Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Amerikaanse politiek/overheid/samenleving => Amerikaanse samenleving => Topic gestart door: Bakvet op 01-11-2004, 23:57 uur

Titel: Tips en vragen over fooi
Bericht door: Bakvet op 01-11-2004, 23:57 uur
Het tipping-systeem is wel een aparte thread waard, want de meningen lopen daarover nogal uiteen.  

Daar dacht ik precies hetzelfde over.

Goed ik vroeg me dus af of je bij Subway fooi moet geven of niet. Aan de ene kant maken ze elk broodje speciaal voor jou klaar, aan de andere kant hebben ze een fast-food uitstraling, en dan geef je  normaal geen fooi.

Zelf geef ik bij Subway altijd fooi als ze koffie verkopen (hetgeen niet tot het standaard-assortiment behoort) en anders meestal niet. In andere lunch-zaken geef ik fooi als ze b.v. lekkere chilli verkopen. Maar hoe het nou precies moet weet ik ook niet.

Wat is eigenlijk het nut van al dat fooien gedoe? Waarom kan men niet gewoon 15% bij de prijs optellen zoals we in Nederland in 1968 gedaan hebben. En waarom is fooi blijkbaar aan inflatie onderhevig, in mijn nadeel?

Eerst was 15% "normaal". Tien procent gaf je voor slechte service, 15 procent voor goede service. Toen kreeg je luxe hotels die automatisch 17% optelden bij de roomservice. Dus je was verplicht om hun service "erg goed" te vinden. Ondertussen is die 17% al 20% geworden.

In bars moet je een belachelijke fooi betalen voor iemand die een flesje voor je openmaakt.  Laat die vent gewoon z'n werk doen, of anders een fatsoenlijke baan zoeken denk ik dan.

Waarom moet ik als klant het personeel betalen? Kan de eigenaar dat niet zelf doen? Moet ik er aan meewerken dat die mensen door hun baas voor een minimumloontje worden uitgebuit?

Amerika loopt met veel dingen voorop? Waarom lopen ze hiermee dan 40 jaar achter?

(Meestal geef ik 15-20%, tenzij de service mij echt niet bevalt, dan 10%)
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: xerxesc op 02-11-2004, 00:47 uur
Dit is gewoon hoe het hier is!!!  Ik weet niet of dit iets te maken heeft met achter zijn...  of dat een bartender maar een "fatsoenlijke" baan moet zoeken (pretty Judgmental!!!), als je niet wil tippen, eet niet uit of ga niet naar een bar!!!!  Heel erg simpel!!!

voor mensen die zich afvragen wat de tip is in de USA:

15% van de pre-tax bill always; 20% or more for good service, I know this, I was a waiter in NYC!!!  (het restaurantje waar ik voor werkte was Elephant & Castle on 68 Greenwich Avenue, NY, NY (Greenwich Village) is er nog steeds, hele lekkere ommeletten, fantastische salades en hamburgers, Boston Indian Pudding is awesome en hun ontbijt is goedkoop).

Als ik een bakje zie voor tips in een subway-type of establishment (most fast food establishments don't ask for tips) of starbucks, gooi ik meestal de change, als het alleen om mijn persoon gaat, koop ik meerdere drankjes dan gooi ik er een dollar of 2 in de bak.  Just common courtesy...  

 :)
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Chiefram op 02-11-2004, 08:33 uur
Ik kan mij Bakvet wel voorstellen, tel al die tips die je in de maand (soms meerdere keren per dag) eens op en je schrikt van het bedrag dat je in feite hebt weggegeven.

Moet je eens kijken hoeveel je hiervoor moet werken om dat bij elkaar te verdienen. Het is 5 dollar hier, 4 dollar daar, 6 dollar weer elders...

Natuurlijk is het zoals het is de US is... dat hoeft voor mij ook niet anders, maar het is wel degelijk een achterhaalt en in sommige gevallen een "mensontwaardigend" systeem. In feite loopt het personeel te bedelen bij de klanten. Ik zou als werkgever op deze manier niet mijn mensen willen gebruiken, ook al verdienen ze aan het eind van de dag toch een flinke boterham.
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: xerxesc op 02-11-2004, 13:55 uur
Ik kan mij Bakvet wel voorstellen, tel al die tips die je in de maand (soms meerdere keren per dag) eens op en je schrikt van het bedrag dat je in feite hebt weggegeven.

Moet je eens kijken hoeveel je hiervoor moet werken om dat bij elkaar te verdienen. Het is 5 dollar hier, 4 dollar daar, 6 dollar weer elders...

Natuurlijk is het zoals het is de US is... dat hoeft voor mij ook niet anders, maar het is wel degelijk een achterhaalt en in sommige gevallen een "mensontwaardigend" systeem. In feite loopt het personeel te bedelen bij de klanten. Ik zou als werkgever op deze manier niet mijn mensen willen gebruiken, ook al verdienen ze aan het eind van de dag toch een flinke boterham.


Mijn take is dat het een persoon's keuze is om naar deze gelegenheden te gaan...  The social contract with going to a restaurant in the USA includes tipping, cordial behavior on both sides and good service, etc.

Ben het er niet mee eens met de stelling dat in feite personeel aan het bedelen is bij de klanten, it's a job waar ik toendertijd ervoor koos om te werken!!!  Ik heb het zelf ook gedaan en voelde dit niet zo aan, ik maakte $2.99 (NY State Waiters Wage) per uur (in CA verdien je meestal CA minimum wage $6.75 (about $1.50 more than Federal) + tips) en de rest in tips (3 nights and sunday Brunch, took about $450-500 week home in tips, en dit was een bistrootje in NYC; vriendin van mij in L.A. maakt meer als bartender around $600 - $800 in tips a week + $945 in actual wage a month); klanten (mostly Americans/residents) waren 9 out of 10 times vriendelijk en cordial en tipten meestal van 15 to 30 % (meestal rond de 20%) en het voelde nooit echt mensontwaardigend aan, ik denk dat ik 2-3 keer slechte ervaring had met klanten, maar meestal was het een easy job, veel vrije tijd, goed geld die me door college hielp.

De tip is een manier waarop je meestal gegarandeerd word van service, of dit achterhaald is?  Ik vind van niet...  

I gotta go ready to vote!!!  see ya!!
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Chiefram op 02-11-2004, 14:51 uur
Ik heb een keer in Moab, Utah een waitress erg onzeker de mensen zien helpen. Het huilen stond haar 's morgens vroeg tijdens het serveren van breakfast nader dan het lachen. Tot overmaat van ramp liet ze een volledige gevuld dienblad uit haar handen vallen tussen 2 tafels in en een van de gasten zat 'onder'.

Op haar knieen en hard op huilend heeft ze alles bij elkaar geraapt. Er was niemand van het overige personeel dat haar te hulp schoot. Echt alles zat haar tegen. Tot overmaat van ramp werd ze achter de schermen letterlijk de tering gescholden, maar nog geen minuut later werd ze alweer naar de volgende tafels 'geduwd' om bestellingen op te nemen en te serveren.

Sorry hoor, maar mijn zoon, vrouw en ik hebben vol verwondering gekeken hoe deze vrouw toch echt wel zeer ernstig tot op het bot werd vernederd door haar kollega's en superieuren. Ook de klanten lieten haar gewoon links liggen.

Wij hebben deze vrouw een extra dikke tip gegeven, wij konden dit niet meer aanzien, sorry...

In Tucson, Arizona hebben wij een ontzettend lieve en vriendelijke serveerster aan onze tafel gehad. Telkens kwam ze langs om te vragen (ondanks de drukte in de zaak) of alles naar wens was en of ze nog iets voor ons kon betekenen.

1x Heeft een andere serveerster (een chagerijn van jewelste) ons drinken gebracht in opdracht van de vriendelijke serveerster, omdat het echt te druk werd voor haar.

Wij hebben na afloop een dikke tip neergelegd en bij de uitgang verbaasde ons dat dat stuk chagerijn direkt op onze tafel afliep en de tip in haar zakken stak. Dit was niet de bedoeling van onze tip. Zij zou nooit iets van ons met haar chagerijnige bek gekregen hebben. Onze tip was bestemd voor die vriendelijke en lieve serveerster, die haar benen voor iedereen uit haar lijf liep.

Dan nog een ervaring in NY City tijdens een luch... Zowel bij binnenkomst als bij het verlaten van de luchroom kon er geen bedankje of groet van af! Zelfs niet toen wij expres extra duidelijk en extra vriendelijk het bedienend personeel groette. Ze keken ons aan alsof we dood konden vallen.

