Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Amerika forum door USA4ALL!

Amerika Vakantie Routes en hulp bij uw planning. Uiteraard kunt u hier ook terecht voor andere Amerikaans gerelateerde vragen over de Verenigde Staten van Amerika!
Als u zich registreert als lid, ziet u minder advertenties! Bovendien ziet u meer onderwerpen, zoals bijv. voorgestelde routeopties en krijgt u toegang tot de veel gestelde vragen. Bij aanmelding heeft u geen last meer van dit bericht.

Verlengen verblijf in Amerika

Discussie gestart

JiltdijkBeste forumleden,

Mijn naam is Jilt Dijk, ik woon sinds 2 en een halve maand in San Francisco. Over een paar weken, op 23 december, gaat mijn vliegtuig terug naar Nederland. Ik zou graag langer willen blijven, omdat:

- Mijn vriendin (zij is Hongaarse) hier woont en werkt met een werkvisum tot de volgende zomer.
- Ik als vrijwilliger tolk in een ziekenhuis en dit werk graag wat langer wil voortzetten.

Ik kan mijn verblijf echter officieel niet verlengen, omdat ik onder het "Visa Waiver Program" het land ben binnen gekomen, dus zonder visum. Dit geeft recht op een verblijf van 90 dagen. Het stomme is, dat ik in 1999 een toeristenvisum (B2) gekregen heb voor een vakantie in de Verenigde Staten voor een periode van 10 jaar. Ik wist echter nooit wat dat precies betekende en of ik er vaker mee het land in en uit kon. Inmiddels ben ik er via een advocaat hier in San Francisco achter gekomen, dat ik gebruik had moeten maken van dit visum. Dit is namelijk wl te verlengen, en ik had waarschijnlijk 6 maanden gekregen in plaats van 3.
Maar nu is het te laat, want ik heb dit visum bij de douane niet getoond en kan mijn "Waiverstatus" niet in die van toerist veranderen zonder terug te gaan naar Nederland. Dit toeristenvisum zit in m'n oude paspoort, dat natuurlijk ongeldig is gemaakt, maar het visum is intact gelaten. Het oude paspoort heb ik aan de grens niet getoond, om dat ik eenvoudig niet wist wat ik ermee aanmoest en bang was dat 2 paspoorten iets verdachts zou hebben. De advocaat zei dus, dat ik terug moest naar Nederland en raadde zelfs af, om na mijn landing op Schiphol zo snel mogelijk weer terug te gaan naar Amerika met het toeristenvisum, omdat het bij de Amerikaanse douane het vermoeden kan wekken, dat ik hier illegaal werk.
Het ziet er dus slecht uit, maar nu vraag ik me af, of ik kan overstappen van Waiver naar toerist, door bijv. naar Canada te gaan. Ik stel het me zo voor: vr of op de 23-e vliegen we naar Vancouver of een andere mooie stad in Canada. De Canadeze douane verwijdert het Waiver-bewijsje uit mijn paspoort. Na twee dagen vliegen we terug naar Amerika, en nu laat ik beide paspoorten zien. Natuurlijk ziet de douanebeambte aan het stempel in mijn paspoort, dat ik er net drie maanden Amerika op heb zitten, maar ik hoop dat de volgende omstandigheden verzachtend zullen werken:

- Ik ben samen met mijn vriendin, die wl legaal is en een inkomen heeft. Ze neemt haar loonstrookje e.d. mee als bewijs.
- Ik heb een aanbevelingsbrief van het ziekenhuis, waar ik werk als vrijwilliger.

Deze twee dingen kunnen het vermoeden wegnemen, dat ik in de V.S. wil werken, wat m.i. de belangrijkste reden is voor uitwijzing.

Mijn concrete vragen, voor iemand die een vergelijkbare situatie heeft meegemaakt of om andere redener meer van afweet:

- Zou je dit afraden?
- Wat zou ik nog meer kunnen meenemen om te bewijzen, dat ik niet wil/hoef te werken in de V.S.
- Hoe groot is de kans, dat ik al bij de Canadeze douane problemen krijg. Zijn ze daar net zo streng als in de V.S.? Hebben ze daar ook zoiets als waiver?

