Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Amerika forum door USA4ALL!

Amerika Vakantie Routes en hulp bij uw planning. Uiteraard kunt u hier ook terecht voor andere Amerikaans gerelateerde vragen over de Verenigde Staten van Amerika!
Als u zich registreert als lid, ziet u minder advertenties! Bovendien ziet u meer onderwerpen, zoals bijv. voorgestelde routeopties en krijgt u toegang tot de veel gestelde vragen. Bij aanmelding heeft u geen last meer van dit bericht.

Trouwen met Amerikaan na flitsscheiding

Discussie gestart

bgroeneveld

Volgens mij (maar wie ben ik, zeker geen advocaat!) ben je voor de VS nooit officieel getrouwd (omdat ze geregistreerd samenwonen niet erkennen). En als je niet getrouwd bent, dan kan/hoef je ook niet (te) scheiden.

In Nederland waar dat alles wel kan, ben je officieel gescheiden.

Dus iedereen blij en aan alle regeltjes is voldaan.

Of zie ik dit te makkelijk?
#16 - 08-04-2011, 23:52 uur

Yessica

Volgens mij (maar wie ben ik, zeker geen advocaat!) ben je voor de VS nooit officieel getrouwd (omdat ze geregistreerd samenwonen niet erkennen). En als je niet getrouwd bent, dan kan/hoef je ook niet (te) scheiden.

In Nederland waar dat alles wel kan, ben je officieel gescheiden.

Dus iedereen blij en aan alle regeltjes is voldaan.

Of zie ik dit te makkelijk?

Ik vrees het wel. Ik ben ooit voor de wet getrouwd, maar volgens Amerikaanse wet dus niet gescheiden als dat niet door een rechtbank bekrachtigd is. Zij accepteren omzetting naar geregistreerd partnerschap niet, dus ook niet de ontbinding daarvan. Blijft over: het huwelijk.
#17 - 09-04-2011, 00:08 uur



bgroeneveld

Je maakt me nu in de war: je bent voor de wet (dus wettelijk) getrouwd. Maar dat kan je dus blijkbaar omzetten in een samenlevingscontract? En je hebt wel dat samenlevingscontract ontbonden? Maar niet het huwelijk? Of was dat juist de flits?

Goeie help, waarom alles zo ingewikkeld maken, gewoon trouwen en scheiden, op welke manier dat op dat ogenblik kan. Dat scheidingscertificaat gewoon laten vertalen, aangeven aan de Amerikanen dat dit een wettig Nederlands document is en het daarbij laten. Dingen die in Amerika niet gewoon zijn, snappen ze vaak niet, of ze willen zich het leven niet moeilijker maken dan het al is (zie bijvoorbeeld het antieke systeem waarop betalingen geregeld worden en ze zelfs bij de bank niet weten hoe je elektronisch geld moet/kunt overmaken).

Sterkte.
#18 - 09-04-2011, 01:03 uur

Johan

Jessica: Allereerst gefeliciteerd met je voorgenomen plannen! Ik ben blij voor je dat eindelijk je dromen zo langzamerhand in meerdere opzichten worden verwezenlijkt.

Ik weet niet in hoeverre jou verhaal klopt maar bizar is het wel. Waar haalt de Amerikaanse overheid het recht vandaan om te bepalen wat al dan niet rechtsgeldig zou zijn als het om scheiden in Nederland gaat. Zolang jij niet in Amerika woont gelden Nederlandse wetten voor jou en niet de Amerikaanse. En als jij dus voor diezelfde Nederlandse wet legaal gescheiden bent dan is er geen ander land ter wereld wat daar iets anders over zou mogen denken. Als dit werkelijk het geval is, wat ik niet voor je hoop, dan vind ik dat in en in triest. Wellicht kun je een advocaat bezoeken die hier meer over weet? Vaak hebben ze informatieve (gratis) eerste spreekuren en kun je kijken wat al dan niet noodzakelijk is om te doen.
#19 - 09-04-2011, 04:08 uur

Yessica

Citaat
Je maakt me nu in de war: je bent voor de wet (dus wettelijk) getrouwd. Maar dat kan je dus blijkbaar omzetten in een samenlevingscontract? En je hebt wel dat samenlevingscontract ontbonden? Maar niet het huwelijk? Of was dat juist de flits?