Maar... dit zijn drie situaties die ons altijd zijn bijgebleven. De overige honderden keren zijn wij altijd even korrekt, netjes en vriendelijk te woord gestaan.
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Norbert op 02-11-2004, 21:31 uur
Met uit eten gaan en stappen 's avonds geef ik meestal ook fooi aan de serveerster of bartender. Alleen als de bediening echt slecht is geef ik niks.
De hoogte van de tip varieert altijd, meestal rond ik bedrag op de rekening een stuk naar boven af.
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Bakvet op 02-11-2004, 23:16 uur
Een paar jaar geleden at ik twee dagen achter elkaar in het  49er Cafe in Death Valley. De eerste dag smaakte de vis naar steak en de volgende dag smaakte de New York steak naar vis (werden blijkbaar op dezelfde kookplaat gebraden).
De blikgroenten die je erbij kreeg, doperwten en peentjes was op beide dagen hetzelfde. Hier moet je verder prijzen bij denken die een flink eind hoger liggen dan elders in een restaurant. Dat komt mede door hun afgelegen ligging in een National Park.

Moet ik dan de bediening een fooi gaan geven? In mijn onschuld doe ik dat altijd maar. In Nederland zou ik het vertikken. Ik heb hierover na afloop een boze e-mail gestuurd naar het hoofdkantoor van de exploitant.

Dit jaar was ik daar weer en ik had wat tijd over. Dus toch nog eens kijken of er iets veranderd was. De receptuur was totaal veranderd, ik wil zelfs beweren dat het een smakelijke maaltijd was. Het enige rare was dat ik m'n salade nog maar voor de helft op had toen de vis al werd gebracht. Het ging niet zo dat de ober vroeg: "kan ik zo de hoofdmaaltijd alvast opdienen?" Nee, het werd meer meegedeeld dat hij er over twee minuten mee aankwam.

Het was echt een verplicht nummer dat die ober stond af te draaien, alleen maar standaardzinnetjes. Dus ik probeerde na afloop er toch nog iets van te maken en ik zei "Het was een stuk beter dan de vorige keer!" Waarop die ober vroeg: "Hoe bedoelt u? Vond u de service beter?"

Toen moest ik hem gaan uitleggen dat de maaltijd een stuk beter verzorgd was, wat kan mij die service nou schelen?

Tot overmaat van ramp krijg je nog eens bon voor de kassa waarop onderaan staat dat de fooi niet inbegrepen is, en het woordje "niet" had hij nog eens omcirkeld. Ik vond dit echt een ramp. Hij dacht zeker dat ik een Duitser was en had ook niet even de moeite genomen om daar achter te komen. (Duitsers vergeten vaak de fooi, omdat het in dat land niet altijd gebruikelijk is.)
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: PetraVS op 03-11-2004, 02:50 uur
Um, Bakvet, niet om vervelend te zijn, maar mijn ervaring is, dat Nederlanders zeer karige fooi gevers zijn.

In het eerste geval, ja, je moet dan fooi geven.  Het is niet de fout van de bediening, dat management blikgroenten gebruikt of de pannen niet laat verwisselen.

Wat in mijn ervaring altijd werkt, zonder uitzondering, is bij een serieuze klacht vragen met management te praten.  In de meeste gevallen krijg je dan tenminste een korting op je rekening.  In plaats van de bediening te straffen, is dat een betere houding.

Als management niet behulpzaam is zijn alle "bets off", dan komt er geen tip en komen wij ook nooit meer terug.  Dat is in mijn 20 jaar in de VS slechts een keer voorgekomen en wij zijn zeer kieskeurige eters.
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: PetraVS op 03-11-2004, 02:55 uur
Ik kan mij Bakvet wel voorstellen, tel al die tips die je in de maand (soms meerdere keren per dag) eens op en je schrikt van het bedrag dat je in feite hebt weggegeven.

Moet je eens kijken hoeveel je hiervoor moet werken om dat bij elkaar te verdienen. Het is 5 dollar hier, 4 dollar daar, 6 dollar weer elders...

Natuurlijk is het zoals het is de US is... dat hoeft voor mij ook niet anders, maar het is wel degelijk een achterhaalt en in sommige gevallen een "mensontwaardigend" systeem. In feite loopt het personeel te bedelen bij de klanten. Ik zou als werkgever op deze manier niet mijn mensen willen gebruiken, ook al verdienen ze aan het eind van de dag toch een flinke boterham.


Als je in Nederland overal de BTW op gaat berekenen ben je ook een hele hap kwijt.  De belasting is hier nooit 19% (of wat BTW tegenwoordig is).  Als buitenlander betaal je dat ook zomaar even.  
En het is mijns inziens geen bedelen, maar een beloning voor iemand een gezellige avond bezorgen.  Want dat is wel wat de meesten doen, altijd een glimlach, vragen of we nog wat nodig hebben, het maakt het diner altijd net wat leuker als er een goede bediening is.

Je kunt het ook omdraaien, want wij hebben in Nederland regelmatig versteld gestaan over de onverschilligheid van de bediening, maar ja, die hoeven ook niets, ze krijgen toch wel betaald en hun verveling straalt ervan af.  Hier betalen studenten hun studies van hun tips en hoe beter je werkt, hoe meer je verdient.  Niets mis mee, toch?
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Chiefram op 03-11-2004, 09:29 uur
Daar heb je ook wel weer gelijk in. In Nederland krijgen toch hun salaris wel, of ze nu vriendelijk bedienen of niet. In Amerika moeten ze extra hun best doen qua vriendelijkheid.

Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: heivalido op 03-11-2004, 19:33 uur
Ik kan mij Bakvet wel voorstellen, tel al die tips die je in de maand (soms meerdere keren per dag) eens op en je schrikt van het bedrag dat je in feite hebt weggegeven.

Moet je eens kijken hoeveel je hiervoor moet werken om dat bij elkaar te verdienen. Het is 5 dollar hier, 4 dollar daar, 6 dollar weer elders...

Natuurlijk is het zoals het is de US is... dat hoeft voor mij ook niet anders, maar het is wel degelijk een achterhaalt en in sommige gevallen een "mensontwaardigend" systeem. In feite loopt het personeel te bedelen bij de klanten. Ik zou als werkgever op deze manier niet mijn mensen willen gebruiken, ook al verdienen ze aan het eind van de dag toch een flinke boterham.


Als je in Nederland overal de BTW op gaat berekenen ben je ook een hele hap kwijt.  De belasting is hier nooit 19% (of wat BTW tegenwoordig is).  Als buitenlander betaal je dat ook zomaar even.  
En het is mijns inziens geen bedelen, maar een beloning voor iemand een gezellige avond bezorgen.  Want dat is wel wat de meesten doen, altijd een glimlach, vragen of we nog wat nodig hebben, het maakt het diner altijd net wat leuker als er een goede bediening is.

Je kunt het ook omdraaien, want wij hebben in Nederland regelmatig versteld gestaan over de onverschilligheid van de bediening, maar ja, die hoeven ook niets, ze krijgen toch wel betaald en hun verveling straalt ervan af.  Hier betalen studenten hun studies van hun tips en hoe beter je werkt, hoe meer je verdient.  Niets mis mee, toch?

Dit is de reden waarom ik Restaurants in de USA 10 keer beter vind dan die hier in Nederland. Omdat ze daar extra veel moeite doen om je een fijne avond te bezorgen zodat ze meer fooi verdienen. Terwijl Restaurants hier in Nederland alleen nog maar geld willen verdienen en of je dan een bijzondere avond hebt gehad interreseert ze steeds minder hier. Zo werden wij laatst in een Buffet Restaurant in Rotterdam al na 2 keer opscheppen al naar buiten gekeken en vragen of we nog iets wilden drinken was er ook niet meer bij, het geld was binnen, de rest was niet meer belangrijk.
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Chiefram op 03-11-2004, 20:33 uur
Nou, meestal is het net andersom.

In Nederland kun je nog gezellig met vrienden een paar uurtjes natafelen onder het genot van een drankje en/of koffie.

In Amerika wordt je bord al onder je neus weggerukt zodra je maar eventjes je mes en vork neerlegt, terwijl de andere gasten aan dezelfde tafel nog zitten te eten!

