Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Amerika forum door USA4ALL!

Amerika Vakantie Routes en hulp bij uw planning. Uiteraard kunt u hier ook terecht voor andere Amerikaans gerelateerde vragen over de Verenigde Staten van Amerika!
Als u zich registreert als lid, ziet u minder advertenties! Bovendien ziet u meer onderwerpen, zoals bijv. voorgestelde routeopties en krijgt u toegang tot de veel gestelde vragen. Bij aanmelding heeft u geen last meer van dit bericht.

verandering school voor tieners

Discussie gestart

Lida

Hallo :)
Wij denken er serieus over na om ons leven in de VS voort te gaan zetten. Wij hebben twee kinderen van 11 en 13 jaar. Nu is onze vraag hoe het zit met de scholing van hun, aangezien ze hier op een "gewone"school zitten en niet op een internationale. ???
Wie heeft hier ervaring mee en kan er meer over vertellen.
Alvast bedankt!
#1 - 27-12-2003, 23:27 uur

Annemiek

Persoonlijk heb ik geen ervaring met school verandering, maar zie hier wel regel matig buitenlandse kinderen op school. Je staat ervan te kijken hoe snel ze alles oppikken, vooral de taal. Mijn zoon van 13 heeft nu een Duitse jongen in de klas die pas 3 maanden hier is en vloeiend Engels spreekt.
Ze krijgen wel extra bijles Engels. Verder krijgen ze gewoon alle lessen die alle kinderen krijgen. Er zal wel bijgespijkerd moeten worden met de geschiedenis lessen.
Annemiek
#2 - 29-12-2003, 17:21 uur

Lida

Hallo Annemiek

Bedankt voor je reactie. Ik begrijp dat je zelf ook een opgroeiend kind hebt, maar hij spreekt van jongs af aan engels denk ik?
Ik heb zelf een broer en schoonzus wonen in Amerika, maar zij hebben geen kinderen, dus ze hebben ook niets met scholen van doen.
Dat ze de taal snel oppikken verbaasd me niets, maar het ging mij ook meer om de andere vakken. Ik weet niet hoe het met de leermethodes is enz.
Die duitse jongen pikt alle vakken goed op?
Nou ja, ik hoop snel weer iets te horen.

groetjes van Tanja
#3 - 29-12-2003, 17:43 uur

Jurgen

Wij wonen nu 9 maanden in Amerika.
Ik heb een tweeling van 7 jaar en die gaan dus nu 5 maanden naar school. Beide kregen 2x per dag extra engelse les om te beginnen. Nu na de wintervakantie hoeft de ene niet meer naar bij les en de ander nog maar een paar keer wer week. Ze kunnen beide al redelijk lezen in het engels.
Wat betreft rekenen lopen ze voor in nederland dus dat is geen probleem. Van dag 1 hebben ze vrienden en hebben ze de grootste lol met hun vrienden zonder taal probleem.
We hebben we al lang van tevoren met ze geoefend toe we nog in nederland woonde en wisten dat we gingen verhuizen.

Misschien dat het moeilijkste in het begin wel is dat ze de hele dag naar school gaan en tussen de middag op school moeten eten. Of dat ze met de schoolbus naar school gaan en wij de ouders kunnen hun niet vertellen wat hun te wachten staat.
Het vele huiswerk dat ze hier al op jonge leeftijd krijgen en waarbij wij niet altijd goed kunnen helpen.

Ik hoop dat je iets aan deze infromatie hebt.

