Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Immigratie/Greencards/Lottery => Immigratie => Topic gestart door: jort op 10-02-2006, 21:14 uur

Titel: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: jort op 10-02-2006, 21:14 uur
Oke, de topictitel klinkt misschien raar, maar toch wil ik hier even mijn verhaal doen. Hopelijk kan iemand me van mijn zorgen verlichten!

Ik ben een jongen van 16 jaar. Ik doe VWO en zit nu in de 4e, dus heb nog 2 jaar te gaan. Al een paar jaar is het mijn levensdroom om later in de VS te gaan wonen en werken. Sinds kort lijkt het me ook heel gaaf om er te gaan studeren als ik mijn VWO diploma heb (weet nog niet wát ik wil studeren overigens... tips?).
Maar nu heb ik eens zitten lezen op dit forum, en heb ik het idee dat het echt super moeilijk is om als Nederlander te emigreren. Als dit zo is dan zou dat dus betekenen dat mijn levensdroom dus al in duigen valt  :'(.

Daarom dus deze topic. Kunnen jullie mij vertellen of er überhaupt een reeël grote kans is voor mij om die droom in vervulling te laten gaan. Aangezien je met die Green Card ook nog maar geluk moet hebben dat je hem krijgt, en trouwen doe ik alleen maar uit ware liefde ;D. Is er geen mogelijkheid om iets te gaan studeren ín de VS waar ze ook nog eens behoefte aan hebben daar (voorbeelden?), en wat leuk is om te studeren. En dan bijvoorbeeld ná mijn studie daar te blijven wonen.
Of is er een mogelijkheid dat de regels over 3 à 4 jaar (als ik dus mijn diploma heb) wat versoepelt zijn?

Oftewel, moet ik me nu alvast zorgen gaan maken over deze levensdroom van mij, of valt het allemaal nog wel mee :)? Alvast bedankt voor de reacties!
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: visuar op 10-02-2006, 22:12 uur
Het is zeker moeilijk, maar niet onmogelijk. Ik ga er vanuit dat je daar geen directe familie hebt wonen. In jou geval zijn er dan de volgende kansen (als ik me niet vergis):

1. dit is waarschijnlijk gevaarlijk (in de zin van je moet wel doen wat je leuk vindt en je weet nooit hoe de markt gaat worden), maar als je toch nog een studie richting uit moet zoeken kan je kijken naar iets wat ze heel hard nodig hebben in Amerika. Dan *zou* je geluk kunnen hebben dat een Amerikaans bedrijf je in dienst kan nemen

2. gaan werken bij een groot concern wat kantoren in Nederland *en* Amerika heeft (hoofdkantoor nog beter misschien?). Dan zou je intern daar weg gezet kunnen worden

3. indien de greencard loterij er nog steeds is daar aan mee doen

4. trouwen met een Amerikaanse

5. flink sparen (en/of veel geld gaan verdienen) en een bedrijf kopen in Amerika

Dat was het dacht ik wel...

p.s. het is helemaal niet gek, veel mensen hebben die droom hier op het forum. Ik ook
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: Chiefram op 11-02-2006, 04:51 uur
Jort,

NOOIT je droom opgeven, dat heb ik ook niet gedaan. Ondanks het mij ook atijd onmogelijk leek om in Amerika te kunnen gaan wonen en werken is het mij ook gelukt. Je bent nog maar 16 jaar jong en hebt jaren en jaren om er naar toe te werken. Het gaat je uiteindelijk wel lukken.

Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: bgroeneveld op 11-02-2006, 05:00 uur
Dromen is goed.

Een ander idee: journalist worden. Amerika heeft een speciaal visum voor journalisten (leve het eerste amendement op de grondwet!). Ik heb dat indertijd zlefs als freelancer gekregen op basis van journalistiek werk in Nederland. Het is een ideaal visum, vier jaar lang geldig en ze vragen je niets als je binnenkomt, geen geld, geen retourbiljet.

Ik heb geluk gehad: een goede advocaat gevonden, die voor 'labor certification' kon zorgen (dat betekent dat je werk hebt gevonden dat niet door een werkeloze Amerikaan gedaan kan worden -- journalist zijn voor Nederlandse en Belgische media is iets dat niet veel werkeloze Amerikanen kunnen) en een groene kaar gekregen. En TOEN met een Amerikaanse getrouwd (die ik in een taxi in Washington DC ben tegengekomen). In november 2003 Amerikaan geworden en Nederlander gebleven, dat kan tegenwoordig.

Ook een goed idee: Engels gaan studeren, of Amerikanistiek, of een mengeling. Amerikanistiek is nuttig omdat je dan een eenvoudige ingang hebt in de VS. Engels is goed, omdat dat hier de taal is -- en er zit meer aan vast dan de gemiddelde Nederlander denkt. Dankzij mijn studie kon ik al meteen woordspelingen maken toen ik in New York aankwam.

