Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Amerika forum door USA4ALL!

Amerika Vakantie Routes en hulp bij uw planning. Uiteraard kunt u hier ook terecht voor andere Amerikaans gerelateerde vragen over de Verenigde Staten van Amerika!
Als u zich registreert als lid, ziet u minder advertenties! Bovendien ziet u meer onderwerpen, zoals bijv. voorgestelde routeopties en krijgt u toegang tot de veel gestelde vragen. Bij aanmelding heeft u geen last meer van dit bericht.

DE amerikaan...

Discussie gestart

rruudd

net terug van 3 wk in en rondom LA, SD, GC, LV etc.

Ik had een haat -liefde verhouding met DE Amerikaan (nep, nietszeggend,, afstandelijk, etc etc). Niet dat het nu helemaal anders is, maar ik waardeer de Amerikanen wel meer. En uiteraard bestaat DE Amerikaan niet, dus vandaar dat ik deze vakantie ook leuke doodgewone ervaringen heb gehad op straat: beleefd, netjes en welgemanierd. Midden (!) in LA kreeg ik bv  van iemand een parkeerkaartje omdat hij eerder weg moest en er nog veel uren op stond...
En dan valt het op hoe bot en soms asociaal we geworden zijn naar elkaar  in NL. Het verschil is heel duidelijk zichtbaar in het verkeer, maar ook op straat als je bv. langs iemand loopt of ergens in de rij staat.

En het land blijf ik na deze 4e rondreis prachtig vinden!! En de volgende keer weer een ander stuk van dit mooie land. 
We dromen nu al vast van een roundtrip vanaf New Orleans naar Mississippi, oa. voor de muziekcultuur.  :)
#1 - 11-08-2018, 07:09 uur

Chris RTA

Ik denk dat wij onze mening over de amerikaan zo gemaakt hebben omdat wij niet meer gewend zijn zo toegankelijk en open te zijn als een Amerikaan. Wij laten iedereen z'n ding doen. En als iemand een probleem heeft lopen wij door. Veel Amerikanen vragen al snel of je "ok" bent.
Wij noemen het nep, maar is dat wel zo? Hun drempel om iets te zeggen, ligt veel lager. Ze spreken je sneller aan in de vorm van:
How are you doing?,  Where are you from?, Are you ok?,

Noem het nep, ik noem het een gebrek aan onze kant. Ik zou graag meer mensen zo in Nederland zien.

Wij waren op onze koffer aan het wachten op een luchthaven in Amerika. Toen alle koffers over de band kwamen, waren veel koffers vettig van een fles olijf olie die uit iemand zijn tas/koffer kapot was gegaan. Onze koffer was glimmend glad en glibberig van de olie. Tijdens het inspecteren van de koffer kwam er iemand die ook stond te wachten en bood ons een papieren zakdoekje aan om het af te vegen. Wij stonden echt te kijken van: "Gebeurt dit nu echt?" Gewoon niet verwacht dat je hulp krijgt. Zou hier op schiphol never nooit gebeuren.

De Amerikaan praat veel makkelijker. En ja, in winkels word je begroet met Hi, how are you doing op een manier dat je denkt, die meent er niks van. Maar ga eens na hoevaak jij zelf tegen mensen zegt: Hey, alles goed?. Jij zit dan ook niet te wachten op een heel verhaal hoe slecht die persoon het wellicht heeft.

Afstandelijk vind ik ze zeker niet.
#2 - 11-08-2018, 11:01 uur

Mascha

Ook ik was positief verrast over DE Amerikaan.

Wat een vriendelijke en aardige mensen. Altijd tijd voor een praatje en grapje.

En ook het verkeer was een verademing, wat was het 3 weken heerlijk relaxed rijden.

Midden in Las Vegas op de strip een complimentje krijgen over een leuk rokje dat je aan hebt,  wachten totdat je klaar bent met een foto nemen (en niet zomaar door het beeld lopen) , geen geduw en gedrang in een rij en altijd meteen sorry zeggen als ze per ongeluk tegen je oplopen (ook al was het niet eens hun schuld) .

