Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Amerika forum door USA4ALL!

Amerika Vakantie Routes en hulp bij uw planning. Uiteraard kunt u hier ook terecht voor andere Amerikaans gerelateerde vragen over de Verenigde Staten van Amerika!
Als u zich registreert als lid, ziet u minder advertenties! Bovendien ziet u meer onderwerpen, zoals bijv. voorgestelde routeopties en krijgt u toegang tot de veel gestelde vragen. Bij aanmelding heeft u geen last meer van dit bericht.

GC winnaar

Discussie gestart

jsalien24


hoi hoi,
Ik ben Joachim, 28j en momenteel wonen en werken mijn vrouw en ik in Zwitserland. Komen allebei uit Belgie maar zijn vrij kort na onze studies nr buitenland vertrokken. Tijdje in Ierland gewerkt en dus nu zitten we al bijna 4j in Geneve.

Vorig jaar in mei viel een bom, brief van KCC in brievenbus dat mijn vrouw was geselecteerd voor GC. We wisten niet wat...wat een surprise...had ons beiden vr eerste maal via internet geregistreerd en boem ...

Ik ben van jongs af aan al een US liefhebber...vaak gedroomd over wonen en werken in US en nu dit...

We hebben een redelijk casenummer 23XXX maar hoe dichter we komen hoe meer onzekerheid en twijfel, zeker nu met financiele crisis.

Ene dagzeggen we WE DOEN het !!! Dag erna zeggen we van komaan we blijven beter hier want RISICO is te groot. Dus WETEN HET GEWOON niet meer. We hebben allebei een goedbetaalde baan in Zwitserland. Paar jaar terug leuk huis gekocht. Hebben nog geen kinderen enkel grote hond lol Verder werken we beide voor zelfde multinational dus het zou eventueel mogelijk zijn om eens te polsen om intern eventueel transfer te doen. Maar goed zo makkelijk ligt dit niet.

Wat voorbereiding betreft zijn we nog niet echt bezig want we weten het gewoon niet. Maar goed, normaal zouden we interview kunnen verwachten in mei of juni dus als WE GAAN dan moeten we nu documenten beginnen verzamelen.

We hebben reeds veel voorbereidingen gedaan... huizen huurprijzen, kosten, werk,...enz maar hoe meer je zoekt hoe meer je denkt van nee ik blijf hier. Mede de financiele crisis zorgt ervoor dat we meer twijfelen. Tuurlijk US is momenteel heel erg, en Europa is al even erg. Maar hier hebben we momenteel een baan en dak onder ons hoofd. In US beginnen we van 0 en gaan we volledige onzekerheid tegemoet. :banghead: Er is natuurlijk een re entry permit nodig waarmee we wat kunnen uitstellen maar langs andere kant...eens je GC hebt betaal je belastingen dus kan je maar beter snel werk vinden... en heen en weer reizen kost ook een pak geld ...laat staan de kosten vr het hele emigratieproces...

Regios die ons liggen zijn vooral CALIFORNIA waar we al paar keer zijn geweest. Maar als je daar iets of wat normale levensstijl wil leiden moet je PAK geld verdienen en hele goede baan vinden...iets wat momenteel niet voor hand ligt gezien massaontslagen en economische recessie. TEXAS is ook optie, iets betaalbaarder en economisch toch beter als CALI, maar tja tis TEXAS en niet SAN DIEGO of SAN FRAN lol

We zijn nog jong allebei, dus enerzijds GOGOGO aan andere kant hebben we iets opgebouwd hier, goede baan en toekomstvooruitzichten... en dan vraag je je af IS IT ALL WORTH IT... stel je gaat en na paar maanden kom je van miserie terug, geen baan, geen geld meer, en sta je nergens...Op vele forums raad men ons af te gaan, zelfs op expat forums is men echt niet enthousiast. Zelfs voor een amerikaan zijn het zware tijden, laat staan als je daar als Belg aankomt. :blink:

Dit is enkel nog maar het financiele aspect, daarna is er ook nog het familiale en emotionele aspect. US is ver weg ...zwitserland 700km van huis... US duizenden km lol

Maar goed, er is ook iets van you only live once nietwaar... :beerchug:

Conclusie we weten het niet... alle advies is welkom...

