Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Amerika forum door USA4ALL!

Amerika Vakantie Routes en hulp bij uw planning. Uiteraard kunt u hier ook terecht voor andere Amerikaans gerelateerde vragen over de Verenigde Staten van Amerika!
Als u zich registreert als lid, ziet u minder advertenties! Bovendien ziet u meer onderwerpen, zoals bijv. voorgestelde routeopties en krijgt u toegang tot de veel gestelde vragen. Bij aanmelding heeft u geen last meer van dit bericht.

Studeren in Seattle

Discussie gestart

vikka

Goedemiddag allemaal!

Allereerst heel erg bedankt als je dit gaat lezen! :-* Scroll maar eerst naar beneden om te zien hoeveel het is! Ik zit met een aantal vragen over studeren in Seattle en de daarvoor te nemen stappen. Hopelijk is er al iemand wakker (genoeg) om dit te lezen zo op een zondag hihi. ;)

Mijn vriend (=ook NL'er) woont en werkt al een aantal maanden in Seattle, hij is daar op basis van een H1B visum, het ziet er ook naar uit dat hij op z'n minst de komende 5/6 jaar daar zal blijven. (In ieder geval geen plannen om terug naar NL te keren). Je kent het cliché wel: verliefde stelletjes doen er alles voor om bij elkaar te kunnen zijn :kots:kots: en ik ben daarop geen uitzondering patriot

Omdat ik zo goed als vogelvrij ben na mijn bachelor kan ik alle kanten op, heb ook geen specifieke ambities om in Nederland te blijven oid.
Op het moment studeer ik notarieel recht in Amsterdam, ik ga ervan uit mijn bachelordiploma volgend jaar juni te hebben behaald. Daarna wil ik dus volgend jaar september graag een masteropleiding volgen op een universiteit in Seattle. Ik dacht zelf aan de University of Washington School of Law. Omdat een jaar voorbij vliegt, ben ik nu dus al informatie aan het inwinnen.

Ik had al geïnformeerd op m'n eigen universiteit. Helaas heeft de uni waar ik op zit geen partneruniversiteiten in Seattle (dus geen uitwisselingsmogelijkheden, ik zal dus zelf contact moeten maken en alles zelf moeten regelen, heb ik op zich geen bezwaar tegen) maar mijn studieadviseur kwam wel met hele treurige berichten,dat ze geen mogelijkheid zag om in te stromen met een notarieel bachelor op een uni in de VS, dat ik zelfs misschien helemaal opnieuw moest gaan beginnen daar met een opleiding en dat mijn enige mogelijkheid om in Amerika te kunnen werken na mijn studie; is dat ik vanuit een kantoor in NL tijdelijk uitgezonden wordt naar een vestiging in Amerika!  :'(

Persoonlijk ben ik heel positief ingesteld en probeer ik juist geen moeilijkheden te zien maar me juist te richten op de kansen. Ik zie dit dus juist als een mooie kans om een jaar in het buitenland te kunnen studeren en daarbij ook samen met mijn vriend te zijn! Wat mijn studieadviseur mij dus heeft verteld is vind ik dus erg moeilijk te geloven. Ik dacht dat het BA/MA systeem juist daarvoor bedoeld is, om een master in een ander land te kunnen volgen na je bachelor in eigen land, of is het echt zo ernstig zoals zij dat mij voorspiegelt?

Ik heb geen strikte tijdsplan wat betreft studeren, ben nu vooral de mogelijkheden aan het aftasten, wat ik wél weet is:
- ik wil niet op basis van een visum gaan studeren waarbij ik na afloop 2 jaar niet meer terug mag keren om te werken/studeren. Dat zou betekenen dat ik dus na mijn master weer terug naar NL moet om vervolgens twee jaar te 'wachten' om weer iets op te kunnen bouwen in Amerika. Ik hou het liefst die optie open. Geen flauw idee of dat kan? Ik weet bijvoorbeeld dat ze de Fullbright beurs op basis van zo een visum verstrekken.
-ik wil op een universiteit specifiek in Seattle studeren, aangezien mijn vriend daar woont, anders schiet het nogal zijn doel voorbij :) ook gelet op de kosten...
- wat het iets ingewikkelder maakt is dat ik notarieel recht studeer, dus niet de 'reguliere' nederlands recht. Het is bij wijze van spreken nóg een leveltje nederlandser dan het nederlands recht!
-ik hoef niet perse volgend jaar september aan mijn master te beginnen, een jaar later zou ook kunnen, dan zou ik bijvoorbeeld in de tussentijd kunnen werken en sparen voor het collegegeld. Echter, ik heb het idee dat werken in Amerika niet zo gemakkelijk kan...waar te beginnen?