Ik hoop op een paar reacties!
Alvast bedankt,

Jilt Dijk
San Francisco
#1 - 09-12-2003, 00:26 uur

Johan

Beste Jilt, Het was voorheen zo dat je een dag Canada in kon gaan en vervolgens weer de US in kon gaan en een nieuwe visa waiver kreeg voor drie maanden. Of dit nu nog zo is weet ik niet.

Echter je laat het voorkomen alsof het wel goed is dat je in Amerika bent als je niet werkt of dat je er dan wel welkom zou moeten zijn langer dan de drie maanden die een toerist normaliter zou hebben. Dit is natuurlijk onjuist en absoluut niet het geval. Je bent toerist en daarmee af, je dient binnen 90 dagen weer het land te verlaten. Doe je dit niet dan is de Amerikaanse overheid vrij simpel: uitzetting en in het slechtste geval nimmer meer toegang tot de US of alleen na een wel heel moeilijke procedure als je geluk hebt.

De verzachtende omstandigheden die je noemt zullen de autoriteiten letterlijk geen bal doen. Doe ook niet te moeilijk aan de grens want je bent zo de eerste 5 jaar niet meer welkom in het land. Dus terugkeren vanuit Canada zou misschien een mogelijkheid zijn als toerist maar verder zijn er geen mogelijkheden voor je. Of trouwen en dan nog is het moeilijk :-) Overigens heeft die advocaat wel gelijk dat snelle terugkeer het vermoeden kan oproepen dat je iets anders in de States wil doen dan de toerist uithangen.

Verder praat je over overstappen van visa waiver program naar toerist maar het visa waiver program is enkel voor toeristen dus wat je daarmee bedoelt is mij niet helemaal duidelijk. Enkel toeristen uit een beperkt aantal landen mogen via het visa waiver program binnen. Dat programma wil niet meer zeggen dan het feit dat je niet een apart visum hoef aan te vragen bij de Amerikaanse ambassade om als toerist te mogen reizen in de US. Je visum krijg je aan de grens zeg maar, je weet wel dat groene kaartje wat nu in je paspoort zit.

Succes ermee

Johan
#2 - 12-12-2003, 00:01 uur

Jiltdijk

Vriendelijk bedankt voor het antwoord!
Ik heb nu een andere vraag: We hebben besloten om het plan van de Canadareis door te zetten. Om de kosten te drukken willen we last-minute vliegen. Het plan is, om de 23e 's avonds zo'n vlucht te vinden en, als dit niet lukt, de 24e een gewoon ticket te kopen. Mijn vraag is deze keer: Heeft iemand ervaring met last-minute reizen? Hoe groot is de kans dat je in n avond twee tickets vindt voor de route San Francisco-Vancouver?
Alvast bedankt!

Groetjes,
Jilt
#3 - 13-12-2003, 04:50 uur

4-tje

Hoe is het afgelopen met het reisje naar Canada verhaal? Ben wel benieuwd geworden nadat je aangondigde toch verder te gaan met het 1-dagje naar Canada-plan...en ik denk velen met mij... ::)

Groeten van 4-tje die ook graag in The States zou willen wonen, maar er tot nu toe slechts jaarlijks naartoe op vakantie gaat.
#4 - 31-12-2003, 01:28 uur

