nog een tip voor een goede chatbox of een goede informatiebron hiervoor?
Groetjes Marcella (5e klas vwo)
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: usaxtreme op 17-10-2005, 16:14 uur
Ik ken wel wat mensen.
Ik zal is vragen of iemand een interrigation wil ondergaan  ;D ;)
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: PetraVS op 17-10-2005, 17:13 uur
Wat een vreemde opdracht, hij lijkt me heel moeilijk te volbrengen!  Welke "Amerikanen" ga je ondervragen?  De Europese, Aziatische, Afrikaanse of Indiaanse?  En hoe weet je bij zoiets, dat je een doorsnee van meningen krijgt?  Een persoon, die in het midden westen van het land woont, zal vrijwel zeker een ander zicht op buitenlanders hebben, dan iemand, die in het oosten of westen of zuiden woont.
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: marcella op 17-10-2005, 17:50 uur
Ja ik weet dat het moeilijk is aangezien er zon grote "melting pot" is maar ik moet een minuut praten over de invalshoek van "de gemiddelde amerikaan" op een bevolkingsgroep zoals de fransen of de nederlanders of iets dergelijks.
Als jullie nog iemand weten of enige informatiebron weten zou ik deze graag willen hebben.
Dat zou echt super handig zijn.
Groetjes Marcella    
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: marcella op 17-10-2005, 17:51 uur
Ik ken wel wat mensen.
Ik zal is vragen of iemand een interrigation wil ondergaan  ;D ;)

Dank je wel!
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: PetraVS op 17-10-2005, 18:56 uur
Mijn man is Amerikaan, of hij gemiddeld is betwijfel ik.  Als je bepaalde vragen hebt wil ik ze wel aan hem stellen.  Ik ben zelf trouwens ook Amerikaanse, maar niet van geboorte.  Ik ken geen "gemiddelde" Amerikanen, sorry ;).
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: Jez op 17-10-2005, 21:37 uur
 Ik ken geen "gemiddelde" Amerikanen, sorry ;).

We hadden toch ook besloten dat die niet bestaat, de gemiddelde Amerikaan? Net zomin als de gemiddelde Nederlander, de gemiddelde Belg, etc.? Klinkt als een beetje bevooroordeelde leraar, die zo'n opdracht geeft. Misschien kan je het beter dáár over hebben!
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: PetraVS op 18-10-2005, 00:47 uur
Ik krijg bij deze opdracht sterk het gevoel, dat er een bepaalde kant op moet worden gedacht, anders is het niet "gemiddeld".  Wat doe je tenslotte, als je tien "gemiddelde" Amerikanen spreekt, waarvan er 5 een bloedhekel aan alles wat Frans is (ik noem maar wat) hebben en de andere 5 dol zijn op Frans eten, Frans spreken en "Europe" in het algemeen?  Welke mening neem je dan als die van de "gemiddelde" Amerikaan?  
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: sweatbox op 18-10-2005, 07:51 uur
Ik krijg bij deze opdracht sterk het gevoel, dat er een bepaalde kant op moet worden gedacht, anders is het niet "gemiddeld".  Wat doe je tenslotte, als je tien "gemiddelde" Amerikanen spreekt, waarvan er 5 een bloedhekel aan alles wat Frans is (ik noem maar wat) hebben en de andere 5 dol zijn op Frans eten, Frans spreken en "Europe" in het algemeen?  Welke mening neem je dan als die van de "gemiddelde" Amerikaan?  

Ik weet niet of de opdracht verkeerd is. Er bestaat toch nog altijd zoiets als de mening van de meerderheid, de grootste gemene deler.
Ik denk dat de methode van Marcella kansloos is. De enige juiste weg is literatuuronderzoek.
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: Frank S op 18-10-2005, 09:34 uur
Aangezien verdere informatie over de opdracht ontbreekt, blijft het gissen naar de bedoeling, maar ik denk niet dat het om een statistisch dichtgetimmerd onderzoek hoeft te gaan. Het gaat om een spreekbeurt, met op zich een aardig onderwerp. Enkele fragmentarische voorbeelden over de beeldvorming die een "willekeurige" Amerikaan (ik denk dat je hier beter over kunt spreken dan over de "gemiddelde" Amerikaan) heeft over het buitenland is denk ik wel geschikt materiaal voor een spreekbeurt.
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: marcella op 18-10-2005, 10:21 uur
Hallo iedereen,
De leraar heeft ons een stencil gegeven met een aantal topics zoals how they see others, the feel-good factor e.a. waarin beschreven wordt hoe de "gemiddelde amerikaan" reageert op bepaalde dingen.
O.a. staat in dat stencil dat amerikanen heel erg op winnen ingesteld zijn en zichzelf ook nog altijd als winnaar beschouwen.
Ook wordt er besproken dat amerikanen heel gastvrij en jou ontvangen als een vriend en meteen doen alsof ze jou al 20 jaar kennen maar de volgende ochtend ze je misschien wel weer vergeten zijn.
Het is dus een bevooroordeeld geschreven stuk en ik weet niet of het ook klopt want ik ken geen enkele "gemiddelde amerikaan" laat staan een andere amerikaan.
Maar ik moet dus proberen om zon gemiddeld standpunt van een aantal amerikanen te vinden wat moeilijk gaat worden.
Maar als jullie nog tips hebben (ik moet donderdag die spreekbeurt doen) zou ik dat heel erg waarderen.
Groetjes en bedankt voor het reageren,
Marcella
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: B-man op 18-10-2005, 12:39 uur
Klinkt nogal bevooroordeeld ja!

Maar het lijkt me het beste als je gewoon iets over hun cultuur schrijft en wat algemener over hoe zij tegen Europeanen aankijken in plaats van tegen alleen Nederlanders. Maar zelfs dit is nog zeer moeilijk omdat dat veelal persoonlijk is maar er zijn wel wat algemene opvattingen waar de meeste Amerikanen het over eens zullen zijn (wat denk je dat de meeste Amerikanen van de Fransen vinden?).

Dat ze heel gastvrij zijn klopt maar ik ben het dan weer niet eens met het feit dat ze je de volgende ochtend vergeten zijn. Veel Amerikanen die ik ken en heb gesproken kennen Europa goed en zijn er ook meerdere malen geweest. De verhalen dat ze Amsterdam als land zien, of Kopenhagen de hoofdstad van Nederland, of dat wij hier nog steeds op "wooden shoes" lopen, zijn voorbeelden die voor de grap vaak worden gebruikt om de "onwetendheid" van die "oppervlakkige" Amerikanen aan te tonen . Alweer vooroordelen dus en zo kun je wel bezig blijven (al moet ik eerlijk toegeven dat ik ook zeer intelligente mensen heb ontmoet die dachten dat Nederland een stad was). Er lopen hier in Nederland ook mensen rond die denken dat New York de hoofdstad is van Amerika of die op vakantie Australie op de kaart aanwijzen als Nederland omdat "dat ook aan het water ligt". Is dat de "gemiddelde Nederlander", tuurlijk niet.

Amerikanen houden inderdaad van sport en winnen/succes (kijk maar naar "The American Dream") maar welk land stuurt duizenden malloten met Oranje kazen op hun hoofd, waarmee ze hossend door de straten gaan, naar elke uithoek ter wereld om "hun" sporters aan te moedigen? Juist!

Je kan een hele leuke vergelijking maken tussen de Amerikaanse cultuur en de Nederlandse/Europese zonder al die vooroordelen te hoeven gebruiken, al kun je die altijd als leukigheidje sporadisch opnemen. Kijk naar hun historie, hun manier van zaken doen, hoe ze feestdagen/verjaardagen vieren, wat ze eten, waar en hoe, waarom er zoveel "convenient" moet zijn, hoe ze sport ervaren, we kennen de Engelse humor maar wat is nou de Amerikaanse? etc. Probeer eens een aantal van die lompe vooroordelen te ontkrachten. Er zijn genoeg websites te vinden over de Amerikaanse cultuur waar je echt nog wat van kunt leren en je klasgenoten ook (en zeker je leraar als ik het zo zie).

