Mijn ervaring, 35 jaar geleden, als journalist in New York: je moet een speciaal journalistenvisum hebben, aan te vragen via het Amerikaanse consulaat in Amsterdam. Je moet daarbij een brief (of meerdere brieven, hoe meer hoe beter) meenemen waarin een Nederlands blad/radio-/tvstation belooft je werk te zullen afnemen. Indertijd was 1 brief van De Groene Amsterdammer genoeg, tegenwoordig kan het wat strenger zijn, vraag het consulaat.
Grootste voordeel: toen ik bij immigratie aankwam (met geitewollen sokken, sandalen en een rugzak) vroegen ze of ik kwam studeren. Toen ze mijn visum zagen, werden ze heel vriendelijk en verontschuldigden ze zich dat ze me alleen maar een stempel konden geven om een jaar te blijven. "Maar kom gewoon even langs als je langer wilt blijven," zo werd me verteld. Ook dat zal wellicht wat strenger zijn geworden, maar volgens mij is het nog altijd een zeer makkelijk visum.
Overigens: waarom naar New York? Dat wil iedereen en er is hier al een uitgebreide groep Nederlandse journalisten. Silicon Valley zou volgens mij meer stof kunnen opleveren (en minder concurrentie). In landen elders in de wereld gebeurt ook veel en daar wordt veel te weinig over bericht. Met het internet worden buitenlandse correspondenten in de VS vrijwel overbodig (behalve dan dat enkele interview dat alleen ter plekke gemaakt kan worden). Plaatselijke media die op het internet aanwezig zijn, zijn vaak genoeg (zelfs voor vakbladen als het Agrarisch Dagblad, die even makkelijk hun informatie kunnen halen uit gespecialiseerde publicaties.) Plus de betalingen voor een stukje zijn voor freelancers nauwelijks meer de moeite waard.
Ik heb overigens begrepen dat je niet 'zomaar' even naar de VS kunt op "vakantie" en dan wat verhalen gaat maken. Dat mag officieel niet op een "visa waiver". Als je officieel komt, kun je (na aanmelding bij de Nederlandse ambassade in Washington DC) bij het Foreign Press Center (in New York, Washington en Los Angeles) terecht voor hulp (toegang tot de perskamer van het Witte Huis, Congress, persconferenties bij Buitenlandse Zaken en vele andere dingen, de verkiezingscampagnes, enz.