Natafelen? HAHAHA! Wegzwezen zul je bedoelen! Er staan alweer andere mensen te wachten om jou plaats te kunnen bemachtigen. Dat vind ik wel jammer in Amerika en die 'gezelligheid' zal ik zeker missen...  :-[
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Jez op 03-11-2004, 20:59 uur
Ja da's wel waar. We aten laatst bij King Crab, duur wel, en na het hoofdgerecht dacht ik "lekker, toetjes!" Niks niet toetjes dus, of koffie na (ach, die is in Amerika toch niet echt lekker), maar betalen en wegwezen.

Wel efficiënt, eten en wegwezen; natafelen doe je maar thuis of in de kroeg zodat je niet urenlang een tafel bezet houdt op 1 drankje!
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: xerxesc op 03-11-2004, 21:00 uur
Meestal hangt dit af van wat soort restaurant het is; a king crab of red lobster zijn meestal zo als beschreven, maar er zijn zat restaurants die meer hang out zijn.

ik ken zat restaurants waar mijn vrienden en ik urenlang blijven na ons dinee (natafelen!!!)

Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Bakvet op 03-11-2004, 21:07 uur
Chief, dit is helemaal waar! In Holland kan je gerust zeggen: "Nou... we wachten nog even met het toetje", al dan niet gevolgd door de opmerking: "breng eerst nog maar eens een fles wijn."  En als je dan echt geen trek hebt, sla je het desert alsnog over. Geen hond die daar moeilijk over zal doen of raar van zal opkijken.

In de States hebben ze de in mijn ogen onhebbelijke gewoonte om, als je een fles wijn bestelt, je glas alweer bij te willen schenken zodra het half leeg is. Sodemieter even op zeg! Mijn vriendin en ik bepalen zelf wel wie er vanavond tipsy wordt. En we gaan ook echt niet voor elke fles of karaf vijf of tien dollar fooi geven!
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Chiefram op 04-11-2004, 11:06 uur
Meestal hangt dit af van wat soort restaurant het is; a king crab of red lobster zijn meestal zo als beschreven, maar er zijn zat restaurants die meer hang out zijn.

ik ken zat restaurants waar mijn vrienden en ik urenlang blijven na ons dinee (natafelen!!!)

Zijn dat niet die restaurants waar ze jullie liever zien gaan dan komen? <GRIN>

Hahaha... (geintjuhhh...) haha  ;)
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Chiefram op 04-11-2004, 11:14 uur
Chief, dit is helemaal waar! In Holland kan je gerust zeggen: "Nou... we wachten nog even met het toetje", al dan niet gevolgd door de opmerking: "breng eerst nog maar eens een fles wijn."  En als je dan echt geen trek hebt, sla je het desert alsnog over. Geen hond die daar moeilijk over zal doen of raar van zal opkijken.

In de States hebben ze de in mijn ogen onhebbelijke gewoonte om, als je een fles wijn bestelt, je glas alweer bij te willen schenken zodra het half leeg is. Sodemieter even op zeg! Mijn vriendin en ik bepalen zelf wel wie er vanavond tipsy wordt. En we gaan ook echt niet voor elke fles of karaf vijf of tien dollar fooi geven!

Wij hebben het volgende meegemaakt bij een Chinees restaurant in Laramie, Wyoming:

Ontzettende lieve mensen (familie) die daar werken. Wij zaten aan een tafeltje en 'oma' die in de keuken stond, keek door het luikje en riep ons alsof we daar wekelijks kwamen. (Het was onze eerste keer trouwens). Toen wij opkeken zwaaide ze ons en groette ons met zoveel blijdschap, dat je bijna zou denken dat ze iemand anders voor zich had. Wij keken al verbaasd om of ze niet iemand anders bedoelde, maar wij waren de enige mensen in die bewuste hoek waarnaar ze keek. (Hopelijk was ze niet scheel, anders zaten we alsnog voor schut daar).

Maar om een lang verhaal kort te maken: Mijn zoon dronk uit een glas (of was het een bloemenvaas??) Dr. Pepper, met de twee rietjes in zijn mond. Halverwege kwam de serveerster en vroeg of hij de Dr. Pepper lekker vond. Ja dus, maar hij was net op de helft met drinken. Terwijl de rietjes in zijn mond zaten en mijn zoon flink aan het zuigen was, trok ze zonder pardoes het glas (of de bloemenvaas) uit zijn mond en nam het mee.

Wij keken elkaar verbaasd aan. Wat hadden wij gezegd?? Wij zeiden toch dat het lekker was? En waarom namen ze het dan mee?

Nou, om het halverwege gewoon weer bij te vullen. Met een breede glimlach duwde ze daarna het volle glas met Dr. Pepper weer in zijn handen.

In dit gaval was de bedoeling echt hartstikke lief! Reden om een dikke vette tip te geven, zo vriendelijk en zorgzaam dat deze mensen waren.  ;) :D
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: heivalido op 04-11-2004, 23:07 uur
Waarschijnlijk hebben wij dan altijd veel geluk gehad met onze keuze van restaurants in Florida, want onze ervaringen zijn echt compleet het tegenovergestelde. Goede vriendelijke service en genoeg tijd om flink na te tafelen. Dat hebben we hier in Rotterdam al lang niet meer meegemaakt  :'(
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Bakvet op 07-11-2004, 00:02 uur
Wat is eigenlijk tegenwoordig het gangbare tarief voor een kamermeisje? Vijftien of twintig jaar geleden was het een kwartje per persoon per nacht. Tegenwoordig ga ik uit van $1 per gast. Of eventueel $2 in hotels waar ze een kunstwerkje van de handdoeken vouwen en je consequent vriendelijk gedag zeggen op de gang. Klopt dat een beetje of geef ik teveel / te weinig?

Vraag 2: als je maar 1 nacht verblijft, hoef je dan als regel geen fooi achter te laten?
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: xerxesc op 07-11-2004, 01:30 uur
Wat is eigenlijk tegenwoordig het gangbare tarief voor een kamermeisje? Vijftien of twintig jaar geleden was het een kwartje per persoon per nacht. Tegenwoordig ga ik uit van $1 per gast. Of eventueel $2 in hotels waar ze een kunstwerkje van de handdoeken vouwen en je consequent vriendelijk gedag zeggen op de gang. Klopt dat een beetje of geef ik teveel / te weinig?

Vraag 2: als je maar 1 nacht verblijft, hoef je dan als regel geen fooi achter te laten?

ik weet niet hoe het in NL is, maar hier in de VS, wanneer ik een nacht blijf dan laat ik natuurlijk wel fooi achter, ik laat altijd iets van $2-4 voor een nacht ($2 a night), meer dan 4 nachten $20-25 na de stay to show my appreciation for folding things nicely and making me feel welcome at their establishment.
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: PetraVS op 07-11-2004, 15:47 uur
Om nog even terug te komen op dat natafelen, zoals Xerxes zegt, dat kan en gebeurt in veel restaurants wel degelijk.  Ik ben heel regelmatig tot sluitingstijd in een restaurant met vriendinnen aan het kletsen en dat kan net zo een TGI Friday's zijn als een sjiek Frans restaurant.
Ook gebeurt het vaak, dat mensen naar een restaurant gaan om alleen dessert en koffie te eten en dan gezellig te kletsen onder het genot van een drankje.
Dat het bord wordt weggehaald als je klaar bent is een cultuur verschil.  Hier meent men, dat met een leeg, vies bord voor je neus zitten niet smakelijk is.  Het heeft niets te maken met hoe snel je klaar moet zijn.
Als Europese toerist krijg je misschien inderdaad het gevoel, dat je snel door je maaltijd wordt gejaagd, maar je hoeft helemaal niet weg.
Wel is het zo, dat veel Amerikanen vaker buitenshuis eten, dan Nederlanders en daardoor niet altijd de behoefte aan natafelen hebben, het is dan gewoon hun avondeten, dat ze redelijk snel opgediend willen krijgen.  De bediening is daarop ingesteld, vooral in de goedkopere ketenrestaurants, want mensen komen daar meestal niet voor de sfeer, maar voor een snelle, goedkopere maaltijd.
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: PetraVS op 07-11-2004, 15:52 uur
Wat is eigenlijk tegenwoordig het gangbare tarief voor een kamermeisje? Vijftien of twintig jaar geleden was het een kwartje per persoon per nacht. Tegenwoordig ga ik uit van $1 per gast. Of eventueel $2 in hotels waar ze een kunstwerkje van de handdoeken vouwen en je consequent vriendelijk gedag zeggen op de gang. Klopt dat een beetje of geef ik teveel / te weinig?