Succes!

B-man
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: Annemiek op 18-10-2005, 12:39 uur
IK zal mijn 17 jarige zoon eens vragen of hij wat met je wil chatten, hij spreekt trouwens geen Nederlands.
Ik vindt het onderwerp ook wel heel erg breed. Je krijgt dan antwoorden van 1 persoon uit de miljoenen en dat kan nooit het gemiddelde zijn. En wat zijn de anderen? De Fransen, Chinezen of Brazilianen?
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: sweatbox op 18-10-2005, 13:52 uur
Lees eens wat stukken van Frans Verhagen op http://www.amerika.nl/politiek/. Hij schrijft al jaren stukken over Amerika, de samenleving en de politiek. Bovendien heeft hij er jaren lang gewoond. Een andere optie is het boekje van Charles Groenhuijsen over de VS.

Ik denk dat je chat methode geen zinnig resultaat op zal leveren. Veel te willekeurig. Als je een goed restaurant in Parijs zoekt ga je toch ook niet ad random nummers uit het telefoonboek bellen?
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: PetraVS op 18-10-2005, 14:14 uur
Charles' boek is inderdaad een goed idee, het vergelijkt meer.  Ik vind B-mans stukje heel goed geschreven.  Ik heb Marcella's vragenlijstje voor de Amerikanen op het prikbord gezien en dat is toch echt wel heel gelimiteerd en simpel.  "Zien alle Chinezen er hetzelfde uit?", denk je dat hier alleen maar idioten wonen?  Ik vind het bijna beledigend!  Mijn man lachte tenminste keihard, toen ik hem de vragen stelde.   Als hem die vraag serieus gesteld zou worden, zou hij er voor de grap "Ja" op antwoorden.  Zo krijg je echt een goed idee, wat de gemiddelde Amerikaan denkt  ::) ;D Er wonen hier in Amerika ook miljoenen Chinezen en er is op iedere hoek een Chinees restaurant.

Marcella, ik zou ook eens proberen de invalshoek te nemen, die het vooroordeel ontkracht.  Schrijf over de grote diversiteit in de VS en de vele verschillende culturen, die hier samen wonen en geintegreerd zijn.  
Schrijf, hoe je geen "gemiddelde" Amerikaan hebt kunnen vinden, omdat die niet bestaat.  Probeer inderdaad met een aantal Amerikanen online te spreken over hun beeld van Europa en Azie, maar vanuit het uitgangspunt, dat ze net zo intelligent zijn als jij.  In 5 VWO kun je best wat dieper op dingen ingaan.

[edit: Ik zie, dat je op het prikbord al een te verwachten antwoord hebt gekregen van "Mr. Bush", de "gemiddelde"  ;D ;)  :P Nederlander denkt namelijk, dat alle 280+ miljoen mensen in dit land hetzelfde denken ;)]
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: Annemiek op 18-10-2005, 15:26 uur
Goede ideen van Petra en Bman. Mijn zoon zou ook zo'n vraag als "zien alle Chinezen er hetzelfde uit" niet serieus nemen en ja zeggen!  ;D
Probeer vragen te bedenken die geen woorden in de mond leggen.
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: marcella op 18-10-2005, 16:56 uur
Klinkt nogal bevooroordeeld ja!

Maar het lijkt me het beste als je gewoon iets over hun cultuur schrijft en wat algemener over hoe zij tegen Europeanen aankijken in plaats van tegen alleen Nederlanders. Maar zelfs dit is nog zeer moeilijk omdat dat veelal persoonlijk is maar er zijn wel wat algemene opvattingen waar de meeste Amerikanen het over eens zullen zijn (wat denk je dat de meeste Amerikanen van de Fransen vinden?).

Dat ze heel gastvrij zijn klopt maar ik ben het dan weer niet eens met het feit dat ze je de volgende ochtend vergeten zijn. Veel Amerikanen die ik ken en heb gesproken kennen Europa goed en zijn er ook meerdere malen geweest. De verhalen dat ze Amsterdam als land zien, of Kopenhagen de hoofdstad van Nederland, of dat wij hier nog steeds op "wooden shoes" lopen, zijn voorbeelden die voor de grap vaak worden gebruikt om de "onwetendheid" van die "oppervlakkige" Amerikanen aan te tonen . Alweer vooroordelen dus en zo kun je wel bezig blijven (al moet ik eerlijk toegeven dat ik ook zeer intelligente mensen heb ontmoet die dachten dat Nederland een stad was). Er lopen hier in Nederland ook mensen rond die denken dat New York de hoofdstad is van Amerika of die op vakantie Australie op de kaart aanwijzen als Nederland omdat "dat ook aan het water ligt". Is dat de "gemiddelde Nederlander", tuurlijk niet.

Amerikanen houden inderdaad van sport en winnen/succes (kijk maar naar "The American Dream") maar welk land stuurt duizenden malloten met Oranje kazen op hun hoofd, waarmee ze hossend door de straten gaan, naar elke uithoek ter wereld om "hun" sporters aan te moedigen? Juist!

Je kan een hele leuke vergelijking maken tussen de Amerikaanse cultuur en de Nederlandse/Europese zonder al die vooroordelen te hoeven gebruiken, al kun je die altijd als leukigheidje sporadisch opnemen. Kijk naar hun historie, hun manier van zaken doen, hoe ze feestdagen/verjaardagen vieren, wat ze eten, waar en hoe, waarom er zoveel "convenient" moet zijn, hoe ze sport ervaren, we kennen de Engelse humor maar wat is nou de Amerikaanse? etc. Probeer eens een aantal van die lompe vooroordelen te ontkrachten. Er zijn genoeg websites te vinden over de Amerikaanse cultuur waar je echt nog wat van kunt leren en je klasgenoten ook (en zeker je leraar als ik het zo zie).

Succes!

B-man
Ja ik vind het een heel moeilijke opdracht en het is zeker moeilijk aangezien er zoveel verschillende amerikanen zijn maar het gaat een beetje erom dat ik de gedachte van de meeste amerikanen over een volk te pakken moet krijgen.
Want die gedachte moet er wel zijn, ik was nl. vorige week nog in Rome waar ik de weg vroeg aan een of andere jongen die mij meteen vroeg waar ik vandaan kwam. Ik antwoorde Holland en hij deed meteen een gebaar van wiet roken.
Dat is dus een algemeen idee over een land wat veel mensen zullen hebben die vrij oppervlakkig zijn en verder niet veel over het land weten.
Zoiets moet ik dus ook van de Amerikanen weten wat zij over bepaalde volken denken. Ik moet dit donderdag al vertellen dus ik wordt nu een beetje wanhopig omdat ik geen idee meer heb hoe ik dit moet aanpakken.
Ik hoef maar een minuut te praten maar dan moet ik nu nog wel aan informatie komen.
Maar in ieder geval bedankt voor je reactie je hebt wel over veel dingen gelijk maar ik moet nu nog snel info te pakken zien te krijgen.
Bedankt,
Marcella
Titel: Re:How americans see others voor Petra
Bericht door: marcella op 18-10-2005, 17:01 uur
Hoi Petra,
Ik heb die vragen maar snel bedacht want ik wist het echt niet meer.
Maar heb jij misschien suggesties voor betere vragen?
Ik heb besloten om me maar te gaan specialiseren in over hoe de amerikanen over Chinezen denken want ik hoef maar 1 minuut te praten.
Groetjes en bedankt voor je antwoord,
Marcella
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: sweatbox op 18-10-2005, 17:11 uur
http://www.americans-world.org/digest/regional_issues/china/china1.cfm
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: DennisH op 18-10-2005, 17:15 uur
Volgens mij zegt die vragenlijst meer over die leraar dan dat het over amerikanen zegt :)

Hoezo bevooroordeeld.....  :-X

Moet je je deze eens voorstellen : "Turken doen net of ze hard werken, maar zijn in werkelijkheid vreselijk lui". Is het hok weer te klein.....

