Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Amerika forum door USA4ALL!

Amerika Vakantie Routes en hulp bij uw planning. Uiteraard kunt u hier ook terecht voor andere Amerikaans gerelateerde vragen over de Verenigde Staten van Amerika!
Als u zich registreert als lid, ziet u minder advertenties! Bovendien ziet u meer onderwerpen, zoals bijv. voorgestelde routeopties en krijgt u toegang tot de veel gestelde vragen. Bij aanmelding heeft u geen last meer van dit bericht.

Republikeinen eisen zege op

Discussie gestart

Wop

Republikeinen eisen zege op
     
   
De Republikeinen eisen de overwinning op in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zij gaan ervan uit dat president Bush de cruciale staat Ohio heeft gewonnen. Dat liet de stafchef van het Witte Huis, Andrew Card, weten in een toespraak tot enthousiaste aanhangers.

Om zeker te zijn van de overwinning moet Bush 270 kiesmannen halen. Op dit moment heeft de president er 254, zijn Democratische rivaal Kerry staat op 252. Als Ohio inderdaad naar Bush gaat, kan de zege hem niet meer ontgaan.  

De meeste tv-stations houden het er nog altijd op dat Ohio, dat goed is voor 20 kiesmannen, 'too close to call' is. Dat betekent dat de verschillen te klein zijn om een duidelijke winnaar uit te roepen. Ook de Democraten weigeren Ohio op te geven, hoewel ze daar een achterstand van circa 145.000 stemmen hebben op Bush.

Provisional votes
Zij hebben hun hoop gevestigd op de provisional en de absentee ballots, naar schatting zo'n 180.000. Provisional ballots zijn voorlopige stembiljetten waarvan nog moet worden vastgesteld of ze geldig zijn. Dat kan nog wel anderhalve week duren.  Absentee ballots zijn stemmen die zijn uitgebracht via de post of in het buitenland. De Democraten eisen dat alle stemmen worden geteld.                              
                                   
Card zegt van kiesfunctionarissen in Ohio te hebben gehoord dat de voorsprong van Bush niet meer in te halen is, ook al worden alle provisional ballots gestemd. Hij gaat ervan uit dat de president in totaal 286 kiesmannen aan zijn zijde krijgt.

Bush houdt later vandaag een toespraak. Volgens Card wil de president zijn tegenstrever Kerry de tijd geven om zijn nederlaag publiekelijk toe te geven.

Popular vote
Als Bush daadwerkelijk Ohio wint, dan komt hij op 274 kiesmannen in het kiescollege, een duidelijke overwinning. Bush heeft, anders dan in 2000, in ieder geval ook de popular vote gewonnen, met 51 procent tegen 48 procent voor Kerry.

Ook in New Mexico (5 kiesmannen) houden de provisional ballots de einduitslag op. Het verschil tussen Bush en Kerry is daar iets minder dan 6000 stemmen, in het voordeel van Bush. In de staat zijn 13.000 voorlopige stemmen uitgebracht, die nog gecontroleerd moeten worden. Dat gebeurt later deze week. Ook hebben 6000 kiezers per post gestemd. Die stemmen worden nu een voor een met de hand geteld.

Ook de definitieve uitslag in Iowa laat op zich wachten. Daar waren problemen met de stemmachines, waardoor het tellen van de stemmen waarschijnlijk pas morgen klaar is.
 
#1 - 03-11-2004, 12:43 uur

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15