Ik betaal inderdaad $1 per persoon per nacht.  Ik laat het iedere ochtend achter met een bedankbriefje.  De reden, dat ik niet tot het einde van ons verblijf wacht is tweevoud: 1. op deze manier weet de schoonmaakster, dat ze een tip krijgt en zal beter haar best doen 2. een vriendin van mij was vroeger kamermeisje en haar supervisor wist altijd precies wanneer mensen uitcheckten en ging dan de fooien van de kamermeisjes opstrijken.  Zou me niet verbazen als dat vaker gebeurt.

Citaat
Vraag 2: als je maar 1 nacht verblijft, hoef je dan als regel geen fooi achter te laten?

Tja, eigenlijk wel natuurlijk, maar ik moet toegeven, dat ik dat weleens gewoon vergeet.
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Bakvet op 07-11-2004, 17:08 uur
Dan doe ik het toch zo slecht nog niet  :). Ik laat het ook altijd per dag achter. Maar als je teveel geeft dan maken ze er een soepzooitje van en als je te weinig geeft dan is je kamer helemaal perfect de volgende dag. Het is gewoon de omgekeerde wereld.

Ik weet niet hoe het in NL is, maar hier in de VS, wanneer ik een nacht blijf dan laat ik natuurlijk wel fooi achter.

Bij mijn weten laat men in Europa geen fooi achter in hotels, ja misschien zakenmensen die zelf hun verblijf niet hoeven te betalen, maar toeristen niet volgens mij. Ik vind het eerlijk gezegd ook een beetje paraciteren op anderen, kijk eens naar de inflatie: van $0.25 per persoon naar $1.00 in vijftien jaar tijd. Maar wel lekker op Bush stemmen die het minimumloon weigert te verhogen!
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: PetraVS op 07-11-2004, 18:56 uur
Ik weet zeker, dat heel veel mensen geen fooi achter laten voor de kamermeisjes.  Het wordt ook nooit vermeld, dus hoe is het parasiteren?  Ik snap die redenering gewoon niet.  Als er nu iemand met zijn handje op zou staan voor ze de kamer schoonmaken zou het wat anders zijn, maar dit is gewoon vrijwillig.  Er staat ook nergens geschreven, dat het $1 per persoon moet zijn, een kwartje is alleen vandaag de dag wel heel weinig  ;D.
De enige keer, dat ik echt heb gezien, dat er om tips wordt gevraagd is na een cruise.
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: xerxesc op 08-11-2004, 00:32 uur
Ik weet zeker, dat heel veel mensen geen fooi achter laten voor de kamermeisjes.  Het wordt ook nooit vermeld, dus hoe is het parasiteren?  Ik snap die redenering gewoon niet.  Als er nu iemand met zijn handje op zou staan voor ze de kamer schoonmaken zou het wat anders zijn, maar dit is gewoon vrijwillig.  Er staat ook nergens geschreven, dat het $1 per persoon moet zijn, een kwartje is alleen vandaag de dag wel heel weinig  ;D.
De enige keer, dat ik echt heb gezien, dat er om tips wordt gevraagd is na een cruise.

Petra, je snapt de redenering niet omdat er geen logica er in zit; it's passive aggressive US bashing!!!

it's just so boooooooooooooooooooooooooooooring!!!! 8)
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: PetraVS op 08-11-2004, 02:33 uur
Ik heb net, in het filmtheater nb, geleerd, dat van iedere $100 in een restaurant besteed, de eigenaar $5 profijt heeft.  Dat is toch wel erg laag en laat niet echt ruimte over om hun personeel nog meer te betalen.  Dus is het of fooi betalen door de klant, of een flinke toeslag op de maaltijd, als de eigenaar daarvoor moet opdraaien.  Ik bepaal liever zelf hoe ik de bediening waardeer (vanavond overigens een heel goede bediening gehad en dan heb ik geen problemen dat in de tip te laten zien).
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Frank S op 08-11-2004, 09:44 uur
Ik heb het bij Wolfgang Puck (DownTown Disney) het volgende meegemaakt: de serveerster liep zich het vuur uit de sloffen om het de gasten naar de zin te maken, maar de koks (die niet op basis van fooi werken daar) liepen er de kantjes vanaf. Op een gegeven moment hebben ze in de keuken ruim 20 minuten lang de verjaardag van een collega gevierd, terwijl de gasten zaten te wachten. Ik heb zelden een serveerster zo kwaad zien worden op eigen collega's.... Al was het niet kies van haar om dat aan de gasten te laten weten...
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Bakvet op 08-11-2004, 20:44 uur
Ik heb net, in het filmtheater nb, geleerd, dat van iedere $100 in een restaurant besteed, de eigenaar $5 profijt heeft.

Kijk dat bedoel ik nou: de eigenaar die met alle lasten zit en ook nog eens de kok moet betalen en de schoonmaker en de slager en de visboer, die houdt aan het einde van de rit maar $5 ( ;) ) over.

Degene die een paar keer heen en weer loopt met wat bordjes en een glaasje cola steekt $15 tot $20 in z'n zak / haar tas. En maar klagen dat het op deze manier moet omdat ze niet van het minimumloon kunnen leven. Paracieten zijn het!
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: heivalido op 13-11-2004, 12:22 uur
Ik heb net, in het filmtheater nb, geleerd, dat van iedere $100 in een restaurant besteed, de eigenaar $5 profijt heeft.

Kijk dat bedoel ik nou: de eigenaar die met alle lasten zit en ook nog eens de kok moet betalen en de schoonmaker en de slager en de visboer, die houdt aan het einde van de rit maar $5 ( ;) ) over.

Degene die een paar keer heen en weer loopt met wat bordjes en een glaasje cola steekt $15 tot $20 in z'n zak / haar tas. En maar klagen dat het op deze manier moet omdat ze niet van het minimumloon kunnen leven. Paracieten zijn het!

Ik zou het je graag 8 uur willen zien doen, met zo'n joekel van een dienblad met 6 borden tegelijk van gemiddeld 2 kilo per bord. En dat dan een keer of 40 op een goede dag. Deze "parasieten" verdienen iedere stuiver die ze krijgen.
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Bakvet op 19-12-2004, 11:36 uur
Een artikel uit de Philidelphia Enquirer van vandaag over 'tipping' waarin ook wordt verklaard waarom je vaak  :) :) en "Thank You"s onderaan de rekening vindt.

(http://img158.exs.cx/img158/1046/tipping2zf.th.gif) (http://img158.exs.cx/my.php?loc=img158&image=tipping2zf.gif)

(http://img158.exs.cx/img158/1046/tipping2zf.gif (http://img158.exs.cx/img158/1046/tipping2zf.gif))

Een samenvatting van enkele opmerkelijke feiten uit het verhaal:

Na een onderzoek van maar liefst 18 miljoen genoten maaltijden, genuttigd bij 1383 verschillende restaurants in 41 verschillende markten blijkt dat inwoners van Philadelphia het meest genereus fooi geven, gemiddeld 19,2 procent. Het landelijk gemiddelde ligt rond de 18,6 procent.

In de afgelopen tien jaar is de werkgelegenheid in de sector van restaurants met bediening gestegen van 29800 naar 36700 mensen. [Zo weinig? Dat cijfer zal wel niet kloppen.]

Slechts zes procent van de klanten geeft nooit een tip.

Het gemiddelde salaris onder de bediening is $6.80 per uur, inclusief fooi. [Dat lijkt me wel heel onwaarschijnlijk laag.]

Een serveerster zegt in het artikel: "De slechtse klanten zijn de 'verbal tippers', de mensen die de hele maaltijd gezellig met je zitten te kletsen en dan maar een dollar fooi achterlaten of helemaal niets" [Kijk dat bedoel ik nou, deze dame is alleen maar op een vette fooi uit.]

Professor Michael Lynn, die consumentengedrag onderzoekt, zegt dat "fooi geven" gebruikelijk is in gemeenschappen waar veel belang wordt gehecht aan iemands status. De personen in de bediening benijden de mensen die het geld hebben om hun diensten af te nemen. De mensen die de arbeid afnemen voelen zich schuldig. Door fooi te geven wordt dat weer gladgestreken.

Lynn deed wetenschappelijk onderzoek in familierestaurant-ketens als Applebee's en Olive Garden en ontdekte dat eenvoudige aanpassingen grote gevolgen kunnen hebben voor het inkomen.