Zijn er nog mensen die DV2009 hebben gewonnen en die nu net zoals ons twijfelen. We zijn in ieder geval nieuwsgierig...
#1 - 25-01-2009, 20:17 uur

Johan

Hoi Joachim en partner,

Wij (mijn vrouw, ik en de kids van 9 en 7) hebben deze maand ons interview gehad. Ook wij hebben hier in Holland alles wat ons hartje begeerd, we hebben een leuk huis, goede baan, vrienden, goede sociale voorzieningen en ga zo maar door. Niet emigreren betekend dat dit leven zo doorgaat tot we met pensioen zijn. Desalniettemin gaan we een deel daarvan opgeven voor een onbekende toekomst in de US. Wij hebben dus besloten door te zetten en natuurlijk levert dit wel af en toe wat spannende kriebels op maar we realiseren ons ook dat als we dit zouden laten schieten we zo'n unieke kans laten liggen. En wij denken dat het in het leven meer gaat om je droom te volgen dan iets anders. Zeg nou zelf: is dat huis nou zo belangrijk, is die baan zo belangrijk. Als we genoeg vertrouwen in onszelf hebben moeten we een heel eind kunnen komen. En stel het zou in het uiterste geval niet lukken, wat ik mijzelf niet kan voorstellen, wat is dan het ergste wat er kan gebeuren? Juist terug naar Nederland en opnieuw beginnen. Voor ons gevoel is dat nog altijd beter dan deze droom laten liggen en jezelf altijd afvragen "what if" !!!! We laten onze kinderen een ongelovelijke ervaring tegemoet gaan waar ze veel van zullen leren en ook ons leven zal in die zin verbreden daar ben ik van overtuigd. Dus eigenlijk zou je vraag moeten zijn: hoe groot is jullie droom? Als het echt een diepgewortelde wens is zou ik deze kans niet laten liggen. Succes met de tweestrijd die wij ook ervaren maar die ons niet doet twijfelen na 7 jaar te hebben meegedaan aan de loterij en waardoor we nu uiteindelijk een ander nieuw leven kunnen beginnen.  STERKTE met jullie beslissing en hou ons op de hoogte!
#2 - 26-01-2009, 00:12 uur

bgroeneveld

Vraag me bij het lezen hiervan af: wat denken jullie allemaal (y'all, zoals ze hier in het zuiden zeggen) te gaan doen in dit land? Niet als kritiek, gewoon nieuwsgierig.

Ik kwam hier als 29 jarige, alleen, geen kinderen, vrouw of andere "aanhangsels", een apartement in Amsterdam waar ik naar terug zou kunnen gaan als het niet zou lukken. Plus ik zou altijd vrij eenvoudig weer voor de klas kunnen gaan staan (heb een eerstegraadsbevoegheid Engels), slopend, maar wel een garantie voor een goed salaris.

Maar dat was duidelijk wat anders. Zoals gezegd: ik ben benieuwd naar wat je in de VS hoopt te bereiken, dat je in Nederland/Belgie niet zou kunnen bereiken. Vooral als je zoveel verantwoordelijkheid hebt, vooral voor kinderen.

In ieder geval: veel succes. En Welcome!

(Amerikanen, van links en rechts, vinden het altijd geweldig dat je hier komt. En/of Amerikaan wordt, heb dat laatste zelf ervaren).
#3 - 26-01-2009, 02:29 uur

Johan

Heb eerlijk gezegd nog geen enkel idee, het enige wat ik weet is dat we door een breed pakket aan ervaringen met verschillende soorten werk hopen kans te maken op een leuke job in de VS. Het zal zoeken worden nemen we aan! Qua arbeidsvoorwaarden e.d. en zekerheid ga je er niet op vooruit door te verkassen, maar das ook niet de eerste reden wat je naar de VS laat gaan. Aan de andere kant is die zekerheid ook een fuik (in NL) waardoor je minder flexibel op de arbeidsmarkt staat. Op dit moment ben ik doorgegroeid naar managementniveau functies bij de overheid dus gooi wel degelijk wat weg maar aan de andere kant, het is maar een baan. Kortom een interessante vraag van je die niet zomaar 1,2,3 te beantwoorden is.
#4 - 26-01-2009, 07:32 uur

jsalien24

Voor ons zou het in eerste plaats avontuur zijn en ervaring zijn.

