Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Amerika forum door USA4ALL!

Amerika Vakantie Routes en hulp bij uw planning. Uiteraard kunt u hier ook terecht voor andere Amerikaans gerelateerde vragen over de Verenigde Staten van Amerika!
Als u zich registreert als lid, ziet u minder advertenties! Bovendien ziet u meer onderwerpen, zoals bijv. voorgestelde routeopties en krijgt u toegang tot de veel gestelde vragen. Bij aanmelding heeft u geen last meer van dit bericht.

Fietsen door de Four Corners States

Discussie gestart

arizona

Arizona, New Mexico, Colorado en Utah, vier staten ontmoeten elkaar – met kaarsrechte staatsgrenzen - op één punt.
Zo rechtlijnig wordt mijn fietstocht niet: de highlights liggen verspreid al zijn de wegen vaak recht en vooral lang, en familiebezoek in Albuquerque en Tucson vormen zowel rustpunten als extra motivatie voor dit avontuur.

Een avontuur, daar was ik door de nicht en neef ter plaatse voor gewaarschuwd. Het aanvankelijke plan verdwijnt na aankomst in Tucson als sneeuw voor de zon.
Het is april 2007 en de trip van Tucson naar Albuquerque, min of meer ‘binnendoor’, blijkt niet realistisch omdat de sneeuw niet voor de zon verdwijnt.
Tenminste niet in de buurt van Show Low (AZ), waar foto’s van de route langs de Salt River Canyon mij naar toe zuigen. Ook een hartelijke uitnodiging van een lid van de Hospitality Club, ‘’to come and visit us a couple of days and to phone if the mountains are too strenuous so that I can drive you in’’) moet het afleggen tegen voortschrijdend inzicht: het weer is er onvoorspelbaar, over langere afstand is er weinig verkeer en zijn er weinig faciliteiten zoals campings, motels of zelfs benzinepompen.

Benzinepompen voor een fietser?
Het zijn dé plaatsen langs de weg om een hapje of drankje te kopen. Al dien je sowieso minimaal een gallon (ca. 4 liter) water bij je te hebben.

Het plan wordt gewijzigd (en later nog eens aangepast aan de omstandigheden). Uiteindelijk wordt dit de reis.

1.Week rond Tucson, AZ (acclimaiseren door hitte en luchtvochtigheid)
2.Van Tucson naar Alamogordo (NM) met de Greyhound. Naar White Sands.
3.Alamogordo tot Carizozo: fietsen
4.Carizozo: naar Albuquerque: vanwege sneeuwbuien aangeboden lift geaccepteerd.
5.Week in en rond Albuquerque
6.Greyhound naar Durango, CO
7.Een week Durango-MesaVerde-Mexican Hat-Monument Valley-Grand Canyon-Flagstaff
8.Drie dagen Flagstaff
9.Van Flagstaff via Oak Creek Canyon (Sedona), Payson en Globe naar Tucson, in drie dagen
10.San Francisco (drie dagen) als ‘beloning’ en toetje.

1. ALGEMEEN

1. Ik begin met het toetje.
Als surfend op www.expedia.nl kom ik er achter dat een reis naar meerdere bestemmingen vaak lucratief is. Op Phoenix vliegen is meestal prettig geprijsd, als je een loop maakt zoals Amsterdam – Phoenix, PHX – San Francisco en SFO terug naar Amsterdam, kan dat zelfs goedkoper zjn, in casu € 473 (april).

Daarom plak ik er enkele dagen San Francisco aan vast. Hier huur ik een fiets en natuurlijk moet de Golden Gate eraan geloven.

2. Het dilemma fiets huren, kopen of je eigen exemplaar meenemen. Weinig fiducie heb ik in het ongeschonden overbrengen van mijn Twents ros door de lucht. Huren blijkt bijna even duur als kopen. Omdat de Amerikanen wat aan hun lifestyle (wat zijn er veel niet gewone maar erg dikke mensen!) moeten doen, te beginnen met mijn nicht, besluit ik te kopen en het vehikel na gedane dienst bij haar achter te laten. Goed voorbeeld doet goed volgen. En merkt ze snedig op: Een extra reden om nog eens terug te komen.
Ik koop een fiets in Tucson voor 350 dollar (= 245 euro). In september 2009 maakt-ie weer een mooie tocht, nu richting Californië.

3. Kampeerplannen laat ik vallen: te weinig campings, soms in een indianenterritorium met enige bureaucratie en het is ’s nachts nog erg koud. Daarbij vindt mijn nicht het gevaarlijk, maar omdat ieder TV-jouraal gedomineerd wordt door crime, verbaast me dat niet. Ik heb nog nooit met zo’n veilig gevoel gefietst. Een motel is snel gevonden en er is altijd plaats (buiten het seizoen). Bovendien ben je flexibeler in route en afstand.