Serveersters die bloemen in hun haar staken om meer op te vallen kregen hierdoor 17% meer fooi. Vooroverbuigen, waardoor je de klant recht in de ogen kijkt bij de bestelling [ik dacht altijd dat het ergens anders voor was ;) ]zorgde voor 3% meer inkomen.  "Thank You" op de bon schrijven leverde 2% meer op aan maandinkomen en een happy face  erop tekenen bracht nog eens 3% extra in het laatje. Bij mannelijke bedienden werkt dat laatste overigens niet en zorgt het juist voor een daling van 3%. Blijkbaar hebben de gasten hun bedenkingen bij volwassen kerels die smileys op de rekening tekenen.
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: gary787 op 20-12-2004, 00:59 uur
In de afgelopen tien jaar is de werkgelegenheid in de sector van restaurants met bediening gestegen van 29800 naar 36700 mensen. [Zo weinig? Dat cijfer zal wel niet kloppen.]

Ik denk dat het cijfer wel klopt - het gaat alleen over Philadelphia..
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Sbull op 20-12-2004, 09:43 uur
He bakvet , vindt je het nu nog een stelletje parasieten of snap je nu waarom die tip er is en om gevraagd wordt door extra vriendelijk te zijn.
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Bakvet op 20-12-2004, 22:23 uur
Bedankt voor de correctie wat betreft Philladelphia.  :-[

Dat van die "parasieten" was natuurlijk puur overdrijving van mijn kant, maar na het lezen van dit artikel vind ik dat niet meer zo.  Ik bedoel... die overdrijving.

Moet je nagaan:
Blijkbaar verdient een serveerster maar $6.80 per uur, dat geloof ik dus niet.

Laten we zeggen dat hiervan $2 vast salaris is en $4.80 fooi ( ;) ;))
We hadden al gezien dat de eigenaar van de tent slechts $5 ( ;) ;)) overhoudt aan elke $100 die uitgegeven wordt in zijn tent na aftrek van alle kosten.

Dus dat betekent dat hij de prijzen maar met 5% hoeft te verhogen om de bediening een vast salaris van $6.80 per uur te kunnen bieden. (Ik ga er dan even van uit dat een bediende in een restaurant gemiddeld voor $100 per uur aan omzet loopt, wat me niet onwaarschijnlijk lijkt.)

5% of 18.6%, dat is nogal een verschil. Dus ik zie ergens een gat, een groot zwart gat, dat ik met behulp van happy faces onderaan de rekening e.d. moet zien te plempen. En ik moet het me maar laten welgevallen dat ik door een opoe van 75 met "schatje" wordt aangesproken als ze met de bestelling komt aanzeulen.
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Sbull op 21-12-2004, 11:16 uur
Niet vergeten dat het verhogen van prijzen niet zo gemakkelijk is als hier in nederland.
Als een eigenaar de prijzen verhoogt loopt hij het risico dat de klanten wegblijven en dat is daar iets makkelijker te doen als klant dan hier, zoals je zelf ook wel weet is daar de concurrentie veel erger.

Ja de lonen van een serveerster ligt rond 4 $ p/uur en op de drukke tijden haalt ze gemakkelijk 100 $ p/uur binnen voor de baas maar op de stille tijden mag die blij zijn dat er een paar dollar binnenkomt. Dit geldt zeker voor de zaken die 24 uur open zijn 7 dagen van de week.
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Loek op 21-12-2004, 20:47 uur
De zoon van mijn nicht heeft net uitgerekend dat hij inclusief fooien $7.50/uur verdient in Denver bij de Buckhorn Exchange.  Die $6.80 is dus niet zo vergezocht.  Hij krijgt basis uurloon $2.13 (verplichte minimumloon voor "tipped employees").  De rest komt van fooien.
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: heivalido op 26-12-2004, 23:03 uur
Ik zal een vriendelijke serveerster altijd een goede tip geven, al is de biefstuk compleet verkoold, dat is de fout van de kok en niet van de serveerster, als deze gewoon goed haar werk heeft gedaan krijgt ze gewoon waar ze recht op heeft.
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Chiefram op 11-01-2005, 18:46 uur
We hebben het hier vaak over het geven van tip bij het aandoen van een restaurant, maar er zijn meer plaatsen waar je tip moet geven, zoals bijvoorbeeld bij de kapper!

Wisten wij veel!  :-[ :-\ Dus betaalden we en liepen we weg zonder een tip achter te laten. Bij het volgende bezoek werd het ons toch wel duidelijk gemaakt dat hier ook tip aan de kapster die je geknipt heeft wordt gegeven. We konden wel door de grond zakken, haha...

Maar wat als je bijvoorbeeld bij Car-X (of een ander auto service bedrijf) je olie laat verversen, banden vernieuwen, v-snaren vernieuwen, etc... Moet je dan ook tip achterlaten voor degene die de werkzaamheden aan je auto heeft uitgevoerd?

En zijn er nog meer zaken waar het gebruikelijk is om tip te geven?
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: heivalido op 11-01-2005, 22:36 uur


Maar wat als je bijvoorbeeld bij Car-X (of een ander auto service bedrijf) je olie laat verversen, banden vernieuwen, v-snaren vernieuwen, etc... Moet je dan ook tip achterlaten voor degene die de werkzaamheden aan je auto heeft uitgevoerd?


Hallo Hollandse lamzak, zulke kleinigheidjes doe je toch lekker zelf hahahahahahaha.
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Sbull op 11-01-2005, 23:38 uur
Ja Chiefram,

Als je nieuwe banden koopt dan ga je naar de persoon die jouw auto onderhanden neemt en netjes op vier nieuwe rubbers zet en dan tip je hem/haar.
LET OP voor hij begint geef je een tip meestal bij banden wissel +/- 3 tot 5 dollar.

BTW deze tip is peanuts vergeleken met de korting die je kan bedwingen voor die 4 bandjes.
Ja kan ook even bij de balie vragen wie jouw auto gaat doen dan weet je zijn naam ook. Ja de service is dan nog beter.
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Bakvet op 12-01-2005, 00:22 uur
Dit blijf ik verbazingwekkend vinden. Waarom zou je iemand die je banden vervangt een tip moeten geven? Dat is z'n werk toch gewoon?

Aan de ander kant, in Nederland geef ik regelmatig dit soort mensen een tip, vooral als ik het gevoel heb dat ze me snel hebben geholpen. Bij de kapper geef ik ook altijd 10 of 15% fooi, terwijl dat helemaal niet nodig is. Maar dat doe je gewoon voor de lol... omdat je weet dat je het zelf vroeger ook leuk vond als je eens een keer onverwachts een fooitje kreeg terwijl dat helemaal niet gebruikelijk was. Wat mij betreft is het allemaal vrijheid, blijheid. In de VS is dat niet meer zo, het is allemaal een verplichting. Ik vind het gewoon raar dat ik een ander z'n salaris nog eens apart moet betalen, omdat hij/zij anders geen brood op de plank heeft. Wat dat betreft vind ik het toch een achterlijk land, sorry hoor mensen. Ik heb niet de pretentie dat ik daar iets aan zou willen veranderen, maar zo denk ik er toch wel over!. :-\
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: PetraVS op 12-01-2005, 01:16 uur
Hmm, ik moet toegeven, dat ik nog nooit een auto mechanic of een banden vervangend persoon (hoe heet die?) een tip heb gegeven!  
Niets hoeft, hoor, Bakvet.  Als ik mijn haar laat doen, laat ik dat meestal door dezelfde persoon doen en als ik daar dan tevreden mee ben, vind ik een tip op zijn plaats.
Maar ik tip lang niet alle service personeel.  En dat wordt ook niet verwacht,  misschien verschilt dat ook in welk gedeelte van het land je verkeert, dat weet ik natuurlijk niet.
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Jez op 13-01-2005, 00:02 uur
een banden vervangend persoon (hoe heet die?)