Als je alles opsomt zijn er meer nadelen (medische kosten, lager loon, ver van familie en vrienden, slechte economische situatie, werkzekerheid, vakantiedagen, ...etc)  dan voordelen. Maar toch, dromen kunnen soms uitkomen, soms niet... En de ervaring is onbetaalbaar. Europa kenne we maar US is toch nog wat anders...

Wij hebben geen kinderen dus is toch iets anders denk ik. Maar goed hebben ook huis gekocht, dingen opgebouwd, vrienden, familie, ...etc

YOU ONLY LIVE ONCE !!!

groeten
#5 - 26-01-2009, 11:56 uur

FreezeM

Vraag me bij het lezen hiervan af: wat denken jullie allemaal (y'all, zoals ze hier in het zuiden zeggen) te gaan doen in dit land? Niet als kritiek, gewoon nieuwsgierig.
Goede vraag, makkelijk te stellen, moeilijk te beantwoorden. Probeer het zelf maar eens. Wat dacht jij in de VS te gaan doen toen je daar naar toe kwam. Wat wilde je bereiken? En heb je gevonden wat je zocht of iets heel anders dat misschien wel waardevoller was?
#6 - 26-01-2009, 12:35 uur

bgroeneveld

Inderdaad: makkelijke vraag, moeilijk antwoord.

Ik had helemaal geen idee wat ik wilde doen, maar journalistje spelen leek me wel leuk. Toen ik eenmaal een acht maanden in New York was geweest en door geldgebrek terug moest naar Amsterdam (en weer voor de klas), miste ik New York heel echt. Een gevoel van "ik heb de plaats gevonden waar ik me thuis voel en ik wil het liever daar uitzoeken dan hier." Dat was overigens een tijd (1976) dat alles nog wat makkelijker ging.

Het hielp ook, dat ik een leraar verving die met z'n 62e opgebrand was, een teken dat ik dat toch echt niet wilde.

Mijn moeder heeft een tijdje het idee gehad van "wat mot je daar nou, ga toch lekker makkelijk voor de klas staan in Amsterdam." Ze kwam bij toen ze bij me op bezoek is geweest, we de Brooklyn Bridge over gelopen zijn en ik haar mee kon nemen naar een speech van de toenmalige minister van buitenlandse zaken bij de VN en later naar de receptie voor die minister bij de Nederlandse ambassadeur bij de VN. Zag ze dat ik niet met allerlei gespuis rond hing.

Ik heb zo langzamerhand gemerkt, dat ik beter geschikt ben voor het freelance leven dan het opstellen van een leerschema voor een heel jaar, ik ben niet zo'n vooruitblikker, werk liever aan 1 project en stap dan over naar het volgende (geen toeval dat ik de afgelopen 32 jaar in totaal acht jaar bij bazen heb gewerkt). Gelukkig heb ik een vrouw gevonden, die dat wel prettig vindt, zo'n huisman.

In ieder geval: de vrijheid en de ruimte (door de fysieke ruimte van dit land, is volgens mij de Amerikaanse geest ook wat ruimer van denken) heeft gemaakt dat ik nooit spijt heb gehad van mijn vertrek.
#7 - 26-01-2009, 14:48 uur

Johan

Als je alles opsomt zijn er meer nadelen (medische kosten, lager loon, ver van familie en vrienden, slechte economische situatie, werkzekerheid, vakantiedagen, ...etc)  dan voordelen. Maar toch, dromen kunnen soms uitkomen, soms niet... En de ervaring is onbetaalbaar. Europa kenne we maar US is toch nog wat anders...
Wij hebben geen kinderen dus is toch iets anders denk ik. Maar goed hebben ook huis gekocht, dingen opgebouwd, vrienden, familie, ...etc
YOU ONLY LIVE ONCE !!!