Je ziet: allerlei mogelijkheden. Blijf dromen. En vergeet niet, dat je niet per se meteen met je 20ste in Amerika hoeft te zitten, omdat het er anders niet van komt. Ik ben met mijn 29e pas vertrokken (alleen, is een stuk makkelijker). Je moet dan wel zorgen dat je OF vrijgezel blijft OF een partner hebt die ook naar de VS wil.

Succes, en: don't let the dream die!
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: XcIsIoN op 20-02-2006, 13:26 uur
Het is al besproken maar zoek een studie die internationaal is.
Ik studeer nu bijvoorbeeld voor moleculaire biologische laborant. Omdat de opleiding in Nederland zo hoog is qua niveau willen universiteiten in Amerika me graag hebben voor de stage. Als je het goed aanpakt is de kans dan ook groot dat je een baan krijgt aangeboden.
En zoals andere mensen zeggen, laat je niet tegen houden is alleen een kwestie van tijd
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: Poison ArroW op 20-02-2006, 17:47 uur
ja wat xcision al zei, als je een slimme jongen bent kom je d'r wel  2006-01  2006-18
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: marleencolorado op 21-02-2006, 13:51 uur
Hoi Jort,
Ik zou als ik jou eens kijken naar organisaties zoals EF Foundation. Hier is een uitwisselingsprogramma voor highschool maar ook voor college.

Ook zijn er vele Amerikaanse universiteiten die studies en programma's aanbieden aan internationale studenten. Op sommige is het geen probleem om geaccepteerd te worden andere hebben een heel lang process van selectie. Één ding is wel zeker, je moet wat geld bezitten want studeren in America is prijzig en er bestaat geen studiefinanciering zoals wij die kennen. Dit was de grootste reden waarom ik niet in de VS kon studeren, ik had niet genoeg geld. Er zijn vaak wel enkele scholarships voor internationale studenten beschikbaar, dat is per universiteit anders, dus dan moet je even kijken.
http://www.colorado.edu/prospective/international/index.html
Kijk even op deze site, dit is de Universiteit van Colorado en deze heeft dus bijv. een programma voor internationale studenten.

Veel succes er mee. Als studeren in Amerika, kies hier dan een studie die je natuurlijk leuk lijkt maar je ook een stap dichter bij Amerika brengt.

Groetjes,
Marleen.
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: jort op 21-02-2006, 17:00 uur
Allemaal héél erg bedankt voor jullie reacties. Ik heb zeker veel meer vertrouwen gekregen dat mijn droom uiteindelijk toch nog kan uitkomen, terwijl ik eerst dacht dat het haast onmogelijk was.

Ook hebben jullie me op een paar goeie ideeën gebracht. Zelf zat ik al te denken aan een studie journalistiek, omdat ik het leuk vind om artikelen en recensies te schrijven. En wat is er nu leuker, dan om een leuk beroep uit te oefenen in het beste land dat er bestaan  ;)
En wat XcIsIoN zei over een internationale studie, zijn hiervan nog meer voorbeelden?

Ook het idee van een studie op een Amerikaanse college zie ik wel zitten. Alleen vraag ik me af, kan ik allebei de dingen combineren? Op een Amerikaanse college journalistiek gaan studeren, en dan daarna in Amerika een journalist blijven (eventueel voor een Nederlandse krant/TV zender etc.). Of is dit heel lastig? Kan ik ook ergens informatie vinden over dat speciale journalisten visum?

Ook nog een andere vraag. Zoals jullie zelf al aangaven, ben ik pas 16, en nog jong. Is het mogelijk dat over een aantal jaar het (veel) makkelijker is om daadwerkelijk daar te gaan wonen?

Nogmaals bedankt voor de reacties, ik weet dat ik veel vraag, maar je kan niet vroeg genoeg beginnen met informatie inwinnen, en als mensen nog meer tips/ideeën/reacties hebben, dan laat maar komen  2006-01
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: usaxtreme op 21-02-2006, 17:05 uur
ja man waar een wil is, is een weg  ;)
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: Dusza op 21-02-2006, 17:15 uur
Je kan in Nederland bijvoorbeeld ook Amerikanistiek gaan studeren, en dan kan je op uitwisseling gaan naar Amerika.