Een flitsscheiding is een huwelijk bij de gemeente om laten zetten in een geregistreerd partnerschap en dat partnerschap vervolgens laten ontbinden bij de notaris. Het was een mogelijkheid die alleen werd aangeraden voor echtparen zonder kinderen of grote bezittingen die nog verdeeld moesten worden, ook alimentatie moest je onderling al geregeld hebben, anders had je toch een advocaat nodig. Maar mijn ex en ik hadden en hebben een goede verstandhouding, we hebben geen kinderen, alimentatie wilde ik niet, spaargeld en spullen zijn verdeeld en klaar. We hadden geen advocaat nodig. Dit was voor ons een perfecte, snelle en goedkope manier om te scheiden. Maar ik was me toen niet bewust van de gevolgen.

Citaat
Goeie help, waarom alles zo ingewikkeld maken, gewoon trouwen en scheiden, op welke manier dat op dat ogenblik kan. Dat scheidingscertificaat gewoon laten vertalen, aangeven aan de Amerikanen dat dit een wettig Nederlands document is en het daarbij laten. Dingen die in Amerika niet gewoon zijn, snappen ze vaak niet, of ze willen zich het leven niet moeilijker maken dan het al is.

Tja, en zo makkelijk is het dus niet. Ik ben al een paar dagen aan het zoeken op internet en mijn zorgen worden almaar groter. Ik ben al diverse verhalen tegengekomen van mensen die dus niet kunnen trouwen omdat er geen echtscheiding bij de rechtbank aan te pas is gekomen.
Want, ik zal gelijk even op Johan reageren….

Citaat
Waar haalt de Amerikaanse overheid het recht vandaan om te bepalen wat al dan niet rechtsgeldig zou zijn als het om scheiden in Nederland gaat. Zolang jij niet in Amerika woont gelden Nederlandse wetten voor jou en niet de Amerikaanse. En als jij dus voor diezelfde Nederlandse wet legaal gescheiden bent dan is er geen ander land ter wereld wat daar iets anders over zou mogen denken. Als dit werkelijk het geval is, wat ik niet voor je hoop, dan vind ik dat in en in triest.

….het geldt dus niet alleen voor Amerika, ook in bijvoorbeeld België, Duitsland, Turkije, Italië wordt de flitsscheiding niet erkend, eigenlijk nergens buiten Nederland. Dit is de voornaamste reden waarom de flitsscheiding inmiddels is afgeschaft. Dit citaat dateert uit een krantenartikel van 2007:

“ De flitsscheiding maakte het mogelijk voor mensen om relatief snel uit elkaar te gaan. Volgens de ministers wordt de flitsscheiding in het buitenland niet geaccepteerd. De PvdA wil wel dat er een vervangende administratieve scheiding voor in de plaats komt.
D66 en GroenLinks maken bezwaar tegen het opnieuw instellen van tussenkomst van de staat door middel van een rechter. "Het is toch een recht van volwassen mensen om hierover zelf te beslissen", zei D66-leider Alexander Pechtold tijdens het debat. Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema is de flitsscheiding het slachtoffer van haar eigen succes. "Als de flitsscheiding in het buitenland niet wordt geaccepteerd, moet de Nederlandse overheid maar gaan ijveren voor de acceptatie daarvan in het buitenland."


Ik ben inmiddels al mensen tegengekomen die dit hebben meegemaakt en bijvoorbeeld niet in Duitsland kunnen trouwen, niet in België, niet in Turkije. De regering heeft de flitsscheiding nu afgeschaft, maar heeft verzuimd iets wettelijks in het leven te roepen waarmee mensen met een flitsscheiding ‘even’ langs de rechtbank kunnen om de omzetting wettelijk te laten bekrachtigen. Ik heb zelf de vraag al gesteld via een webadvocaat en hij waarschuwde me dat als ik Nederland met een Amerikaan trouw, ik dan toch in Amerika als bigamist kan worden aangemerkt, wat dus strafbaar is. En dat vreesde ik al, want in de Volkskrant had ik dit al gelezen:

“Het kabinet wil van deze mogelijkheid af, omdat andere landen de procedure niet erkennen. Als iemand na een flitsscheiding opnieuw trouwt in het buitenland, maakt hij zich schuldig aan bigamie, zei Donner.”

De enige mogelijkheid op dit moment is hertrouwen met de ex en dan vervolgens op de gebruikelijke manier scheiden via de rechtbank. In mijn geval zou dat kunnen omdat mijn ex niet hertrouwd is, maar als hij dat wel was, was er dus helemaal geen oplossing geweest. Ik vind het op zich goed dat de flitsscheiding inmiddels is afgeschaft vanwege deze problemen, maar ik vind wel dat de regering een oplossing had moeten bedenken voor de mensen die deze vorm van scheiden al gebruikt hebben. Door mijn speurtocht ben ik er inmiddels achter dat ik niet de enige ben met dit probleem. Zelfs advocaten (ik zit zelf in dat wereldje) kunnen er verder niets mee, omdat er gewoon geen mogelijkheden zijn dan hertrouwen met de ex.
   
