Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Amerika forum door USA4ALL!

Amerika Vakantie Routes en hulp bij uw planning. Uiteraard kunt u hier ook terecht voor andere Amerikaans gerelateerde vragen over de Verenigde Staten van Amerika!
Als u zich registreert als lid, ziet u minder advertenties! Bovendien ziet u meer onderwerpen, zoals bijv. voorgestelde routeopties en krijgt u toegang tot de veel gestelde vragen. Bij aanmelding heeft u geen last meer van dit bericht.

ESTA-aanvraag na veroordeling

Discussie gestart

hanspb

Kan ik nog een ESTA-formulier krijgen na veroordeling?

In het verleden heb ik me ooit eenmalig flink misdragen bij een vechtpartij. Hiervoor ben ik veroordeeld met 240h werkstraf en 1 jaar voorwaardelijk. Eigenlijk heb ik deze zwarte bladzijde al lang omgeslagen, maar nu wordt ik er toch weer mee geconfronteerd. :'(

Ik heb de kruisjes bij de ESTA-aanvraag netjes ingevuld en daarvoor wordt nu de toegang geweigerd vanwege justitiële problemen in het verleden.

Mogelijk is het op te lossen met een VOG (verklaring omtrent gedrag) Omdat het langer dan 5 jaar geleden is denk ik wel weer in aanmerking te gaan komen voor een VOG. Kan ik met een bijgevoegd VOG-document toch nog de gewenste toegang verkrijgen?

Blijf ik nu voor eeuwig een ongewenste boef of zijn er nog mogelijkheden. :-\
Is er wellicht iemand die hierover iets zinnigs weet te melden?#1 - 10-03-2014, 00:45 uur

Cees A

Van belang voor jou is deze vraag op het ESTA formulier:
B) Bent u ooit aangehouden of veroordeeld wegens een overtreding of misdrijf waarbij sprake was van een moreel schandelijke daad of een overtreding met betrekking tot een verboden stof; of aangehouden of veroordeeld voor twee of meer overtredingen waarvoor het gezamenlijke vonnis vijf jaar of meer gevangenisstraf bedroeg; of bent u handelaar in verdovende middelen geweest; of zoekt u toegang tot de Verenigde Staten om u daar in te laten met criminele of immorele activiteiten?

De frase "moreel schandelijke daad" , in het Engels moral turpitude, is voor jou belangrijk.
Of jouw misstap hoort onder de moreel schandelijke daden kun je opzoeken in dit document: http://www.state.gov/documents/organization/86942.pdf

Als jij van mening bent en kunt aantonen dat het geen misstap is geweest die valt onder dit begrip lees dan de instructies op deze pagina goed: https://help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/1074/kw/esta/session/L3RpbWUvMTM5NDQzNTQ0OS9zaWQvS2tvdkNTT2w%3D

Je hebt volgens die pagina 2 mogelijkheden:
1e: Je klikt op de knop "E-mail us your question" (bovenaan rechts op die pagina) en je betoogt dat je een vergissing hebt gemaakt bij het invullen.
Als inderdaad duidelijk is dat er een vergissing is gemaakt bij het invullen kan men deze vergissing herstellen en je alsnog een ESTA geven.

Let op, belangrijk:
Lees vooraf goed de instructies onderaan genoemde pagina en bestudeer ook het document over Moral Turpitude goed
Bij het geven van valse informatie kan je permanent de toegang tot de VS worden ontzegd.
Onvoldoende kennis van de Engelse taal vergroot de kans op fouten. Vraag zo nodig hulp van iemand die wel goed Engels spreekt/leest/schrijft.

2e: Als er reden is voor twijfel en je ESTA wordt ook nu afgewezen moet je een toeristenvisum aanvragen bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam.
Bij aanvragen van zo'n visum krijg je tijdens een interview de kans e.e.a. mondeling en met de nodige documenten toe te lichten.#2 - 10-03-2014, 09:08 uur

Skydriver

Je kan rustig heengaan zolang je maar overal NEE op je ESTA formulier invult. Meer weten? Stuur me maar een PB.
#3 - 18-06-2014, 10:48 uur
The USA....What else?

Old Faithful

Volgens mij is het juist de bedoeling dat iedereen van de informatie gebruik kan maken op een forum als dit.