Jiltdijk

Na een regenachtig kerst in Vancouver is het me gelukt om terug te keren naar Amerika op het B2-visum, wat me recht geeft op nog eens zes maanden.
We vlogen de 22e heen, de 25e terug. Wat we niet wisten, was dat je al in Canada door de Amerikaanse immigratie dienst moet, maar dit was eigenlijk alleen maar een opluchting. Het bespaarde onze een zenuwachtige vlucht.
Een vriendelijke beambte (een Canadees, hadden we de indruk) bekeek mijn paspoort en zei dat alles in orde was. Ik kon het B2-visum gewoon gebruiken, en ook mijn eerdere verblijf van drie maanden op een Waiver-visum was geen bezwaar. Wauw, dat viel mee. Maar: Ik moest wel even een wit formuliertje invullen, en dat kon niet bij hem aan de balie. Toen ik het formuliertje gereed had, bleek hij met pauze te zijn. Onze volgende keus van beambte was een minder gelukkige (achteraf doet hij me denken aan Dennis Franz uit Hill street blues en NYPD). Hij keek ons doordringend aan en vroeg: "What is your status in the VS?".
Mijn vriendin antwoordde eerst. Zij heeft een J2(werk)-visum tot september 2004, dus dat was geen probleem. Toen ik mijn verhaal deed, bleek het toch allemaal niet zo eenvoudig te zijn. Door het groene waiver-formulier te ondertekenen, vertelde hij, beloof je na 90 dagen het land te verlaten.
Mijn vriendin kon haar vlucht naar San Francisco nemen, maar ik moest nog wat 'diepergaande' vragen beantwoorden in het kantoortje van de immigratie dienst. Natuurlijk enigszins nerveus en onzeker namen we plaats in de wachtruimte, waar gelukkig niet veel mensen zaten. Zullen me binnenlaten, en zo ja: haal ik mijn vlucht dan nog? En als ik mijn vlucht niet haal, wat doet mijn vriendin dan? Ik was snel aan de beurt. De diepergaande vragen bleken dezelfde strekking te hebben als die van Dennis (Wat wil je doen in de V.S.? Hoeveel geld heb je? Ga je er werken?) en ik probeerde mijn verhaal te houden, zoals ik me dat in mijn eerste brief aan dit forum (onderaan deze pagina) voorstelde. De ondervraging had duidelijk een officieel karakter (OK, we geven die knul z'n stempel, maar hij moet niet denken dat we makkelijk zijn). Ik ben niet alleen heel blij dat ik terug ben, ook het in de praktijk ervaren hoe dit soort dingen werken is een interessante ervaring, vooral na zo lang getheoretiseerd te hebben over de mogelijke afloop ervan. Het had natuurlijk anders kunnen aflopen, stel dat ik Al Pacino als beambte had gehad.
#5 - 08-01-2004, 21:12 uur
« Laatst bewerkt op: 08-01-2004, 21:29 uur door Jiltdijk »

Dutchie81

Ik had ook een vraag over visums en ik hoop dat iemand mij vraag kan beantwoorden.

Ik heb een J-1 visum tot 24 augustus. Als ik de USA eenmaal weer heb verlaten binnen hoeveel dagen/weken mag ik dan het land weer in?? En moet ik dan terug naar Nederland of is het ook voldoende om een paar dagen/weken naar Canada te gaan?

Zou ik net als Jilt een paar dagen naar Canada kunnen gaan en dan als toerist voor maximaal 90 dagen in de US kunnen verblijven?

Wie weet dit?

Jolanda
#6 - 20-05-2004, 13:24 uur

Jiltdijk

Ik ben destijds met een Visa Waiver naar Canada gegaan, en teruggekomen op een B-2 visum, dat ik al heb sinds '99. Officieel mag dat niet, maar ze lieten me binnen.
Ik begrijp, dat jij het omgekeerde wil doen: MET een visum het land uitgaan en terug proberen te komen op een visa waiver. Ik weet er het fijne niet van, maar mij lijkt de kans van slagen hier kleiner.
#7 - 20-05-2004, 17:50 uur

Dutchie81

Ik wil het niet andersom doen, maar mijn visum is de 24ste verlopen en ik zou graag in de periode daarna ook nog in de VS verblijven. Dus dacht ik als ik nu voor de 24ste voor een paar dagen naar Canada ga kan ik dan vervolgens het land weer in voor maximaal 90 dagen?
#8 - 20-05-2004, 17:53 uur

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15