Gr. Jurgen
#4 - 31-12-2003, 01:46 uur

Annemiek

Had ik een lang verhaal geschreven, en poof... was het weg. Nog maar een keer proberen.
Mijn oudste was 3 jaar toen we hier kwamen dus mijn Nederlandse ervaring is alleen met de creche. Veel verschillen kan ik je dus niet vertellen, maar wel een beetje hoe het school systeem hier werkt, hoewel sommige dingen per staat verschillen. De staat geeft aan welke stof er behandeld moet worden en er zijn voorgeschreven examens. Jullie kinderen zijn een leeftijd dat ze naar Middle School (junior high) zouden gaan. Dit lijkt op het voortgezette onderwijs, ze hebben nog niet veel keus van vakken, maar ze kunnen bv wel al een hoger niveau wiskunde kiezen. Ik heb 1 zoon op middle school en de vakken die hij heeft; Engels, social studies (geschiedenis), wiskunde, science (biologie, scheikunde, aardrijkskunde), art (tekenen, muziek), gym, vreemde taal (keus was Duits, Frans, Spaans), dit jaar ook technologie. Er wordt bijles gegeven in wiskunde, schrijven of lezen als ze het nodig hebben. Dat gaat in schooltijd, door speciaal daarvoor aangestelde onderwijzers. Ze zijn er echt snel bij als een kind extra hulp nodig heeft. Ik heb bijna alle leraren ervaren als goed aanspreekbaar, en behulpzaam als het nodig was.
Middle School is 3 jaar en dan is het op naar High School. Hier moeten ze "credits" opbouwen, ik geloof 20, en bv 1 jaar Engels telt als 1 credit. Ze moeten een minimum niveau halen en ze kunnen een moeilijker niveau kiezen. In het begin van het jaar praten ze met een counselor die hun helpt de lessen te kiezen aan de hand van wat ze later willen. Hier in New York zijn de niveau's Regents (minimum), Honors, en Advanced Placement (college niveau). Ze kunnen een combinatie doen, bv Honors wiskunde en Regents Engels.
Hoe het allemaal zal aansluiten met Nederland? Er zullen veel dingen zijn die in Nederland hetzelfde zijn. Ze kunnen op high school nog altijd de lessen kiezen die ze nog niet gehad hebben. Er is zo enorm veel keus.
De manier van les geven; kan ik eigenlijk niet vergelijken, maar ik vindt dat ze erg hun best doen om het interressant te houden; bv. toen ze het over Egypte hadden in social studies, hadden ze het in science over het proces van mummificatie. Nadat de unit over het oude Griekenland klaar was werd een heel gedeelte van de school met decoraties veranderd in Griekenland met een feestje met Grieks eten. (dit alles in de middle school)
Wat je verder nog kan doen is wat scholen in het gebied waar je naar toe wil opzoeken op internet en contact opnemen. Ik denk dat de meesten heel behulpzaam zullen zijn met je vragen.
Ik hoop dat je wat aan hebt,
Annemiek
#5 - 06-01-2004, 16:29 uur

Lida

Hallo Jurgen en Annemiek,
Ik wil jullie  allebei bedanken voor de informatie. Het is toch altijd duidelijker als je informatie krijgt van personen die er daadwewrkelijk mee te maken hebben.
Het feit dat ze eventueel met een bus naar school gaan en ze dan 's middags pas thuis komen is niet zo erg, aangezien ze straks na de zomervakantie allebei naar het voortgezet onderwijs gaan en ze dan ook de hele dag weg zijn.
De taal zal ook niet zo'n probleem opleveren, want nu krijgen ze ook al op steeds jongere leeftijd engels op school. Het zal alleen wennen voor ze zijn om alle vakken in het engels te krijgen. ;)
Van de zomer gaan we een maand naar de States toe en dan kunnen we meteen rondkijken , maar ja....dat duurt dus nog een aantal maanden.
Nogmaals bedankt dus beiden.
#6 - 07-01-2004, 16:27 uur

PetraVS

Hoi Lida,

Ik heb geloof ik ergens anders al antwoord gegeven.  Mijn zusje is op 11 jarige leeftijd vanuit Nederland naar de VS verhuisd.  Ze heeft eerst een zomer Engelse les gehad en toen de TOEFL (Test of English as a Foreign Language) test gedaan.  Daarna is ze hier in de 6th grade gekomen en heeft geen enkel probleem gehad.
Wat de verschillende vakken betreft, er wordt hier in Virginia rekening gehouden met kinderen, voor wie Engels niet de eerste taal is, dus dat zit wel goed.
Waar in de States gaan jullie heen?  Het is aan te raden om, als jullie eenmaal wat meer zeker zijn, met een guidance counselor van een school in dat district te spreken om uit te vinden, wat de materialen zijn.  Per staat en zelfs per county verschilt nl. het niveau van de scholing.
#7 - 10-01-2004, 01:43 uur

