Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Amerika forum door USA4ALL!

Amerika Vakantie Routes en hulp bij uw planning. Uiteraard kunt u hier ook terecht voor andere Amerikaans gerelateerde vragen over de Verenigde Staten van Amerika!
Als u zich registreert als lid, ziet u minder advertenties! Bovendien ziet u meer onderwerpen, zoals bijv. voorgestelde routeopties en krijgt u toegang tot de veel gestelde vragen. Bij aanmelding heeft u geen last meer van dit bericht.

Nederlanders op visite

Discussie gestart

JJdJ

Ik schrijf niet zo vaak maar wilde toch eens een berichtje achterlaten en vragen of mijn  ervaring gedeeld wordt door andere leden. Ik woon sinds 6 jaar in de US en had twee maanden geleden wat Nederlandse familie op visite. Ik ben van deze drie weken visite echt even niet goed geworden.

De constante opmerkingen van dit is te groot, dat is veels te veel, dat is stom, dit doen we in Nederland zo en zo, en in Nederland is het veel beter omdat...  Waarom niet gewoon accepteren dat iets anders is en punt uit. Wat maakt het uit of  je al je eten opschept en aan tafel gaat zitten of dat je alles eerst opschept en dan aan tafel gaan zitten. Alcohol is hier niet voor kinderen, niet stom, hypocriet, achterlijk, ouderwets maar gewoon anders.

Als je op visite gaat bij Engelstalige die geen Nederlands spreken en jijzelf spreekt prima Engels dan spreek je toch gewoon Engels? Of spreek je alleen Engels als je wat van Amerikaanse familie wil weten en onderling klets je gewoon in het Nederlands?

Als je al je eten aangeboden krijgt moet je toch niet aankomen met de opmerking thuis smaakt het vlees beter of wat van de opmerking van alle mensen zijn zo dik het lijkt wel of  iedereen in verwachting is. Dat je 17 jarige dochter al 2 jaar aan de pil is hoeft echt mn hele familie hier niet te weten of wel dan?  Ik heb na deze drie weken het gevoel dat fatsoenlijke Nederlanders hier erg gemakkelijk heel onbeschoft kunnen overkomen zonder dat ze daar erg in hebben. Is mijn ervaring een uitzondering?

#1 - 09-11-2006, 21:45 uur

hollandranch

Het niveau in Nederland is langzaam aan het dalen. De pubers van dit moment zijn echt niet te genieten en de volkshelden zijn Jan Smit en Frans Bauer. Ik ga niet afgeven omdat ik toch over een maand vertrek naar Texas, maar ben er niet trots op om Nederlander te zijn en dat wat ik 20 jaar geleden wel.
#2 - 09-11-2006, 21:50 uur

texas freak

Ik denk dat het er ook een beetje aan ligt hoe je opgegroeid bent denk ik, toen ik in de states woonde en familie op bezoek had, vonden ze het geweldig ! en ja, tegenwoordig is het anders maar daar hoef je niet voor naar de states te gaan, mensen die er nog nooit geweest zijn , zitten op de mensen en de mentaliteit af te geven, heb geleerd om op mn tong te bijten en nix te zeggen, ik  (wij) weet beter ,das het belangrijkste toch !!!
#3 - 09-11-2006, 22:39 uur

Jez

Had je niet gewoon ongezellige, ongemanierde visite? Zoals je het verteld lijken me het rasklagers, waarbij thuis alles beter is. Of ze nou op visite zijn in Nederland, Amerika of ergens in Europa. Tja, en klagen is wel een beetje Nederlander-eigen. De verhalen van "in Nederland is het veel beter want......"zou ik met een flinke korrel zout nemen. Obesitas is ook hier een steeds groter wordend probleem. Moet je hier die jonge meiden van 16, 17 zien, met hun heupbroeken en vetkwabben. En onze fantastische sociale zekerheid? Ik weet niet hoe het met jouw familie zit, maar ik ben per maand steeds meer geld kwijt voor steeds minder zorg. We zitten al bijna op Amerikaans niveau, maar dan wel met belastingen die vaak meer dan 2x zo hoog zijn als in Amerika.