Wat zijn wij Nederlanders toch een botte boeren zeg, hier kunnen we wat van leren, dat zou het hier een stuk aangenamer maken.

Voor ons reden om weer opnieuw naar dit prachtige land te gaan........

#3 - 19-08-2018, 20:59 uur

Pieter79

Leuk om jullie ervaringen als toerist te lezen. Ik leef, woon en werk alweer bijna zo'n 10 jaar in de VS en ik kan jullie ervaringen beamen. Zeker toen ik weer eens zo'n 2 weken in Nederland was in het begin van dit jaar, en een weekje afgelopen jaar.

Amerika is groot, en overal is het net weer iest anders, maar ik vind het hier aardig prettig leven (nope, ik ga nooit meer terug naar NL).

Gr. Pieter
#4 - 22-08-2018, 02:11 uur
"I pledge allegiance to the flag of the United States of America and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all."
Inventor ***9 Patents Granted*** (Update Oct-2023)

Ben2USA

In grote lijnen kan ik beamen wat boven wordt aangegeven. Niettemin kun je er ook iets genuanceerder tegen aan kijken, en dan zie je iets meer.
Wij waren afgelopen 14 maanden in ruim 20 staten en reden er 50.000 km met onze eigen RV.

Hoewel we grote steden vermeden zijn we er uiteraard wel geweest. Daar blijken de mensen het aanzienlijk drukker te hebben en moeilijker aanspreekbaar te zijn, bijv. als je de weg wilt vragen.

Probeer maar niet om via mail afspraken te maken, bijv. voor een kleine beurt, olieverversen oid. Je krijgt geen reactie of ze trekken zich er niets van aan en komen er niet op terug ondanks toezeggingen. Pas als je ter plekke bent valt er iets te regelen. 

DE Amerikaan heeft duidelijk zijn eigen cirkeltje. Kom je daar in de buurt dan zegt hij/zij onmiddellijk 'I'm sorry' of 'excuse me'. Ook als kleine kinderen of een hond bij jouw cirkeltje komen hoor je dat ook onmiddellijk. Soms zelfs iets te overdreven, want kinderen zijn kinderen immers.

DE Amerikaan zal je pas met 'Hello, how are you' en/of in het noorden 'Hello guys, ....' begroeten als je elkaar duidelijk opzoekt en dan oog contact hebt.   Bijv. in winkels, restaurants etc. Zo in het voorbij lopen gebeurt het ook wel, maar veel minder.

DE Amerikaan is hoffelijk in het verkeer, maar rijden (ook de giga vrachtbakken) allemaal iets te hard. Zodra je als voetganger een voet op straat zet stoppen ze rustig in alle banen tot je overgestoken bent. Ook het hele verkeersbeeld is uiterst rustig. Echter.... raak je met je auto een voetganger dan ben je goed gaar!!! En dat verklaart ook iets. Je zult hoogst overigens zelden een toeter horen.

Dat verkeersbeeld is ook duidelijk gerelateerd aan de verkeer-infrastructuur. Iedereen rijdt minimaal een 3L wagen met automaat, dus schakelen en afleiding daarbij is er niet. De regel 'rechts heeft voorrang' bestaat niet (en is zinloos) want elk kruispunt is geregeld met borden. Vooral de borden 'stop all way' geven rust want daar mag maar één wagen het kruispunt op volgens het  first-come first-go principe. Elders staat 'Crossing traffic does not stop' en dan wacht je vanzelf wel tot de weg echt leeg is, want dan stopt niemand. Je leert dus al gauw bij kruispunten te kijken of de andere wegen een bord hebben staan en welk want zelf zie je soms niets, ook niet dat je voorrang hebt. Elk wegdeel en elk bocht is voorzien van snelheidsborden. Hou je je daar aan, dan rij je probleemloos en sta je niet voor verrassingen bij sterk dalen/stijgen of scherpe bochten. Dit zijn dan ook de redenen dat jongelui vroeg mogen rijden. Je ziet aan de rijstijl hoe het leren: Je houdt in en rijdt rustig naar een kruising en stopt. Dan je en ga je pas kijken. Daarna zet je je knipper aan terwijl je al zo goed als oprijdt.