Nog iets anders waar ik mijn hoofd over breek zijn de carrièremogelijkheden in Amerika. Ook al ziet mijn vriend me het liefst bij hem in Seattle, los van wat ik doe, hij stelde zelfs voor om een administratief baantje te nemen. Ik vind het nogal zonde om any job daar aan te nemen om maar bij hem te kunnen zijn. M'n diploma zou toch wel íets waard moeten zijn in de VS? Ik wil daar dus ook gericht en efficiënt aan kunnen werken mits ik weet hoe! Weegt het jaartje studeren (en de daarbij komende kosten) op tegen de voordelen/nadelen daarvan? Of kan ik beter mijn master hier doen en daarna daar aan de slag of is mijn kans op een baan dan kleiner of juist groter? Ik heb dus echt geen flauw idee zoals je ziet!!!!

Poe poe ik hoop dat iemand het heeft kunnen verwerken  ;D ik wacht vurig op een antwoord! Meedenken is uiteraard ook zeer gewenst!








#1 - 07-06-2009, 12:25 uur

Confusion

Ik weet niet zoveel over het studeren in de V.S. als Nederlandse student, maar tijdens mijn studie kreeg ik wel vaak e-mails van het Fulbright Center in Amsterdam met informatie over het studeren in de V.S. Misschien kunnen zij je verder helpen aangezien zij daarin gespecialiseerd zijn.

Op de website http://www.fulbright.nl/ is ook een forum waar je vragen kan stellen of je kan een persoonlijke afspraak maken met een van hun medewerkers.

Als je met je bachelor niet verder komt zou je misschien ook kunnen overwegen om je master in Nederland te halen en dan je Ph.D. in de V.S. te behalen indien mogelijk.
#2 - 08-06-2009, 05:59 uur

vikka

Bedankt voor je reactie Confusion! Ik zal gelijk ff op het forum van Fullbright gaan kijken :)
#3 - 08-06-2009, 20:22 uur

UStudy

Hallo Vikka,

Een zondag verder lees ik je vragen....
Het is zeker wel prima mogelijk om met een bachelor notarieel recht een rechtenstudie in de VS te beginnen - het gaat erom dat een niet-Amerikaanse student in ieder geval een eerste diploma op juridisch vakgebied heeft. Maakt niet uit of dat op een HBO of universiteit in NL is.

Als studie mogelijkheid in de VS moet je denken aan een graduate studie van een jaar waar je een introductie tot het Amerikaans/vergelijkend recht krijgt en een concentratie op een bepaald rechtsgebied kiest. De U of Washington staat heel goed aangeschreven maar betekent ook dat veel mensen zich aanmelden voor bijv. hun LLM programma in Comparative Law. Laat je daardoor echter niet ontmoedigen en zorg dat je tijdig een mooi aanmeldingsdossier opstuurt: 1 februari 2010 is de deadline als je in augustus 2010 wilt beginnen op de U of Washington. Ze hebben het liefst mensen met wat werkervaring, dus misschien een beter idee om toch eerst een beetje juridische werkervaring in NL op te doen. Anderzijds zijn internationale studenten zeer welkom dus je Nederlanderschap en achtergrond kan zeker in je voordeel werken.

Je kunt ook denken aan het volgen van een zomercursus op de U of Washington, zodat je kan kijken of het uberhaupt iets voor je is om je voor een LLM daar aan te melden volgend jaar. Ik zag dat dat dit jaar hun zomercursus in september is, zie http://www.law.washington.edu/AsianLaw/SummerInstitute/default.aspx

Hopelijk heb je hier iets aan. Succes.
#4 - 14-06-2009, 13:39 uur
Studeren in de VS? www.ustudy.nl

vikka

Ustudy, bedankt voor je uitgebreide antwoord! Ik begon de hoop al een beetje op te geven maar dit brengt licht aan de horizon!