Ik weet niet hoe het is om Nederlanders in Amerika op visite te krijgen, maar zelf ben ik wel een Nederlander die bij Amerikanen logeert. Nu zijn wij misschien bevooroordeeld, want wij vinden juist alles in Amerika beter en geven graag af op Nederland. Als we bij de familie zijn, praten we zoveel mogelijk Engels voor de niet-Nederlands sprekende familieleden. Ik vind het gewoon onbeschoft om dan Nederlands te praten, want je bent in iemands huis die dat niet verstaat. Natuurlijk wordt er wel wat in het Nederlands gezegd, onderling, maar dan meer praktisch als "weet je waar m'n tas is" ofzo. Het viel me afgelopen vakantie weer op dat ik met tantelief, die in Amerika woont maar nog perfect Nederlands praat, nog steeds in het Engels zat te praten terwijl er al geen Engelstalig familielid meer in de buurt was.

Ach, volgens mij is het allemaal een kwestie van fatsoen, en helaas zijn er best veel onfatsoenlijke mensen..............
#4 - 09-11-2006, 22:51 uur
Reisverslagen: www.eysbroek.nl - Instagram: @jezphotos

Chiefram

Als dit jou drie weken ervaring is met Nederlands op visite, dan zou ik me groen en geel doodgeergerd hebben, dus kan me die frustratie dan ook voor de volle 100% voorstellen. Ik zou dan zoiets hebben van 'dan rot je toch lekker terug naar je eigen land als het daar zoveel beter is dan hier?' Die mensen hebben in feite jou gewoon in je gezicht staan beledigen! Dit terwijl jij goede voornemens met die mensen had om ze Amerika te laten zien zoals Amerika is. Maar ja... Amerika is niet het Nederlands camping terrein in Spanje of Frankrijk waar ze elk jaar met de meegenomen aardappels, koffie, boter en pindakaas tussen de horden andere Nederlanders gaan staan. Amerika is anders, totaal anders maar daar moet je juist voor open staan en alles op je af laten komen en ervaren. Niet vergelijken.

Toen wij 2 jaar geleden naar Amerika gingen emigreren ben ik (zeker in het begin) ook heel vaak met mijn hoofd tegen de muur aangelopen. In mijn inzicht liep Amerika ook ver achter in vergelijking met Nederland. Veel dingen gaan hier nog heel ouderwets, om over omslachtig maar te zwijgen. Nu (2 jaar later) weet ik in veel gevallen al niet eens meer beter en accepteer zoals het is. Ik kan het hele systeem in Amerika toch niet veranderen, hahaha...

Maar onze ervaring is dat wanneer er Nederlanders op bezoek komen dat die juist alles willen beleven zoals het in Amerika er aan toe gaat, zeker wat gewoonte betreft. Iedereen geniet hier voor de volle 100% en nog nooit heb ik 'klachten' of kommentaar gehad. Ook het Engels spreken van ons bezoek is iets dat ze ontzettend graag doen. Dit kan schelen, omdat het ook geen camping types zijn zoals ik eerder schreef, hahaha...

Maar maak ej maar geen zorgen hoor: ik ken OOK mensen die precies zo zouden reageren als de mensen die jij over de vloer hebt gehad. Deze mensen zeiken ook altijd over dat ze zelf alles beter en lekkerder kunnen maken dan wat ze elders krijgen. Je kunt die mensen meenemen naar de gezelligste of meest luxueuze restaurants, ze hebben altijd wel ergens iets om over te zeiken dat ze het zelf beter en lekkerder kunnen maken. Ik ervaar deze opmerkigen dan ook altijd als een persoonlijke belediging, ook al heb ik niet zelf gekookt. Ze zijn gewoon niets anders gewend dan hun eigen eten te maken. Alles wat maar eeen klein beetje afwijkt is dan bij voorbaat al meteen niet lekker.

