Amerika Forum - USA 4 ALL - Informatie

Amerika forum door USA4ALL!

Amerika Vakantie Routes en hulp bij uw planning. Uiteraard kunt u hier ook terecht voor andere Amerikaans gerelateerde vragen over de Verenigde Staten van Amerika!
Als u zich registreert als lid, ziet u minder advertenties! Bovendien ziet u meer onderwerpen, zoals bijv. voorgestelde routeopties en krijgt u toegang tot de veel gestelde vragen. Bij aanmelding heeft u geen last meer van dit bericht.

Video met aanslagplegers 11 september opgedoken

Discussie gestart

Wop

LONDEN - Een videoband waarop plegers van de terroristische aanslagen in het noordoosten van de VS in september 2001 staan, is in handen van The Sunday Times. Dat meldde de Britse zondagskrant zondag.

De opnamen zijn naar het zich laat aanzien in januari 2000 in of bij de Afghaanse plaats Kandahar gemaakt. Ze tonen onder meer twee lachende toekomstige vliegtuigkapers, Mohammed Atta en Ziad Jarrah. De krant stelt de video-opname te hebben bemachtigd via "een eerder beproefd kanaal".

Atta vloog 11 september 2001 met een gekaapt verkeersvliegtuig de noordelijke torenflat van het Wereldhandelscentrum in New York binnen. Jarrah vloog toen met een gekaapt vliegtuig in de richting van Washington. Passagiers grepen in en het toestel stortte in Pennsylvania neer. Alle inzittenden kwamen om.

Stemming

De twee mannen lijken op de band, waar geen geluid meer bij is, in opperbeste stemming. Alleen scènes waarin Atta en Ziad blijkens een Arabische tekst hun testamenten voordragen, zijn ernstig van aard. Beide mannen zien er verzorgd uit en niet zo verwilderd als op foto's die na de aanslagen door Amerikaanse autoriteiten zijn verspreid.

Ook de leider van het terroristische netwerk al-Qaeda, Osama bin Laden, staat op de opnames. Hij spreekt een grote groep aanhangers toe. Onder hen is Ramzi Binalshibh te zien, een sleutelfiguur bij de aanslagen.

Die opnames dateren kennelijk van 8 januari 2000, tien dagen voor de opnames van Atta's en Ziads testament. In deze periode kreeg Atta waarschijnlijk de leiding over de uitvoering van de aanslagen. Enkele maanden later gingen beiden naar de VS om er te leren vliegen.

Ambities

De Egyptenaar Atta en de Libanees Ziad leken zich destijds ogenschijnlijk als een vis in het water te voelen in de westerse samenleving. De opnames tonen hun verholen ambities. Nog zeventien anderen, voornamelijk Saudi's en met minder opleiding dan Atta en Ziad, voerden al-Qaeda's plannen uit.

Al-Qaeda wordt verantwoordelijk gehouden voor de bloedbaden in de VS en voor tal van andere bloedige bomaanslagen, zoals eind jaren negentig op de Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia. Na de aanslagen in New York en Washington vielen de VS Afghanistan binnen om al-Qaeda en de gastheren van dit netwerk, het Taliban-regime, ten val te brengen.

bron: nu.nl
#1 - 01-10-2006, 14:32 uur

leden:

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15