Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie
Amerikaanse politiek/overheid/samenleving => Amerikaanse samenleving => Topic gestart door: B-man op 31-12-2005, 11:26 uur
-
Ja, zo ken ik er nog wel een paar, er is altijd wel een vestiging ergens ter wereld waar niet alles gaat zoals bijv. in de VS. Dat verhaal over die chemicalien in India deed een paar jaar terug ook al de ronde (ook bij Pepsi geloof ik) en dat bleek toen, na onafhankelijke tests, allemaal erg mee te vallen. En dat er in Colombia blijkbaar wel vaker dingen gebeuren die niet door de beugel kunnen...goh dat wist ik niet. Tuurlijk moeten misstanden aangepakt worden maar ga nou niet overdrijven want dan kan je elke multinational die vestigingen heeft over de hele wereld altijd wel ergens op pakken.
B-man
Cola geweerd op universiteit VS
Uitgegeven: 31 december 2005 10:55
NEW YORK - Cola-automaten op de campussen van de Universiteit van Michigan blijven vanaf 1 januari leeg of worden gevuld met frisdrank van een ander merk. Coca-Cola wordt door deze Amerikaanse universiteit, die meer dan 50.000 studenten telt, geboycot.
's Werelds grootste frisdankenproducent had de condities voor een onafhankelijk onderzoek over de aantijgingen van verscheidene studentengroeperingen afgewezen. Ze beschuldigen het bedrijf van wanpraktijken in India en Colombia.
Zo zitten er er in de Indiase cola resten bestrijdingsmiddelen en hebben op bedrijfsterreinen in Colombia mensenrechtenschendingen plaats. Daar worden vakbondsvertegenwoordigers ontvoerd en vermoord. Coca-Cola heeft, onder meer op basis van eigen onderzoek, al deze beschuldigingen ontkent.
De contracten met de universiteit hebben een waarde van 1,4 miljoen dollar, zo meldden Amerikaanse media zaterdag. Dat is miniem vergeleken met de bijna 22 miljard dollar omzet die het concern maakt. De schade kan volgens het Amerikaanse televisiestation CNN echter wel groot zijn omdat Coca-Cola sterk afhankelijk is van zijn imago.
De actiegroepen, waarvan een de naam 'Stop Killer Coke' voert, krijgen de nodige bijval in de VS. Michigan is inmiddels de tiende universiteit of hogeschool die Coca-Cola weert. De universiteit van New York, Rutgers University in New Jersey en Santa Clara University in Californië gingen haar voor.
-
Wat te denken van de kinderarbeid die nodig is om goedkope producten te maken en dat soort ellende. Aan de ene kant denk ik, als er niemand opstaat, gebeurt er ook nooit iets aan, maar aan de andere kant, waar moet je beginnen, want inderdaad, met veel multinationals is wel iets mis.
-
En aan nog een andere kant; in landen waar kinderarbeid is, is dit vaak heel gewoon (al dan niet legaal) en zelfs noodzakelijk voor het gezin om nog enigszins rond te kunnen komen. Niet dat ik het goedkeur, maar da's in dat soort landen nou eenmaal de cultuur.
-
Zielige vertoning van zo'n Universiteit en ook een beetje hypkriet. Bijna elk kledingstuk dat je koopt in de US heeft op het label staan gemaakt te zijn in landen zoals India, Mexicao, Columbia, China, etc... Ja, juist de labels van merken zoals GAP, Tommy Hilfiger, Old Navy, etc...
Het is maar mondjes maat als er staat 'Made in USA'.
Dan kunnen we alles wel gaan boycotten. Nu genieten we nog van goedkope kledingprijzen waar iedereen zo blij mee is in de US, toch?
-
Men beschuldigt Cocal Cola Company niet van het feit dāt men in India activiteiten heeft, maar dat men daar bepaalde misstanden in stand houdt. Je kunt ook op volstrekt fatsoenlijke manier zaken doen in India, zonder mensen uit te buiten of een loopje te nemen met voorschriften.
-
Ik noemde mijn voorbeeld van kinderarbeid ook als voorbeeld van iets dat in stand gehouden wordt door de gemiddelde consument/multinational. En zo zijn er nog wel meer van dergelijke misstanden te bedenken.
Ik denk dat je met multinationals sowieso een grote kans hebt, dat er verkeerde dingen gebeuren in een land waar zij hun productielijn onderbrengen, dat je om de prijs laag te houden juist misstanden in stand lijkt te moeten houden of dat je met je keuzes juist andere landen dupeert. Met mogelijke gevolgen vandien.
Wat ik wilde zeggen is dat je nu Coca-Cola wel kunt boycotten, maar dat er bij heel veel multinationals wel iets mis is.
-
Dat laatste is hetzelfde als zeggen dat stoppen met roken geen zin heeft, want er zijn nog zoveel andere dingen slecht voor je.
Zolang er geen actie wordt ondernomen tegen dergelijke misstanden blijft het in stand. Nu is toevallig Coca Cola het "slachtoffer" (alhoewel ze uiteraard "dader" zijn), maar het geeft wel een signaal naar andere multinationals: houd je aan de regels, anders keren consumenten zich tegen je.
-
Heeft iemand de website al bekeken?
http://www.killercoke.org/
In 15 jaar tijd zijn 8 vakbondsleiders van de Coca Cola fabriek vermoord. Dat betekend niet dat Coca Cola hier achter zit, maar het valt wel een beetje op he. Hoeveel Philips of Heineken vakbondleiders zijn er vermoord?