Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Amerika forum door USA4ALL!

Amerika Vakantie Routes en hulp bij uw planning. Uiteraard kunt u hier ook terecht voor andere Amerikaans gerelateerde vragen over de Verenigde Staten van Amerika!
Als u zich registreert als lid, ziet u minder advertenties! Bovendien ziet u meer onderwerpen, zoals bijv. voorgestelde routeopties en krijgt u toegang tot de veel gestelde vragen. Bij aanmelding heeft u geen last meer van dit bericht.

Theodore Roosevelt's ideas on Immigrants and being an AMERICAN in 1907.

Discussie gestart

bgroeneveld

Kan me heel goed in je verhaal vinden, Chiefram. Ik ga af en toe terug naar Nederland om weer eens goed uit te vinden, waarom ik vertrokken ben. En ik zou ook niet meer in Nederland kunnen wonen. Werken misschien nog wel, en nu ik ook de Amerikaanse nationaliteit heb, mag ik altijd weer weg uit Nederland.

Maar hoe je het ook draait, ik heb gemerkt dat dat Nederlanderschap diep zit. Vandaar dat ik blij ben dat ik de keus niet heb hoeven maken en gewoon het beste van beide werelden mag kiezen. Misschien dat tegen de tijd dat jij zo ver bent, ze iedere Nederlander, onafhankelijk van huwelijkse/partner staat, die dubbele nationaliteit gunnen.

Het heeft verder niets te maken met geld of zo -- je hebt altijd recht op 2 procent van de AOW voor elk jaar nadat je na je 15e in Nederland hebt gewoond, of je nog Nederlander bent of niet (ik krijg dus te zijner tijd 28 of 30 procent, omdat ik officieel met m'n 29e of 30e dat weet ik niet precies vertrokken ben).

Ik ben bovendien een beetje in de rol van emigrant gerold, naar New York gegaan, gemerkt dat ik me daar erg thuis voelde en toen door geluk en een klein beetje inspanning doorgerold. Nooit echt een besluit moeten nemen om alles af te kappen. Ik heb alleen op een gegeven ogenblik mijn huurapartement in Amsterdam opgezegd en een kist met boeken en grammoffonplaten op laten sturen, meubilair in Amsterdam heb ik weggeveven en in de VS opnieuw opgebouwd (toen we van New Jersey naar St. Paul verhuisden, hadden we een grote verhuiswagen vol).

Plus als je Amerikaan bent geworden, kun je vrij eenvoudig weer Nederlander worden, je hoeft niet te wachten, je spreekt immers de taal (nog) en je bent in NEderland op school geweest. Je moet alleen weer terug verhuizen.

Maar zoals gezegd, ik spreek je over vijf jaar nog wel, als je voor de beslissing staat.
#16 - 20-03-2006, 17:01 uur

Dusza

Als je inderdaad je toekomst helemaal in dat land ziet liggen, én dus mee de politieke koers van dat land mee wilt sturen, dàn begrijp ik dat je Amerikaan wilt worden.

Maar ik, ik kan perfect in Amerika blijven wonen, en toch mijn Belgische nationaliteit behouden. Want of ik echt tot het einde der dagen in Amerika wil blijven wonen? Geen idee... Misschien wil ik ook wel eens een wat meer avontuurlijke kant van mezelf uitleven, en in China gaan wonen. Of 'braafjes' naar Canada of Australië trekken.  Geen idee.
Want ook ik heb totaal geen last van 'hechting' met België: ik heb namelijk geen familieleden meer hier (behalve hele oude die ik al meer dan 20 jaar niet gezien heb).

Wat ik niet eerlijk vind aan België: eender van welk land je komt, je kan er op (relatief korte) termijn Belg worden én je andere nationaliteit behouden, maar ik, als "oer'Belg, mag géén dubbele nationaliteit behouden. Ik verlies mijn Belgische rechten de dag dat ik een andere nationaliteit aanvraag... Net zoals jullie je Nederlandse nationaliteit verliezen als je Amerikaan wordt;
#17 - 20-03-2006, 17:42 uur

usaxtreme

Ik kan me heel goed in je verhaal vinden chief ! Ik snap wat je bedoeld.
Bgroeneveld vind dat het Nederlanderschap diep zit..dat is bij hem zo.
Bij mij dus totaal niet.
Maar goed dat is dus het gevoel / mening dat per persoon anders is.
Toch blijft het raar dat je je nederlandse nationaliteit op zou moeten geven terwijl men vanuit het buitenland in Nederland komt en wel hun oude nationaliteit mag behouden.
#18 - 20-03-2006, 18:11 uur

Chiefram

Mijn Nederlands zijn zit ook bij mij totaal niet diep.