DE Amerikaan presteert het om elke keer bij het winkelen zijn/haar winkelwagen propvol plastic zakjes met vaak maar één artikel er in te laten vullen door caissières of bij doehetzelf betaalpunten. We telden soms ruim 60 plastic tasjes. En dat doen ze elke keer. Nergens is er een recrycle punt voor die tasjes, een enkele vestiging uitgezonderd. Alleen aluminium blikjes worden vaker (door de overheid verplicht) verzameld. Bijna nooit geldt dat voor papier, groenresten, glas. Het interesseert ze niets, en geven hooguit voor die plastic zakjes als reden 'we reuse them'.

Overal zie je op campgrounds dat er vaak ook 's ochtends en 's avonds een vuur wordt aangestoken. Stapels hout, kant en klaar aanwezig of uit het bos getrokken, gaat er door voor een stevige vlees en worst maaltijd. Dat al dat hout een extra luchtvervuiling veroorzaakt komt niet in ze op; ze kijken je schaapachtig aan want 'forest fires are worse'.
Al dat vlees wordt van thuis meegenomen. Daarom zie je bij elk benzinestation en campground grote ijskasten met zakken ijs. Zonder dat ijs hou je je vlees immers niet lang goed, en elke dag heb je dus nieuw ijs nodig.

DE Amerikaan is er aan gewend dat de winkelprijzen niet 'all in' zijn. Bij de kassa komt de belasting die per staat anders is er pas bij. Dat geldt niet voor benzine/diesel. Soms zie je meer prijzen per brandstof. Dan geldt dat cash betalen korting geeft. Om die cash te krijgen moet je echter naar een geldautomaat die in tal van winkels te vinden is. De opname kosten meer dan hier want zowel de eigenaar (niet de winkelier maar commisionair) als de winkelier rekenen extra kosten, buiten wat je bank en de valutakoers je kosten. (Neem de Revolut kaart want die berekent geen bankkosten per opname).

DE Amerikaan eet duidelijk anders dan wij gewend zijn. Ze zijn 's ochtends in allerlei tentjes te vinden voor ontbijt. En dat kun je nauwelijks ontbijt noemen want 10 tegen 1 dat ze deepfried battered troep eten. En 's middag ook. En vaak 's avonds ook. En dat terwijl je een overdaad aan vers voedsel kunt vinden in bijv.  elke Walmart. Om een keertje echt Alligator te proeven konden wij een stomverbaasde Mamma in een familierestaurantje overhalen om dat vlees niet 'battered' (met vet volgezogen broodkruimbeslag o.i.d. uit de frituur) klaar te maken. Dat deed ze voor het eerst, en graag en kwam er toen achter dat je dan wel erg weinig waar voor je geld krijgt en zo kregen we een dubbele portie. Mamma vond het zelf ook heerlijk....

DE AMerikaan heeft totaal geen smaak waar het brood, kaas of vleeswaren betreft. Het brood is smakeloos en bijna klef en nooit knapperig.  Een Panini bij de Mexicaan is ng het lekkerst en de wraps zijn er ook redelijk. Alleen Angus beef vleeswaren hebben echt smaak. Kaas is van iets gemaakt wat wij niet durven eten, smakeloos. Maar ze hebben wel heel veel verschillende producten om uit te kiezen. 

Ze zijn heerlijk open en spontaan. Meerdere keren per dag spraken ze ons aan of stopten zelfs speciaal of hielden hun wagen in en riepen uit het open raam met 'I like your rig!!. Onze compacte RV werd 'adorable'  etc. genoemd en steevast kwam de vraag 'How did you get it here', waarop we uitlegden dat Europese wagens niet zwemmen, vliegen of duiken en dus per schip komen en gaan. Velen wilden er ook zo eentje hebben.... helaas gaat dat niet.

Ze zijn ook zo arrogant als wat, op bepaalde aspecten. Bijv. noemen ze de 'indianen' steevast 'Native Americans' wat een gotspe is omdat Amerigo Vespuci pas in 1700 de naam Amerika bepaalde, en deze volken er toen al ruim 10.000jaar waren, en er nog steeds in grote getale zijn. In Canada hebben ze iets meer respect en noemen ze hen 'First Nations' wat de feitelijke waarheid beaamt.