Laat ze de volgende keer maar gewoon lekker in Nederland, die mensen. Daar horen ze en zijn ze het gelukkigst...
#5 - 09-11-2006, 22:55 uur

PetraVS

Is mijn ervaring een uitzondering?In een woord: nee.  Ik kan je zo met een drietal van mijn vriendinnen in contact brengen, die deze zomer een stroom van Nederlandse visite over de vloer hebben gehad en van wie ik veelal soortgelijke verhalen hoorde.  Daarentegen zijn er natuurlijk ook hartstikke leuke gasten, die alles hier fantastisch vinden en gewoon genieten van het "anders" zijn.  Die zijn er ook, hoor!  Maar ik herken je frustraties wel en helaas zijn er veel mensen, die wel zo reageren.  Op de een of andere manier lijkt men hier een tweede Nederland te verwachten en als dat niet zo blijkt te zijn wordt alles negatief vergeleken.
#6 - 10-11-2006, 04:35 uur

Hans B

Ik hanteer de wijsheid van mijn buurvrouw :

..... Familie en vis blijven drie dagen fris .....

Hans
#7 - 10-11-2006, 04:45 uur
Sinds 2001 al  1166  dagen en 117.350 mile   RV-en door Amerika.

Dusza

Ik hanteer de wijsheid van mijn buurvrouw : ..... Familie en vis blijven drie dagen fris .....
Hans, ik denk dat jij een hele wijze buurvrouw hebt!
En het verhaal van de topicstarter: dit zou mij ook kunnen overkomen (met vrienden dan, want familie heb ik niet). Er is in onze directe omgeving echt niemand die het een goed idee vindt dat wij willen vertrekken.

Ik begrijp wel dat, indien zij familie of (voor de rest) leuke vrienden zijn, dat je ze toch wil laten komen, maar volgende keer misschien er voor trachten te zorgen dat ze een dag of 2 3 bij jullie zijn, en dat ze dan op ontdekkingstocht zijn voor een aantal dagen, om dan weer een aantal dagen bij jullie door te brengen? Die afwisseling zal het mogelijk dragelijker maken?
#8 - 10-11-2006, 08:09 uur

Annemiek

Ik heb deze zomer heel wat Nederlanderse familie (en een paar Amerikaanse familie) over de vloer gehad, en gelukkig kan ik zeggen ik die ervaring niet deel. Nog nooit eigenlijk. Ze merken wel dingen op die anders zijn, maar accepteren het, en moeten er vaak mee lachen.
Mijn broer is van hieruit ook gaan toeren, ik denk dat niemand kan verwachten dat je 3 weken lang tijd voor hun zult hebben. Ik verwacht ook altijd dat iemand die hier bij ons verblijft z'n handen af en toe eens uit de mouwen steekt en met het huishouden meehelpt, maar dat doen ze ook al vanzelf. Misschien kan ik me gelukkig prijzen met mijn familie, maar ze zijn ook echt niet perfect.
#9 - 10-11-2006, 12:14 uur

jaborg

Lekker, als je die 3 weken op visite hebt. Ronduit onbeschoft gedrag. Niet meer uitnodigen.

Als ze zoveel commentaar hebben moeten ze maar lekker thuisbliijven. Ik heb altijd geleerd dat als je te gast bij iemand bent dan gedraag je je daarna. Waar je ook bent.

 


#10 - 10-11-2006, 18:01 uur

Susanne1976

Ik heb een soortgelijk iets ook meegemaakt. Het ging alleen niet om visite maar een medestudente uit Nederland waar ik mee stage liep. Ze had echt bewust voor de VS gekozen en was er ook al eerder geweest. Maar werkelijk waar niets was goed in de VS. De ketchup was anders (ehm, en de Heinz dan?), er was geen paprika chips, de pindakaas was niet lekker, er was geen oude kaas, het brood was niet net als thuis, haar favo kaugom was niet te krijgen en ga zo maar door. De popcorn in de bioscoop was te groot en het drinken teveel. En het was belachelijk dat je op straat niet mag drinken (alcohol). Dat soort dingen. Eerst dacht ik nog dat ze heimwee had, maar dat was dus juist niet zo. Ze wilde eigenlijk niet eens naar huis aan het eind van haar stage gek genoeg. En toch telkens had ze wel weer wat te 'zeuren'. Dat heeft me zo verbaasd dat ik het nooit meer zal vergeten.

En ik zat er met nog een aantal Nederlanders en die bleven inderdaad ook vrolijk Nederlands met elkaar praten als er anderstaligen bij waren (die overigens wel hun best deden om engels te spreken). Daar kon ik me echt aan lopen ergeren. Zij ergerden zich op hun beurt weer aan mij als ik vrolijk in het Engels antwoord gaf op hun Nederlandse vraag. Ik moest niet zo raar doen. Kan best, maar ik heb zo'n hekel aan mensen buitensluiten. Als je met alleen Nederlanders zit is het wat anders maar zodra er anderen bij zijn moet je gewoon over gaan op een gemeenschappelijke taal vind ik.