Ik vind dit wel een mooie benaming!!  ;D
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: visuar op 13-01-2005, 00:30 uur
Een vriend van me is Peugeot monteur en die gaf me laatst zijn "officiele titel", ben het helaas als weer vergeten maar het was zoiets als "service manager" ofzo, hahaha ;D
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Jez op 13-01-2005, 00:31 uur
Dat valt dan vast in dezelfde categorie als interieurverzorgster (poets), office manager (receptioniste)
reinigingsmedewerker (putjesschepper) en verkoopmedewerker binnendienst (order entry)  ;)
Ik heb een tijd als intercedente (uitzendmiep) gewerkt....
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: heivalido op 22-01-2005, 01:12 uur
Dat valt dan vast in dezelfde categorie als interieurverzorgster (poets), office manager (receptioniste)
reinigingsmedewerker (putjesschepper) en verkoopmedewerker binnendienst (order entry)  ;)
Ik heb een tijd als intercedente (uitzendmiep) gewerkt....

of Logisitiek Gespecialiseerde medewerker (trucker) hahahahha
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: newengland op 11-03-2005, 14:21 uur
Als ik ergens niet tegen kan dat is het personeel dat niet hard genoeg werkt voor het geld (fooi) dat ze verdienen) ik schroom dan ook niet om hier openlijk iets te van zeggen. Als ik de verhalen (vooral in het begin van dit topic) zo lees dan krijg ik het zo warm. Vooral in het geval van de chagerijn die de fooi pakte terwijl het voor een andere serveerster bedoeld was. Nou op zeker dat het recht in haar bek gezegd had!
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Chiefram op 12-03-2005, 05:05 uur
Die serveerster die het snel pakte (maar wel eerst even omkeek of de ander het niet zag), had ons helemaal niet bediend! Ja, een ding kwam ze brengen aan tafel, maar de vriendelijke serveerster die haar benen onder haar kont liep om het ons zo gezellig mogelijk te maken heeft door dat 'takke'-wijf (sorry  :-X) niets gehad.

Ik zal dit tafereel nooit meer vergeten...
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: persianBrit op 12-03-2005, 18:54 uur
triest verhaal chiefram...

ik vind altijd dat waneer je verwacht wordt fooi te geven je het juist niet moet doen, maar waneer je zelf vindt dat er goede service verleend wordt . dan natuurlijk wel.

the element of surprise moet er altijd blijven, en helaas zie ik te vaak dat mensen gewoon tips verwachten (geldde ook voor toen ik in California was) en ik vind dat je dan juist gewoon geen tips moet geven (als er 'gepusht' wordt).

misschien is het een idee om de volgende keer de fooi persoonlijk aan haar te overhandigen  ;D

maar ja, in the good ol' states werkt het bij ieder restaurant natuurlijk anders, dus...





Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: ejb op 12-03-2005, 20:14 uur
triest verhaal chiefram...

ik vind altijd dat waneer je verwacht wordt fooi te geven je het juist niet moet doen, maar waneer je zelf vindt dat er goede service verleend wordt . dan natuurlijk wel.

the element of surprise moet er altijd blijven, en helaas zie ik te vaak dat mensen gewoon tips verwachten (geldde ook voor toen ik in California was) en ik vind dat je dan juist gewoon geen tips moet geven (als er 'gepusht' wordt).

misschien is het een idee om de volgende keer de fooi persoonlijk aan haar te overhandigen  ;D

maar ja, in the good ol' states werkt het bij ieder restaurant natuurlijk anders, dus...






Voor de situatie in Europa kan ik me wel enigszins vinden in wat je zegt. Voor Amerika niet. Fooi is daar (dat is nu eenmaal het systeem) deel van hun salaris. De fooi is (normaal gesproken in ieder geval) ook niet alleen voor de serveerster zelf, zij moet ook de mensen achter de schermen een bepaald percentage geven, als zij geen fooi krijgt moet ze toch dat percentage aan de mensen 'achter de schermen' betalen. Je pakt haar dus dubbel, want niet alleen krijgt ze geen fooi, ze moet een deel van haar salaris afstaan. Als je echt onbeschoft behandeld bent is dit misschien wel een terechte straf, maar in andere gevallen gaat het wel heel erg ver!
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Chiefram op 12-03-2005, 20:29 uur
Nou, dat maakt dan toch niets uit, een percentage van haar fooi?

Als ze niets verdient, dan kan ze dat percentage ook niet geven. Heeft ze maar $10 dollar die dag, dan is het dat percentage van die $10 dollar...

Wel zo eerlijk...

Fooi geven is iets persoonlijks. Je moet niet verplicht worden een fooi te geven, dat laat altijd zo'n wrange smaak na.
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: ejb op 12-03-2005, 20:34 uur
Nou, dat maakt dan toch niets uit, een percentage van haar fooi?

Als ze niets verdient, dan kan ze dat percentage ook niet geven. Heeft ze maar $10 dollar die dag, dan is het dat percentage van die $10 dollar...

Wel zo eerlijk...

Fooi geven is iets persoonlijks. Je moet niet verplicht worden een fooi te geven, dat laat altijd zo'n wrange smaak na.
Ja, maar zo werkt het dus niet, zij moet per klant een vast percentage afdragen, dus ook als zij zelf niets krijgt!
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Chiefram op 12-03-2005, 20:35 uur
Een vast percentage van wat? Van niets?

Nou lijkt het me ook sterk dat een serveerster de hele dag door geen fooi zou krijgen, dan ligt het dus echt wel aan haar als dat zo is.

Ik merk trouwens wel (ik eet bijna dagelijks buiten de deur) dat de serveersters hele vriendelijke mensen zijn en echt wel hun best doen om het de klant zo goed mogelijk naar de zin te maken. Vaak kun je ook nog een heel leuk praatje met ze maken, als het niet te druk is. En wat ik zie, is dat ze zich allemaal uit de naad werken. Dan is het geven van een fooi zelfs een plezier!  :-*
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: ejb op 12-03-2005, 20:52 uur
Aan de andere kant, als ze geen fooien krijgt zal het echt wel aan haar liggen, want er zijn weinig Amerikanen die geen fooi geven.
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: PetraVS op 12-03-2005, 21:00 uur
Ik denk zelfs, dat je wel kan zeggen, dat iedere Amerikaan fooi geeft.  Het niet geven is echt iets Nederlands.  Als de bediening niet goed was, zal men hooguit slechts 10% geven ipv de gewone 17 tot 20%.  Geen fooi geven wordt als iets heel gemeens gezien, want een groot deel van de salarissen van de horeca medewerkers bestaan uit fooien.  Like it or not, that's the system.  Do in Rome as the Romans do.
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Jez op 12-03-2005, 21:07 uur
Ik weet niet hoe het met de overige Hollanders zit, maar ik geef zelfs fooi aan de pizzabezorger.
Hoewel, laatst werd mijn fooi geweigerd  ???
We kwamen eten afhalen en terwijl de beste man bezig was shoarma voor me klaar te maken, schoot het me te binnen dat mijn man dat helemaal niet lekker vindt en daarom ook om spareribs had gevraagd.............
Gelukkig kon ik mijn bestelling nog veranderen. Ik wilde een flinke fooi geven, omdat ik zo lastig was, maar daar wilde hij niets van weten!
Zo kan het dus ook.
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: xerxesc op 15-03-2005, 08:51 uur
triest verhaal chiefram...

ik vind altijd dat waneer je verwacht wordt fooi te geven je het juist niet moet doen, maar waneer je zelf vindt dat er goede service verleend wordt . dan natuurlijk wel.

the element of surprise moet er altijd blijven, en helaas zie ik te vaak dat mensen gewoon tips verwachten (geldde ook voor toen ik in California was) en ik vind dat je dan juist gewoon geen tips moet geven (als er 'gepusht' wordt).

misschien is het een idee om de volgende keer de fooi persoonlijk aan haar te overhandigen  ;D

maar ja, in the good ol' states werkt het bij ieder restaurant natuurlijk anders, dus...







Dit is dus absoluut niet waar, in the good ol' states is het overal in elk restaurant (save fast food restaurants) a minimum of 15%, no matter if you're in Anchorage, Alaska, New York, NY, Pittsburgh, Pennsylvania, Honolulu, Hawaii, anywhere in the good ol' states it's atleast 15%.

Ik word hier doodmoe van, wanneer Nederlandse, Franse, whatever bezoekers niet willen tippen of minder dan 15% willen geven!!  Het is niet 10% of 7%, het is 15% minimum van je restaurant bill!!!  En zij/hij moet inderdaad, meestal 15% van zijn/haar tips afstaan aan de busboys (de jongens/meisjes die je drank order nemen/brengen, je tafel schoonmaken voordat je er zit, je water brengt, of je frisdrank ververst, etc.)  dus als je de waiter stifft (minder dan 15% geeft, you stiff the busboys too).

PetraVS heeft gelijk, when in Rome, do as the Romans do!!!  If you don't want to tip, don't eat out!!!

mazel tov

Xerxes
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Chiefram op 15-03-2005, 15:27 uur
 :o

Ben je boos?