Natuurlijk moet iedereen de vragen op het esta formulier altijd naar waarheid invullen. Het kan best zo zijn dat je met een niet naar waarheid ingevuld antwoord wegkomt. Dat kan echter ooit averechts  werken, als je naar de V.S. zou willen emigreren. Tijdens dat proces kan het verzwegen vergrijp alsnog aan het licht komen In dat geval zal het feit dat je op het esta formulier niet de waarheid hebt vermeld zwaar tegen je wegen en de kans op een succesvolle emigratie naar de V.S. ernstig kunnen reduceren.

Overigens heeft hanspb één bericht geplaatst en heeft sindsdien niet meer van zich alten horen. Hij heeft ook al drie maanden niet meer ingelogd.
#4 - 18-06-2014, 12:19 uur
Groet,

Old Faithful

Skydriver

Uiteraard moeten de vragen op het ESTA formulier  naar waarheid ingevuld worden, net zoals je je al-tijd netjes aan de maximum snelheid moet houden..
Echter, iemand die in een (ver?) verleden ooit eens een misstap heeft begaan en daarvoor bestraft is, en die straf voldaan heeft, zou ik niks kwalijk kunnen nemen om het ESTA-formulier in zijn/haar voordeel in te vullen. Op zich ook niets mis mee, zolang je inderdaad maar geen plannen hebt om ooit naar de VS te emigreren. In dat geval is het beter om een visum aan te vragen.
#5 - 19-06-2014, 10:21 uur
The USA....What else?

Pieter79

Een collega vertelde mij dat hij ooit eens in zijn tienerjaren bij een vriend in de auto zat die 'gratis' bij de buren (een farm) wilde gaan tanken. Daar aangekomen haalden ze de jerrycans uit de auto, en een aggregaat met pomp om een en ander over te hevelen, maar voordat ze ook maar iets hadden aangeraakt werden ze betrapt. De buurman (gelukkig maar, als ze vreemden waren geweest voor hem dan waren ze misschien overhoop geschoten daar in N-Dakota) belde de sheriff die hen aanhield voor 'attempted theft'. De straf die hij kreeg was een x aantal uren community service, de andere gast (die ik niet ken) kreeg een zwaardere straf omdat hij al meer streken uitgehaald had. Dit was tevens het einde van hun vriendschap.

Maar goed, nu een aantal jaren later (zo'n 25 jaar), heeft die collega een uitstekende goedbetaalde job, een fijne familie met 4 kids, actief in onze community, en reist veel internationaal voor zijn werk. Om die reden had hij zich opgegeven voor de kortere security screening op USA vliegvelden, een erg gebruikelijke procedure voor frequent flyers. De laatste stap was een interview waar zijn 'attempted theft' charge naar boven kwam. Wat denk je? Zijn verzoek werd afgewezen.

Moraal van het verhaal; hier in de States zijn ze niet misselijk met criminelen. Iets waarvoor je veroordeeld bent zal je hier altijd blijven achtervolgen. Ik denk dat de beste keus is om eerlijk te zijn op je ESTA en de regels te volgen. Je kunt altijd een gewoon reisvisum aanvragen, toch?

Gr. Pieter
#6 - 19-06-2014, 22:30 uur
"I pledge allegiance to the flag of the United States of America and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all."
Inventor ***9 Patents Granted*** (Update Oct-2023)

SkydriverMoraal van het verhaal; hier in de States zijn ze niet misselijk met criminelen. Iets waarvoor je veroordeeld bent zal je hier altijd blijven achtervolgen. Ik denk dat de beste keus is om eerlijk te zijn op je ESTA en de regels te volgen. Je kunt altijd een gewoon reisvisum aanvragen, toch?