Toch noem je hier wel interessante dingen, we lopen ze even door: Lager loon is maar de vraag in de wat betere banen is het loon een stuk hoger en gaat er ook nog eens minder belasting af. Dat zal dus veel met het niveau van de job te maken hebben. Slechte economie das natuurlijk inderdaad niet alles op dit moment in Amerika, maar Nederland volgt met rasse schreden, het enige wat je hier hoort is de problemen die Nederlandse bedrijven hebben en weet ik het hoe hard de werkloosheid stijgt op dit moment. Werkzekerheid is maar beperkt waar want die zekerheid moet je hier maar eens proberen te verkopen aan iemand bij KPN of de DAF die na 30 jaar op straat staan vanwege de zoveelste bezuiniging. En als met de werkzekerheid wordt bedoeld dat ze je moeilijker kunnen ontslaan in Nederland dan is dat waar maar daardoor neemt men je ook moeilijker aan. Van arbeids flexibiliteit is hier geen sprake. Vakantiedagen is wel een punt waar ik erg aan zal moeten wennen ;-) Uiteindelijk is het gras vaak ergens anders groener en de nadelen van de US zullen we nog genoeg ervaren! Maar: gelukkig ook de voordelen ;-)
#8 - 26-01-2009, 17:21 uur

jsalien24

Hoi Johan,

absoluut het gras is altijd groener bij de buurman, maar toch...

Medische verzekering en dekking is echt verschrikkelijk in US en kost pakken geld. Je krijgt beter niks voor in de US. Heb zelfs verhalen van expats gehoord die zich uiteindelijk in US hadden gevestigd maar moesten terugkomen bij ernstig medisch incident.

Lonen liggen misschien hoger dan Nederland voor de goede banen dan, maar over algemeen ligt het toch lager, hangt natuurlijk af van de staat waar je naartoe gaat. En algemene kosten liggen stukje lager. Belastingen lager, echter pas op voor andere kosten. In US betaal je namelijk op alles extra taxen, naargelang de staat dat je bent. Ook in sommige staten ligt de autotaks, verzekering, en residentiele taks extreem hoog (Texas, Cailfornie, Florida, ...etc). De federale taksen kunnen laag zijn, maar State taks kan best hoog zijn hoor. Texas bvb heeft geen State taks maar de woontaksen zijn er naar het schijnt zeer hoog.

Scholen in US zijn veel duurder als Europa. Als je kinderen wil laten studeren moet je goed bij kas zitten in US.

Vakantiedagen ga ik gewoon niet over beginnen  lol

Werkzekerheid, ok sneller werk maar ook sneller buiten en geen sociale bijstand in US. Je vindt makkelijker baan ma je bent hem ook makkelijker kwijt.

Economische situatie, is waar doe krant open en Europa is al even erg. Echter de puinhoop die Bush heeft achtergelaten gaat jaren duren voor het weer beetje OK komt. Bovendien kan de dollar over nu en aantal jaar volledig instorten aangezien er zoveel geld is gecreerd dat eigenlijke waarde van dollar noppes is. Zelfde geldt natuurlijk voor Euro want Europa volgt nu eenmaal Amerika.

Familie en vrienden duizenden kilometers weg en bovendien uurverschik.

KORTOM heel veel negatieve aspecten en als ik alles optel ben je beter in Europa.

Persoonlijk denk ik niet da je naar Amerika moet om rijk te worden, toch niet vandaag de dag. Dan ga je beter richting oosten  lol  De kandidaten hiervoor lopen dun...Ik denk dat het vooral de ervaring, en het avontuur is dat doorslag geeft. Leven in de US is anders dan Europa. Het is een prachig land, zoveel variatie...another way of living. Ik heb zelf tijdje in LA gestudeerd, na mijn middelbare studies. Ik weet het niet, maar de US voelt gewoon anders, ....moeilijk te beschijven ...het is UNIEK !  Daar doe je het gewoon voor....ondanks alle negatieve apecten.