Ik vind amerikanen vriendelijker en minder gesloten dan europeanen.
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: sweatbox op 18-10-2005, 18:17 uur
Marcella, voor welk vak moet je dit eigenlijk doen? Ben je de enige of moeten je klasgenoten ook iets vertellen in een minuut?
Als ik de opdracht lees, heb ik het sterke vermoeden dat het meer gaat om de discussie (cultuurverschillen, vooroordelen, integratie of iets dergelijks) achteraf dan wat jij in die minuut vertelt.
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: marcella op 18-10-2005, 18:51 uur
Je bent geweldig! Bedankt!
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: PetraVS op 18-10-2005, 18:52 uur
Hier nog wat websites behalve die van Sweatbox:
http://edition.cnn.com/chat/transcripts/2001/04/05/newport/

http://www.hluce.org/images/usasia_report_1099.pdf

http://www.worldviews.org/key_findings/transatlantic_report.htm

Als je zoekt op "American public opinion on China" krijg je een heel stel hits.  Hopelijk heb je er wat aan.
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: marcella op 18-10-2005, 19:22 uur
Marcella, voor welk vak moet je dit eigenlijk doen? Ben je de enige of moeten je klasgenoten ook iets vertellen in een minuut?
Als ik de opdracht lees, heb ik het sterke vermoeden dat het meer gaat om de discussie (cultuurverschillen, vooroordelen, integratie of iets dergelijks) achteraf dan wat jij in die minuut vertelt.
Het is voor het vak engels en wij hebben een stencil dat over amerikanen gaat gekregen en is zo opgedeeld:
- Forewarned is Forearmed
- How they see themselves
- How they see others
- Special relationsships
- Character
- The Feel-Good factor
- Insecurity
De hele klas (28 mensen) is opgedeeld in groepjes van ongeveer 4 mensen die samen 5 minuten moeten kletsen over een toegewezen hoofdstuk.
Ik heb samen met 3 andere mensen dus How they see others gekregen.
Dit staat er onder het kopje How they see others:
Only 10% of Americans own passports: They don't need them. An American can travel for a week and still be on home turf. The fact that everyone who lives within 3.000 miles of an American is also an American gives the average citizen a seriously provincial point of view. Because Americans visit foreign countries relatively seldom, they assume that people all over the world are just like themselves, except for not speaking English or having decent showers.
Some Americans believe that foreign natives really do speak English (they study in school, you know), but refuse to do so out of prejudice. The delusion that 'they're just like us except for their language, food and clothing' comes from the reality that nearly all Americans descend from foreign immigrants. Thus people in other countries aren't really aliens, they're just potential Americans, or rather, potential hyphenated-Americans.        

Ik en mijn groepje hebben toen besloten om dan ieder te onderzoeken wat amerikanen van een land/groep mensen vinden, en ik doe China.
Dus daar ben ik nu mee bezig, alleen ben ik er nog niet echt achter gekomen wat Amerikanen van de Chinezen vinden. Het probleem is voornamelijk dat er geen gemiddelde amerikaan is.
Misschien is het handig om de spreekbeurt nog anders aan te pakken, maar de tijd begint aardig te dringen dus ik moet nu echt iets gaan verzinnen.
Groetjes Marcella    
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: B-man op 18-10-2005, 19:52 uur
Ik vind het een heel raar stuk tekst wat jullie gekregen hebben. Het is heel moeilijk om een Amerikaans standpunt te vinden wat betreft Chinezen of welke bevolkingsgroep dan ook. Het lijkt mij toch echt makkelijker/beter om culturen te vergelijken. Neem bijvoorbeeld de Uitspraak van Donald Rumsfeld over Frankrijk en Duitsland ( "...I see them as old Europe..."). Er zijn genoeg "haatstukken" geschreven over bijv. Frankrijk (zeker voor en tijdens de oorlog in Irak maar er zat al veel frustratie)) waarna "French Fries" omgedoopt werden tot "Freedom Fries", Franse wijnen die werden geboycot, etc. Probeer eens wat van dat soort stukken te vinden (en die zijn er genoeg) en kijk eens waar dat soort stukken op zijn gebaseerd. Dit is wel wat moeilijker omdat het vaak zeer politiek getint is maar je hebt dan wel betere contrasten wat betreft wereldvisie en je kunt het onderbouwen met uitspraken zoals die van Rumsfeld. die ik hierboven al noemde, Bush of wie dan ook. Waarom heeft Bush de verkiezingen gewonnen en wat is zijn "foreign policy" en hoe staan de Amerikanen hier tegenover?, waarom is Amerika altijd de "world's police" en staan ze vaak lijnrecht tegenover bijv. de Fransen? Over het algemeen is het bekend dat Amerikanen niet dol zijn op de Fransen maar hoe komt dit? Ik gebruik hier voor het gemak even Frankrijk omdat dat vrij recent is.

Wat ook een leuke is is onderzoeken hoe Amerikanen over Canadezen denken. Dat is een beetje zoals Nederlanders tegenover Belgen.

Ik roep maar wat natuurlijk, als je zelf iets beters weet dan moet je dat natuurlijk niet laten. Ik schrijf maar wat ideetjes die je misschien op een idee kunnen brengen.

Succes!

B-man
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: Annemiek op 18-10-2005, 20:16 uur
Citaat
Only 10% of Americans own passports: They don't need them. An American can travel for a week and still be on home turf. The fact that everyone who lives within 3.000 miles of an American is also an American gives the average citizen a seriously provincial point of view. Because Americans visit foreign countries relatively seldom, they assume that people all over the world are just like themselves, except for not speaking English or having decent showers.
Some Americans believe that foreign natives really do speak English (they study in school, you know), but refuse to do so out of prejudice. The delusion that 'they're just like us except for their language, food and clothing' comes from the reality that nearly all Americans descend from foreign immigrants. Thus people in other countries aren't really aliens, they're just potential Americans, or rather, potential hyphenated-Americans.

Ik hoop dat je leraar dat niet als feiten verkoopt! Het zijn de typische vooroordelen. Als je echt wil praten  over hoe een cultuur tegen een andere cultuur aankijkt kun je het beste over de research praten die hierover is gedaan. De websites die hierboven al gegeven zijn zijn een goed begin! Misschien kun je beginnen met vertellen dat er geen gemiddelde Amerikaan is, en de tekst die je gekregen hebt alleen de vooroordelen zijn die buitenlanders hebben tegen Amerikanen.

Maar 10% heeft een paspoort; zal binnenkort heel wat meer zijn, want voor Canada hebben we ook een paspoort nodig.
Provicial point of view; geen idee wat daar mee bedoelt wordt.
They assume that people all over the world are just like themselves; niet waar, al kan niet iedereen het zich veroorloven om ver op vakantie te gaan, ze weten goed dat er veel culturen zijn. De immigranten brengen die anders wel dicht bij huis, onder andere door hun restaurants.
Potential hyphenated American;  ;D

Serieus; succes ermee!
Annemiek
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: B-man op 18-10-2005, 20:25 uur
Wat je ook nog kunt proberen is forums zoeken zoals deze. Hier staan reisverslagen van mensen die naar de VS zijn geweest en hun bevindingen. Maar ook opmerkingen over van alles en nog wat over Amerika en de Amerikanen.

Dat soort forums zullen er in Amerika ook wel zijn maar dan misschien van Europaliefhebbers of wat specifieker (Frankrijk, Italie, etc.) en wat zij nou vinden van Europa/Europeanen?!

Ik ken er geen maar je zou het kunnen proberen.