#20 - 09-04-2011, 08:33 uur



Karina

Dat laatste lijkt mij helemaal geen goed idee eerlijk gezegd.  :( Je kan volgens de Nederlandse wet pas na een jaar weer scheiden. En denk aan je aanvraag voor een Greencard later! Ik denk niet dat het goed doet voor die hele procedure als jij moet uitleggen dat je even een jaar weer getrouwd bent geweest daarna weer gescheiden enz. Ik ben het eens met Johan e.a. je zal echt een advocaat moeten raadplegen gespecialiseerd in familierecht. Misschien is het huwelijk alsnog te ontbinden via de rechtbank ivm het feit dat jullie allang niet meer duurzaam samenwonen.(is een van de voorwaarden van getrouwd zijn!!! Of misschien is er een officieel document via de rechtbank te verkrijgen waarin staat dat je al gescheiden was. Hoe sta jij bij de gemeente te boek? Getrouwd of gescheiden? dat is belangrijk. Jammer joh dat al dit gedoe er tussen komt. Maar don't worry, just a bump in the road. Komt allemaal wel goed. :afro:
#21 - 09-04-2011, 10:25 uur

Johan

Je doet duidelijk je onderzoek Jessica en dat is goed!

Om het even of het Amerika of België (of welk land dan ook) betreft blijf ik het triest vinden dat die landen dan kennelijk wel een Nederlands huwelijk erkennen maar niet de wijze waarop wij (legaal) hebben besloten de scheidingen in Nederland te regelen. Althans hoe we dat dan in het verleden hebben gedaan.

Zou het misschien een optie zijn om toch een rechterlijke uitspraak (en dus verklaring) te verkrijgen? Zeg maar een rechter die jullie scheiding in het verleden bekrachtigd? Ik zou als ik jou was echt wat juridische informatie inwinnen omtrent de (on)mogelijkheden. En ik zie je zeggen dat ook advocaten hier niets mee kunnen. Ik vraag me echt af of dit zo is!

Onderstaand stukje vond ik op onderstaande url, men adviseert contact op te nemen met hen (eerste advies is sowieso gratis) als dergelijke problemen hebt als de jouwe! Zou zeggen probeer het!

Dit vond ik op www.echtscheiding-wijzer.nl

Tot slot wordt een flitsscheiding in het buitenland niet erkend. Wanneer je in het buitenland wilt trouwen met een burger van dat land, is dat niet mogelijk. Je pleegt dan namelijk bigamie. Ook bij overlijden ontstaan er problemen. Want als één van jullie in het buitenland overlijdt, wordt de ander gezien als de wettelijke echtgeno(o)t(e). Verder is het onmogelijk om als vader je eigen kind te erkennen in landen waar de flitsscheiding niet erkend wordt.
Heb je problemen met de erkenning van de flitsscheiding in het buitenland? Het is dan verstandig een een specialist op dit gebied in te schakelen.
#22 - 09-04-2011, 13:21 uur
« Laatst bewerkt op: 09-04-2011, 13:32 uur door Johan »

Yessica

Dat laatste lijkt mij helemaal geen goed idee eerlijk gezegd.  :( Je kan volgens de Nederlandse wet pas na een jaar weer scheiden.

Dat is volgens mij niet zo. Ik kan het nergens vinden althans en mijn nichtje is zelf ooit eens gescheiden na 6 weken huwelijk. De rechter vindt het doorgaans voldoende als je aangeeft dat het huwelijk duurzaam ontwricht is. Bovendien kun je in het verzoekschrift aangeven dat het een administratieve afhandeling betreft.
Citaat
En denk aan je aanvraag voor een Greencard later! Ik denk niet dat het goed doet voor die hele procedure als jij moet uitleggen dat je even een jaar weer getrouwd bent geweest daarna weer gescheiden enz.