Er zijn zeker Nederlandse journalisten die in de  VS gestationeerd zijn om reportages te maken voor de thuismarkt, maar meestal zijn dat geen permanente opdrachten, en moet je dus na een aantal jaren terug naar Nederland (cfr. Charles Groenhuijsen van de NOS, geef zijn naam hier maar eens in bij 'zoeken').
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: bgroeneveld op 21-02-2006, 17:17 uur
Als je journalistiek leuk vindt en 16 jaar bent, zou ik eens informatie inwinnen bij een van de scholen voor de journalistiek in Nederland. 't Vak is namelijk veel meer dan alleen maar leuke stukjes en recensies schrijven, er komt een hoop taal bij te pas (duh, zoals ze hier in de VS zeggen), plus dingen als: hoe interview ik iemand, hoe bouw ik een verhaal op, enz.

Die scholen voor de j. hebben vast wel cotnacten met organisaties in andere landen, inclusief Amerika.

Wat werken in de VS betreft: besef wel, dat Engels iets moeilijker is dan het in Nederland lijkt. Ik heb Engels gestudeerd aan de universiteit van Amsterdam (acht jaar lang, dat kon in de jaren zestig nog), veel cotnact gehad met Amerikanen (anti-Vietnam oorlog) en zit nu al weer bijna 30 jaar in de VS. Ik schrijf al een aantal jaren in het Engels en maak zelfs stukjes voor een plaatselijk radiostation, maar er zijn nog altijd ogenblikken dat ik hulp moet vragen omdat ik net net weet of mijn taalgebruik wel helemaal goed is. Niet dat ik je wil ontmoedigen, maar weet waar je aan begint.

Wat correspondentschap betreft: daarvoor kun je het beste in Nederland proberen bij een krant of een zender te komen. Ik heb jaren voor de Wereldomroep en de BRTN gewerkt als freelance, gewoon omdat ik in de VS was en ze net op dat ogenblik iemand zochten. Maar ik heb ook meegemaakt, dat de NRCV mij vertelde dat ik met een interne sollicitatie naar een vast correspondentsschap had meegedaan, zonder dat ze mij dat verteld hadden, overigens, en of ik maar een paar maanden als correspondent wilde optreden 'totdat de vast man kwam'. Kranten en omroepen sturen het liefst iemand vanuit Nederland een paar jaar naar de VS. En je bent dan afhankelijk van wat de bazen willen (zie Charles Groenhuiyzen-- spelling?).

Dat gezegd zijnd, het is allemaal natuurlijk niet onmogelijk, ik heb bijvoorbeeld een krant gevonden (Agrarisch Dagblad) die veel wil afnemen, en waarvoor een vast correspondent veel te duur s. Dankzij de redelijk lage stand van de dollar (en mijn vrouw die een goed salaris en een ziekteverzekering heeft) is dat toch een redelik bedrag, dat ik aanvul met vertalen en telefoontolken (zie je, daar komt die kennis van het Engels weer naar boven).

Samengevat: hard leren, veel Engels studeren, proberen artikelen geplaatst te krijgen (mogelijk in het begin onbetaald), en vasthouden aan je droom.

Succes.
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: Mrjn op 22-02-2006, 11:02 uur
Behalve de scholen voor journalistiek, zijn er nu ook universiteiten die journalistiek aanbieden, soms ook als een soort van verdieping na een andere studie. Zo zou je misschien Amerikanistiek of Engels kunnen studeren en daarna een jaar journalistiek. Heb je 2 paarden waar je op kunt wedden.
Of helemaal geen journalistiek studeren, maar wel blijven schrijven en ook artikelen proberen gepubliceerd te krijgen. Journalist is een vrij beroep, iedereen mag zich in principe journalist noemen, dus daar heb je dat papiertje niet voor nodig.
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: Jur op 08-03-2006, 21:12 uur
Heey,

Ik ga dit jaar een jaar naar Amerika toe. Aangezien jij te oud ben voor highschool na je VWO (meen ik) ga je toch een jaar universiteit doen? Kan je zien of je het werkelijk wel zo leuk vind!

Just my 10 cents ;)....
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: Dusza op 08-03-2006, 21:36 uur
Ik ga dit jaar een jaar naar Amerika toe. Aangezien jij te oud ben voor highschool na je VWO (meen ik) ga je toch een jaar universiteit doen? Kan je zien of je het werkelijk wel zo leuk vind! Just my 10 cents ;)....

Je zal heel wat meer nodig hebben dan die 10 cent van je, als je een jaar aan de unif wilt studeren ginder. Lees maar eens wat verder op dit forum: bedragen van $20,000 tot $33,000 zijn maar heel normaal hoor.
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: Pieter79 op 08-03-2006, 22:19 uur
Just my 10 cents (of my 2 cents) is alleen maar een uitdrukking Dusza, meer om duidelijk te maken dat je een tip geeft over iets waarmee veel kosten of ellende mee te besparen zijn!