B-man
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: usaxtreme op 18-10-2005, 20:50 uur
Hoe kan ik de mensen die ik ken in kontakt brengen met jou  :-\
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: PetraVS op 18-10-2005, 21:20 uur
Ik weet nog wel een goed forum eigenlijk, nu B-man het zegt, maar dan krijg je alleen de meningen van expats (en meestal niet de meest happy expats): http://www.expatica.com

Dat stukje staat inderdaad vol met subjectiviteiten, zeg!  Op de school van mijn jongste zijn meer dan 26 nationaliteiten vertegenwoordigd.  Officiele papieren hier worden in het Engels, Spaans, Koreaans, Vietnamees en Chinees verstrekt.  Veel meer Amerikanen, dan je zou denken reizen naar het buitenland.  Soms is dat buitenland een Caribisch eiland, zoals Aruba, waar tot voor kort geen Amerikaans paspoort voor nodig was.  Maar op zo'n eiland komen ze ook in contact met een andere cultuur.  

Ik ben nu heel benieuwd, wat je gaat schrijven, Marcella en hoe het wordt ontvangen door je leraar.  Ik vind het wel slim van je om op een forum als deze je vraag te stellen.  Je denkt misschien, dat je er juist meer door in de war bent gebracht, maar zie het zo: je leert dingen van mensen, die of in het land zelf wonen en met Amerikanen getrouwd zijn (zoals Annemiek en ik) en mensen, die al vele malen naar dit land gereisd zijn.  Dat moet toch tellen voor je spreekbeurt.   Succes!

Signed, very proudly, a Dutch-American  ;D
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: usaxtreme op 18-10-2005, 21:23 uur
ik ben wel benieuwd naar het stukje wat je hebt geschreven als je klaar bent  ;)
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: sweatbox op 18-10-2005, 21:32 uur
Kom op zeg, China biedt ontzettend veel mogelijkheden.

Stijgende benzineprijzen door de toenemende vraag uit China (verdubbeling per 10 jaar)
Verplaatsen van goedkope arbeid naar China ten koste van de VS
Het ontstaan van een nieuwe wereldmacht ten koste van de VS
San Francisco, New York, Los Angeles en vast nog een aantal hebben een China Town, m.a.w. de invloed van de migratie op de samenleving
Copyright piraterij uit China ten koste van Hollywood
Take-away voedsel
China en mensenrechten (Tibet en Plein van de Hemelse vrede)
China, communisme en kapitalisme
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: B-man op 18-10-2005, 21:50 uur
Sweatbox begrijp me niet verkeerd, ik ben zelf zeer geinteresseerd in China en alle economische ontwikkelingen (heb er ook papers over geschreven) maar dat is misschien een wat zwaar onderwerp om in een spreekbeurt in 5-vwo even ter sprake te brengen. De wat "normalere" cultuurverschillen zijn misschien wat herkenbaarder en luchtiger voor een spreekbeurt. De punten die jij noemt zijn uiteraard zeer leuk om te onderzoeken maar dat gaat dan toch meer over China.

B-man

Titel: Re:How americans see others
Bericht door: marcella op 18-10-2005, 22:01 uur
Hoi iedereen,
Heel erg bedankt voor jullie replies ik lees ze wel allemaal en wordt er wel opeens meer door geboeid want ik dacht voor die spreekbeurt ach dat doe ik wel "even" maar het begint zich nu toch wel flink uit te breiden zeker door dit forum.
Ik ga morgen naar de leraar toe om te vragen wat hij nou eigenlijk wilt dat ik doe donderdag want ik raak nu een beetje in de war en ik heb geen idee meer wat ik ga doen.
Ik hou jullie nog wel op de hoogte en als ik uiteindelijk een tekst heb geschreven zal ik hem nog wel op het forum zetten.
Ik heb net een stuk ontvangen van klasgenoten die wat vertellen over de immigratie:
We are going to talk to you about immigration to america after 1850.

The U.S was a great magnet for immigrants because it offered jobs and land for farms, as well as religious and political freedom. Earlier arrivals reported the streets were paved with gold, America was the land of opportunity.

Different groups of population came for different reasons. Jews came for religious freedom, Italians, British and Asians for work, Russians came to escape persecution (=vervolging). Irish people immigrated to America for several reasons, the potato famine (= aardappel misoogst), the british rule over their country, and the economic collapse.

The immigrants travelled to the U.S. by boat. These boats were packed to its utmost capacity. The food was terrible, they had very little privacy, everybody had lice (=luizen) and there were a lot of diseases among the people. The journey took about three months, but when steamships were introduced, it only took two weeks.

Before 1855 passengers were dropped off at the warf, later on Ellis Island, in New York, became an immigrant receiving center for Europeans,  and Angel Island, in San Francisco, for Asians. In these receiving centers, the people had to be checked for diseases and physical conditions, their documents from the home country had to be shown, and most important, the immigrants had to be ready for life in America.
Most immigrants settled near the port of entry, because they were to poor to move inland. The living conditions were very bad, people lived in very small apartments in the city, or houses in the slums (= achterbuurten). Most of the immigrants went to work in factories, for a very small pay. Children could get education after coming to America, but parents and others got no education.
The Polish, Italians, and the Jews had more of a social mobility then the Asians because racism and the way they look. Jews had some problems because of their religion. Italians had the most political representation of all the groups, because they had Ferillo LaGuardia, the mayor of New York. the poles and jews had small political representation and the Asians had none.
 Between 1900 and 1920 the number of immigrants sometimes rose to as many as a million a year. Many Americans feared that America was losing its established character and identity, and that the immigrants were taking away their jobs. In the 1920’s Congress passed quota restrictions. Immigration from the north and west of Europe was favored, and immigration from the south and east of Europe was limited. After the 1920’s immigration dropped.

Nowadays the numbers of immigrants have risen dramatically again. This time people are coming from latin America, Mexico, Asia and Cuba, eventhough commercial flights from cuba to the U.S were suspended in 1962. A lot of the immigrants these days are illegal. People moving to America are still hoping for a better life, and making more money, just like  the immigrants we talked about earlier.

You could call America a melting pot, the U.S is a country with inhabitants that feel united eventhough everybody has a different background. On the other side every American is proud of his origin and home country, wherever that may be. An example of this is a little italy and Chinatown in every major city, where they preserve their language and customs.

Zoiets moet het denk ik worden. Maar dit vind ik wel makkelijker gedaan omdat het gewoon het observeren is van cijfers, meningen zoeken van "de gemiddelde amerikaan" (kan je lang naar zoeken trouwens vind je toch niet) is toch wat anders.

Maar heel erg bedankt en ik zal jullie op de hoogte houden!
Doei Marcella
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: sweatbox op 18-10-2005, 22:18 uur
Ik bedoel het niet persoonlijk hoor. Ze heeft gekozen voor China, dan hoort ze iets te vertellen over over China imho. En dat moet liefst niet al te zwaar zijn. Het grote voordeel van gemiddeld is toch dat je lekker ongecompliceerd en weinig politiek correct stellingen en vooroordelen neer mag zetten.
Zeker in een minuut zou ik te veel zoeken naar nuance. (bedoel je dat zelf niet ook met Amerikanen vs. Canadezen?)
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: B-man op 18-10-2005, 22:47 uur
Je hebt net een stuk ontvangen van klasgenoten die wat vertellen over de immigratie zie ik.

Ze hebben het over Ieren, Aziaten, Russen, Britten en Joden.
Misschien is het juist wel leuk voor je klasgenoten om ook iets te vertellen over de Nederlanders die naar de Amerika zijn gegaan vanwege bijv. religieuze vervolging in eigen land. Denk bijvoorbeeld aan de "Pennsylvania Dutch" (laat je niet misleiden door de naam want "Dutch" komt eigenlijk van "Deutsch" en het zijn dus lang niet allemaal "Nederlanders") en de "Amish" daar zitten ook Nederlanders tussen. Veel mensen kennen de Amish wel maar weten niet precies helemaal hoe het nu zit.

Hou ons op de hoogte.

B-man

Titel: Re:How americans see others
Bericht door: Jez op 18-10-2005, 22:53 uur
Je hebt net een stuk ontvangen van klasgenoten die wat vertellen over de immigratie zie ik.