Ik denk juist aan mijn greencard! Ik wil niet het risico lopen dat, zelfs al kan ik trouwen met hem, ik later problemen krijg met de aanvraag van de greencard omdat er strenger naar papieren wordt gekeken etc. Of erger, dat ze zeggen, mevrouw, u bent bigamist, dat is strafbaar, nu komt u het land helemaal niet meer in! Ik leg dan liever uit waarom ik dat gedaan heb dan dat ik dan alsnog alles overnieuw moet doen.
Citaat
Misschien is het huwelijk alsnog te ontbinden via de rechtbank ivm het feit dat jullie allang niet meer duurzaam samenwonen.(is een van de voorwaarden van getrouwd zijn!!!

Dat heb ik al nagevraagd, maar voor de Nederlandse wet valt er niets meer te ontbinden, er is tenslotte geen huwelijk meer. Vandaar de oplossing,  hertrouwen met de ex. En er bestaat niet zoiets als een rechterlijke 'legalisering' van de ontbinding van het geregistreerd partnerschap.
Citaat
Hoe sta jij bij de gemeente te boek? Getrouwd of gescheiden? dat is belangrijk.

Ik heb een internationaal uittreksel GBA opgevraagd, daar staat 'gescheiden van geregistreerd partner'. Maar bij een huwelijk moet je meer overleggen dan alleen dat, daar zijn mensen voor mij ook al op stukgelopen.  :-\
Citaat
Jammer joh dat al dit gedoe er tussen komt. Maar don't worry, just a bump in the road. Komt allemaal wel goed. :afro:

Lief!  :)

Zou het misschien een optie zijn om toch een rechterlijke uitspraak (en dus verklaring) te verkrijgen? Zeg maar een rechter die jullie scheiding in het verleden bekrachtigd? Ik zou als ik jou was echt wat juridische informatie inwinnen omtrent de (on)mogelijkheden. En ik zie je zeggen dat ook advocaten hier niets mee kunnen. Ik vraag me echt af of dit zo is!
Tja, ik werk al sinds 2003 op een advocatenkantoor en ken inmiddels een heleboel advocaten, ook gespecialiseerd in familierecht, ze hebben het allemaal uitgezocht, maar weten geen oplossing. Ook zij hebben het weer bij bevriende collega’s neergelegd, maar tot nu toe heb ik niemand gevonden die er wat mee kan. Als er namelijk een oplossing was, in de vorm van een rechterlijke bekrachtiging van het de ontbinding van het partnerschap, dan had ik die inmiddels op de diverse forums wel teruggevonden, maar tot nu toe tast iedereen in het duister hoe dit op te lossen. Nou ja, die ene oplossing dan hè, trouwen met de ex en dan gelijk weer scheiden. Mijn ex-man is hiertoe bereid, maar het is natuurlijk van den zotte dat dit zo zou moeten.

Uiteraard ben ik blij met de link die je gegeven hebt en ik ga zeker contact met ze opnemen. Maandag eerste werk. Maar ik ga ook denk ik maandag het Amerikaans consulaat bellen, om na te vragen hoe het nu precies zit en of ik dan soms weer in de problemen kom als ik hertrouw met mijn ex en weer ga scheiden.

Ik had ook al als tip gelezen om in Las Vegas te trouwen, omdat ze daar niet zo moeilijk doen, maar ook dan wil ik niet het risico lopen dat bij de aanvraag van de greencard er iets misgaat. Het is een ingewikkelde materie….
#23 - 09-04-2011, 23:10 uur



BibiS

Het is inderdaad super goed van je Yessica om het tot op de bodem uit te zoeken... Krom dat ze hier in NL net niet even wat meer aandacht aan hebben besteed. Dat opnieuw trouwen klinkt ook als iets heel vreemds... maar ja wat moet dat moet om je dromen te verwezenlijken waarschijnlijk... Ik hoop echt dat je er op een andere manier uit kunt komen! Heel veel succes... Misschien kunnen we handtekeningen verzamelen voor een petitie ;) ( waar volgens mij een wetsvoorstel of motie o.i.d. iig je kunt er iets mee in de kamer) ik zet de mijne wel... want het is weer een knap staaltje NLs recht...
#24 - 09-04-2011, 23:53 uur

Yessica

Het antwoord van de echtscheidingswinkel.nl:
Bedankt voor uw bericht. Voor zover bij mij bekend zijn er geen andere mogelijkheden. Wellicht dat het mogelijk is met uw ex man opnieuw te trouwen in Nederland en dan het huwelijk via de rechter te laten ontbinden. Ik weet alleen niet of dat wel voldoende is voor Amerika en of dat in uw situatie überhaupt mogelijk is.