Ik vind dit best wel erg, omdat je als Nederlander bent geboren en grootgebracht, de taal spreekt en weet hoe mooi het land eigenlijk was, vroeger...

De laatste jaren had ik totaal geen gevoel meer dat Nederland MIJN land was. We hebben het met z'n allen gewoon weggegeven aan anderen die er nu de scepter zwaaien. Er is weinig meer over van het land dat ooit mijn land was. Ik hoef het niet meer terug, ze mogen het hebben van mij. Ik voel me er totaal niet meer thuis. Ook niet toen ik nog in Nederland woonde.

Nee, ik zal geen traan laten om Nederland, ook al zou ik er geen voet meer mogen zetten. Het is al jaren geleden van mij vervreemd.

Dusza, ik zeg ook niet dat ik mijn hele leven in Amerika zou blijven wonen. Ik zou best Australie of Canada ook nog wel eens willen aandoen, al is de drang om daarheen te verhuizen niet zo sterk als de drang die ik had om naar Amerika te verhuizen. Waar ik ook heen ga, ik zal mijn NL paspoort nergens meer voor nodig hebben. Met een Amerikaans paspoort kom ik ook in de landen die ik aantrekkelijk vind om heen te gaan. De landen die het Amerikaanse paspoort weigeren, dat zijn dan ook precies die landen waar ik zo-wie-zo al nooit een poot op had willen zetten.

Maar nogmaals, het is jammer dat Nederland haar eigen mensen zo de rug heeft toegekeerd en de rug blijft toekeren. Er is momenteel maar weining aan Nederland waar ik trots op zou moeten zijn.
#19 - 20-03-2006, 19:29 uur

Loek

... Met een Amerikaans paspoort kom ik ook in de landen die ik aantrekkelijk vind om heen te gaan. De landen die het Amerikaanse paspoort weigeren, dat zijn dan ook precies die landen waar ik zo-wie-zo al nooit een poot op had willen zetten.


Ik zou anders best weleens een keer naar Cuba willen.  Lekker climaat, leuke cultuur, goed eten.  Maar ja, daar mag ik met mijn paspoort niet naartoe...
#20 - 20-03-2006, 20:05 uur

bgroeneveld

Je mag best met een Amerikaans paspoort naar Cuba: je moet alleen een cultureel doel hebben en/of proberen landbouwproducten daar te verkopen.

Ik vind Nederland ook niet meer zo aantrekkelijk, ik ga af en toe terug om weer eens even te bevestigen waarom ik het land verlaten heb (en dat is niet alleen omdat ik niet van kaas hou!)

Vlak voordat i vertrok (in 1976) waren ze bezig met het makkelijker te maken voor immigranten aan hun taal vast te houden. Niet op de Amerikaanse manier: allemaal naar school en Engels leren en als je je eigen taal vast wilt houden doe je dat maar in vrijwilligersklasjes op zaterdag of zondag.Maar dat zit ongeveer op dezelfde lijn als dat zoveel Nederlandse pozanger(essen) liever in het Engels zingen, want dat klinkt "zoveel beter". Nederlands is een geweldige taal, waar je alles mee kunt zeggen. En inburgeren had meteen al in 1960 ingevoerd moeten worden.

Overigens: sommige landen laten (inclusief Frankrijk en Zwitserland) je nooit meer los. Vandaar. En Belgie is een heel bijzonder geval, Nederlanders die Belg worden, zelfs als ze met een Belgische man of vrouw getrouwd zijn, zijn geen Nederlander meer. Vreemde jongens die Belgen (maar hun chocola en bier maken veel goed!).

Nog even een voorbeeld van hoe diep Nederland bij mij zit: ik heb acht jaar lang Engels gestudeerd in Amsterdam, ben 30 jaar in de VS (en mijn vrouw en kind spreken geen Nederlands). En toch ligt af en toe het Nederlandse woord eerder in m'n mond dan het Engelse.