Ze hebben het over Ieren, Aziaten, Russen, Britten en Joden.
Misschien is het juist wel leuk voor je klasgenoten om ook iets te vertellen over de Nederlanders die naar de Amerika zijn gegaan vanwege bijv. religieuze vervolging in eigen land. Denk bijvoorbeeld aan de "Pennsylvania Dutch". Veel mensen kennen de Amish wel maar weten niet precies helemaal hoe het nu zit.

Hou ons op de hoogte.

B-man



Ehm, dat zijn toch van oorsprong Duitsers? Ondanks wat de naam doet vermoeden, hebben ze niets met Nederland te maken: http://www.800padutch.com/amish.shtml

Wat dacht je van de grote groep Indische mensen, die eind jaren 50, begin jaren 60 naar Amerika zijn geëmigreerd. Dit omdat ze Indonesië uitgegooid zijn, in Nederland niet echt welkom waren en hier geen goede toekomst op konden bouwen en daarom naar Amerika zijn vertrokken. Vooral in California wonen erg veel Indo's.
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: B-man op 18-10-2005, 22:54 uur
Klopt Jez, je was net iets sneller want ik was nog iets aan het toevoegen aan mijn eerste stukje. Penn. Dutch is iets anders dan Amish waar ook veel Nederlanders te vinden zijn.

B-man
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: B-man op 18-10-2005, 22:59 uur
Ander leuk voorbeeld is natuurlijk New York. Eerst New Amsterdam, de  wijken Harlem, Brooklyn, Flushing (Meadows), etc stammen af van Nederlandse plaatsen. Er zijn in ieder geval veel Nederlandse invloeden te vinden in de Amerikaanse geschiedenis.

B-man
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: PetraVS op 19-10-2005, 03:50 uur
Ik heb hier nog een opmerking over, al weet ik, dat het vechten tegen de bierkaai is.  Het stukje waar Marcella mee werkt is echter zo beledigend en zo bevooroordeeld, dat het me tegen de borst stuit, dat 5VWO studenten met zoiets intolerants worden geindoctrineerd.  En dat in een land, dat erop voorstaat zo tolerant omtrent andere culturen te zijn :(.
Marcella, in het stukje tekst, dat jij aanhaalde staat, dat Amerikanen niet met andere culturen in aanraking zouden komen, omdat het dichtstbijzijnde buitenland 3000 km weg is en er makkelijk een week in eigen land op reis kan worden gegaan.  De afstand en de grootte van dit land zijn waar, maar het niet in aanraking komen met andere culturen niet.  Je hoeft hier niet naar het buitenland om een andere cultuur te ervaren.  En het lijkt me, dat in multi-cultureel Nederland, dat nu ook wel duidelijk moet zijn.  Niet alleen wonen er zoveel verschillende culturen samen in dit land, maar de verschillende delen van dit immense land hebben afwisselende culturen.  Als wij in het westen op vakantie gaan wanen we ons in een ander land.  Ja, we spreken dezelfde taal, maar de achtergrond, geschiedenis en levenswijze van die mensen zijn compleet anders, dan waar wij vandaan komen.
"Hetzelfde land" hier in de Verenigde Staten betekent niet hetzelfde als "hetzelfde land" in Nederland.  Dezelfde staat, misschien, maar onze staat Virginia is al een aantal keren groter dan Nederland en heel divers, het noorden heel anders dan het zuiden.
Dit is iets, wat een grote verrassing is voor Nederlanders, die hierheen immigreren en al helemaal voor Nederlanders, die hier nooit geweest zijn.
Al te vaak worden de Verenigde Staten als een homogeen geheel gezien, maar dat is het geenszins.  
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: sweatbox op 19-10-2005, 07:43 uur
Ik heb hier nog een opmerking over, al weet ik, dat het vechten tegen de bierkaai is.  Het stukje waar Marcella mee werkt is echter zo beledigend en zo bevooroordeeld, dat het me tegen de borst stuit, dat 5VWO studenten met zoiets intolerants worden geindoctrineerd.  En dat in een land, dat erop voorstaat zo tolerant omtrent andere culturen te zijn :(.
Marcella, in het stukje tekst, dat jij aanhaalde staat, dat Amerikanen niet met andere culturen in aanraking zouden komen, omdat het dichtstbijzijnde buitenland 3000 km weg is en er makkelijk een week in eigen land op reis kan worden gegaan.  De afstand en de grootte van dit land zijn waar, maar het niet in aanraking komen met andere culturen niet.  Je hoeft hier niet naar het buitenland om een andere cultuur te ervaren.  En het lijkt me, dat in multi-cultureel Nederland, dat nu ook wel duidelijk moet zijn.  Niet alleen wonen er zoveel verschillende culturen samen in dit land, maar de verschillende delen van dit immense land hebben afwisselende culturen.  Als wij in het westen op vakantie gaan wanen we ons in een ander land.  Ja, we spreken dezelfde taal, maar de achtergrond, geschiedenis en levenswijze van die mensen zijn compleet anders, dan waar wij vandaan komen.
"Hetzelfde land" hier in de Verenigde Staten betekent niet hetzelfde als "hetzelfde land" in Nederland.  Dezelfde staat, misschien, maar onze staat Virginia is al een aantal keren groter dan Nederland en heel divers, het noorden heel anders dan het zuiden.
Dit is iets, wat een grote verrassing is voor Nederlanders, die hierheen immigreren en al helemaal voor Nederlanders, die hier nooit geweest zijn.
Al te vaak worden de Verenigde Staten als een homogeen geheel gezien, maar dat is het geenszins.  

Het stukje gaat niet over andere culturen, maar over andere landen. Er wordt helemaal niet ontkent dat er in Amerika mensen met verschillende achtergronden naast elkaar leven (hyphenated-Americans). Het beeld dat "de Amerikaan" van migranten heeft, wordt geprojecteerd op hun land van herkomst, volgens het stuk.

"Amerika is de wereld" klinkt ook nogal sterk door in jouw reactie.
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: PetraVS op 19-10-2005, 14:03 uur
Citaat

"Amerika is de wereld" klinkt ook nogal sterk door in jouw reactie.

Dit deel van het stukje is waar ik me aan erger:

Citaat
The fact that everyone who lives within 3.000 miles of an American is also an American gives the average citizen a seriously provincial point of view. Because Americans visit foreign countries relatively seldom, they assume that people all over the world are just like themselves, except for not speaking English or having decent showers.

Sorry, maar ik vind dit een nogal zwepende generalisatie, die een onwetendheid suggereert, die niet op de waarheid berust.  Het is helemaal niet zo, dat iedereen die binnen 3000 mijl woont ook een Amerikaan is.  Dit was misschien lang zo, maar veel van de nieuwe immigranten vestigen zich steeds meer overal in het land.   En velen zijn niet Amerikaans.
Amerika is in zoverre "de wereld", dat je vrijwel alle culturen hier tegenkomt.  Het stukje suggereert een homogeniteit, die er niet is.
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: marcella op 19-10-2005, 15:55 uur
Hoi iedereen,
Ik heb uitstel gekregen voor de spreekbeurt, en nu moet ik het pas na de vakantie doen.
Ik ben na de les naar de leraar toegestapt en heb hem vervolgens voorgelegd dat de stof vol vooroordelen zit over Amerikanen en dat het belachelijk is dat wij de schrijvers mening over het land uit ons hoofd moeten leren. En dat dat op het zelfde neer komt als het boekje van Geert Wilders als leerboek publiceren.
Ook heb ik gezegd dat het moeilijk is en vrijwel onmogelijk om een gemiddelde Amerikaan te vinden. Hij zei hierop dat er wel een publiekelijke opinie is, die je ook bij Nederland zou kunnen toepassen. Dat vind ik wel kloppen maar Nederland is veel kleiner dan Amerika en dus een ander geval.
Het hele gesprek komt er eigenlijk op neer dat ik gelijk had (hij wist op gegeven moment niks meer en heeft me toen weggestuurd omdat er een andere klas binnenkwam waaraan hij een proefwerk moest geven..).
Maar ik moet de presentatie alsnog houden en dan wat vertellen over de publieke opinie van Amerika. Hoe ik dit ga oplossen is me nog een raadsel maar anders vertel ik gewoon dat ik met (half)Amerikanen heb gesproken en op welke problemen je dan stuit (geen gemiddelde amerikaan, moeilijk te vinden publieke opinie etc.)
Ik denk dat ik het dan zo maar aan ga pakken.
Iemand nog tips?
Heel erg bedankt voor alle reacties, ik vind het echt gaaf dat er mensen zijn die zich bekommeren om mijn spreekbeurt die mij helemaal niet kennen  :).
Groetjes Marcella    
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: PetraVS op 19-10-2005, 16:37 uur
Wow, wat goed van jou!  Ik vind dat echt heel bewonderenswaardig, dat je zo je punt hebt gemaakt bij de leraar.