Ik had me al een beetje verdiept in de graduate studies die UW School of Law aanbieden, persoonlijk spreekt de LLM Intellectual Property Law and Policy mij zeer aan. Helemaal omdat ik Auteursrecht en Intellectueel Eigendomsrecht als keuzevakken ga volgen in mijn laatste bachelorjaar (starting sept 2009).

De summerschool lijkt me een prima optie! Echter, aangezien de deadline voor de LLM februari 2010 is, en ik wil bijvoorbeeld in september 2010 de summerschool volgen... dan zou dat betekenen dat ik me dus eerst moet aanmelden voor de LLM en daarna pas voor de summerschool waardoor ik eigenlijk al 100% zeker moet weten dat ik doorzet, na deze summercourse. Ik kan dit jaar in september niet twee weken weg vanwege bruiloft van mijn broer, dus dat is wel een beetje jammer (voor mij)!

Wat betreft werkervaring in eigen land, heb tot zover ongv 3 jaar (and counting) werkervaring in de notariële praktijk, zou dat afdoende zijn?

Tot slot een aantal vragen:
- staat de Seattle University School of Law goed aangeschreven? Ik kon overigens niet zo goed op de site de aangeboden LLM studies vinden..
- wat is jouw opinie over werkgelegenheid/carierreperspectief in de VS na mijn gecombineerde BA/MA diploma? Kom ik überhaupt aan de bak :P?
- heb je suggesties wat betreft financiering? Het gaat al met al een kostbare onderneming worden. Ik dacht zelf aan Fullbright maar deze stelt echter de eis van een terugkeerregeling, wat in mijn geval uiterst ongewenst is omdat ik dan pas na 2 jaar in de VS mag terugkeren terwijl ik klaar ben met m'n studie en dan niet echt bij mijn vriend kan zijn in Seattle (behalve als toerist zijnde)...

Thanks! Vikka
 
#5 - 17-06-2009, 00:53 uur

Filip Bakker

Hallo Vikka,

Ik heb zelf rechten in Nederland gestudeerd, een LLM in de VS gedaan en mijn attorney licentie behaald. Er zijn namelijk een paar staten die mensen met een buitenlandse rechten opleiding en een Amerikaanse LL.M. toelaten tot het bar examen. Ik weet niet of de staat Washington dit toelaat, maar ik weet dat de American Bar Association ooit eens een gids heeft uitgebracht waarin zij alle toelatingseisen per staat vergelijken. Ik heb zelf examen gedaan in New York en Maryland.

Volgens mij moet het geen probleem zijn om met je bachelor notarieel recht een LLM te doen in de VS. Een college degree is namelijk ook een bachelor. Ik kom zelf nog uit het 'oude' mr. systeem en het was vrij gemakkelijk om toegelaten te worden tot een LLM programma. Die LL.M. studies zijn overigens heel lucratief voor de universiteiten hier. Ze zijn gek op LL.M. studenten. Ik ben zelf met een F visa hier gekomen die je met een jaar kan verlengen om werkervaring in je vak op te doen (Optional Practical Training Program). Dit zou wellicht een goede optie voor jou zijn, want dan kun je in ieder geval twee jaar in de VS studeren en werken. Daarna zou je wellicht in aanmerking kunnen komen voor een verblijfsvergunning op basis van werk, investering of familie. Overigens, als echtgenote (of vriendin) van een H1B visa houder kom je NIET in aanmerking voor een werkvergunning.

Wat betreft de scholen die je noemt: DE graadmeter voor law schools is the jaarlijkse USNEWS law school ranking. Hoe hoger de school staat hoe beter. Ik vind deze ranking zeer subjectief, maar hier aan de east coast zijn de advocaten kantoren vrij elitair. Als je niet op een 'ivy league' school hebt gezeten dan wordt het moeilijk om een baan te vinden bij de grotere kantoren en bedrijven. De west coast is over het algemeen wat meer ruimdenkend.

Het vinden van werk als jurist in de VS is niet gemakkelijk. Er is een overschot aan advocaten en er zijn tienduizenden advocaten de straat opgezet de afgelopen maanden, terwijl er nog steeds meer en meer juristen afstuderen. Er wordt zelfs al veel juridisch werk naar India gestuurd om de kosten te drukken. Wellicht wordt het allemaal weer wat beter als de economie weer aantrekt. In ieder geval is studeren en werken in de VS een waardevolle ervaring. Ik zou het zo weer over doen.

Succes!