#21 - 20-03-2006, 21:28 uur

Loek

Je mag best met een Amerikaans paspoort naar Cuba: je moet alleen een cultureel doel hebben en/of proberen landbouwproducten daar te verkopen.

Op mijn nieuwe paspoort staan inderdaad geen beperkingen meer.  Mijn oude paspoort had nog de text: Not valid for travel to the following countries: Cuba, North Korea, Lybia

Overigens als je landbouw producten verkoopt aan Cuba, valt dat dan niet onder de US embargo?
#22 - 21-03-2006, 00:31 uur

Poison ArroW

Dan zou er iemand toch wel een heel goede reden moeten geven, wil ik mijn Nederlandse Nationaliteit willen behouden. Tot nu toe heeft niemand die mij nog kunnen geven.

Misschien dat jij de geplaatste persoon bent om dan effe de rollen om te keren:
WAAROM zou ik mijn Belgische nationaliteit laten vallen, om deze in te ruilen voor de Amerikaanse?
waarom? omdat het BELGISCH is  2006-10 WHAHA sorry ff een grap van nederlander naar een belg  2006-05 niks persoonlijk gewoon ff lol

maareuh chiefram

wat jij zei klopt heel erg  2006-01
#23 - 21-03-2006, 00:57 uur

bgroeneveld

Amerikaanse boeren willen maar al te graag hun producten aan Cuba verkopen, omdat de Amerikaanse overheid bepaalt, dat Cuba in contanten moet betalen. En voor handelaren stikt geld niet. Allerlei Amerikaanse "anti-communisten" hebben altijd uitgebreid gehandeld met de voormalige Sovjet Unie. Toen Saddam Hussein de Koerden vergaste werd uitgebreid handel gedreven met hem door Halliburton, toen onder Dick Cheney. Amerikaanse bedrijven deden vrolijk mee aan de corruptie van het 'Oil for food' programma van de Verenigde Naties.

Amerikaanse boeren zijn zelfs aan het lobbyen voor opengooien van de handel met Cuba.

Vreemd overigens: contacten met het voormalige Oostblok zijn er altijd geweest, een stelletje doorgeslagen anti-communistische voormalige Cubanen in Florida hebben het normaliseren van de banden met Cuba altijd tegen kunnen houden. Terwijl openlijke handel en vrij bezoek van toeristen het regiem van Castro fors had kunnen ondermijnen. Nu heeft hij al die jaren een boeman gehad: de Yankees.

#24 - 21-03-2006, 03:48 uur

ejb

Jaren geleden zei ik altijd dat ik mijn Nederlandse nationaliteit nooit op zou geven als ik naar Amerika zou emigreren. De reden daarvoor was niet dat ik nou zo aan Nederland gehecht was, maar dat ik altijd, mocht er van alles en nog wat mis gaan in Amerika op de Nederlandse sociale zekerheid terug zou kunnen vallen en dan weer langzaam zou kunnen opkrabbelen. Nu dat hele stelsel ook steeds meer op z'n gat ligt zie ik voor mezelf geen reden meer om Nederlander te blijven. Ik denk niet dat als ik eenmaal in de States woon ik nog terug naar Nederland zal willen. Ik heb gewoon eigenlijk niets met Nederland. Okay, ik ben er geboiren, opgegroeid, mijn familie woont hier, maar het land gaat me op alle punten steeds meer tegen staan. Ik denk dus dat ik met redelijke zekerheid kan zeggen (niets is ooit 100% zeker, toch!) dat ik als ik vijf jaar in Amerika ben ik de Amerikaanse nationaliteit aan wil nemen, daarbij maakt het mij niet uit of ik wel of niet mijn Nederlandse nationaliteit ernaast kan houden. Als ik daar woon en me er thuis voel dan wil ik ook Amerikaan zijn, en belangrijk onderdeel daarvan is ook zeker mee kunnen stemmen!
#25 - 22-03-2006, 21:03 uur



Chiefram

Citaat
Als ik daar woon en me er thuis voel dan wil ik ook Amerikaan zijn...

Zo had ik het zelf nog niets eens omschreven, maar dit is precies wat ik het dus ook bedoel!  ;)

#26 - 22-03-2006, 21:09 uur

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15