Wat publieke opinie peilingen betreft is het misschien interessant om naar de sites van de grote Amerikaanse opiniepeilingsbedrijven te kijken.  Een daarvan is http://poll.gallup.com/ , dat is denk ik wel de grootste hier.

Pewtrusts is een onafhankelijke organisatie, die ook veel opiniepeilingen doet om het publiek op de hoogte te houden: http://www.pewtrusts.org/ideas/index.cfm?issue=11

En specifieke publieke opinies over de buitenlandse politiek vind je hier: http://www.ccfr.org/publications/opinion/main.html




Titel: Re:How americans see others
Bericht door: marcella op 19-10-2005, 17:45 uur
Heel erg bedankt petra, die sites zijn echt handig. En naar de leraar stappen was trouwens niet zon probleem, hij wil nog best wel eens over wat praten, maar ik had hem nog nooit uitgediscuseert dus ik ben wel blij.
Groetjes en nogmaals bedankt,
Marcella
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: sweatbox op 19-10-2005, 18:33 uur
Citaat

"Amerika is de wereld" klinkt ook nogal sterk door in jouw reactie.

Dit deel van het stukje is waar ik me aan erger:

Citaat
The fact that everyone who lives within 3.000 miles of an American is also an American gives the average citizen a seriously provincial point of view. Because Americans visit foreign countries relatively seldom, they assume that people all over the world are just like themselves, except for not speaking English or having decent showers.

Sorry, maar ik vind dit een nogal zwepende generalisatie, die een onwetendheid suggereert, die niet op de waarheid berust.  Het is helemaal niet zo, dat iedereen die binnen 3000 mijl woont ook een Amerikaan is.  Dit was misschien lang zo, maar veel van de nieuwe immigranten vestigen zich steeds meer overal in het land.   En velen zijn niet Amerikaans.
Amerika is in zoverre "de wereld", dat je vrijwel alle culturen hier tegenkomt.  Het stukje suggereert een homogeniteit, die er niet is.


Deze generalisatie is op schrift gezet door Paul H. Henning. Paul H. Henning is Amerikaan.

http://www.cepic.org/html/budapest/phh2.htm
http://www.stockanswers.com/pages/716898/index.htm

PetraVS, ik vond je verontwaardiging over vooroordelen nogal selectief. Je zit op de barricades als iemand zegt dat Amerikanen provinciaal denken en je loopt weg met de bijdrage van B-man, die minstens even grote onzinnige generalisaties bevat.

Wel een beetje jammer dat die leraar geen bron heeft vermeld.
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: sweatbox op 19-10-2005, 18:40 uur
Ook heb ik gezegd dat het moeilijk is en vrijwel onmogelijk om een gemiddelde Amerikaan te vinden.

Deze link vond ik bij de buren:
http://www.theaverageamerican.com/

Doe er je voordeel mee.
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: marcella op 20-10-2005, 16:05 uur
Dank je wel sweatbox, we gaan dit zeker gebruiken!
Groetjes Marcella
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: B-man op 20-10-2005, 18:02 uur


Tja sommige vooroordelen zijn misschien selectief maar kunnen daarom nog wel waarheden/feiten bevatten ondanks dat ze dan een onderdeel vormen van een groter geheel. Zijn wij Nederlanders als Europeanen dan wel zo goed op de hoogte van de landen en culturen om ons heen? "Ja" zullen een hoop mensen je vertellen als je ze dat vraagt, "wij gaan elk jaar naar Spanje" op vakantie om de zon op te zoeken". En waar gaat het grootste deel van die mensen heen? Proberen de caravan/auto zoveel mogelijk vol te stoppen met alles wat ze daar niet hebben en op naar campings en hotels waar de rest van de Nederlanders ook zit, gezellig eten bij het tentje van die Nederlandse eigenaar waar je ook boerenkool en kroketten kunt eten en 's avonds naar die club/bar met dat Nederlandse barpersoneel. "Toch wel makkelijk als je veel Nederlands kunt praten zo ver van huis en we hebben nu zelfs hetzelfde geld"

Is dit dan fout wat die mensen doen? Natuurlijk niet lekker doen, als je maar een leuke vakantie hebt! Een generalisatie dan? ja tuurlijk wel want lang niet alle Nederlanders gaan naar Spanje en degene die wel gaan hoeven lang niet alles te doen wat ik hierboven beschrijf. Is het daarom dan minder waar? Nee want iedereen kent dit beeld (er worden zelfs slechte tv-series en films over gemaakt die wel heel populair zijn) maar o wee als we zo door de rest van de wereld gezien worden want dan zijn ze maar kortzichtig en bevooroordeeld.

Wat vinden wij van Duitsers? Grote bek, kuilen graven, proberen geen Engels met je te praten want wij moeten hun maar verstaan, etc. Van de Belgen? Altijd leuk om een domme Belgen-grap te maken want ze zijn toch zo dom?. En die Fransen, jezus wat zijn die arrogant en ze doen niet eens hun best om je te verstaan en die Engelsen zijn maar een stelletje zuiplappen die met hun witte lijf 's ochtends al aan hun 10e bier zitten en 's avonds lopen te mattten. Maar wij niet hoor, wij zijn heel rustig en gedragen ons prima...hoezo grote bek?! En ze moeten ook niet roepen dat het wel zo is want dat is een vooroordeel gebaseerd op gedragingen van een aantal Nederlanders die het verpesten voor de rest en we zijn dus niet zoals al die andere nationaliteiten!

Dus iedereen in Nederland denkt dit en geloofd deze vooroordelen ook? Nee, uiteraard lang niet iedereen natuurlijk maar iedereen kent het beeld wel en doet er in zekere mate wel eens aan mee maar we weten eigenlijk nog steeds niet helemaal of het nou wel echt allemaal waar of niet waar is. Maar eigenlijk ook weer wel want wij zijn allemaal erg op de hoogte van de landen en culturen om ons heen want we gaan er toch vaak heen om te skien om de zon op te zoeken (liefst wel in dezelfde regio als vorig jaar want die kennen we nu goed en misschien is die leuke Nederlandse groep van vorig jaar er ook) toch? Waar Roemenie ligt vraag je? Weet ik niet nooit geweest. Amerika? Nee daar hoef ik niet heen, die eten alleen maar fast food in hele grote porties en zijn zo oppervlakkig. Wij niet hoor, wij weten wel beter, wij zijn in ieder geval niet zo dom als al die Amerikanen want die weten echt niets van de rest van de wereld en die blijven gewoon in hun eigen land vakantie vieren, wat een idioten? Wie gaat er nou in eigen land 2000 kilometer rijden omdat ze in Florida mooie stranden hebben met veel zon of naar Colorado omdat ze daar ook kunnen skien of naar New York voor de musea? zeker alleen omdat ze daar allemaal Engels spreken en ze zich onder hun eigen volk mengen!? Pfff, cultuurbarbaren....wacht eens even, het komt me opeens wel bekent voor
 ???