En zij gaf daar ook nog bij aan dat je dan eigenlijk op huwelijkse voorwaarden moet trouwen, want als de vermogens niet gelijk zijn aan elkaar en je gaat weer scheiden en ieder houdt gewoon zijn eigen deel, dat dit door de belastingdienst dan als schenking kan worden gezien en er belasting betaald moet worden. Het is dus allemaal nóg ingewikkelder dan het lijkt.

Ik ga voordat ik eerst met mijn ex ga hertrouwen, eerst nog een afspraak maken bij het Amerikaans consulaat. Ik heb op een ander forum namelijk gelezen dat iemand de akte van ontbinding van het geregistreerd partnerschap had laten vertalen en 7 maanden later toch een greencard had gekregen.
Weet iemand of je bij het consulaat met een Amerikaan praat of met een Nederlander? Mijn Engels is erg goed hoor, maar ik weet niet hoe ik  het begrip flitsscheiding moet uitleggen aan een Amerikaan :-)
#25 - 11-04-2011, 15:26 uur



bgroeneveld

Dissolution of a marriage/registered partnership originally entered into by two adults who realized that they wanted to be free of each other, reached agreements on the financial aspects of the divorce and didn't have children. They used a procedure that at that time allowed a very quick, very cheap  divorce, because hardly any civil notaries, lawyers, the courts and judges participated in the procedure.

Iets in die richting?
#26 - 11-04-2011, 19:28 uur

Johan

Vreemd en jammer dat ze dan adviseren een specialist in te schakelen op die website. Nou jammer, het was het proberen waard. Ik hoop dat jer uit gaat komen Jessica en wens je er veel sterkte mee!
#27 - 11-04-2011, 20:11 uur

Yessica

Vreemd en jammer dat ze dan adviseren een specialist in te schakelen op die website. Nou jammer, het was het proberen waard. Ik hoop dat jer uit gaat komen Jessica en wens je er veel sterkte mee!

Dit antwoord kwam van echtscheidingswinkel.nl, van jouw link, echtscheidings-wijzer.nl moet ik nog antwoord krijgen. Maar het lijkt mij sterk dat zij als enigen wel een andere oplossing weten, want als die er echt is, moet die binnen no time dmv jurisprudentie bij andere familierechtadvocaten ook bekend zijn. Maar ik wacht het even af. En anders dus een afspraak bij het consulaat en eventueel hertrouwen met mijn ex. Er zit vrees ik weinig anders op....
#28 - 11-04-2011, 20:54 uur



Johan

Aah oke, nou ben benieuwd dan maar denk wel dat je gelijk hebt. Zou vreemd zijn als deze dan ineens wel weten wat en hoe te doen. Hou ons maar op de hoogte!
#29 - 11-04-2011, 21:56 uur

Pieter79

Een samenvattende vraag:
Welk document moet je kunnen overleggen om te bewijzen dat je gescheiden bent? (In form I-130 of I-485 of op consulaat)
[Antwoord X]

Als 'X' leidt tot een document dat je niet hebt vanwege de flitsscheiding, zou je dan niet een document kunnen laten opstellen (in het Engels natuurlijk) door een advocaat / notaris / oid waarin wordt uitgelegd dat er een periode is geweest waar mensen zonder kinderen snel uit elkaar konden, dit een manier was zonder veel kosten uit elkaar te gaan en waar bepaalde financiele dingen ingoed overleg zijn besloten? Verder kan daarin gezegd worden dat deze procedure niet meer bestaat maar dat het gelijk staat aan het document in antwoord 'X'? Je zou dit document dan ook door je ex kunnen laten tekenen zodat er een 'wettelijk contract' is dat jullie, op alle vlakken (relatie, financieel, eigendommen etc etc), niets meer met elkaar van doen hebben. Dat lijk me dan genoeg om later in een geval van de GreenCard of moeilijkheden te kunnen bewijzen dat je GEEN bigamist bent.

Dus heb je document 'X' --> Je zou verder geen probleem moeten hebben (maar ik denk dat je deze rechteriljke bekrachtiging niet hebt anders kwam je niet met deze vragen).
Geen document 'X' --> Stel iets officieels op, met je ex-partner, waaruit ondubbelzinnig blijkt dat je geen bigamist bent.

Sorry dat ik je hiermee lastig val maar het lijkt me van de gekke dat je weer moet trouwen en scheiden om weer gescheiden te zijn.

Gr. Pieter
#30 - 11-04-2011, 22:58 uur
"I pledge allegiance to the flag of the United States of America and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all."
Inventor ***9 Patents Granted*** (Update Oct-2023)

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15