Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Amerika forum door USA4ALL!

Amerika Vakantie Routes en hulp bij uw planning. Uiteraard kunt u hier ook terecht voor andere Amerikaans gerelateerde vragen over de Verenigde Staten van Amerika!
Als u zich registreert als lid, ziet u minder advertenties! Bovendien ziet u meer onderwerpen, zoals bijv. voorgestelde routeopties en krijgt u toegang tot de veel gestelde vragen. Bij aanmelding heeft u geen last meer van dit bericht.

Rijbewijs Michigan

Discussie gestart

Jsmit

Hallo forumgebruikers!

Ik ga (zeer waarschijnlijk) volgend jaar of het jaar erop, ik loop ver voor op de zaken ;), stage lopen in de VS. Dit zal 5 maanden worden. Nu vraag ik mij af: kan ik dan ook mijn rijbewijs daar halen? Ik wil hem gewoon gebruiken als ik daar dan dus ook woon om naar mijn stagebedrijf te gaan en ik wil graag de staat verkennen en nog een keer de grens over! Ik ben er alleen niet van op de hoogte of ik ook een rijbewijs kan halen als ik dus maar 5 maanden in de VS blijf (20 weken, dus 140 dagen). Heeft iemand anders ook voor dit probleem gestaan en kan diegene me ook vertellen aan welke eisen ik moet voldoen om mijn rijbewijs in de VS te kunnen halen? En is er iemand die meer weten over de kosten en hoe je daar je rijbewijs moet halen?

Alvast bedankt!

Smit 8)
#1 - 14-12-2009, 10:47 uur

hdeweert

Hallo Smit
Het lijkt mij dat je geen probleem hebt, maar dat je op een makkelijke manier aan een rijbewijs wilt komen.
In de meeste staten moet voor het behalen van je rijbewijs  kunnen aantonen (visa als bewijs overleggen)
dat je woonachtig bent in de betreffende staat en een SSN (Social Security Number) overleggen, wil je
uberhaupt examen kunnen doen en voor een rijbewijs in aanmerking kunnen komen. Dit verschilt echt per staat.
Terug in Nederland is het papiertje niets meer waard en zul je opnieuw examen moeten doen voor een Nederlands rijbewijs.

Harm
#2 - 14-12-2009, 13:16 uur

Jsmit

Hallo Harm,

De staat is dus Michigan (zie onderwerp). Ik ben echt nieuw met het Amerikaanse systeem, vandaar dus ook dat ik op dit forum zit. Ik weet ook niet hoe ik een SSN moet aanvragen en hoe ik die kan vekrijgen? Het staat vast wel ergens hoe ik die kan krijgen/aanvragen, dus dat zoek ik ook wel op!
Het maakt mij niet uit dat het rijbewijs dan niet meer geldig is in Nederland: rijden is hier duur, kilomterheffing is ook geen positieve wending en ik woon toch in de stad, dus ga gewoon met de fiets!
Het gaat mij er gewoon om dat ik daar de auto kan pakken in mijn vrije tijd, zodat ik nog wat van het land zie en dat ik zo naar mijn stage kan.

 :D
#3 - 14-12-2009, 14:14 uur

hdeweert

Hallo

Een SSN heb je alleen als je inwoner van Amerika bent. In  Michigan heb je er dus een nodig om je rijbewijs te mogen halen.
Om er een te krijgen kun je mee doen aan de Green Cart loterij of trouwen met een Amerikaan.
Als je al geen Nederlands rijbewijs hebt zul je met het openbaar vervoer of per fiets moeten en dat is in Amerika niet zo best.
Als je dus geen Nederlands rijbewijs hebt is autorijden dus geen optie. Je zult het daar ook moeten doen met de fiets.