4. Ook over de veiligheid op de weg ben ik zeer te spreken. Het verkeer is gedisciplineerd en je krijgt de ruimte. Goede zichtbaarheid (kleding) werkt daaraan mee want de Amerikaan is niet gewend aan fietsers.

5. Voorbereiding. Met alle websites en reisforums is dat een fluitje van een cent. Nuttig als fietser vind ik www.routeslip.com Je kunt een route uitstippelen en je weet dan de lengte – ook op kaart natuurlijk vrij goed te vinden - en vooral de hoogteverschillen. Exact wordt aangegeven wat er op dat traject geklommen moet worden. De Lonely Planet gidsSouthWest USA is fantastich. Ook tips van het Thorn Tree Forum zijn to-the-point en leveren indirect een slaapplaats op bij een Grand Canyon Tourdriver, aan de South Rim.

6. Koop een cellphone. Niet alleen om te bellen maar vooral om bereikbaar te zijn; ook ben je voor eventuele hulpverleners te traceren. Het bereik is soms ongewis. In de Sonora Desert zelfs nihil. Ook bij het Grand Canyon was er bij een noodsituatie geen bereik!


(klik op de foto om te vergroten)
Dit verslag krijgt de omvang van een boekwerk als ik alle interessante zaken wil noemen. Want op de fiets zie je zoveel meer en maak je makkelijk contacten.
Maar ik wil er geen dag-tot-dag-verslag van maken. Liever licht ik er een paar dingen uit die voor de lezer zinnig kunnen  zijn bij de voorbereiding. Het gaat dan om de beleving, de keuzes en incidenteel over een deel van de route (zie boven).
Om te beginnen keuzes maken.


B. ENKELE THEMA’S

1. Een Europeaan die Amerika doet in zeven dagen...
2. Een slaperig provinciestadje – Flagstaff
3. American way of life: wapens
4. Amerika op de fiets


1. Een Amerikaan die Europa 'doet' in zeven dagen...

...het cliché en de werkelijkheid strijden om voorrang. Die toeristische bevlogenheid is de Europeaan ook niet vreemd. Gesprekken onderweg en discussies op de internetfora wijzen op een omslag in het toeristische consumptiepatroon: snel, veel en spectaculair. Toegepast op de 'wonderen der natuur': Grand Canyon - Las Vegas (..) - Death Valley - Monument Valley - Yosemite en liefst nog drie parken doe je in een paar oogwenken. Wel even vastleggen en de 400 foto's zijn het bewijs: Wat heb ik veel gezien!
'En er zitten vast een paar goede bij'.

Vakantie geslaagd?
Ieder doet en beleeft het op zijn/haar eigen manier.

Maar in de rush naar al die highlights worden andere juweeltjes vaak voorbij gereden.

Grand Canyon en Monument Valley, het is een standaardtrip vanuit Las Vegas. In een dag terug en als je je digitaaltje een beetje goed hanteert zie je later thuis wat je gezien zou kunnen hebben.

In Cortez (Colorado) werd me aangeraden een kleine omweg te nemen naar - uitendelijk - het Grand Canyon. Omdat daar onderweg bevoorrading mogelijk is. En onderdak want in het Navajo reservaat mag niet gekampeerd worden.

Dat leidde tot en door Montezuma Creek Canyon, weg 163. Door plaatsen als Bluff en Mexican Hat (zuid-Utah)


In de zomer dit gebied bezoeken met onder meer Grand Canyon,  Monument Valley, Lake Powell, Canyon de Chelley, Mesa Verde en Durango is ook goed mogelijk vanuit Denver. Dan mis je de hitte van gebruikelijke aanvliegroutes als Phoenix en Las Vegas (nu soms al > 40 graden).

Montezuma Creek Canyon kan bovendien wedijveren met Oak Creek Canyon, dat bij Sedona ligt en 'meegenomen' kan worden van Phoenix naar Flagstaff/Grand Canyon.

Mede daardoor staan deze rotsformaties 'op de kaart'.

Terecht, dat zeker:





2. Flagstaff, meer dan uitvalsbasis voor het Grand Canyon
Na de prairie, woestijn en enkele megasteden...
  ...heb ik zin in een slaperig provinciestadje. Voor een rustdag


Een rustdag: zoveel te doen en te zien? Maar ik herinner me uit de leerboeken dat het belangrijkste in de training van een topsporter (...) de rustfase is. Alles is zo te legitimeren.

Flagstaff is van de ooit geplante vlaggemast*) uitgegroeid tot een stadje van veertig duizend inwoners. Universiteit, route 66 en uitvalsbasis voor veel bezoekers aan het Grand Canyon. Dat moet ook geen dooie boel zijn.