 ;) ;D
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: xerxesc op 15-03-2005, 18:34 uur
 :D

Nee, hoor, gewoon dingen rechtzetten!!!  Je zal dit soort frustraties gauw meemaken!!!!  (of je hebt het al meegemaakt!!!!)
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Chiefram op 15-03-2005, 21:09 uur
Ik betaal altijd braaf mijn tip! Meestel is dit meer dan 20% zelfs...
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: stinger op 16-03-2005, 03:54 uur
inderdaad,ook hier op de Antillen is het heel normaal dat je 15% tip geeft,in restaurantjes,barretjes etc.

Ik als dive instructor,kan je uit ervaring vertellen dat je inderdaad van alle Amerikanen tip krijgt !!
Hier bij de diveshop waar ik werk is het als volgt,alles wat je in je handen gedrukt krijgt is voor jou.
Gaat het in de tipbox,wordt het eens in de week verdeeld onder de staff.
Wel zo eerlijk,toch???

Moet je eerlijk zeggen,dat er weken zijn dat ik met 400,= dollar naar huis loop hoor!!!
Een week lang een groep  Amerikanen entertained,en je wordt er goed voor beloond,zo werkt het.

Groetjes Stinger
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Jez op 19-03-2005, 21:47 uur
Dat je in Nederland geen fooi hoeft te geven en de bediening daarom misschien minder zijn/haar best doet, is ons vanavond gebleken!

Onze zoon had ons een Italiaans restaurant in Waalwijk aangeraden. Hij is 16, weet hij veel...........

Mijn man en ik gingen er gezellig met z'n tweetjes naartoe (bij de Pannekoekenbakker zat het vol, vandaar ;D).
Om een uurtje of 7 waren we binnen en we bestelden een voorgerecht en ook meteen pizza als hoofdgerecht.

Het voorgerecht duurde wel even, maar was lekker. Viel ook niet veel aan te verknoeien; parmaham-met-meloen en carpaccio-met-pesto.

Tja, en toen wilden we ons hoofdgerecht....... Dat duurde nogal. Er liep wel 1 serveerster rond, bijna alle tafeltjes waren bezet, dus die had geen tijd te informeren of we niet nog een glaasje drinken wilden tijdens het wachten.

Om 10 over 8 was er nog geen pizza in zicht en onze tong hing onderhand op de vloer van uitdroging. We hadden haar stilzwijgend nog 5 minuten gegeven om met de pizza te komen en jawel, 4 minuten later kwam ze vertellen dat de pizza's nú in de oven gingen en er zó aankwamen.
En inderdaad, ruim 3 kwartier na ons voorgerecht kregen we onze pizza's. Toen konden we ook een 2e ronde drinken bestellen.

Mijn man zijn pizza was wel goed (niet mjam, mjam, lekker, maar wel goed) maar bij mijn pittige pizza met kaas, ham, salami, paprika en champignons kon ik het pittig en de salami niet vinden. Gelukkig moesten we ook weer op ons drinken wachten, zodat ik tijdens het eten van de eerste punt de tijd had die salami en het pittig te zoeken. Het was er echt niet.

Dus toen ons drankje werd gebracht, heb ik geïnformeerd of er niet salami op hoorde te zitten? Ja, inderdaad, beetje slordig. Of ik het alsnog wilde? Ja, natuurlijk!

Mijn 3/4e pizza ging weer gezellig mee naar de keuken. Even later kwam 'ie weer terug, mèt salami. Hij was nog even in de oven geweest en gelukkig had de kok het meest zwart geblakerde randje eraf gesneden. De serveerster vertelde vrolijk dat ze m'n pizza voor me in punten had gesneden (want dan viel, dacht zij, die verwijderde zwarte rand niet op.....) (maar dat zei ze er niet bij)

De salami leek inderdaad op salami, maar de smaak was kennelijk samen met het pittig verdwenen. Ik heb nog wel 2 punten naar binnen gewerkt (na de hele dag gewerkt te hebben en bijna 1,5 uur gewacht had ik best trek) maar toen vond ik er echt niets meer aan.

De serveerster kwam informeren of alles gesmaakt had. Nou, nee. Oh nee? Wat was er dan niet goed? De ondertussen keiharde rand, waar ze gelukkig de zwarte randen af had gesneden (ja, dat heeft de kok gedaan), de salami kwam niet echt over aangezien die niet direct was meegebakken en het pittig was ruim daarvoor al op de loop gegaan.

Oh, okee. Wilden we dan misschien nog iets drinken? Nee, we hebben nog. Nou, dan wilde ze wel mijn pizza van de rekening afhalen, of alles dan naar tevredenheid was? Want ze zouden ons graag nog eens terug zien. Ja, dan is het mooi opgelost!

Na weer een kwartier nog maar eens naar de rekening gevraagd. Die kwam opeens heel snel! Alles stond er netjes op, dus ook mijn pizza die ze van de rekening zou halen.........

We hebben het bedrag minus mijn pizza en uiteraard ook minus fooi neergelegd en zijn gegaan.
Of we hier nog eens komen? Raad eens.........

Ligt het aan mij of worden dit soort blunders in Amerika een stuk beter opgelost?
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Mississippi op 20-03-2005, 13:03 uur
Nou nou Jez, daar gaat je "gezellige" avondje.  :(

Dit is zo'n typisch horror restaurant dat je vaker in Europa tegenkomt. Dat kan je ook gebeuren in Frankrijk of Italie. In de VS heb ik het zo erg nog niet meegemaakt. Zo'n restaurant is in korte tijd zijn klanten kwijt.
(behalve in een National Park, daar heb je beperkte keus).

Persoonlijk vind ik het systeem van opschieten in de VS prima. Als je na 1 uur weer buiten te staat kan je weer wat anders gaan doen. :P

In Nederland kan je meestal de hele avond te blijven zitten. De bediening is daarop ingesteld. Het is dan niet zo erg om een half uurtje op de volgende gang te wachten. Moet je wel iets te drinken krijgen natuurlijk :-[

In dit geval heb je terecht geen fooi gegeven.



Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Dusza op 25-07-2005, 22:06 uur
Gegevens die ik gevonden heb over 1999:
Volgens de Fair Labor Standards Act hoeven werkgevers hun medewerkers die fooien krijgen, zoals obers en serveersters, niet meer dan 2.13 dollar/uur te betalen. Maar als het totaal aantal aan fooien plus 2.13 dollar per uur minder is dan het minimumloon van 5.15 dollar/uur, dan moet de werkgever het verschil bijleggen.

Dar komt dan nog eens bij dat die serveersters hun fooi moeten delen met diegenen die de tafels toewijzen, de afwas doen,... Dus als jij 10 dollar tip geeft, gaat die niet integraal naar de serveerster!
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: PetraVS op 26-07-2005, 04:07 uur
Hoi Dusza,

Nu ben ik altijd een advocate voor hoge fooien en ik geef zelf standaard 20%, maar ik wil wel even nuanceren.  Degenen, die bedienen, kunnen echt wel een goed salaris verdienen!  Ik ken een heel stel mensen, die hun carriere hebben gemaakt met tafels bedienen.  Natuurlijk wel in de betere restaurants.
Degenen, die absoluut niets verdienen, zijn degenen, die de tafels afruimen, de afwassers en dergelijke.  De tips worden daar wel mee gedeeld, maar er is zeker een hierarchie.  Wij geven degene, die ons van water en brood voorziet ook vaak nog een paar dollar extra.  
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Dusza op 26-07-2005, 07:57 uur
Nu ben ik altijd een advocate voor hoge fooien en ik geef zelf standaard 20%, maar ik wil wel even nuanceren.  Degenen, die bedienen, kunnen echt wel een goed salaris verdienen!  Ik ken een heel stel mensen, die hun carriere hebben gemaakt met tafels bedienen.  Natuurlijk wel in de betere restaurants.

Dat wordt inderdaad ook in het boek vermeld van Barbara Ehrenreich.
Had ik misschien even als voetnoot kunnen gebruiken.
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Bakvet op 26-07-2005, 19:58 uur
Ben onlangs in Frankrijk geweest en heb gegeten in het soort gelegenheden waar je als toerist in de VS normaal ook eet. Wat een verademing zeg, dat eeuwige gezever met fooien bestaat daar helemaal niet. Maaltijden zijn er niet duurder dan in Amerika, het personeel werkt er net zo hard, misschien nog wel harder. De hotelkamers zijn er ook niet ontzettend vies of zo (zonder fooi voor het kamermeisje) al zijn ze natuurlijk wel een paar maatjes kleiner.