Over de jacht claimen ze dat ze wildbeheer voeren daar mee. Inderdaad zijn er veel herten, vooral in het oosten en zuiden maar ook elders. Je ziet soms binnen een paar km meerdere pas aangereden dieren liggen. Echter ze doen feitelijk niets aan beheer want ze schieten vooral trofee-dieren oftewel de mooie indrukwekkende dieren. Beheersmatig zouden ze de vrouwtjes en vooral de drachtige en de jongen mannen moeten ruimen want de machtigere mannen houden in hun eentje een groot territorium verder leeg. Ook schieten ze elk dier af dat buiten Nationale Parkgrenzen komen, vooral als de toerist weg is. In Yellowstone en Custer worden de Bisons bijeengedreven   binnen het park en dan afgeschoten of buiten het park gedreven, ook door de parc-staff. In Yellowstone waren de Grizzlies vogelvrij tot voor kort een rechter het afschieten verbood. In Alaska idem voor elk dier dat de denkbeeldige parkgrens overstapt. Er liggen mannen klaar om alles af te schieten, bijv. de wolven die van slechts ruim 140 stuks al gereduceerd zijn tot 70 zodat een wolvenroedel vaak uit slechts twee dieren bestaat zodat de pups mee moeten bij de jacht.

Dat dat allemaal kan, komt omdat DE Amerikaan elke functionaris periodiek mag kiezen. Boeren rond een park kiezen dan niet tactisch of strategisch voor de 'kleinkinderen' maar voor zichzelf en de korte termijn. Immers, we zien over 4 jaar wel weer verder en 'It will not minimize my pension'.

Er is duidelijk sprake van een aparte cultuur rondom DE uiterlijk beminnelijke Amerikaan. Ga je in het gesprek met ze wat dieper dan blijken ze uiterst beleefd te blijven en nauwelijks te zeggen wat ze echt denken. Ik probeerde ze wel eens met wat grappen uit hun hum te halen, maar dat lukt maar één keer toen ik hoorde 'You are in the woring country'  (jager) maar argumenten ho maar..... Of 'They are OK with it' (opmerking over Native Americans vs First Nations).

DE Amerikaan is ook erg trots. Ze staan volautomatisch op, leggen de hand op het hart en zingen de nationale hymne (waar ze dan de woorden niet van kennen, maar vooruit..). Op dezelfde wijze gaan ze mee in gebed, voorafgaand aan tal van activiteiten. Steevast wordt afgesloten met  God bless America (lees: God, you must bless only America).

Zoek je echter deze nuances niet op dan is DE Amerikaan een geweldig mens, open en vriendelijk, behulpzaam en vol humor. Veel winkels liggen vol met platen met slogans waar je dubbel om ligt. Vaak lopen ze op ons af en dan blijkt dat ze Europese (voor/groot)ouders hebben, in het leger in Europa waren o.i.d. Sommigen spreken ons taaltje nog alleszins redelijk.

Fijne lui. Fijne landen in een fijn continent met veel natuur in tal van vormen, soorten en maten.
#5 - 02-10-2018, 16:04 uur
Geboeid door Natuur boven en onder water Plus Cultuur

Ben2USA

Pipo stimuleert me af en toe nog een opmerking toe te voegen   :D ;D ^-^

DE Amerikaan is Apertrots op zijn/haar veteranen. Die krijgen aparte parkeerplaatsen, krijgen soms korting, worden naar voren geroepen om toegeklapt te worden, hebben grote stickers op hun achterbumper etc.

Als je je goed voorbereid op e reis naar Amerika lees je echter iets heel contrairs. Bijna elke gebiedsuitbreiding sinds het ontstaan van de eerste USA-staten combi is met geweld gepaard gegaan en/of met veel machtsvertoon. Zo kochten ze onder dreiging Louisiana voor $1, omsingelden Mexico stad om zo wat toen Texas was in handen te krijgen en zo'n beetje alles wat nu Californie is (wat de Spaantaligheid daar verklaard) en maakten de Rio Grande tot zuidgrens waarbij ze elke zuidelijk gaande meander bij de jaarlijkse overstromingen tot Amerikaans grondgebied verklaarden.