Ik weet alleen niet of het typisch Nederlands is. Ik denk het niet eigenlijk. Ik maak het op internationale internet fora ook wel mee dat er duidelijk verzocht is om alles in het Engels te houden en dan zijn er altijd wel Spanjaarden en Fransen die toch een draadje in hun eigen taal moeten plaatsen. Maar goed ik raak off topic.
#11 - 10-11-2006, 21:08 uur

Chiefram

Ik denk dat sommige mensen wat meer last met aanpassen hebben dan anderen. Natuurlijk smaakt alles in Amerika anders dan in Nederland en natuurlijk kun je hier niet alles hetzelfde krijgen als in Nederland, maar dat maakt het juist zo leuk hier. Maar als ze de mentaliteit hebben van 'wat de boer niet kent dat vreet hij niet', dan maak je het jezelf alleen maar moeilijker en zul je never nooit leren te genieten in je leven.

Toch denk ik dat de gemiddelde Nederlander zich in Amerika gemakkelijker zal kunnen aanpassen dan de gemiddelde Amerikaan die naar Nederland zou gaan. Amerikanen zijn volgens mij toch meer mensen die alles in hun eigen land beter vinden dan waar dan ook. Ik zie bijvoorbeeld een Amerikaan nog geen patatje oorlog bestellen of een frikandel speciaal of berenklauw met pindasaus.

Als ik naar een vreemd land ga, dan probeer ik wel iets van dat land mee te nemen en zeker wat betreft het eten. Ik ben een keer in Israel geweest, daar hebben ze mij ook van alles en nog wat voorgeschoteld. Allemaal dingen die ik niet kende en ik moet eerlijk zeggen dat ik bijna alles echt hartstikke lekker vond. Sterker nog, er was een soort kaas die wij niet kennen en daar verlang ik nog wel eens naar.

Hier in Amerika zijn er dingen niet te krijgen die wij in Nederland wel hadden. Ik mis soms bijvoorbeeld de babi pangang van de afhaalchinees, maar ach... er zijn zoveel andere dingen hier die je er voor terug krijgt en weer niet in Nederland kunt krijgen. Maar daar ga ik niet over lopen mekkeren. De kwaliteit van het Amerikaanse eten is perfekt en een beetje 'te erg' lekker dat je moet uitkijken dat je niet te veel neemt.

Er zitten in Spanje niet voor niets zoveel Nederlandse snackbars waar Nederlanders kunnen eten wat ze thuis ook gewend zijn. Nee, iets anders proberen is 'eng' en men lust het al bij voorbaat niet, ook al hebben ze het nog nooit eerder geprobeerd. Zielig vind ik dat en vraag me dan ook af wat ze in landen doen waar ze zo lijnrecht tegenover staan, zeker wat het eten en gewoonte betreft. Ik vind dit soort mensen aichzelf een hoop te kort doen. Ik heb het altijd wel makkelijk, waar ik ook ben.
#12 - 10-11-2006, 21:19 uur

bgroeneveld

Nieuw!
Ja, Engels spreken als er anderstaligen in de buurt zijn. Of, zoals ik doe, alles meteen vertalen als we bij mijn moeder zijn (die meer Engels spreekt dan ze wil toegeven als ik in de buurt ben).

Aan de andere kant: ik erger me mateloos aan Nederlanders die tegen mij constant Engels praten, en dan nog Engels met een zwaar Nederlands accent en typisch Nederlandse foutjes. Ik ga dan telkens door in het Nederlands en ze schakelen dan weer terug, totdat ze op een Engels woord stuiten en dan gaan ze plotseling weer door in hun versie van het Engels.

Let wel, dit gaat dus over gesprekken van mens tot mens, iemand en ik zonder buitenstaanders, niet mens - groep.

#13 - 10-11-2006, 22:11 uur
« Laatst bewerkt op: 12-11-2006, 19:56 uur door bgroeneveld »

Chiefram

Slik...