Just my 2 cents....... :D
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: Dusza op 08-03-2006, 22:40 uur
Just my 10 cents (of my 2 cents) is alleen maar een uitdrukking Dusza, meer om duidelijk te maken dat je een tip geeft over iets waarmee veel kosten of ellende mee te besparen zijn!
Just my 2 cents....... :D

Pieter, ik ken de uitdrukking hoor...
Ik had enkel de indruk dat Jur nogal kort door de bocht gaat: 'gewoon' effe een jaartje unif om te zien of je het leuk vindt... Alsof het piece of cake is, en de 10-duizenden dollars zomaar aan de bomen hangen.
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: jort op 09-03-2006, 16:55 uur
Heey,

Ik ga dit jaar een jaar naar Amerika toe. Aangezien jij te oud ben voor highschool na je VWO (meen ik) ga je toch een jaar universiteit doen? Kan je zien of je het werkelijk wel zo leuk vind!

Just my 10 cents ;)....

Hey Jur. Ik zie in je profiel dat je "pas" 15 bent. Mag ik vragen hoe je zomaar een jaar naar Amerika gaat? Aangezien dat voor een 15 jarige niet goedkoop, en zeker niet makkelijk is denk ik  ;)

En ik zit er nu dus wel over te denken om Journalistiek en Amerikanistiek te studeren. Alleen blijft het de vraag of ik dat hier, of in de VS wil doen. Want het lijkt me niet dat iedere universiteit/hoge school daar enkele 10 duizenden dollar's kost. En je krijgt denk ik ook wel een beurs vanuit IBG of niet :)?
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: Pieter79 op 09-03-2006, 20:07 uur
Pieter, ik ken de uitdrukking hoor...
Ik had enkel de indruk dat Jur nogal kort door de bocht gaat: 'gewoon' effe een jaartje unif om te zien of je het leuk vindt... Alsof het piece of cake is, en de 10-duizenden dollars zomaar aan de bomen hangen.

Ja inderdaad, zo had ik het nog niet bekeken. Als je voor een opleiding gaat zet je er dan 100% voor in om het af te maken, anders verlies je alleen maar kostbare jaren!
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: Dusza op 09-03-2006, 22:37 uur
Ja inderdaad, zo had ik het nog niet bekeken. Als je voor een opleiding gaat zet je er dan 100% voor in om het af te maken, anders verlies je alleen maar kostbare jaren!

En hééééééééééél vééééééééél geld.
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: bgroeneveld op 10-03-2006, 06:02 uur
Dat van dat geld kan ik beamen. Onze zoon, bijna 22, studeert in mei af bij de Carnegie Mellon universiteit in Pittsburgh. We hebben een paar weken geleden de laatste betaling gedaan aan de universiteit: $7700. Voor een half jaar, alleen maar studiegeld, eten drinken, wonen is extra. En die $7700 is dan nog maar de helft van het normale collegegeld. Wij hadden het geluk dat zoonlief een studie wilde die maar erg weinig mensen doen: de technische kant van het theater, decors bouwen en zo. Omdat ze anders helemaal niemand zouden hebben, kreeg hij de helft. Totale kosten dus: meer dan $30.000 per jaar. En dat wordt elk jaar meer.

En toen ze in de jaren zestig het collegeld in Nederland verhoogden naar duizend gulden per jaar (in plaats van vier jaar elk jaar 200 gulden en dan de rest van je leven gratis), zijn we massaal de straat op gegaan!

Staatsuniversiteiten zijn goedkoper, hij had naar de University of Minnesota kunnen gaan voor minder dan $10.000 per jaar collegeld. Wat overigens alleen geldt voor inwoners van de staat, "buitenlanders" betalen minstens $15.000 per jaar.

Maar treur niet, d'r zijn dus duidelijk mogelijkheden om goedkoper te studeren. Plus allerlei universitaire baantjes, bijvoorbeeld als je vast genoeg in je schoenen staat om orde te houden op een etage met studentenkamers, dan kun je gratis wonen.
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: Kasj op 10-03-2006, 11:31 uur
ik heb een jaar High School gedaan in 1992-1993 in California en dat was ook al niet goedkoop.
College is inderdaad vreselijk duur vergeleken met Nederland.
Toch zou ik die kans echt niet laten schieten. Je leert er zo ontzettend veel van.
Dus als het zou kunnen financieel, dan zou ik voor een opleiding in The States gaan!!
just my 2 cents :) om maar eens lekker in herhaling te vallen
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: XcIsIoN op 12-03-2006, 19:36 uur
Hej Jort

Ik ben blij te horen dat je het nu meer positiever ziet dan voorheen.
Betreffende studies, inprinciepe bijna alle beta studies kunnen in het buitenland worden beoefend. Beroepen in de gezonheidszorg zijn vaak lastig behalve doctor of verpleger.