Zelfs de burgeroorlog snappen ze zelf niet. Niemand weet antwoord te geven op waarom exact die oorlog begon. OK, ze mompelen wat over slavernij etc. maar je hoort twee dingen niet: 1e, dat de president het standpunt innam "A divided country is no country'  en 2e, dat vervolgens één enkel schot tussen twee forten aan de Missippi monding genoeg was om tal van garnizoenen naar Vicksburg etc. te sturen. Niemand kan aangeven waarom een vreedzame scheiding via onderhandelingen nooit is geprobeerd terwijl tal van zuidelijk steden dat voorstonden. Het standpunt 'het ging om de slavernij' is onhoudbaar want de ontheemde Fransen (Acadiers) en Indianen werden grootscheeps als slaaf gehouden in meer noordelijke gebieden en staten. Deze mensen (en vele andere volken uit Azie etc.) waren wel welkom in Lousiana waardoor daar zo'n geweldige cultuur daar is ontstaan.

En zo kun je nog wel even doorgaan. Grosso modo zie je zo een vast model telkens terugkomen: Onder machtsdreiging krijg je een simpel compromis voorgelegd  "Wij passen geweld toe, of je geeft ons onze zin".  He, wat toevallig.....  deze methode zien we de laatste jaren herhaaldelijk weer gebruikt worden..... QED.

Niettemin zal DE Amerikaan desgevraagd aangeven daar ook niets van te snappen en zo'n standpunt te verfoeien.
#6 - 07-10-2018, 17:19 uur
Geboeid door Natuur boven en onder water Plus Cultuur

Bakvet

DE Amerikaan presteert het om elke keer bij het winkelen zijn/haar winkelwagen propvol plastic zakjes met vaak maar één artikel er in te laten vullen door caissières of bij doehetzelf betaalpunten. We telden soms ruim 60 plastic tasjes. En dat doen ze elke keer. Nergens is er een recrycle punt voor die tasjes, een enkele vestiging uitgezonderd. Alleen aluminium blikjes worden vaker (door de overheid verplicht) verzameld. Bijna nooit geldt dat voor papier, groenresten, glas. Het interesseert ze niets, en geven hooguit voor die plastic zakjes als reden 'we reuse them'.


Mooie opsomming, ben het er grotendeels mee eens. Op het punt van de plastic tasjes toch een lichtpuntje. Afgelopen zomer was ik een aantal weken in Los Angeles en diverse plaatsen daar omheen. Nergens kreeg je nog plastic tasjes. Je kon ze hooguit kopen. Bij de zelfbedieningskassa's hetzelfde. De haken hingen er nog wel, maar de kassa begon niet meer te schelden als je het gescande product niet in zo'n zakje gooide, want er hingen geen zakken meer. Bij Walmart was ik m'n shopper een keer vergeten en kreeg ik een 'reusable bag' van ze kado. Gewoon gemaakt van iets dikker vuilniszakken-plastic.  'Hand Washable - Reuse up to 125 times' staat erop. Beetje overdreven... dat kunnen die Amerikanen wel. Voortaan neem ik maar zelf wat plastic zakken mee, want bij het kamperen zijn ze onmisbaar als afvalzak. Het wordt wel inderdaad steeds lastiger om statiegeldblikjes en plastic flesjes ergens in te kunnen wisselen.
#7 - 07-10-2018, 22:54 uur

Ben2USA

Het is idd (slechts) een lichtpuntje. Een aantal zaken gebruiken papieren zakken bij de kassa om alles in te proppen. Een aantal geeft alleen zakken als er om gevraagd wordt. Een paar geeft geen zakken. Soms is er een inleverbak en soms zijn ze biologisch afbreekbaar. Ik zou mijn hele blog door moeten werken om de staten aan te geven waar het lichtpuntje schijnt, maar dat is me nu even te veel werk...  :o
 Overall is het echter plastic-plastic-plastic.
#8 - 08-10-2018, 15:42 uur
Geboeid door Natuur boven en onder water Plus Cultuur

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15