Er is een Wal*Mart, dus een echte stad. En er is een treinstation. De befaamde equivalent van de Oriënt Express, de Amtrak legt hier aan. En er komen goederentreinen langs.
De perfecte symbiose van vibratie en nostalgie waar ik in alle rust m'n 63e verjaardag en de teugels kan vieren.
Waar ik me oud en jong kan voelen.

De voortekenen zijn goed.
De Amtrak die ik wil zien, 200 meter van het hostel, komt op tijd en de stationsmedewerker voorziet mij van de nodige nostalgische gevoelens. Bagage wordt naar het gebouw gereden met een afgedankte huifloze huifkar.


In het hostel ontmoet ik Jutta, twintiger, uit Berlijn. We besluiten dat we buren zijn in Europa.
Berlijn - Borne, rechtstreeks over de A1. Wat is nou 320 mijl naar Amerikanse standaard?

Op de slaapzaal stelt Kai (Denemarken) me voor het benedenste bed te nemen. Hij kan net inslikken dat hij met zijn jonge atletische lichaam makkelijker ...

Een Canadees snurkt, maar een Canadees mag veel van mij en het klinkt bovendien behoorlijk internationaal.
Door dit alles valt dat ene weeffoutje me pas later op.

Dat hostel staat maar 200 meter van de spoorlijn Los Angeles - Chicago. En China maakt veel producten die ze ook graag in het oosten van de VS hebben.

Het dendert de hele nacht door, elk kwartier ongeveer. En verplicht de sirene gebruiken, bij elke overweg, het moet wel in de grondwet staan. En die is heilig.

De volgende morgen ontwaak ik in een slaperig provinciestadje. En vibrerend, dat is het ook.
Precies wat ik wil.

---

Plaatsnamen

*) Mocht je over een computer beschikken dan is de oorsprong van deze plaatsnamen (waar ik m'n tenten opsloeg) simpel te googlen.

Flagstaff.(AZ)
Mexican Hat (UT)
Bluff (UT)
Strawberry (AZ)
Truth or Consequences (NM)



3. American way of life

In april 2007 was er de dramatische schietpartij aan de Virginia Tech.
Wapenbezit is een van die typisch Amerikaanse ‘verworvenheden’. Het staat in de grondwet...

Die schietpartijen op scholen komen steeds vaker voor. Dit dialoogje is wellicht tekenend voor die Amerikaanse houding.
Naïef?
Oordeel zelf.


-Arie: De vrije verkoop van wapens, zou dat niet aan banden moeten worden gelegd?
-American citizen H. : ....... (verbaasde blik)

-Arie: .........(vragende blik)
-American citizen H.: Maar in het verkeer vallen toch ook doden, moeten we daarom de autoverkoop stoppen?

4. Amerika op de fiets

 

De auto en het vliegtuig, zij verzorgen de mobiliteit in de USA.
De trein is er vooral in het oosten maar de landelijke dekking is nogal mager. Er is een relijk busnetwerk (vooral Greyhound) in het hele land, maar vooral tussen de grotere plaatsen.

En fietsen telt nauwelijks mee. Deels begrijpelijk: de af te leggen afstanden zijn relatief groot.

Alleen in universiteitssteden is het fietsen usance. Je kunt er ook vaak makkelijk de fiets meenemen voor op de bus. Meestal gratis.
Ook anderszins worden er fietsen meegenomen: fietsendiefstal is een bekend fenomeen maar die praktijken gaan zover dat  Amsterdam voorlopig nog niet bang hoeft te zijn voor haar reputatie.
n paar steden munten uit door fietsvriendelijkheid, zoals Tucson en San Francisco. Daarvan getuigen de vele bikelanes.
Maar ook het respectvolle gedrag van de automobilist tegenover de fietser vind je in de steden (in het westen) en vooral in the country.
En dat laatste is overal waar ik geweest ben het geval.


Lifter bij het Grand Canyon
-------

Ik kan het - in deze laatse bijdrage met impressies uit de (zuidwest) USA - niet laten een vergelijking te maken met andere landen waar ik me meermalen per rijwiel voortbewoog.

Infrastructuur en bejegening door het overige verkeer (veiligheid) zijn daarbij de criteria.

1. Arizona
2. Frankrijk
3. Duitsland
4. Californië
5. New Mexico
6. Engeland
7. België
8. Nederland
9. Cuba
10. Italië
......
45. Roemenië

Meer over deze trips en foto’s op http://www.ariezone.volkskrantblog.nl
#1 - 14-03-2008, 22:03 uur
« Laatst bewerkt op: 14-03-2008, 22:38 uur door arizona »

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15