Kortom: ik blijf bij wat ik in het begin van deze discussie gezegd heb: met het fooien-belongingssysteem loopt men in de VS honderd jaar achter. Het dient alleen maar om de klant nog eens extra uit te melken en voor de rekening van diensten die er nu eenmaal toch bij horen op te laten draaien.

N.B. In de VS geef ik altijd minimaal 15% tip in een restaurant, in de grote steden meer.
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Dusza op 27-07-2005, 11:22 uur
Ben onlangs in Frankrijk geweest en heb gegeten in het soort gelegenheden waar je als toerist in de VS normaal ook eet. Wat een verademing zeg, dat eeuwige gezever met fooien bestaat daar helemaal niet.

De discussie over fooien heb je inderdaad niet in Frankrijk, maar daar heb je wel andere kosten als je op (deftig) restaurant gaat:
couvert-kosten! Je bestelt dus je eten, stel dat einderekening 80 euro is, en plots komen daar nog die couvert-kosten bij: dat is voor het gebruik van de tafel en het couvert!!!

In Frankrijk is het ook zo dat men je de drankjes op een terras duurder mag aanreken dan wanneer je hetzelfde drankje neemt binnen in die zaak.
Of ze rekenen je extra aan als je bediening aan tafel wilt (i.p.v. het zelf aan de toog te gaan halen).

Dus ja, in Frankrijk heb je geen discussie over 'verplichte' fooi, maar daar heb je er weer andere...
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Mrjn op 27-07-2005, 15:39 uur
Die couvert-kosten heb je ook in duurdere restaurants in Italie. Coperta heet het daar geloof ik. Tafelkleed-geld dus eigenlijk. Ben alleen even vergeten hoe het daar verder ging met fooi enzo...
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Pieter79 op 27-07-2005, 22:03 uur
In the US vullen ze de glazen (fris en koffie) toch ook gewoon weer gratis bij?? Hier in Nederland of Frankrijk moet je daar wel weer voor betalen.
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Jez op 27-07-2005, 22:04 uur
En zo'n miniatuurglas dat je in Nederland krijgt is zó leeg!
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Dusza op 27-07-2005, 22:17 uur
In the US vullen ze de glazen (fris en koffie) toch ook gewoon weer gratis bij?? Hier in Nederland of Frankrijk moet je daar wel weer voor betalen.

Men heeft dat ooit in een restaurant bij ons (toen we nog in Belgisch Limburg woonden) geprobeerd, maar al heel snel terug afgevoerd: er kwamen families, en die kochten 1 of 2 drankjes, en hun 2 kinderen dronken van de gratis refills!   :o
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Jez op 27-07-2005, 22:24 uur
Laat me raden: Nederlandse families?
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Dusza op 27-07-2005, 22:34 uur
Laat me raden: Nederlandse families?

Tuurlijk!
(neen hoor, ook gewoon Limburgers)
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Chiefram op 27-07-2005, 22:35 uur
Laat me raden: Nederlandse families?

HAHAHAHA  ;D ;D ;D

Daar zeg je zoiets, Jez... maar je hebt wel degelijk gelijk! HAHAHAHAHAHA

Wij zaten een keer in Noorwegen of Zweden (weet het even niet meer) toen wij tijdens een ontbijtje een paar tafels verderop mensen allemaal broodjes zag inpakken en in servetjes stoppen om die vervolgens in hun (hand)tasjes te proppen.

Op zich niet zo opvallend, maar wat opviel was HOE ze het deden. Door juist heel onopvallend eerst om zich heen te kijken of niemand het zag en daarna een arm heel onopvallend met brood naar de handtas te laten zakken, DAT VIEL OP!

Wat bleek, toen we diezelfde mensen later in de hal tegen het lijf aanliepen: het waren Nederlanders...

HAHAHA Ik had het kunnen weten....
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Jez op 27-07-2005, 22:41 uur
Hahaha, ons ben' zunig..............

Heb eerlijk gezegd ook wel eens een donutje of 2 meegepikt bij een motel, voor onderweg  :-[ :-[
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Chiefram op 27-07-2005, 22:48 uur
Jawel, dat doet iedereen (lees: Nederlanders) wel eens. Ik heb een keer in Canada bij een hotel keurig netjes gevraagd of ik niet wat van die lekker belegde broodjes kon KOPEN om mee te nemen voor de lunch, omdat we middenin de Canadian Mountains zaten en geen restaurant op onze route verwachtte.

Nou, dat vond die mevrouw die het ontbijt regelde helemaal niet erg hoor, sterker nog, ze ging naar achteren om een grote witte opvouwbare doos te pakken en deed van alles in 3-voud wat ze hadden liggen in de doos. Man, daar kon een heel weeshuis van eten!! Van betalen wilde ze niets weten.

:)

Overigens, die mensen in Scandinavie... die zaten gewoon ongegeneerd een werkelijk komlete lunch bij elkaar te smeren om mee te nemen. Dat vond ik dus wel erg 'zielig', omdat daar wel allemaal hotels en restaurants in de omgeving zaten...
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Jez op 27-07-2005, 22:51 uur
Ja, dat doe je gewoon niet! Wij zijn ook wel eens "krapjes" op vakantie gegaan, maar dan neem ik gewoon wat meer van huis mee. Niet elke avond uit eten, maar een x bamisoep-met-brood-met-kaas op de kamer smaakt ook altijd wel!

Heb je wel eens een echte Hollander bij een lopend buffet gezien? Dan schaam je je dood! Alsof ze al een week niet gegeten hebben!
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Dusza op 27-07-2005, 22:55 uur
Heb je wel eens een echte Hollander bij een lopend buffet gezien? Dan schaam je je dood! Alsof ze al een week niet gegeten hebben!

Is dat maar *alsof*? Ik dacht altijd dat jullie dan echt al dagen niet mere gegeten hadden!   ;D
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: wiepster op 27-07-2005, 22:56 uur
Heb je wel eens een echte Hollander bij een lopend buffet gezien? Dan schaam je je dood! Alsof ze al een week niet gegeten hebben!

Die eten het nog op tenminste  :P . In de Amerikaanse buffetrestaurants verwonder ik me vaak over de Amerikanen, waar ik kom zijn amper Nederlanders te vinden  ::), die borden vol opscheppen, soms met 2 a 3 plates rondlopen en dan de helft of meer gewoon weg laten halen....
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Jez op 27-07-2005, 22:57 uur
Hihihi!!

Volgens mij moeten we gaan oppassen dat we niet van het forum worden gegooid, Dusza, Cheif en ik. We zijn goed op dreef vanavond.

Misschien een idee voor een nieuwe rubriek: meligheid van D,C & J...............

 ;D ;D ;D ;D ;D
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Jez op 27-07-2005, 22:59 uur
Heb je wel eens een echte Hollander bij een lopend buffet gezien? Dan schaam je je dood! Alsof ze al een week niet gegeten hebben!

Die eten het nog op tenminste  :P . In de Amerikaanse buffetrestaurants verwonder ik me vaak over de Amerikanen, waar ik kom zijn amper Nederlanders te vinden  ::), die borden vol opscheppen, soms met 2 a 3 plates rondlopen en dan de helft of meer gewoon weg laten halen....

Ach ja, dat is ook wel zo. In Italië verbaasde ik me over de dame bij het ontbijtbuffet (Italiaanse), die een grote (en tevens de laatste) tros druiven op haar bord laadde. Ze at er eentje van, en de rest van de gasten kon er naar fluiten.
Titel: Re:Tips en vragen over fooi
Bericht door: Jack op 05-08-2005, 13:57 uur
Ik heb het hele topic even doorgelezen ;D  en ben tot de ontdekking gekomen dat ik dus ook altijd onder het gemiddelde aan fooi heb gegeven.... Ik ben altijd van het Europese idee uitgegaan....qua fooi.  Wel vind ik de methode wat achterhaald in deze snelle tijden zeker voor Amerika  dat je salaris afhankelijk is van de beurs van je klanten. Alle serveerster zullen nu dubbel gestraft worden slechte economie, mensen geven dus mider uit en tippen dus minder. En alle prijzen blijven stijgen. Nu vind ik ook dat het echt een extra´tje moet zijn voor bijv. de serveerster.
Maar goed, ik ga volgende maand dus gul tippen 8)  even de afgelopen jaren goed maken ;D