Alles hangt van jezelf af, wat je nog wilt...carpe diem !!!

Wij gaan in ieder geval door met de procedure en dan zien we wel. Denk wel goed te informeren naar de re entry permit. Want dit is voor ons belangrijk aangezien...stel dat we interview goed doorkomen...dan hebben we een jaar (6m activatie en 6m vestigen). Een jaar is kort om hier alles inorde te brengen. Bovendien moet 1 van ons een baan hebben, das een voorwaarde. Nu naar de VS vertrekken zonder concrete baan is echt niet aan te raden. En geloof me ik heb ondertss met heel veel mensen gesproken in US, en alles komt neer op zelfde...kijk dat minstens 1 een baan in handen heeft. Mits alles goed gaat denk ik dat wij begin 2010 de stap ullen zettn. 2009 wordt een rampjaar in US en Europa en beetje overal. Laat eerst storm wat overwaaien...

groeten
Joa

#9 - 26-01-2009, 19:54 uur

Mrjn


Medische verzekering en dekking is echt verschrikkelijk in US en kost pakken geld. Je krijgt beter niks voor in de US. Heb zelfs verhalen van expats gehoord die zich uiteindelijk in US hadden gevestigd maar moesten terugkomen bij ernstig medisch incident.



Tja, die heb ik ook al andersom gehoord, van een Amerikaanse die terug naar de VS ging, omdat ze hier 3 maanden moest wachten op een knie-operatie, terwijl ze in de VS meteen geholpen kon worden.
#10 - 26-01-2009, 20:00 uur

Pieter79

Medische verzekering en dekking is echt verschrikkelijk in US en kost pakken geld. Je krijgt beter niks voor in de US. Heb zelfs verhalen van expats gehoord die zich uiteindelijk in US hadden gevestigd maar moesten terugkomen bij ernstig medisch incident.

Lonen liggen misschien hoger dan Nederland voor de goede banen dan, maar over algemeen ligt het toch lager, hangt natuurlijk af van de staat waar je naartoe gaat. En algemene kosten liggen stukje lager. Belastingen lager, echter pas op voor andere kosten. In US betaal je namelijk op alles extra taxen, naargelang de staat dat je bent. Ook in sommige staten ligt de autotaks, verzekering, en residentiele taks extreem hoog (Texas, Cailfornie, Florida, ...etc). De federale taksen kunnen laag zijn, maar State taks kan best hoog zijn hoor. Texas bvb heeft geen State taks maar de woontaksen zijn er naar het schijnt zeer hoog.

Vakantiedagen ga ik gewoon niet over beginnen  lol

Werkzekerheid, ok sneller werk maar ook sneller buiten en geen sociale bijstand in US. Je vindt makkelijker baan ma je bent hem ook makkelijker kwijt.

Ik kan mijn huidige baan in Nederland (mechanical design engineer) zodadelijk in de VS voortzetten, bij dezelfde werkgever, ik ga zelfs met hetzelfde project verder. Ben al op sollicitatie geweest (en aangenomen!!) en heb toen een heel pakket met voorwaarden etc meegekregen. Even een reactie op bovenstaande punten:
*Medische verzekering: voorwaarden/dekking komen vrij aardig overeen, ik ben 75 dollar per maand kwijt, incl. tandarts (voor duurste pakket). Een hele familie, ongeacht het aantal kinderen is 235 dollar per maand incl. tandarts. Rokers betalen meer. In Nederland ben je minimaal iets van 90 euro kwijt. Wachtlijsten in de US heb ik niet echt van gehoord.

*Lonen liggen aanzienlijk hoger voor banen van niveau MBO-HBO-Universiteit. Je betaalt hier ook minder belasting over. Wat ik in Nederland in euros verdien x2 verdien ik in de USA in dollars. Dit is niet helemaal eerlijk omdat je meer moet werken (minder vakantie) maar dan nog hou je netto zeker 1,5 zo veel over.

*Minder vakantie maar je krijgt wel de mogelijkheid om 1 of 2 weken onbetaald verlof op te nemen. We krijgen buiten de 8 vastgestelde Holidays om 14 dagen vrij op te nemen. Na 5 jaar krijg je er 5 dagen per jaar bij etc.