Gr. Pieter

Leuk verhaal, daar niet van, maar iemand die HIER zijn straf heeft uitgezeten/voldaan, is vrij om te gaan en staan waar hij wil en op vakantie te gaan waar hij ook maar naar toe wil, de VS bijvoorbeeld!
En word hij met een strafblad geweigerd in de USA?
Neen!, De immigratie ambtenaar waar die persoon zojuist netjes zijn paspoort aan af gaf,
heeft op zijn beeldscherm echt geen rechtstreekse verbinding met het ministerie
van Justitie, te Den Haag... Nederland geeft geen inzage in strafbladgegevens
aan andere mogendheden. (bron : de Grondwet der Nederlanden).
Verder nog dit:
Moge het verschil duidelijk zijn tussen : strafregister en opsporingsregister.
Dit zijn 2 geheel verschillende zaken. Een strafregister (voorheen : strafblad genoemd) bevat afgestrafte zaken (schuld voldaan en daarmee ook volledig afgedaan) die enkel worden bewaard om recidive grond te kunnen vaststellen bij evt. toekomstige vergrijpen (in Nederland).
 
Een opsporingsregister bevat personalia van mensen die 'gesignaleerd' staan wegens voortvluchtigheid.
Dit laatste wordt verspreid naar alle bij interpol aangesloten lidstaten.
Ook door Nederland dus.
Dus bent u een gezochte moordenaar op de vlucht? Ook in de VS loopt u tegen de lamp.
 
Strafregisters daarentegen vallen onder beschermde informatie. Dus bent u nu diezelfde enge moordenaar, maar heeft u echter netjes uw tijd (en eventuele TBS) uitgezeten, dan heeft u uw schuld aan de Staat der Nederlanden afgelost, zoals het hoort en kunt u nu lekker op welverdiende vakantie.
Naar de VS bijvoorbeeld. Of waarheen u verder maar wilt. U zult geen enkele verdere nadelen mogen ondervinden - in welke vorm
dan ook - van de in uw verleden gemaakte fouten, dat zou namelijk dubbelstraf ('Res judicata' / 'Double Jeopardy') betekenen. Vandaar dus ook de zware bescherming die over strafregisters heerst.

Hoewel men het u graag anders wil doen geloven, hebben de vragen op de achterzijde van het in het groene papiertje dat men u vroeger in het vliegtuig gaf (en tegenwoordig ESTA) geen enkele waarde. Behalve een beroep op uw eerlijkheid. Internationaal werden de discriminerende vragen die de VS stelt op het groene vodje papier stelden al vaker zwaar onder vuur genomen.
Met name Amnesty International deed hier pittige uitspraken over. De Verenigde Naties erkennen ze overigens ook niet eens als rechtsgeldig en geoorloofd.
 
De keus is dus aan u zelf, of u ze wel erkent. Moreel gezien is het niet echt 'liegen' te noemen om ze in uw voordeel in te vullen.
Wanneer u echter 'ja' antwoord op de vraag over een crimineel verleden, betekent dat wel automatisch dat u dus ook een visum dient te bezitten.
NOGMAALS:
Een strafregistervermelding is enkel geldig
in het land van uitspraak. Een ander land mag hier officieel niet eens navraag naar doen. Dit is bepaald in het verdrag van Geneve (voorheen oorlogswetgeving) en de internationaal erkende Rechten voor de Mens. Dit zijn overigens dezelfde wetten die bijvoorbeeld bepalen dat wij asielzoekers niet mogen weigeren op grond van een mogelijk strafblad in het land van herkomst. Enkel op een lokaal (NL) opgebouwd strafregister.
Er zijn immers landen en bananenrepublieken en China's en Chili's waar je al een zwaar strafblad hebt, wanneer je durft te niezen op straat ...

Hoewel de VS niet echt altijd uitblinken in het naleven van de mensenrechten hebben zij net zo weinig inzage in ons strafregister als U in dat van uw buurman.
Alles wat de Amerikanen te weten komen vwb het strafrechtelijk verleden van iemand krijgen ze te horen ze van hem/haar zelf. Zij hebben hier in Nederland en ook aan de grens in Amerika geen enkele mogelijkheid Nederlandse strafregisters in te zien. Voor een simpele visumaanvraag kan ook het consulaat zelf niet terecht voor informatie bij de Nederlandse justitie.
Je zal nooit een afschrift kunnen krijgen uit de Politieregisters. Dat laat namelijk de "Wet op de Politieregisters" niet toe.

#7 - 20-06-2014, 17:28 uur
« Laatst bewerkt op: 20-06-2014, 18:45 uur door Skydriver »
The USA....What else?

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15