 
#6 - 23-06-2009, 22:44 uur

vikka

Hoi Filip, bedankt voor je reactie :D wat super dat je daar hebt gestudeerd! Op welke university heb je gestudeerd en ben je nu ook werkzaam in de VS als attorney?

Ik heb even op deze website gekeken http://www.top-law-schools.com/rankings.html en zie dat de uni waar ik heen wil op de 30e (gedeelde) plek staat. In hoeverre zou ik hier eigenlijk rekening mee moeten houden? Op zich zegt dit mij niet zoveel omdat mijn keuze voor een bepaalde universiteit ook voor mij sterk afhankelijk is van de plaats waar mijn vriend zich bevind (namelijk Seattle) Tja, alles voor de liefde -en zelfontwikkeling waar mogelijk- !

Ambities om aan de westcoast aan de slag te gaan zijn er eigenlijk niet (op dit moment). Daarnaast hou ik ook rekening met het feit dat ik ook niet cum laude ga afstuderen :P Ik ben nu ook aan het uitzoeken wat voor eisen de grote bedrijven hier in Seattle stellen. Lange termijn doel is voorlopig toch een baan na afstuderen aan de West Coast.
Als je een attorney licentie hebt behaald in een van de staten die buitenlands geschoolde juristen toelaat, is het dan mogelijk om in andere staten als attorney aan de slag te gaan of ben je dan gelimiteerd tot deze staten?

Wat betreft de visum: ik ben niet getrouwd met/ GP van mijn vriend. Maar omdat hij een H1B visum heeft kan ik dus niet in aanmerking komen voor een workpermit als 'gewoon' vriendin zijnde? :(
Ik wist van het bestaan van een L-visum niets af, lijkt me heel geschikte optie, een waardevolle tip, waarvoor mijn dank :).

Nog een allerlaatste vraag (vergeef me mijn brutaliteit!) : hoe heb jij dit gefinancierd en aangepakt? Beurs, hulp universiteit, werk, uitwisseling of alles zelf geregeld?


Vikka

#7 - 24-06-2009, 23:54 uur

Filip Bakker

Ik heb op Stetson University gestudeerd in Florida (LLM in International Law & Business). Ben inderdaad werkzaam als attorney hier. Heb eerst bij verscheidene kantoren gewerkt en daarna in 2007 mijn eigen praktijk opgezet samen met mijn vrouw (ook een advocaat!).

Die website waaraan je refereert kopieert volgens mij de usnews ranking. Amerikaanse werkgevers nemen deze ranking zeer serieus. Ik wist dat zelf niet toen ik hierheen kwam, maar ik had ook geen plannen om hier te blijven.

Een licentie is helaas alleen geldig in 1 staat. Soms is het mogelijk als attorney om via een verkort (of soms geen) examen een licentie te verkrijgen in een andere staat. IEDERE staat heeft zijn eigen regels hiervoor.  Ik mag als Maryland advocaat bijvoorbeeld niemand adviseren op het gebied van California recht , WEL federaal en internationaal recht.

De "unauthorized practice of law" wordt hier zeer serieus genomen. Als je geen licentie hebt mag je absoluut geen juridisch advies geven. Administratief of ondersteunend werk voor een attorney mag wel zonder licentie.

Als vriendin van een H1B visum houder mag je niet eens mee naar de VS, als echtgenote wel. De echtgeno(o)t(e) komt helaas niet in aanmerking voor een werkvergunning.

"Ik wist van het bestaan van een L-visum niets af, lijkt me heel geschikte optie, een waardevolle tip, waarvoor mijn dank"

Een L-visum is iets anders. Ik had het over een F visum. Lijkt mij een goede optie voor jou.

Ik heb destjds alles zelf geregeld. Gewoon contact opnemen met de Amerikaanse universiteit en die helpen je maar al te graag, want LL.M studenten brengen veel $$$ in het laatje. Ik heb geld moeten lenen om alles te bekostigen en daarna hard moeten werken om alles terug te betalen.





#8 - 25-06-2009, 00:47 uur

vikka

Filip, bedankt voor je antwoord!  Excuus voor mijn erg late reactie!! Dat met de L visum was een typefoutje. Ik zit op dit moment in een selectieprocedure voor een uitwisseling naar de UW!
Nu maar duimen  ;D! Ik laat het hier wel weten als ik er doorheen ben!

Vikka
#9 - 28-09-2009, 20:14 uur

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15