Als ik eerlijk zou mogen zijn zou ik je afraden om je studie in amerika te doen. Hoewel het vaak leuk klinkt zitter er toch best een aantal minder leuke kanten aan vast. Teneerste zoals velen al hebben gezegt het geld bedrag wat je nodig hebt om daar uberhaupt te studeren. Lenen zou ik je willen afraden aangezien je dan de eerste 5 jaar van je leven minimaal aan het terug betalen bent.
Ten tweede zijn de opleidingen in Nederland vaak beter. Onze opleidingen zijn beroepsgericht dat zijn ze in Amerika bijna nooit. Dus als je na je studie terug naar Nederland zou komen dan heb je behoorlijk wat moeite om in het bedrijfsleven hier te rollen. Daarbij met de bachelor en master structuur die nu wordt ingevoerd, wordt je nederlands niveau europese en hopelijk binnenkort ook wereldwijd erkent. En als je echt graag naar Amerika wilt zoek een beroep dat je echt ligt en zorg dat je verdomd goed er in wordt. Als je dan stage mag lopen in Amerika blaas je van hun sokken af. Meeste van mijn studie genoten komen met 8 9 en 10'en terug uit hun stage en de meeste krijgen een baan.

Dus zoek een opleiding die je echt leuk vind en als het een beroep wat ook buiten Nederland erkent wordt zal je er waarschijnlijk ook mee terug naar Amerika kunnen.

Hopelijk heb je nu een idee hoe jij zelf je toekomst kan bepalen.

Ciao

Steven
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: Jur op 12-03-2006, 23:10 uur
Heey,

Ik ga dit jaar een jaar naar Amerika toe. Aangezien jij te oud ben voor highschool na je VWO (meen ik) ga je toch een jaar universiteit doen? Kan je zien of je het werkelijk wel zo leuk vind!

Just my 10 cents ;)....

Hey Jur. Ik zie in je profiel dat je "pas" 15 bent. Mag ik vragen hoe je zomaar een jaar naar Amerika gaat? Aangezien dat voor een 15 jarige niet goedkoop, en zeker niet makkelijk is denk ik  ;)

En ik zit er nu dus wel over te denken om Journalistiek en Amerikanistiek te studeren. Alleen blijft het de vraag of ik dat hier, of in de VS wil doen. Want het lijkt me niet dat iedere universiteit/hoge school daar enkele 10 duizenden dollar's kost. En je krijgt denk ik ook wel een beurs vanuit IBG of niet :)?

IBG? Nee ik ga zonder organisatie! Das veel goedkoper, en daar hadden sommige nog niet aan gedacht voordat ze iets zeiden ;). Het is natuurlijk een duure som. Maar het scheeld wel om zonder organisatie te gaan! Ik heb alleen de school regeleld en ik zal bij mijn Oom komen te wonen.

@Dusza Gemakkelijk? Ik? Dan heb je niet goed gelezen. Ik zij dat hij een jaar Uni moet gaat doen omdat hij voor Highschool niet meer in aanmerking komt. En zeg nou zelf? Het blijft altijd een gok! Je kan zovaak in Amerika zijn geweest, maar als  je daar woont is het altijd anders.

Jur
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: XcIsIoN op 13-03-2006, 10:23 uur
IBG = IB groep
Oftewel de groep die jou 4 jaar geld geeft als jij een opleiding doet.
Als je uitwonend bent is dit 240 euro per maand en als jij je ov kaart niet ophaalt komt er nog een keer 140 euro per maand bij is toch weer 380 euro per maand
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: Pieter79 op 13-03-2006, 19:31 uur
IBG = IB groep
Oftewel de groep die jou 4 jaar geld geeft als jij een opleiding doet.
Als je uitwonend bent is dit 240 euro per maand en als jij je ov kaart niet ophaalt komt er nog een keer 140 euro per maand bij is toch weer 380 euro per maand

Sinds wanneer is dat dan?? Ik heb de laatste 3 jaar van mijn studie de OV niet meer opgehaald omdat ik er toch niets aan had. Ik kreeg er geen cent extra voor......  :(
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: marleencolorado op 13-03-2006, 19:33 uur
Je krijgt een vergoeding voor je OV als je aantoont dat je voor je studie in NL in het buitenland bent. De IB groep geeft volgens mij geen studiefinanciering als je buiten Europa gaat studeren, ook moet je in NL staan ingeschreven bij een universiteit of hogeschool, dan kun je als deel van je studie in een ander land studeren. Beurzen als de leonardo beurs en de erasmus beurs kun je ook alleen krijgen als je binnen europa blijft.
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: B-man op 13-03-2006, 19:34 uur
IBG = IB groep
Oftewel de groep die jou 4 jaar geld geeft als jij een opleiding doet.
Als je uitwonend bent is dit 240 euro per maand en als jij je ov kaart niet ophaalt komt er nog een keer 140 euro per maand bij is toch weer 380 euro per maand