Ik spreek ook met een (zwaar) accent hoor! LOL! De relaties met wie ik te doen heb vinden het juist prachtig! Ik vind het zelf verschrikkelijk en betrap me er op als ik merk dat ze het leuk vinden dat ik steeds minder mijn best doe het zo accentloos te houden, haah...

Het ligt er ook aan met wie je in gesprek bent. Als ik mensen niet mag (die zijn er ook) of ik ben echt moe, dan merk ik dat mijn Engels ook een heel stuk achteruit gaat, terwijl ik het ook anders kan.

Laatst had ik een Belgische meneer voor me uit Baarle Nassau in Las Vegas. Hiervoor bezocht ik dit bedrijf altijd en was ik in gesprek met Amerikanen. Nu zat er dus een Nederlands sprekende Belg op die positie. Dit was echt een vreemde gewaarwording. We spraken eerst Engels, maar al snel gingen we over op Nederlands toen we er achter kwamen dat wij wel heel typische Nederlandse achternamen hadden. Toch was dit soms best moeilijk, zeker als je ineens over vaktermen spreekt die ik hier in de US nog nooit in het Nederlands heb bewoord. Ik ben dus echt een hoop Nederlandse uitdrukkingen verleerd merkte ik en wist alleen nog maar de Engelse (of eigenlijk Amerikaanse, want ook hier zit groot verschil in) benamingen voor sommige onderdelen. Voor we het wisten spraken we weer gewoon Engels met elkaar, tot we ons erop betrapten en weer in het Nederlands verder gingen.

Dit terwijl wij thuis gewoon Nederlands spreken onderling zonder enige moeite uiteraard, maar zo bij een klant aan tafel zitten die ook Nederlands spreek, dat is toch anders merkte ik. In het Engels ging het me gemakkelijker af. Dit omdat ik het nu al twee jaar zo gewend ben natuurlijk.

Kun je zien hoe snel je eigenlijk jezelf al hebt aangepast...
#14 - 11-11-2006, 00:56 uur

JJdJ

Bedankt voor alle reacties, vooral de opmerking Familie en vis blijven drie dagen fris is juist, dit is ook wat iemand anders mij vertelde. De drie weken waren overigens wel opgesplitst in delen waarvan we gezamelijk een vakantie hadden en er waren nog wat andere activiteiten gepland zodat ze niet alle dagen bij mij in huis waren. Ben wel blij om te horen dat een groot deel van de reacties aangeeft ervaring te delen vooral Suzanne1976, dit is precies wat ik bedoelde. Ik had trouwens ook een keer een vriend over die was blij om Heinz Ketchup te zien, hij dacht dat dit uit Nederland kwam!  Dit bezoek was trouwens wel heel gezellig.

Ik heb er ook echt geen probleem mee om Nederlands te spreken maar als er Engelstalige Familie in de buurt is schakel ik direct over in het Engels. Als ik dit niet doe dan komt het voor mij over als uitsluiten, mijn vrouw (Amerikaans) will ook graag weten waar het over gaat en daar geef ik haar gelijk in.

Op de vraag van Jez: "Had je niet gewoon ongezellige, ongemanierde visite?" Zo denk ik er nu ook over echter in Nederland zijn dit normaal vriendelijke mensen waar niets ongewoons aan is. Ik kende ze gewoon niet meer terug. Nog een reactie op Matosh: ja een lekkere frikandel speciaal gaat er bij mij prima in echter als je moet toelichten waar deze uit gemaakt is kan ik me wel voorstellen dat gemiddelde amrikaan dit niet zal bestellen. Volgens mij is de rest van Europa het hier trouwens mee eens, ben in het buitenland nog nooit ergens kroketten tegen gekomen.

Trouwens over accenten gesproken, het rare is dat ik m'n eigen accent niet kan horen, voor mij praat ik net zoals elke andere zuiderling, maar blijkbaar toch niet. In de eerste jaren hier kon iedereen bijna direct horen dat ik uit Europa (Nederland, Duitsland, Scandinavie) kwam. Nu vragen de meeste, als ze dat al doen, of ik van up North ben, hopelijk gaat dat over een paar jaar ook over. 

Nogmaals bedankt voor reacties iedereen.
#15 - 11-11-2006, 03:40 uur

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15