Lida

Hallo Petra
Wij weten nog niet precies waar we heen zullen gaan in de VS. Komende zomer zullen we in ieder geval een maand in Pennsylvania doorbrengen en daarna zien we wel.
Maar uit de reacties die ik tot nog toe heb gekregen, begrijp ik dat de overstap van school voor tieners over het algemeen niet zo ingrijpend hoeft te zijn.
Het ligt natuurlijk ook aan het kind, maar ja....het is gewoon afwachten.

groetjes van Tanja
#8 - 14-01-2004, 16:40 uur

dida

onze zoon van 8 jaar zit in nederland op het speciaal basisonderwijs, wie kan mij vertellen hoe dat in de staat new york geregeld is?? heb gelukkig nog een jaar om voor te bereiden. heb al eerder gehoord dat er binnen het gewone onderwijs veel mogelijk is.
jurgen, hoe hebben jullie thuis de voorbereiding gedaan?? praat met de oudste van 10 regelmatig engels, hij begrijpt alles maar vertikt consequent engels terug te spreken.
ik heb eventueel een aantal links voor scholen in rockland county en van de staat new york voor degene die geinteresseerd is.
#9 - 11-05-2004, 21:40 uur

Jurgen

Beste Dida,

Wij hebben wel een paar voorbereidingen gedaan maar niet echt veel.
We hadden 2 videobanden van Disney gekocht"pret met Engels" . Ook probeerde we veel engelse woordjes te oefenen zodat ze iets wisten.
Veel meer hebben we eigenlijk niet gedaan. Gelukkig hebben ze op de school waar onze jongens nu op zitten, extra onderwijs voor kinderen voor met een andere taal.
Een ander voordeel is dat, omdat het een tweeling is, ze beide gelijk opgaan en dus ook samen engels oefenen.
Nu na 1 jaar beginnen ze al wat moeite te hebben met nederlands. Niet dat ze het niet kunnen maar je hoort hun steeds meer engels tegen elkaar praten.
Wees maar niet bang. Kinderen leren veel makkelijker dan ons.

Groetjes, Jurgen
#10 - 11-05-2004, 23:49 uur

Annemiek

Aan Dida
Ik zou alvast contact opnemen met de school waar je zoon terecht komt. Ik woon in de staat New York, en op onze school is er veel bijles geregeld voor de kinderen. Er zitten ook gehandicapte kinderen waarvan er sommigen een 1:1 begeleider hebben. Het zal eraan liggen wat je zoon nodig heeft.
Ik ken dat wel, dat niet Engels terug willen praten van je oudere zoon; onze toen 3 jarige vertikte het ook om Engels te praten, behalve tegen mijn Engels talige man. Tegen anderen deed hij het lange tijd niet. Uiteindelijk had hij toch geen keus.
Annemiek
#11 - 13-05-2004, 19:24 uur

dida

bedankt annemieke en jurgen,
ik heb nu een cd-rom gevonden die leuk is voor kinderen die al kunnen lezen.
Ik heb intussen met de makelaar geregeld dat bij elk aanbod van huis zij een schoollink mee stuurt. maar het is goed om te lezen dat zoiets ook mogelijk is en zullen dat zeker meenemen in onze vragen.

groetjes dida
#12 - 16-05-2004, 08:40 uur

tomvdberg

Lisa,

Ik zit met een vergelijkbare uitdaging, Ben je al iets wijzer geworden?
#13 - 01-08-2004, 23:08 uur

tirza2you

Hallo,

Ik had een vraagje. Ik moet morgen de toefl test afleggen en ben héél zenuwachtig. Ik heb geen idee wat ik nou eigenlijk moet  verwachten. Ik ben 18 jaar en heb als ervaringen met engels: Een VMBO-Theorie diploma, en een amerikaans vriendje, die ik nu 7 maanden ken.
Kunt u mij ook maar iets vertellen over de toefl test? En of u enig idee heeft of het moeilijk was? Alvast ontzettend bedankt! Tirs.
#14 - 05-09-2004, 17:55 uur

Norbert

Na morgen weet je hoe de test was.

Een dag van tevoren nog om advies vragen vind ik wel een beetje laat.
#15 - 06-09-2004, 19:42 uur

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15