*Social Security is er ook in de States, alleen maar voor een half jaartje geloof ik. Als je wil werken dan is er werk, al hoeft het misschien niet helemaal in je eigen vakgebied te zijn.

Ik merk dat er in Nederland een algemene gedachte hangt van 'hoe het in Nederland is kan het niet beter' en dit wordt je vaak ook nog door de (links georiënteerde media) ingegoten. Er zijn altijd uitzonderingen maar over het algemeen gesproken denk ik absoluut niet dat je het als Amerikaan slechter hebt. Kijk alleen al eens naar huizenprijzen in NL en kijk wat je voor dat geld in de States kunt krijgen. Dit is wat mijn ervaringen tot nu toe zijn, misschien denk ik over een jaar wel anders ;)

Gr. Pieter
#11 - 26-01-2009, 21:24 uur
"I pledge allegiance to the flag of the United States of America and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all."
Inventor ***9 Patents Granted*** (Update Oct-2023)

jerbia

Ik merk dat er in Nederland een algemene gedachte hangt van 'hoe het in Nederland is kan het niet beter' 

Voor sommigen geldt dat ook gewoon zo ;)
#12 - 26-01-2009, 22:11 uur

Tekkel

Ik merk dat er in Nederland een algemene gedachte hangt van 'hoe het in Nederland is kan het niet beter' 

Voor sommigen geldt dat ook gewoon zo ;)
Misschien dat het inderdaad in Nederland niet beter kan, ergens anders vast wel.

Bart
#13 - 26-01-2009, 22:19 uur
Visum Australia granted; 12-01-2009

Johan

Ach het is in Nederland zo slecht nog niet, hier wonen heeft zo z'n voordelen. Een simpel vergelijk trekken kan dan ook niet. Het gaat er om welke redenen je emigratie motivatie zijn. Dat bepaald alles. Zo hoor je mensen (ook hier) zeggen dat het zonder kinderen wel te doen is maar met kinderen niet. Daar denken wij weer anders over. Sommigen zoeken baanzekerheid tot hun 65, wij niet! Sommigen zullen in hun koophuisje zitten tot ze worden weggedragen, wij niet. Dat maakt het voor ons allemaal makkelijker om na te denken over emigreren. Alhoewel we dat niet zonder slag of stoot doen want zoals ik al eerder aangaf, de kriebels doen het erg goed ;-) Iedereen heeft zijn/haar persoonlijke verhaal en zal vanuit dat perspectief moeten kiezen.
#14 - 26-01-2009, 22:41 uur

jsalien24

Hoi Johan,

Ik denk ook inderdaad dat alles afhangt van je drijfveren....

Onder de huidige omstandigheden echter denk ik dat het nu niet verstandig is om meteen te vertrekken, tenzij je over voldoende CASH beschikt. Zelfs al heb je nu baan daar, week erna kan je die al kwijt zijn.

Ik ken verschillende expats die me vertellen dat situatie enorm slecht is. Ja er zijn jobs, maar die zijn er heel weining en soms heb je 5000 applicaties voor 1 job !!! Zo erg is het. Dit geldt ook voor Europa trouwens, het is overal slecht. Als je nu goede baan hebt is het beter even te blijven zitten.

In ons geval denk ik voor re entry permit te gaan, nog even doorsparen, huis te huur of te koop en dan met voldoende cash naar US. Ik denk dat het momenteel te riskant is. Hetgeen me het meest doet twijfelen nu is het feit dat je in amerika geen sociaal vangnet hebt. OK je kan terugkomen als het niet lukt maar dan ben je geen stap verder en begin je vanaf 0.

Voorspellingen van IMF geven trouwens aan dat vanaf 2010 US economisch weer sneller zal oppikken en groeien dan Europa dus ik denk meer aan 2010 voor de overstap uiteindelijk te maken. Maar ja dit is persoonlijk en zoals gezegd iedereen heeft zn eigen motivatie en drijfveren.

succes !
groeten



#15 - 02-02-2009, 10:47 uur

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15