Sinds wanneer is dat dan?? Ik heb de laatste 3 jaar van mijn studie de OV niet meer opgehaald omdat ik er toch niets aan had. Ik kreeg er geen cent extra voor......  :(

Je moet het wel eerst aanvragen geloof ik. Daarnaast kon het geloof ik alleen tijdelijk, bijv. als je een half jaar naar het buitenland op stage gaat en hem hier dus niet kan gebruiken. Ik heb het zelf nooit gedaan moet ik zeggen.

B-man
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: B-man op 13-03-2006, 19:36 uur
Je krijgt een vergoeding voor je OV als je aantoont dat je voor je studie in NL in het buitenland bent. De IB groep geeft volgens mij geen studiefinanciering als je buiten Europa gaat studeren,

Ik kreeg wel stufi toen ik stage ging lopen in de VS maar dat is anders, misschien dat het ondertussen anders is en ook voor een studie geld kan krijgen?! Er zijn wel beurzen voor studies buiten Europa

B-man
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: XcIsIoN op 14-03-2006, 20:17 uur
Jip je moet volgens mij inderdaad je inschrijven bij een nederlandse opleiding.

Zo sta ik ingeschreven bij de Hogeschool van Utrecht, opleiding Life Sciences
Maar mijn stage begeleider zegt dat ik gewoon de 140 euro van mijn OV krijg als ik naar Amerika ben. Ik maak er gelukkig nu nog dankbaar gebruik van
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: marleencolorado op 15-03-2006, 14:58 uur
Is het voor de VS meer wat je krijgt voor je OV? Normaal krijg je 70 euro voor het inleveren van je OV. Dit kreeg ik toen ik een half jaar stage liep in Munchen.
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: XcIsIoN op 15-03-2006, 20:42 uur
Het is tegenwoordig 70 euro per halve maand d8 ik
Iets meer zelfs, achja geld is geld he

As long as you can spend it
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: B-man op 30-03-2006, 15:19 uur

Ook een goed idee: Engels gaan studeren, of Amerikanistiek, of een mengeling. Amerikanistiek is nuttig omdat je dan een eenvoudige ingang hebt in de VS. Engels is goed, omdat dat hier de taal is -- en er zit meer aan vast dan de gemiddelde Nederlander denkt. Dankzij mijn studie kon ik al meteen woordspelingen maken toen ik in New York aankwam.


kan je amerikanistiek studeren???
daar heb ik nog nooit van gehoord!!!
wat houdt dat in?

Sophie

 :) Ja hoor dat kun je zeker studeren. De Universiteit van Nijmegen biedt het bijv. aan, ik heb er ook nog een tijdje over nagedacht. Je studeert dan o.a. de Amerikaanse cultuur, geschiedenis, politiek, etc.

B-man
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: marleencolorado op 30-03-2006, 16:46 uur
Ja, amerikanistiek is een leuke studie. Ben eens wezen kijken op de universiteit van groningen. Toch heb ik gekozen voor een bredere studie. Ik ken wel iemand die het op dit moment in groningen studeert. Zij heeft bijvoorbeeld als vak, amerikaanse films kijken en dan analyseren  2006-05. Na het tweede jaar kun je specialiseren in bijv. journalistiek.
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: Mrjn op 30-03-2006, 17:25 uur
Ik zou bijna weer willen gaan studeren...
Kan het alleen niet betalen en ben inmiddels te bejaard voor stufi. Afgezien dan van het feit dat ik al geen jaren meer over had...  :D
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: bgroeneveld op 30-03-2006, 18:37 uur
Ik heb indertijd Amerikanistiek als bijvak gedaan bij m;n Engelse hoofdvak aan de Universiteit van Amsterdam. En ik ga (eindelijk) mijn proefschrift schrijven bij nu al weer  emeritus professor Rob Croes in Amsterdam. Je kunt het vak er dus altijd bij doen.

Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: bgroeneveld op 30-03-2006, 18:44 uur
Mijn ervaring beperkt zich tot studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Ik neem aan dat het vak Amerikanistiek op een aantal universiteiten gegeven wordt (zie de verschillende websites, vermoed ik). In mijn tijd kon je het als hoofd- of als bijvak doen.

Misschien bieden sommige universiteiten het vak aan via een webcursus. Maar dat zou je dus na moeten vragen. Bij de universiteiten zelf, niet op een forum waar allerlei mensen allerlei ideeën hebben die of verouderd, of vaag, of onjuist kunnen zijn.


Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: vana op 30-03-2006, 20:30 uur
Mijn dochter wil over 3 jaar als ze eindexamen heeft gedaan, Engels gaan studeren. De studie Amerikanistiek lijkt me een interessante  en leuke aanvulling voor haar.
Ik heb een link gevonden waar je precies kunt lezen wat de studie inhoud:
http://www.ru.nl/studereninnijmegen/opleidingen/bachelor/opleidingen_per/faculteit_der_1/engelse_taal_en/

Marjon
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: bgroeneveld op 30-03-2006, 21:42 uur
Zo te zien halen ze de boel een beetje door elkaar daar in Nijmegen. Het is een ding om de Engelse/Amerikaanse TAAL te bestuderen. Wij gingen bijvoorbeeld terug naar het Gotisch, Oud Engels, Midden Engels (Chaucer) en de modernere vormen (Shakespeare t/m nu/toen, midden 1970).

Wij konden Amerikaanse literatuur doen.

Amerikanistiek is volgens mij meer sociologisch aangedraaid: het bestuderen van groepen, ontwikkelingen, de geschiedenis, de moderne staatsinrichting, enz.

Volgens mij zou een betere studierichting zijn: Engelse/Amerikaanse TAAL en Amerikanistiek. Of de nadruk op de Amerikanistiek maar dan een bijrichting in de Engelse taal. Want zonder een diepgaand taalbegrip, begrijp je van Amerika niet echt veel.
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: bgroeneveld op 30-03-2006, 22:07 uur
Ik hoef niet meer te studeren, ben al sinds december 1974 drs. Wil wel nog eens promoveren en ben nu bezig met een proefschrift over een Amerikaans onderwerp.

Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: vana op 31-03-2006, 15:29 uur
Volgens mij is het best een veelzijdige studie. Het eerste jaar besteed je heel veel aandacht aan de Engelse taal in al zijn facetten. Daarna ga je specialiseren:

Bachelor:
http://www.ru.nl/studereninnijmegen/opleidingen/bachelor/opleidingen_per/faculteit_der_1/engelse_taal_en/studierichtingen/amerikanistiek/bachelor/
Masters:
http://www.ru.nl/studereninnijmegen/opleidingen/bachelor/opleidingen_per/faculteit_der_1/engelse_taal_en/studierichtingen/amerikanistiek/master/

De studie bestrijkt best een groot gebied: Historische en moderne taalwetenschap, letterkunde, engelse en amerikaanse literatuur.
Ruim aandacht aan de cultuur en de sociale achtergrond van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.
Amerikaanse geschiedenis; letterkunde; film en populaire cultuur; het Amerikaanse politieke stelsel; en een interdisciplinair seminar over een wisselend thema (bijvoorbeeld het Amerikaanse Westen of de jaren zestig in de Verenigde Staten).

Amerikanistiek kent twee mastervarianten: een culturele en een politiek-economische, die zich beide richten op de betrekkingen tussen Nederland en Noord-Amerika. De culturele variant stelt je in staat je wetenschappelijk te verdiepen in de verschillende aspecten van de Noord-Amerikaaanse cultuur: literatuur, kunst, film, theater en geschiedenis.
In de politiek-economische variant richt je je op de invloedrijke positie die de Verenigde Staten (en Canada) innemen op het wereldtoneel. Aandacht gaat uit naar processen van politieke en economische globalisering, de Amerikaanse buitenlandse politiek, verschillen in Nederlandse en Amerikaanse bedrijfscultuur, het Amerikaanse rechtssysteem in vergelijkend perspectief.

Of bedoel je misschien dat het té uitgebreid is?

Marjon
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: bgroeneveld op 31-03-2006, 18:08 uur
Lijkt me bijzonder degelijk en een goede ondergrond om mee verder te gaan.
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: visuar op 03-04-2006, 00:48 uur
Ja, amerikanistiek is een leuke studie. Ben eens wezen kijken op de universiteit van groningen. Toch heb ik gekozen voor een bredere studie. Ik ken wel iemand die het op dit moment in groningen studeert. Zij heeft bijvoorbeeld als vak, amerikaanse films kijken en dan analyseren  2006-05. Na het tweede jaar kun je specialiseren in bijv. journalistiek.

