Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Amerika forum door USA4ALL!

Amerika Vakantie Routes en hulp bij uw planning. Uiteraard kunt u hier ook terecht voor andere Amerikaans gerelateerde vragen over de Verenigde Staten van Amerika!
Als u zich registreert als lid, ziet u minder advertenties! Bovendien ziet u meer onderwerpen, zoals bijv. voorgestelde routeopties en krijgt u toegang tot de veel gestelde vragen. Bij aanmelding heeft u geen last meer van dit bericht.

Waarom dinsdag verkiezingsdag is

Discussie gestart

Wop

Waarom dinsdag verkiezingsdag is
     
   
De Amerikanen kiezen hun president al meer dan 150 jaar steevast op dezelfde dag. In 1845 koos het Amerikaanse Congres de dinsdag uit. Het parlement had daar toen goede redenen voor.

Stemmen op zondag kon natuurlijk niet: dat was de dag van de Heer. Maandag viel daarmee ook af, aangezien het in de negentiende eeuw veel tijd kostte om de stemlokalen te bereiken – soms langer dan een dag. Uiterlijk op woensdag konden de kiezers dan weer terug naar huis.

De donderdag was ongeschikt omdat op die dag de ongeliefde Britten al stemden. En vrijdag werden er vaak voorbereidingen getroffen voor de belangrijke marktdag zaterdag.

De dinsdag bleek dus de 'minst slechte' dag om te stemmen. Uiteindelijk werd gekozen voor de dinsdag na de eerste maandag in november. Het bleek de meest praktische oplossing voor de omstandigheden in de vroege 19e eeuw.

Uiteindelijk kwam in de grondwet terecht dat de verkiezingen gehouden moeten worden op "de eerste dinsdag na de eerste maandag van november".  
#1 - 26-10-2004, 08:53 uur

Bakvet

Waarom neemt de nieuwe president pas twee maanden na de verkiezingen de leiding over? Dat is in andere landen toch ook niet?

Ik heb begrepen dat dit ook historische redenen heeft.
#2 - 30-10-2004, 11:06 uur

PetraVS

Nieuw!
Vroeger was dat zelfs 4 maart.  Dit alles heeft te maken met het Electoral College en het Congres.  Het Electoral College stemt op de maandag volgend op de tweede woensdag in december (13 december dit jaar).
Daarna worden die stemmen naar de president van de Senaat gestuurd, die ze op 6 januari opent en voorleest aan beide Huizen.  
Om vervolgens genoeg tijd te hebben de festiviteiten voor te bereiden, wordt de president twee weken daarop op 20 januari ingezworen.
#3 - 30-10-2004, 19:56 uur
« Laatst bewerkt op: 30-10-2004, 19:57 uur door PetraVS »

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15