Zitten er vooroordelen en generalisaties in dit stukje? JAZEKER. Daarom allemaal maar onzinnig en niet waar? Absoluut niet. Als iemand dit ergens in Amerika of in een ander land zou publiceren als een waarheid (of tenminste zodanig dat er niet uit op te maken is dat het geen waarheden zijn) dan barst de hel los.

 Is Amerika dus compleet onwetend wat er in de rest van de wereld gebeurt? In sommige gevallen wel en in andere weer niet. Nee ze zullen niet zoveel naar het buitenland reizen als Nederlanders of Europeanen of noem eens een land. Maar als je in een land van die omvang naar staten kan reizen, waar je nog nooit van je leven bent geweest omdat dat 3000 kilometer ver is, omdat ze daar mooie ski-oorden, stranden, steden of natuur hebben die je nergens anders vindt waarom zou je dan ook?! Moeten we dan maar dat soort voordelen in Nederlandse klaslokalen gaan verkopen (maar o wee als ze dat in andere landen over ons doen)? Ik kan me dan heel goed voorstellen dat Amerikanen en Amerikaliefhebbers zich daar aan gaan ergeren. Als ze zelf dus erkennen (zie stukje van Paul H. Henning) dat ze narrow-minded zijn wat betreft de rest van de wereld laten wij dan open-minded zijn en niet exact hetzelfde gaan doen over Amerika.

Generalisaties, ok, vooroordelen, ok maar zorg dan wel dat je ze probeert te herkennen en zeg het openlijk dan krijgen we nog interessante discussies zoals hier.  ;)

B-man
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: Jez op 20-10-2005, 22:37 uur
Wat een mooi stuk, B-man!

Het enige dat ik nog mis, is de ándere reden dat Amerikanen niet of nauwelijks naar Europa gaan: ze hebben gewoonweg niet zoveel vakantiedagen als wij. Dus áls ze gaan, willen ze meestal ook zoveel mogelijk zien in de beperkte tijd die ze hebben. En ook om die reden zie je meestal gepensioneerde Amerikanen, omdat ze pas na hun pensioen tijd hebben om de rest van de wereld te verkennen.
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: sweatbox op 20-10-2005, 22:42 uur
Paul H. Henning geeft in zijn artikel een verklaring waarom Amerikanen op een bepaalde manier tegen de buitenwerlerd aankijken. Zijn verklaring ontkent naar mijn idee niet dat de Amerikaanse samenleving een diverse is, integendeel. De kern van zijn stelling zit in "Thus people in other countries aren't really aliens, they're just potential Americans, or rather, potential hyphenated-Americans.". Ze zien de overeenkomsten en vergeten de verschillen tussen andere culturen en de Amerikaanse smeltkroes.
Uiteraard is dit een generalisatie, dat erkent de heer Henning zelf ook.

Wat mij heeft gestoord is de vooringenomenheid waarmee hier wordt geoordeeld. Op basis van een fragment uit de opdracht wordt de leraar beschuldigd van intolerantie en indoctrinatie.

Het bestaan van een public opinion wordt ontkent op het moment dat het niet uikomt. Iedereen triggert bij het begrip "de gemiddelde Amerikaan". Waarin dit begrip verschilt van "de Amerikaanse cultuur" weet ik niet.

Een beetje jammer vind ik ook de Calimero-achtige toon van sommige reacties.

Het gaat me niet om de vooroordelen of generalisaties zelf, maar om het selectief shoppen hieruit.
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: sweatbox op 20-10-2005, 22:46 uur
Wat een mooi stuk, B-man!

Het enige dat ik nog mis, is de ándere reden dat Amerikanen niet of nauwelijks naar Europa gaan: ze hebben gewoonweg niet zoveel vakantiedagen als wij. Dus áls ze gaan, willen ze meestal ook zoveel mogelijk zien in de beperkte tijd die ze hebben. En ook om die reden zie je meestal gepensioneerde Amerikanen, omdat ze pas na hun pensioen tijd hebben om de rest van de wereld te verkennen.

De enige mogelijkheid voor werkenden om lang op reis te gaan, is tussen twee banen. Studenten maken ook nog wel eens van hun ongebondenheid gebruik om de wereld te bezoeken.
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: PetraVS op 20-10-2005, 23:08 uur
Dit is niet geheel waar.  Bij veel werkgevers krijg je na langer bij het bedrijf gewerkt te hebben tot vijf weken vakantie (heeft mijn man nu) plus 3 "personal days", die in feite ook gewoon vakantiedagen zijn.  En een heel aantal, vooral grotere bedrijven, bieden de mogelijkheid tot een "sabatical" van zes maanden tot een jaar.  Een collega van mijn man en zijn familie zijn op het moment op wereldreis dankzij zo'n sabatical.
Maar voor de meerderheid van de mensen zijn de vakanties inderdaad heel kort.
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: Jez op 20-10-2005, 23:11 uur
Dank je voor de aanvulling, Petra!

Dan had ik het zeker over de "gemiddelde Amerikaan" ?  ;) ;D
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: PetraVS op 20-10-2005, 23:20 uur
Paul H. Henning geeft in zijn artikel een verklaring waarom Amerikanen op een bepaalde manier tegen de buitenwerlerd aankijken. Zijn verklaring ontkent naar mijn idee niet dat de Amerikaanse samenleving een diverse is, integendeel. De kern van zijn stelling zit in "Thus people in other countries aren't really aliens, they're just potential Americans, or rather, potential hyphenated-Americans.". Ze zien de overeenkomsten en vergeten de verschillen tussen andere culturen en de Amerikaanse smeltkroes.
Uiteraard is dit een generalisatie, dat erkent de heer Henning zelf ook.

Voor mij is het iets heel anders, als een Nederlander zo de Nederlandse cultuur zou beoordelen, dan als een Amerikaan, Fransman of Engelsman dat zou doen.   Ik vind het dus nog steeds geen plek hebben op een Nederlandse middelbare school met een klas vol kinderen, waarvan het merendeel waarschijnlijk nog nooit voet op Amerikaanse bodem heeft gezet.  Ik zou precies hetzelfde vinden, als een van mijn kinderen thuis kwam met een stukje vol generalisaties over "de Nederlander", al zou dat stukje door een Nederlander geschreven zijn.

Citaat
Wat mij heeft gestoord is de vooringenomenheid waarmee hier wordt geoordeeld. Op basis van een fragment uit de opdracht wordt de leraar beschuldigd van intolerantie en indoctrinatie.

Ok, in mijn felheid heb inderdaad wat overdreven woorden gebruikt.  Sorry.  Ik blijf bij mijn standpunt, dat ik het vreemd vind, dat dit stukje tijdens een Engelse les in Nederland als "feit" wordt voorgelegd.

Titel: Re:How americans see others
Bericht door: sweatbox op 20-10-2005, 23:48 uur
Paul H. Henning geeft in zijn artikel een verklaring waarom Amerikanen op een bepaalde manier tegen de buitenwerlerd aankijken. Zijn verklaring ontkent naar mijn idee niet dat de Amerikaanse samenleving een diverse is, integendeel. De kern van zijn stelling zit in "Thus people in other countries aren't really aliens, they're just potential Americans, or rather, potential hyphenated-Americans.". Ze zien de overeenkomsten en vergeten de verschillen tussen andere culturen en de Amerikaanse smeltkroes.
Uiteraard is dit een generalisatie, dat erkent de heer Henning zelf ook.

Voor mij is het iets heel anders, als een Nederlander zo de Nederlandse cultuur zou beoordelen, dan als een Amerikaan, Fransman of Engelsman dat zou doen.   Ik vind het dus nog steeds geen plek hebben op een Nederlandse middelbare school met een klas vol kinderen, waarvan het merendeel waarschijnlijk nog nooit voet op Amerikaanse bodem heeft gezet.  Ik zou precies hetzelfde vinden, als een van mijn kinderen thuis kwam met een stukje vol generalisaties over "de Nederlander", al zou dat stukje door een Nederlander geschreven zijn.