Harm
#4 - 14-12-2009, 17:32 uur

bgroeneveld

Volgens mij kun je een social security nummer krijgen als je wettig in de VS bent, en dat ben je met een officiele stage en een officieel visum. Je krijgt dan een kaart waar met grote letters op staat dat je met dat nummer niet mag gebruiken om te werken en geld te verdienen, het dient alleen voor identificatie dus. Dat nummer heb je ook nodig als je een bankrekening wilt openen, bijvoorbeeld. (Niet echt nodig, het kan ook zonder, maar het maakt het leven wel een stuk makkelijker)

De universiteit moet je daarover verder kunnen voorlichten, ze hebben tenslotte al eens eerder 1 (of waarschijnlijk veel meer) buitenlanders over de vloer gehad.

Met dat nummer en je visum kun je naar een rijschool gaan (kijk op de plaatselijke website van de AAA (automobile association - de Amerikaanse ANWB) welke rijscholen door hen zijn goedgekeurd. Als je iets weet van autorijden en wel eens in Nederland heb gereden of veel hebt meegereden, dan zal je niet meer dan een les of vijf nodig hebben, de meeste Amerikanen rijden in een automaat en je mag dat ook tijdens je afrijden doen. Voordeel van een rijschool is, dat je hun auto kunt gebruiken, inclusief de verzekering daarop en dus niet afhankelijk bent van de auto van vrienden/kennissen.

Het afrijden zelf stelt niet zoveel voor, een minuut of tien en dan is het wel bekeken, niet dat hele uur zoals in Nederland. Daarnaast moet je een theorie-examen doen, dat ook niet zoveel om het lijf heeft, zeker niet als je ervaring hebt met meerkeuzetoetsen en hoe die vragen meestal in elkaar zitten. Een paar keer het handboek voor de staat (zie de website van de "division of motorvehicles" van de staat, daar staat meestal een PDF bestand) doornemen en je haalt het theoretische gedeelte wel.

Je rijbewijs zal waarschijnlijk geldig zijn zo lang je visum geldig is en kan mogelijk ook nog andere opmerkingen bevatten die aangeven dat je niet een "echte" Amerikaan bent. Maar het zal ongetwijfeld werken.

Je kunt overigens een buitenlands rijbewijs niet meer zonder meer omruilen in Nederland, daar zijn ze jaren geleden van afgestapt, omdat daar misbruik van gemaakt werd. Maar als je rijervaring hebt in de VS, is het halen van een Nederlands rijbewijs in ieder geval wat makkelijker.
#5 - 15-12-2009, 15:28 uur

Jsmit

Super! Dit heeft me heel erg geholpen!

Weet je verder ook nog iets over de kosten die er aan verbonden zitten? Ik had trouwens een paar vage verhalen gelezen op dit forum dat je alleen maar een oogtest, theorietest en een praktijktest moet doen, maar dit is dus niet waar? En dat dit tegen een hele lage vergoeding is.

Heel erg bedankt voor de reactie! :D
#6 - 15-12-2009, 16:52 uur

hdeweert

Hallo Jsmit
Ik heb nog wat navraag gedaan en het blijkt dat je toch daar een rijbewijs kan halen.
Het halen van het rijbewijs is een fluitje van een cent. Over de prijs heb ik geen info gekregen maar dat zal ook geen kapitaal zijn.
Succes
Harm
#7 - 16-12-2009, 11:55 uur

babarage

ik heb eens op de site van de AAA gekeken in Michigan. De cursussen daar kosten rond de 400 euro, daarmee heb je de uitgebreide cursus te pakken.  volgens mij moet je ook nog examengeld betalen.  kijk verder ook op de site van de Secretary of State in Michigan

http://www.michigan.gov/sos/0,1607,7-127-50050---,00.html

het is overigens wel van belang of je ouder bent dan 18.  als je jonger bent dan kunnen er andere regels tellen waarbij volgens mij je eerste een periode een proefrijbewijs krijgt waarmee je alleen met een volwassene in de auto mag rijden en zoiezo niet als het donker is.

maar het is wel mogelijk om het te halen, althans 20 jaar geleden want toen woonde ik in Michigan en heb mijn rijbewijs gehaald, ik had geluk want terug in Nederland kon ik op mijn 18e verjaardag nog naar het stadhuis om het rijbewijs om te laten wisselen naar een Nederlands rijbewijs. 
#8 - 20-12-2009, 21:49 uur

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15