Wat leuk. Ik woon zelf in Groningen, nooit geweten dat je dat hier kon studeren aan de RUG. Zo leer je nog eens wat ;)
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: visuar op 03-04-2006, 14:07 uur
Sophie: zit je ook in de buurt van Groningen dan? Wordt nog druk hiero (er zijn meerdere leden op dit forum in de regio Groningen), hahaha
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: Mrjn op 03-04-2006, 15:05 uur
Brabanders overheersen momenteel geloof ik  :D
Enne, in Sophies profiel staat braaf waar ze vandaan komt...
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: visuar op 03-04-2006, 15:07 uur
Duh, ik ben nog niet helemaal wakker op deze maandag geloof ik :D ;D
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: FreezeM op 05-04-2006, 10:57 uur
We dwalen af..... graag weer On-topic :)
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: Poison ArroW op 05-04-2006, 12:52 uur
Sophie: zit je ook in de buurt van Groningen dan? Wordt nog druk hiero (er zijn meerdere leden op dit forum in de regio Groningen), hahaha
nee sorry. ik woon in Oegstgeest. ik woon liever in amerika :P
waar is oegstgeest?
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: FreezeM op 05-04-2006, 15:04 uur
Willen jullie dit gesprek prive afronden? Is erg off-topic.... :)
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: jort op 11-04-2006, 16:47 uur
Ik heb eigenlijk nog een vraagje, waar ik al een tijdje mee rondloop.
Ik vraag me namelijk af hoe verschillende beroemdheden daar "zomaar" kunnen gaan wonen. 2 Perfecte voorbeelden zijn onze eigen Famke Jansen, en Junkie XL. Die wonen daar nu, maar hoe zijn ze daar terecht gekomen? Ik neem aan dat die niet eerst hebben gewacht of ze een green card kregen :P.
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: Loek op 11-04-2006, 17:10 uur
Waarschijnlijk hebben die een "P" type visum.  Dat is een visum voor artiesten die uitzonderlijke kwaliteiten hebben getoond in hun vakgebied.  Dit is ook het visum dat gebruikt wordt indien een artiest in de USA op concert tour wil gaan.  Tenslotte is een concert ook een vorm van werk.
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: visuar op 02-05-2006, 14:03 uur
En anders hebben dat soort mensen natuurlijk wel wat geld om een bedrijfje te kopen ofzo daar, lijkt me.
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: jort op 26-05-2006, 13:13 uur
Nou ik denk dat vooralsnog voor mij de beste manier gaat zijn om er te komen, is via zo'n journalisten visum. Ik las van iemand anders hier dat als je zo'n visum hebt, en je vind een goeie advocaat, dat hij dan een Green Card kan regelen. Maar stel dus dat ik met zo'n journalisten visum daarheen ga, hoe groot is dan de kans dat ik ook binnen de 4 jaar dat je daar dan mag blijven, zo'n Green Card kan krijgen :)?
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: bgroeneveld op 26-05-2006, 15:53 uur
Ik ben indertijd de VS binnen gekomen op een journalistenvisum. Maar dat was toen, 1976, een stuk makkelijker (je liep bijvoorbeeld het consulaat zo binnen, geen zware hekken eromheen).

Voornaamste voorwaarde: een bevestiging van een echte krant/tijdschrift/radio/tv omroep dat je inderdaad voor hen gaat werken (vaste freelancer is volgens mij ook goed).

Ik heb indertijd, maar ook dat is al weer zo'n 25 jaar geleden, met behulp van een kennis een persbureau opgericht en op basis daarvan heb ik een groene kaart gekregen, omdat we een dienst verleenden die niet door een Amerikaan kon worden gedaan en redelijk wat geld het land binnenbrachten. (En toen ik een groene kaart had, ben ik met een Amerikaanse getrouwd, was dus allemaal niet nodig geweest).

Als je een journalistenvisum kunt krijgen is dat inderdaad een mooie manier om naar de VS te gaan. Collega's zitten hier al vele jaren op zo'n visum, verlengen schijnt zelfs tegenwoordig geen al te groot probleem te zijn. Maar die groene kaart is tegenwoordig een stuk moeilijker hoor ik van iedereen.

Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: Dutchieanne op 01-07-2006, 13:37 uur
Hey hoi,

Ik heb zelf een tijdje in de VS gestudeerd aan een college: Green River College. Daar doen ze ook veel met journalistiek.. .misschien een ideetje? Denk er wel aan dat het wel prijzig is om als internationale student in de VS te gaan studeren. Mocht je meer info willen, neem gerust contact met me op:

[email protected]  (jaja, ik heb er ook werk gevonden en ik ga in augustus emigreren.... Naar de VS  cheer)

Groetjes

Anne
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: jort op 09-07-2006, 22:22 uur
Hoi Anne

Bedankt voor je reactie :D. Heb je misschien ook AIM/Yahoo Messenger? Als ik je dan eens wil contacten is dat iets makkelijker ;). Eventueel kun je het naar me PM'en als je wilt.

Alvast bedankt :).
Titel: Re: Emigreren: mijn levensdroom
Bericht door: Dutchieanne op 11-07-2006, 12:58 uur
yep... als je wilt, ik heb messenger:  [email protected]