Het stuk is door de leraar uit zijn context geknipt, waardoor het een andere maar ook meer lading heeft gekregen dan de bedoeling was. Geen bijster slimme zet.
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: marcella op 21-10-2005, 08:44 uur
Hoi iedereen,
Het stukje is niet echt uit zijn context gehaalt, er zitten nog 9 pagina 's van dezelfde schrijver over America omheen.
Het is dus niet dat we alleen dit stukje hebben gekregen.
Maar er staat nergens bij dat het stuk van P.H.Henning is.
Groetjes Marcella
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: Frank S op 21-10-2005, 09:51 uur
Ik vind het fantastisch, dat een leraar op deze wijze een discussie als deze tot stand heeft gebracht. Dat is al resultaat genoeg...
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: B-man op 21-10-2005, 12:38 uur
Absoluut, een goede discussie is nooit weg zolang er maar feiten voor beide standpunten te vinden zijn dan is de balans ook wel te vinden. Alleen met zwart of alleen wit komen we er niet we hebben beide nodig want met grijs kunnen we wel leven (anders wordt het maar een saaie wereld)  :)

B-man
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: Jez op 21-10-2005, 23:41 uur
Ik vind het fantastisch, dat een leraar op deze wijze een discussie als deze tot stand heeft gebracht. Dat is al resultaat genoeg...

Vooral omdat dit reikt tot ver buiten zijn klaslokaal! Vertel je hem dat, Marcella?
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: marcella op 23-10-2005, 11:22 uur
Hoi!
Ik heb hem wel verteld dat ik op een forum naar meer informatie ben gaan zoeken en dat veel mensen op dat forum het er niet mee eens zijn dat hij zon blad met zoveel vooroordelen geeft om uit hun hoofd te leren aan 5VWO.
Hij reageerde wel heel enthousiast toen ik vertelde dat ik zelf was gaan zoeken (quote: 'kijk dat is nou 2de fase!').
Ik vind het zelf ook heel leuk dat iets van school dat met zo'n klein opdrachtje begint iets heel groots wordt.
Groetjes Marcella
 
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: PetraVS op 25-10-2005, 00:05 uur
In de show van Martha Stewart (die zichzelf een "average American" noemt  :o), die ik nu zit te kijken wordt het boek van Kevin O'Keefe, dat vandaag uitkwam, besproken.  Zij heeft de "Average American", die O'Keefe uiteindelijk vond in haar publiek zitten.
Ze las een paar van de kwalificaties van de "average American" voor: geboren zijn in de staat, waar je nu woont/kinderen en dieren hebben/een speciale hobby hebben/draag bril/contactlenzen/electrisch koffiezetapparaat/buiten grill/bang voor het donker/speelt videogames/hoogste opleiding high school/loopt in een parade.
Interessant: de average American is niet te dik, het is een man, grijzend (ik schat hem in de 50) met bril en zijn naam is Bob.
O'Keefe heeft de hele VS afgereisd en vele duizenden mensen 140 vragen gesteld, bepaald naar aanleiding van de antwoorden, wat de meeste Amerikanen daarover dachten en maar een persoon in de VS gevonden, die volgens hem de "average American" is.  
Ik ga het boek morgen kopen en lezen.
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: Mrjn op 25-10-2005, 11:31 uur
In de show van Martha Stewart (die zichzelf een "average American" noemt  :o),

:: Proest ::  :)
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: marcella op 30-10-2005, 10:14 uur
Morgen heb ik de spreekbeurt, en ik moet nog steeds 1 land uitkiezen en vertellen hoe de amerikanen dat land zien.
Iemand nog suggesties?
Groetjes Marcella
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: persianBrit op 30-10-2005, 10:41 uur
Morgen heb ik de spreekbeurt, en ik moet nog steeds 1 land uitkiezen en vertellen hoe de amerikanen dat land zien.
Iemand nog suggesties?
Groetjes Marcella


wat dacht je van Rusland, Israel,UK (VK), -Noord Korea, Iran, Irak ("axis of evil")- en/of germany.

ik denk dat het makkelijk(er) is om it de bovenstaande landen te kiezen dan zelf op zoek gaan naar andere landen (zoals zwitserland,oostenrijk, finland en andere minder in the news landen...

good luck  ;)
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: marcella op 30-10-2005, 12:59 uur
Ik heb net noord-korea gekozen (mn vader raadde het aan).
Nou alleen nog de sites  :-\
Nog tips?
Doei Marcella
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: persianBrit op 30-10-2005, 16:05 uur
Ik heb net noord-korea gekozen (mn vader raadde het aan).
Nou alleen nog de sites  :-\
Nog tips?
Doei Marcella

hopelijk heb je hier iets aan: (het is wel pre-septmeber 11 '-01 geschreven, dus het kan ietsje outdated zijn...)

]] (http://lists.state.gov/SCRIPTS/WA-USIAINFO.EXE?A2=ind0102a&L=uskorea-kr&H=1&O=D&P=212[url=http://)http://lists.state.gov/SCRIPTS/WA-USIAINFO.EXE?A2=ind0102a&L=uskorea-kr&H=1&O=D&P=212http://
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: sweatbox op 30-10-2005, 17:05 uur
hopelijk heb je hier iets aan: (het is wel pre-septmeber 11 '-01 geschreven, dus het kan ietsje outdated zijn...)

]] (http://lists.state.gov/SCRIPTS/WA-USIAINFO.EXE?A2=ind0102a&L=uskorea-kr&H=1&O=D&P=212[url=http://)http://lists.state.gov/SCRIPTS/WA-USIAINFO.EXE?A2=ind0102a&L=uskorea-kr&H=1&O=D&P=212http://

Volgens mij gaat dit over het verkeerde land.
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: persianBrit op 30-10-2005, 18:11 uur
hopelijk heb je hier iets aan: (het is wel pre-septmeber 11 '-01 geschreven, dus het kan ietsje outdated zijn...)

]] (http://lists.state.gov/SCRIPTS/WA-USIAINFO.EXE?A2=ind0102a&L=uskorea-kr&H=1&O=D&P=212[url=http://)http://lists.state.gov/SCRIPTS/WA-USIAINFO.EXE?A2=ind0102a&L=uskorea-kr&H=1&O=D&P=212http://

Volgens mij gaat dit over het verkeerde land.

ik zie het nu.. je hebt gelijk. :-[ ik heb de verkeerde gepost.
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: marcella op 31-10-2005, 13:39 uur
Ik heb mijn presentatie zojuist gehad,
het ging wel aardig en ik heb een 6.3 gekregen.
Daar ben ik wel blij mee.
Bedankt iedereen voor de hulp!
Doei Marcella
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: Jez op 31-10-2005, 22:45 uur
Gefeliciteerd! Ga je het resultaat nog met ons delen?
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: Chiefram op 31-10-2005, 23:57 uur
Gefeliciteerd! Ga je het resultaat nog met ons delen?

Ja, het resultaat was een 6.3


(Hahahahaha...  ;) :P )
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: Jez op 01-11-2005, 00:09 uur
Gefeliciteerd! Ga je het resultaat nog met ons delen?

Ja, het resultaat was een 6.3


(Hahahahaha...  ;) :P )




Woehahaha, scherp, Cheif, heel scherp! LOL
;D ;D ;D ;D ;D

Okee, ga je nog met ons delen wat je uiteindelijk hebt verteld in je spreekbeurt? Waarvan het resultaat dus een 6,3 was?
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: Chiefram op 01-11-2005, 02:29 uur
 ;D ;D ;D

Ohh Jez... Heerlijk!!!!!!  ;D ;D ;D

Sorry hoor, maar ik kan het soms niet laten... Maar: het is wel lief bedoeld, dus niet met een ondertoontje!!!

 :) :D ;)
Titel: Re:How americans see others
Bericht door: Jez op 01-11-2005, 11:22 uur
Weet ik toch!  ;)